ARTICLE D’ESTUDI 5
Trau-li el millor partit al teu temps
«Mireu, doncs, atentament, com vos heu de comportar: no sigueu insensats, sinó entenimentats. Procureu de traure partit del moment present» (EF 5:15, 16).
CÀNTIC 8 Jehovà és el teu refugi
INTRODUCCIÓ *
1. Com podem passar temps amb Jehovà?
ENS encanta passar temps amb la gent que estimem. Per exemple, als cònjuges els agrada passar temps junts, als jóvens els agrada estar amb els seus amics, i tots disfrutem de la companyia dels germans de la congregació. Però, sobretot, ens encanta passar temps amb el nostre Déu. Podem fer-ho a l’orar-li, al llegir la seua Paraula, i al meditar en el seu propòsit i en les seues boniques qualitats. No hi ha dubte que el temps que passem amb Jehovà és de gran valor (Sl 139:17).
2. Quin repte afrontem?
2 Encara que disfrutem d’orar i d’estudiar la Bíblia, no sempre és fàcil trobar temps per a fer-ho. Portem una vida tan ocupada que podria deixar-nos sense temps per a les activitats espirituals. La faena, les responsabilitats familiars i altres activitats necessàries ens exigixen tant de temps que podríem pensar que estem massa ocupats per a orar, estudiar o meditar.
3. Què més podria robar-nos el temps?
3 Hi ha una altra cosa més subtil que podria robar-nos el temps. Si no anàrem a espai, podríem permetre que activitats que no són necessàriament incorrectes ens lleven el temps que podríem dedicar a acostar-nos més a Jehovà. Per exemple, sabem que necessitem divertir-nos, però inclús l’entreteniment sa pot interferir en el nostre temps fins al punt que ens en quede molt poquet per a les activitats espirituals. Per això és necessari mantindre l’oci en el lloc que li correspon (Pr 25:27; 1Tm 4:8).
4. Què considerarem a continuació?
4 En este article, considerarem per què necessitem donar prioritat a les coses importants. També analitzarem com podem traure-li el millor partit al temps que passem amb Jehovà i com podem beneficiar-nos d’utilitzar el temps sàviament.
PREN DECISIONS SÀVIES I DONA PRIORITAT A LES COSES IMPORTANTS
5. Com pot el consell d’Efesis 5:15-17 ajudar un jove a triar la millor manera de viure?
5 Tria la millor vida. A sovint, els jóvens es pregunten com poden aprofitar la vida de la millor manera. D’una banda, els orientadors escolars i els familiars no creients podrien animar-los a anar a la universitat per a tindre un bon treball i guanyar molts diners. Eixa opció podria acaparar-los molt de temps. Per l’altra banda, els pares i els germans de la congregació podrien animar els jóvens a dedicar la seua vida a servir a Jehovà. Què pot ajudar un jove que estima a Jehovà a escollir la millor opció? Seria bo que llegira Efesis 5:15-17 (llig-lo). Després de meditar en estos versicles, el jove podria preguntar-se: «Què és el que “vol el Senyor”? Quina decisió el complaurà més? Quina opció em permetrà traure-li el millor partit al meu temps?». Recorda que «els temps que vivim són roïns» i que este sistema governat per Satanàs prompte s’acabarà. Seria savi de la nostra part usar la vida de manera que ens guanyem l’estima de Jehovà.
6. Quina opció va triar Maria, i per què va ser una decisió sàvia?
6 Dona prioritat a les coses importants. A voltes, aprofitar el temps de la millor manera implica escollir entre dos activitats que no són necessàriament incorrectes. Com a mostra d’açò, pensem en el relat de la visita que Jesús va fer a casa de Maria i Marta. No hi ha dubte que l’hospitalària Marta estava emocionada de tindre a Jesús com a convidat, per això li va preparar un menjar molt elaborat. Mentrestant, la seua germana Maria va traure el millor partit de la visita assentant-se al costat del Senyor i escoltant la seua ensenyança. Encara que Marta tenia la millor de les intencions, Maria havia «escollit la millor part» (Lc 10:38-42). Amb el temps, Maria oblidaria el menjar que es va servir en aquella ocasió, però podem estar segurs que no va oblidar mai el que va aprendre. Tal com Maria va valorar eixe temps que va passar amb Jesús, nosaltres també valorem el temps que passem amb Jehovà. Com podem traure el millor partit d’eixe temps?
TRAU EL MILLOR PARTIT DEL TEMPS QUE PASSES AMB JEHOVÀ
7. Per què és essencial orar, estudiar i meditar?
7 Reconeix que l’oració, l’estudi i la meditació formen part de la nostra adoració. Quan orem, ens comuniquem amb el nostre Pare celestial, qui ens estima molt (Sl 5:8 [v. 7 TNM]). A l’estudiar la Bíblia, arribem «a conéixer el que Déu vol», perquè ell és la Font de tota saviesa (Pr 2:1-5). Quan meditem, el que fem és pensar detingudament en l’atraient personalitat de Jehovà, així com en el seu impressionant propòsit per a tota la creació i en el nostre paper dins d’eixe propòsit. Hi ha millor manera d’aprofitar el nostre temps? Ara bé, com podem traure-li el millor partit al temps limitat que tenim?
