Salta al contingut

Salta a la taula de continguts

ARTICLE D’ESTUDI 2

«Transformeu-vos renovant la ment»

«Transformeu-vos renovant la ment»

«Transformeu-vos renovant la ment, per a que comproveu per vosaltres mateixos quina és la bona, agradable i perfecta voluntat de Déu» (RM 12:2 TNM).

CÀNTIC 88 Fes-me conéixer els teus camins

INTRODUCCIÓ a

1, 2. Què hem de continuar fent després de batejar-nos? Explica-ho.

 AMB quina freqüència neteges ta casa? Tal volta feres una neteja a fons abans de mudar-te. Però, què hauria passat si mai més hagueres tornat a netejar? Està clar que estaria plena de pols i ronya. Per a mantindre ta casa presentable, has de netejar-la regularment.

2 De manera similar, es necessita esforç continu per a corregir la nostra personalitat i manera de pensar. Per descomptat, abans de batejar-nos, ens vam esforçar per fer els canvis necessaris en la nostra vida per a purificar-nos «de tot allò que pot tacar el cos i l’esperit» (2Co 7:1). A pesar d’això, hem de seguir el consell de l’apòstol Pau de continuar renovant espiritualment el nostre interior (Ef 4:23). Per què ens hem d’esforçar contínuament? Perquè la pols i la ronya d’este món se’ns poden apegar ràpidament. Per a evitar-ho i mantindre’ns presentables davant de Jehovà, hem d’examinar regularment la nostra manera de pensar, la nostra personalitat i els nostres desitjos.

CONTINUEM RENOVANT LA NOSTRA MENT

3. Què vol dir renovar la nostra ment? (Romans 12:2)

3 Què hem de fer per a renovar la nostra ment, és a dir, per a canviar la nostra manera de pensar? (Llig Romans 12:2 TNM.) Renovar alguna cosa no és només fer canvis superficials, tal com renovar una casa no és lo mateix que decorar-la. Així que renovar la nostra ment no vol dir simplement decorar la nostra vida amb unes quantes bones obres. Més bé, vol dir que hem d’examinar-nos en profunditat i fer tots els canvis necessaris per a obeir les normes de Jehovà tan bé com puguem. I no ho hauríem de fer només una volta, sinó contínuament.

Demostren les teues decisions respecte als estudis i la faena que dones prioritat als interessos del Regne? (Consulta els paràgrafs 4, 5) c

4. Com podem evitar que este sistema modele la nostra manera de pensar?

4 Quan siguem perfectes, podrem complaure a Jehovà en tot el que fem. Però, mentrestant, hem de continuar lluitant per a aconseguir eixe objectiu. Fixem-nos que, en Romans 12:2, Pau va mencionar que hi ha una connexió entre renovar la nostra ment i comprovar quina és la voluntat de Déu. Per tant, si no volem deixar-nos emmotlar per este sistema, primer hem d’examinar-nos per a saber fins a quin punt estem deixant que la manera de pensar de Déu, i no la del món, influïsca en les nostres metes i decisions.

5. Com podem examinar-nos per a saber si som conscients de lo prop que està el dia de Jehovà? (Mira la iŀlustració.)

5 Vegem un exemple. Jehovà ens exhorta: «Espereu la vinguda del dia de Déu» (2Pe 3:12). Així que pregunta’t: «Demostra la meua vida que soc conscient de lo prop que està la fi d’este sistema? Demostren les meues decisions respecte a l’educació i la faena que servir a Jehovà és lo més important per a mi? Confie que Jehovà cobrirà les meues necessitats i les de la meua família o estic constantment preocupat per les coses materials?». Pensa en lo complagut que se sent Jehovà al vore que ens esforcem per viure en harmonia amb la seua voluntat (Mt 6:25-27, 33; Fl 4:12, 13).

6. Què hem de continuar fent?

6 Hem d’examinar regularment la nostra manera de pensar i fer qualsevol canvi necessari. Per això, Pau va dir als corintis: «Examineu-vos vosaltres mateixos, comproveu si vos manteniu en la fe» (2Co 13:5). Mantindre’s «en la fe» és més que assistir ocasionalment a les reunions i predicar de tant en tant. També té a vore amb els nostres pensaments, inclinacions i motius. Així que hem de continuar renovant la nostra ment llegint la Paraula de Déu, aprenent a pensar com pensa Jehovà i fent tot el que siga necessari per a viure en harmonia amb la seua voluntat (1Co 2:14-16).

