Salta al contingut

Salta a la taula de continguts

ARTICLE D’ESTUDI 1

Manteniu la calma i confieu en Jehovà!

Manteniu la calma i confieu en Jehovà!

TEXT DE L’ANY PER A 2021: «Trobareu la força en la calma i en la confiança» (IS 30:15).

CÀNTIC 3 La meua força, esperança i seguretat

INTRODUCCIÓ *

1. Quina pregunta es va fer el rei David que també ens podríem fer nosaltres?

TOTS volem viure en calma, a ningú li agraden les preocupacions. Però a voltes podríem sentir-nos angoixats. De fet, alguns servents de Jehovà podrien fer-se la mateixa pregunta que el rei David li va fer a Jehovà: «Fins quan portaré dins de mi tants desficis, tantes penes tot el dia dins del cor?» (Sl 13:3 [v. 2 NM]).

2. Què analitzarem en este article?

2 Encara que no podem lliurar-nos per complet dels sentiments d’ansietat, sí que podem fer coses per a controlar-los. En este article, identificarem en primer lloc quines podrien ser les causes de la nostra preocupació. Després analitzarem sis consells pràctics que ens ajudaran a mantindre la calma quan afrontem problemes.

QUÈ PODRIA CAUSAR-NOS INQUIETUD?

3. Quines pressions afrontem, i quin control tenim sobre elles?

3 Tenim poc o cap control sobre algunes coses que podrien inquietar-nos. Per exemple, no podem evitar que el cost del menjar, la roba i la vivenda puge cada any, ni podem controlar quantes voltes els nostres companys de faena o de classe intentaran posar-nos a prova per a que deixem de ser honestos o cometem immoralitat sexual. I tampoc depén de nosaltres acabar amb la delinqüència que hi ha en la nostra zona. Tenim estos problemes perquè vivim en un món on la majoria de la gent no es guia pels principis bíblics. Satanàs, el déu d’este món, sap que «les preocupacions» impediran que algunes persones servisquen a Jehovà (Mt 13:22; 1Jn 5:19). Per això, no ens sorprén que el món estiga ple de problemes que ens preocupen tant.

4. Què podria passar si estem molt preocupats pels nostres problemes?

4 Podríem estar tan preocupats pels problemes que no ens deixaren pensar en una altra cosa. Per exemple, podria preocupar-nos no guanyar lo suficient per a cobrir les nostres necessitats. O caure malalts fins al punt de no poder anar a treballar o arribar a perdre la faena. També podria inquietar-nos no mantindre’ns lleials davant les proves. I com prompte les persones davall el control de Satanàs atacaran el poble de Déu, podria preocupar-nos com reaccionarem davant d’eixa situació. Potser ens preguntem: «Està mal inquietar-me per estos temes?».

5. Què va voler dir Jesús amb les paraules: «No vos preocupeu»?

5 Sabem que Jesús va dir als seus deixebles: «No vos preocupeu» (Mt 6:25). Volia dir Jesús que no ens hauríem de preocupar per res? Clar que no. Després de tot, en el passat, alguns servents lleials de Jehovà van patir ansietat però no van perdre la seua aprovació (1Re 19:4; Sl 6:4 [v. 3 NM]). * En realitat, Jesús ens estava tranquiŀlitzant. Ell no volia que ens preocupàrem tant per les coses que necessitem que el nostre servici a Déu es vera afectat negativament. Per tant, què podem fer per a controlar els sentiments d’ansietat? (Consulta el quadro « Com aconseguir-ho».)

SIS AJUDES PER A MANTINDRE LA CALMA

Consulta el paràgraf 6 *

6. D’acord amb Filipencs 4:6, 7, què pot calmar les nostres ansietats?

6 1) Ora a sovint. Quan estem molt preocupats per un problema, podem orar a Jehovà en busca d’ajuda (1Pe 5:7). En resposta a les nostres oracions rebrem «la pau de Déu, que sobrepassa tot el que podem entendre» (llig Filipencs 4:6, 7). Jehovà calma els nostres pensaments inquietants per mitjà del seu poderós esperit sant (Ga 5:22).

7. Què hauríem de tindre present quan orem?

7 Quan parles amb Jehovà, has d’obrir-li el cor i ser específic. Conta-li quin és el teu problema i explica-li com et sents. Si té solució, demana-li saviesa per a trobar-la i forces per a posar-la en pràctica, però si la solució no està en les teues mans, demana-li a Jehovà que t’ajude a no preocupar-te en excés. Si eres específic en les teues oracions, amb el temps, voràs clarament la resposta de Jehovà. I si no et contesta immediatament després d’orar, no et dones per vençut, ja que Jehovà vol que, a més de ser específics en les nostres oracions, siguem persistents (Lc 11:8-10).

8. Què hauríem d’incloure en les nostres oracions?

8 Al descarregar les teues inquietuds en oració, assegura’t d’incloure paraules d’agraïment. És bo que recordem les coses bones que Jehovà ens dona, inclús quan passem per circumstàncies especialment difícils. Però, si a voltes les teues emocions són tan intenses que no trobes les paraules per a expressar-les, no oblides que Jehovà contesta oracions tan senzilles com: «Per favor, ajuda’m!» (2Cr 18:31; Rm 8:26).