8. Per què va anar Jesús al desert, i què n’aprenem?
8 Si és possible, busca un lloc tranquil. Recordem el que Jesús va fer abans de començar el seu ministeri en la terra: va passar 40 dies en el desert (Lc 4:1, 2). En aquell lloc tranquil, va poder orar i meditar sobre el propòsit de Jehovà per a ell. I això li va permetre preparar-se per a les proves que afrontaria. Què aprenem del seu exemple? Si formes part d’una família gran, potser et costa trobar un lloc tranquil, així que una opció seria buscar-lo fora de casa. Això és el que fa Julie, una germana de França, quan vol orar a Jehovà. Com viu amb el seu home en un apartament molt xicotet, li resulta molt difícil estar a soles i que res la interrompa. Quina solució ha trobat? Ella diu: «Tots els dies vaig al parc a caminar. Allí puc estar a soles, concentrar-me i parlar tranquiŀlament amb Jehovà».
9. A pesar d’estar tan ocupat, com va demostrar Jesús que valorava la seua relació amb Jehovà?
9 Jesús tenia una vida molt ocupada. Durant el seu ministeri terrestre, les multituds el seguien a tothora i tots volien que els prestara atenció. En una ocasió, «tota la població s’havia reunit davant de la porta» per a vore’l. Així i tot, va apartar temps per a estar a soles amb Jehovà. De bon matí, «se n’anà a un lloc solitari» per a poder parlar tranquiŀlament amb son Pare (Mc 1:32-35).
10, 11. Segons Mateu 26:40, 41, quin consell oportú va donar Jesús als seus deixebles, però què va passar després?
10 La nit abans de morir, Jesús va buscar de nou un lloc tranquil on poder meditar i orar, i el va trobar en el jardí de Getsemaní (Mt 26:36). En aquella ocasió, va donar als seus deixebles un consell molt important sobre l’oració.
11 Vegem el que va passar. Quan van arribar al jardí de Getsemaní, ja era molt tard, tal volta passada la mitjanit. Jesús va demanar als apòstols que es mantingueren alerta i, llavors, se’n va anar a orar (Mt 26:37-39). Però mentres orava, els apòstols s’adormiren. Quan va tornar i els va vore adormits, els va exhortar una altra volta que vetlaren i pregaren constantment (llig Mateu 26:40, 41). Sabia que havien estat sotmesos a molt d’estrés i estaven esgotats. Per això, va reconéixer amb compassió que la «carn és dèbil». A pesar de l’exhortació que Jesús els va fer, en dos ocasions més, al tornar d’orar, se’ls va trobar dormint (Mt 26:42-45).
12. Què podem fer si a voltes estem massa estressats o cansats per a orar?
12 Tria el moment adequat. T’has sentit alguna volta massa estressat o cansat per a orar? Si eixe és el teu cas, no et preocupes, que no eres l’únic. Què podria ajudar-te? Alguns que solien orar a Jehovà al final del dia han vist més pràctic fer-ho un poquet abans, quan no estan tan cansats. I altres han vist que es concentren millor si estan assentats o agenollats. Però, i si estàs massa angoixat o desanimat per a orar? Llavors, conta-li a Jehovà com et sents. Estigues segur que ell, amb tota la seua misericòrdia, t’entendrà (Sl 139:4).
13. Com podrien distraure’ns els dispositius electrònics quan orem, estudiem o assistim a les reunions?
13 Evita les distraccions quan estudies. L’oració no és l’única manera d’acostar-nos a Jehovà. També podem fer-ho estudiant la Bíblia i assistint a les reunions. ¿Podries traure millor partit del temps que dediques a l’estudi i a les reunions de congregació? ¿Hi ha alguna cosa que et distraga en eixos moments, com per exemple, cridades, correus electrònics o missatges de text que reps en el teu mòbil o dispositiu electrònic? Encara que estos aparells són molt útils, alguns investigadors diuen que el simple fet de tindre un mòbil a prop és suficient per a distraure’ns. Un professor de psicologia diu: «No pots concentrar-te en el que estàs fent, perquè la teua ment està en un altre lloc». Per esta raó, abans de començar el programa de les assemblees, se’ns anima a posar els nostres dispositius de manera que no distraguem els altres. Podries fer lo mateix per tu, per a que res et distraga i interrompa el temps que li dediques a Jehovà?