«REVESTIU-VOS DE L’HOME NOU»

7. D’acord amb Efesis 4:31, 32, què més hem de fer, i per què podria ser tot un repte?

7 Llig Efesis 4:31, 32. A més de fer canvis en la nostra manera de pensar, hem de revestir-nos «de l’home nou», o de la nova personalitat (Ef 4:24). Això significa que hem de prendre acció. Entre altres coses, hem d’esforçar-nos per superar característiques de la vella personalitat com el rancor, la ràbia i la ira. Per què pot ser això tot un repte? Perquè podem tindre molt arrelats en la nostra personalitat alguns d’estos defectes. De fet, la Bíblia diu que hi ha qui és propens a tindre «mal geni» i tendix a ser «rabiüt» (Pr 29:22). Controlar estes característiques tan arrelades pot requerir esforç continu inclús després de batejar-nos, tal com mostra la següent experiència.

8, 9. Com mostra l’experiència d’Stephen que hem de continuar despullant-nos de la vella personalitat?

8 Un germà a qui li diuen Stephen tenia problemes per a controlar el seu mal caràcter. Ell diu: «Inclús després de batejar-me, vaig haver de seguir controlant el meu mal geni. Per exemple, un dia estàvem predicant de casa en casa i vaig vore que un lladre s’emportava la ràdio del meu cotxe. Vaig pegar a córrer darrere d’ell i, quan estava a punt d’agarrar-lo, va tirar la ràdio a terra i va fugir. Al contar-li-ho a la resta del grup, un ancià em va preguntar: “Stephen, què hauries fet si l’hagueres agarrat?”. Eixa pregunta em va fer vore que havia de seguir esforçant-me per ser pacífic». b

9 Tal com hem vist en l’experiència d’Stephen, qualsevol defecte que puguem tindre en la nostra personalitat pot aflorar inesperadament, inclús quan pensàvem que ja el teníem controlat. Si això et passa, no et desanimes i no arribes a la conclusió que has fracassat com a cristià. Fins i tot, l’apòstol Pau va admetre: «Voldria fer el bé, però alhora constate això: només sóc capaç de fer el mal» (Rm 7:21-23). Com som imperfectes, tots els cristians tenim una lluita. De la mateixa manera que hem de netejar constantment una casa per a que no s’acumulen la pols i la ronya, també hem de seguir lluitant per a evitar que reapareguen característiques negatives de la nostra personalitat. Com ho podem aconseguir?

10. D’acord amb 1 Joan 5:14, 15, com podem lluitar contra les característiques negatives?

10 Conta-li a Jehovà quin defecte de la teua personalitat et costa canviar i estigues segur que ell t’escoltarà i t’ajudarà (llig 1 Joan 5:14, 15). Encara que no l’eliminarà miraculosament, pot donar-te les forces per a tindre’l davall control (1Pe 5:10). A més, actua en harmonia amb les teues oracions evitant tot allò que puga fer reaparéixer les males inclinacions. Per exemple, ves amb compte amb les peŀlícules, els programes de televisió o els llibres que fomenten les característiques que estàs tractant d’eliminar. I no deixes que la teua ment es recree en els mals desitjos (Fl 4:8; Col 3:2).

11. Què hem de fer per a continuar revestint-nos de la nova personalitat?

11 Encara que t’hages despullat de la vella personalitat, és important que et revestisques de la nova. Per a aconseguir-ho, posa’t la meta d’imitar a Jehovà a mesura que aprens sobre les seues qualitats (Ef 5:1, 2). Per exemple, quan lliggues un relat de la Bíblia que destaque el perdó de Jehovà, pregunta’t: «Perdone jo els altres?». O, quan lliggues sobre la compassió que sent Jehovà pels qui afronten situacions difícils, pregunta’t: «Em preocupe jo també pels germans que passen necessitat i ho demostre amb fets?». Si continues revestint-te de la nova personalitat i tens paciència amb tu mateix, aconseguiràs renovar la teua ment.