Consulta el paràgraf 9 *

9. On hauríem de buscar la verdadera seguretat?

9 2) Confia en la saviesa de Jehovà, no en la teua. En el segle VIII abans de la nostra era, els habitants de Judà se sentien amenaçats pels assiris. En un intent desesperat per a evitar ser conquistats, van demanar ajuda als egipcis (Is 30:1, 2). Jehovà els va advertir de les terribles conseqüències que tindria eixa actitud rebel (Is 30:7, 12, 13). A través del profeta Isaïes, els va dir on podrien buscar la verdadera seguretat: «Trobareu la força en la calma i en la confiança» (Is 30:15b).

10. En quines circumstàncies podem mostrar que confiem en Jehovà?

10 Com podríem mostrar que confiem en Jehovà? Imagina’t les següents situacions: T’oferixen un treball millor pagat que t’exigirà fer moltes hores extres i interferirà en la teua rutina espiritual. O un company de treball, que no és un cristià batejat, mostra interés romàntic per tu. O un familiar que t’estimes molt et llança un ultimàtum: «O jo o el teu Déu». En tots estos casos, hauràs de prendre una decisió difícil, però Jehovà et donarà la guia que necessites per a cada situació (Mt 6:33; 10:37; 1Co 7:39). La qüestió és: Confiaràs prou en Jehovà com per a obeir-lo?

Consulta el paràgraf 11 *

11. Quins relats bíblics podríem estudiar per a mantindre la calma quan afrontem oposició?

11 3) Aprenguem dels bons i dels mals exemples. La Bíblia conté molts relats que destaquen el valor de mantindre la calma i confiar en Jehovà. A l’estudiar-los, pensa com Déu va ajudar els seus servents a mantindre la calma a l’afrontar oposició extrema. Per exemple, els apòstols no es van deixar intimidar quan el tribunal suprem dels jueus els va ordenar que deixaren de predicar. Més bé, van declarar amb valor: «Cal obeir Déu abans que els hòmens» (Fets 5:29). No van entrar en pànic ni tan sols després de ser assotats. Per què? Perquè comptaven amb el favor de Jehovà i sabien que estava del seu costat, per això continuaren predicant les bones notícies (Fets 5:40-42). De la mateixa manera, quan el deixeble Esteve estava a punt de morir lapidat, va mantindre tanta calma i serenitat que «la seua cara era com la d’un àngel» (Fets 6:12-15). Per què? Perquè estava segur de tindre l’aprovació de Jehovà.

12. D’acord amb 1 Pere 3:14 i 4:14, per què podem ser feliços quan afrontem persecució?

12 Els apòstols tenien proves evidents que Jehovà estava amb ells. Per exemple, els havia donat poder per a fer milacres (Fets 5:12-16; 6:8). Encara que hui en dia no tenim eixe poder, per mitjà de la seua Paraula, Jehovà ens assegura que es complau en nosaltres i ens dona el seu esperit quan patim per ser-li fidels (llig 1 Pere 3:14; 4:14). Per tant, en comptes de preocupar-nos per com reaccionaríem davant d’intensa persecució, hem de centrar-nos en el que podem fer ara per enfortir la nostra confiança en la capacitat de Jehovà de sostindre’ns i alliberar-nos. Tal com van fer els primers deixebles, hem de confiar en la promesa de Jesús: «Jo mateix vos donaré una eloqüència i una saviesa que cap dels vostres adversaris no serà capaç de resistir o de contradir». I ens va donar esta garantia: «Amb la vostra perseverança salvareu la vida!» (Lc 21:12-19). No oblides que Jehovà guarda en la memòria fins al mínim detall dels seus servents que moren fidels, així que podrà ressuscitar-los.

13. Com ens beneficiem d’analitzar els exemples dels qui no mantingueren la calma ni confiaren en Jehovà?

13 També podem aprendre del mal exemple dels qui no mantingueren la calma ni confiaren en Jehovà. Vore les conseqüències que van patir ens ajudarà a evitar cometre els mateixos errors. Per exemple, quan un gran exèrcit va atacar el rei Asà al principi del seu regnat, ell va confiar en Jehovà, qui li va concedir la victòria (2Cr 14:8-11 [vv. 9-12 NM]). Més avant, Baixà, el rei d’Israel el va atacar amb un exèrcit molt més xicotet. Però esta volta Asà va pagar al rei de Síria per a que l’ajudara en comptes de buscar la salvació de Jehovà, tal com havia fet en el passat (2Cr 16:1-3). I cap al final de la seua vida, quan va contraure una terrible malaltia, tampoc va acudir a Jehovà en busca d’ajuda (2Cr 16:12).