14. D’acord amb Filipencs 4:6, 7, com ens ajudarà Jehovà a concentrar-nos?
14 Demana-li a Jehovà que t’ajude a concentrar-te. Si t’adones que la teua ment divaga quan estudies o mentres estàs en la reunió, demana-li ajuda a Jehovà. A voltes, les preocupacions podrien impedir que ens concentràrem en les coses espirituals. Però és important que ho fem. Així que, demanem-li a Jehovà que la seua pau, no només guarde el nostre cor, sinó també els nostres «pensaments» (llig Filipencs 4:6, 7).
PASSAR TEMPS AMB JEHOVÀ ÉS GRATIFICANT
15. Quin és un dels beneficis que obtenim de passar temps amb Jehovà?
15 Si apartes temps per a parlar amb Jehovà, escoltar-lo i meditar en ell, obtindràs molts beneficis. En primer lloc, prendràs millors decisions. La Bíblia ens assegura que «qui va amb un savi es torna savi» (Pr 13:20). Per tant, quant més temps passes amb Jehovà, la Font de la saviesa, més savi seràs, millor comprendràs com agradar-li i com evitar prendre decisions que l’ofenguen.
16. Com millora la nostra ensenyança el fet de passar temps amb Jehovà?
16 En segon lloc, seràs millor mestre. Quan estudiem la Bíblia amb algú, un dels nostres objectius principals és ajudar-lo a acostar-se a Jehovà. Com més ens comuniquem amb el nostre Pare celestial, major serà l’amor que sentim per ell i millor preparats estarem per a ensenyar al nostre estudiant a estimar a Jehovà. Açò és el que feia Jesús, qui descrivia son Pare d’una manera tan tendra i amorosa que els seus seguidors fidels no podien més que estimar a Jehovà també (Jn 17:25, 26).
17. Per què enfortixen la nostra fe l’oració i l’estudi?
17 En tercer lloc, la teua fe s’enfortirà. Cada volta que li demanem a Jehovà guia, consol i suport, ell ens respon i la nostra fe creix (1Jn 5:15). L’estudi personal també t’ajudarà a enfortir la teua fe. Després de tot, «la fe comença quan un escolta el missatge» (Rm 10:17 NT). No obstant, es necessita més que simplement adquirir coneixement per a tindre una fe forta. Llavors, què més hem de fer?
18. Per què necessitem meditar? Posa un exemple.
18 Hem de meditar en el que estem aprenent. Considerem l’experiència de l’escriptor del Salm 77. Estava preocupat perquè pensava que tant ell com els seus companys israelites havien perdut l’aprovació de Jehovà. Se sentia tan angoixat que no podia dormir (versicles 3-9). * Per això li va dir a Jehovà: «Repasse dins de mi les teues obres i pense en les teues proeses» (versicle 13). Per descomptat, el salmiste coneixia molt bé tot el que Jehovà havia fet pel seu poble en el passat. Però, així i tot, es preguntava: «¿És que Déu s’ha oblidat de compadir, i la indignació li endureix el cor?» (versicle 10). També va meditar en l’activitat de Jehovà i en la misericòrdia i compassió que havia mostrat en el passat (versicle 12). Quin va ser el resultat? Va arribar a la conclusió que Jehovà no abandonaria mai el seu poble (versicle 16). De la mateixa manera, la teua fe s’enfortirà a mesura que medites en el que Jehovà ja ha fet pel seu poble i per tu personalment.
19. Quin altre benefici obtenim de passar temps amb Jehovà?
19 En quart lloc, i encara més important, el teu amor per Jehovà creixerà. Més que cap altra qualitat, l’amor et motivarà a obeir a Jehovà, a fer sacrificis per a complaure’l i a aguantar qualsevol prova (Mt 22:37-39; 1Co 13:4, 7; 1Jn 5:3). No hi ha res més important que la nostra amistat amb Jehovà! (Sl 63:2-9 [vv. 1-8 TNM])
20. Què penses fer per a traure el millor partit del temps que li dediques a Jehovà?
20 No oblides que l’oració, l’estudi i la meditació formen part de la nostra adoració. Igual que Jesús, busca llocs tranquils per a passar temps amb Jehovà. A més, evita les distraccions innecessàries i demana-li a Jehovà que t’ajude a concentrar-te quan estigues participant en activitats espirituals. Si ara li traus el millor partit al teu temps, Jehovà et beneirà amb la vida eterna en el nou món (Mc 4:24).
CÀNTIC 28 Guanyem-nos l’amistat de Jehovà
^ Jehovà és el nostre millor amic. Valorem la nostra amistat amb ell i volem arribar a conéixer-lo millor. Es necessita temps per a arribar a conéixer algú. I lo mateix és cert si volem que la nostra amistat amb Jehovà es faça més estreta. En vista de la vida tan ocupada que portem, d’on podem traure temps per a acostar-nos al nostre Pare celestial? I com ens beneficiem de fer-ho?
^ En TNM els versicles d’este paràgraf per orde d’aparició són 2-8, 12, 9, 11 i 15.