14. Què aprenem dels errors d’Asà?

14 Al principi, Asà buscava a Jehovà quan tenia problemes. Però després va deixar de fer-ho, perquè preferia solucionar els assumpts pel seu compte. Aparentment, l’estratègia d’Asà de buscar ajuda en l’exèrcit de Síria per a lluitar contra Israel semblava que funcionaria, però no va ser aixina. De fet, Jehovà li va dir per mitjà d’un profeta: «Ja que has confiat en el rei dels arameus en comptes de confiar en el Senyor, el teu Déu, ara se t’ha escapat de les mans l’exèrcit d’aquest rei» (2Cr 16:7). Hem d’anar amb compte i no pensar que podem solucionar els nostres problemes sense buscar la guia de Jehovà per mitjà de la seua Paraula. Inclús si haguérem de prendre una decisió ràpidament, hauríem de mantindre la calma i confiar en Jehovà; ell ens ajudarà a triar la millor opció.

Consulta el paràgraf 15 *

15. Què podríem fer quan llegim la Bíblia?

15 4) Memoritza textos bíblics. Quan lliggues passatges bíblics que mostren la importància de mantindre la calma i de confiar en Jehovà, tracta d’ensenyar-te de memòria els versicles clau. T’anirà bé llegir-los en veu alta o escriure’ls per a rellegir-los a sovint. Jehovà li va manar a Josué que llegira cada dia el llibre de la Llei en veu baixa. Estos recordatoris l’ajudarien a actuar sàviament i a superar la por que podria sentir en les seues circumstàncies (Js 1:8, 9). En la Paraula de Déu hi ha moltes expressions que poden tranquiŀlitzar-te en situacions que normalment et farien sentir por i ansietat (Sl 27:1-3; Pr 3:25, 26).

Consulta el paràgraf 16 *

16. Com ens ajuda Jehovà a mantindre la calma i a confiar en Ell a través de la congregació?

16 5) Relaciona’t amb el poble de Déu. Jehovà utilitza els germans de la congregació per a ajudar-nos a mantindre la calma i a confiar en Ell. En les nostres reunions ens beneficiem dels discursos que es presenten des de la plataforma, dels comentaris de l’auditori i de les conversacions edificants que tenim amb els nostres germans (He 10:24, 25). També ens pot animar molt expressar els nostres sentiments a amics íntims de la congregació. «Una bona paraula» de part d’un amic pot alleugerir el pes de la nostra ansietat (Pr 12:25).

Consulta el paràgraf 17 *

17. D’acord amb Hebreus 6:19, com pot l’esperança del Regne donar-nos estabilitat enmig de circumstàncies difícils?

17 6) Mantín ferma l’esperança. L’esperança del Regne és «com una àncora» que ens dona estabilitat enmig de circumstàncies difícils o pensaments angoixants (llig Hebreus 6:19). Per això, medita en la promesa de Jehovà d’un futur on els pensaments negatius hauran desaparegut (Is 65:17). Imagina’t vivint en pau en el nou món on cap situació ens provocarà angoixa (Mi 4:4). També enfortiràs la teua esperança si parles d’ella als altres. I fes tot el que pugues en l’obra de predicar i fer deixebles, aixina podràs mantindre «plenament l’esperança fins a la fi» (He 6:11).

18. Quines proves podem esperar en el futur, i com podem encarar-les amb èxit?

18 A mesura que s’acoste la fi d’este sistema, experimentarem més dificultats que ens produiran ansietat. El text de l’any per a 2021 ens ajudarà a encarar estes situacions i mantindre la calma perquè confiem en Jehovà i no en les nostres pròpies forces. Al llarg de l’any, fem tot el possible per demostrar amb les nostres accions que tenim fe en esta promesa de Jehovà: «Trobareu la força en la calma i en la confiança» (Is 30:15).

CÀNTIC 8 Jehovà és el teu refugi

^ § 5 El text de l’any per a 2021 destaca la importància de confiar en Jehovà a l’afrontar situacions estressants ara i en el futur. Este article analitzarà com podem posar en pràctica el consell que trobem en el text de l’any.

^ § 5 Alguns germans i germanes fidels experimenten sentiments extrems d’ansietat o pànic. Esta classe d’ansietat és un problema greu de salut i no s’ha de confondre amb l’ansietat a la qual Jesús es referia.

^ § 63 DESCRIPCIÓ DE LA IĿLUSTRACIÓ: 1) Al llarg del dia, una germana ora intensament sobre les coses que la preocupen.

^ § 65 DESCRIPCIÓ DE LA IĿLUSTRACIÓ: 2) En el treball, durant la pausa per a dinar, llig la Paraula de Déu per a buscar consell.

^ § 67 DESCRIPCIÓ DE LA IĿLUSTRACIÓ: 3) Medita en els bons i en els mals exemples registrats en la Bíblia.

^ § 69 DESCRIPCIÓ DE LA IĿLUSTRACIÓ: 4) Apega en la nevera un text animador que vol memoritzar.

^ § 71 DESCRIPCIÓ DE LA IĿLUSTRACIÓ: 5) Disfruta de bona companyia en la predicació.

^ § 73 DESCRIPCIÓ DE LA IĿLUSTRACIÓ: 6) Enfortix la seua esperança pensant en el futur.