12. Com va experimentar Stephen el poder que té la Bíblia per a transformar les persones?

12 Stephen, mencionat adés, es va adonar que era capaç de revestir-se gradualment de la nova personalitat. Ell explica: «Des que em vaig batejar, he passat per unes quantes situacions que han estat a punt de fer-me explotar. Però he aprés a allunyar-me de la gent que intenta provocar-me o a controlar la situació d’altres maneres. Moltes persones —entre elles, la meua dona— m’han encomiat per com he tractat estes situacions. Inclús jo mateix m’he sorprés! No em puc creure lo molt que ha canviat la meua personalitat. Per a mi, és una prova evident del poder que té la Bíblia per a transformar les persones».

CONTINUA LLUITANT CONTRA ELS MALS DESITJOS

13. Segons Gàlates 5:16, què ens ajudarà a fer el que és correcte?

13 Llig Gàlates 5:16. Jehovà ens dona generosament el seu esperit sant per a ajudar-nos a guanyar la lluita per fer el que és correcte. Quan estudiem la Paraula de Déu, estem permetent que eixe esperit influïsca en nosaltres. També rebem esperit sant quan assistim a les reunions. A més, és molt animador passar temps amb germans i germanes que, igual que nosaltres, estan esforçant-se per fer el que està bé (He 10:24, 25; 13:7). I quan li obrim el nostre cor a Jehovà i li supliquem que ens ajude a lluitar contra una debilitat, ell ens dona les forces que necessitem per mitjà del seu esperit sant. Encara que tot açò probablement no farà que els nostres mals desitjos desapareguen, sí que ens ajudarà a no deixar-nos endur per ells. Per això, Gàlates 5:16 ens assegura a aquells que ens comportem d’acord amb l’esperit: «No satisfareu els desigs terrenals».

14. Per què és important que continuem esforçant-nos per tindre el desig de fer el que és correcte?

14 Una volta hem establit una bona rutina espiritual, és essencial que la mantinguem i continuem esforçant-nos per tindre el desig de fer el que és correcte, perquè un dels nostres enemics —la temptació de fer el que és incorrecte— no descansa mai. Encara que estiguem batejats, podríem descobrir que ens atrauen coses que hauríem d’evitar, com els jocs d’atzar, l’abús de l’alcohol o la pornografia (Ef 5:3, 4). Un germà jove admet: «Una de les coses més difícils que he hagut d’afrontar és l’atracció que sent per les persones del meu sexe. Només pensava que seria una fase, però no ha sigut aixina». I en el teu cas? Què pots fer si tens un mal desig molt arrelat?

Si et sents temptat pels mals desitjos, no perdes l’esperança; altres han tingut la mateixa lluita i han vençut (Consulta els paràgrafs 15, 16)

15. Per què ens anima saber que no som els únics que lluitem contra els mals desitjos? (Mira la iŀlustració.)

15 Quan lluites contra un mal desig, per molt fort que siga, recorda que no estàs a soles. La Bíblia diu: «No se vos ha presentat cap temptació que no siga habitual en totes les persones» (1Co 10:13a TNM). Una altra manera de traduir este versicle podria ser: «Només heu tingut les mateixes temptacions que tots els altres». Esta afirmació estava dirigida als cristians i cristianes de Corint, alguns dels quals havien sigut adúlters, homosexuals o borratxos (1Co 6:9-11). Creus que després de batejar-se no van haver de lluitar mai més contra els mals desitjos? Està clar que no. És de veres que eren ungits, però continuaven sent humans imperfectes i segur que havien de lluitar contra les seues males tendències de tant en tant. Per què hauria d’animar-te açò? Perquè mostra que altres han passat pel que tu estàs passant i ho han pogut superar. En efecte, podem mantindre’ns «ferms en la fe» perquè sabem «que la comunitat de germans estesa per tot el món ha de suportar els mateixos sofriments» (1Pe 5:9).

16. Quin error hauríem d’evitar, i per què?

16 No caigues en l’error de pensar que ningú pot comprendre pel que estàs passant. Si pensares aixina, podries arribar a la conclusió que la teua situació no té remei i que eres incapaç de véncer els mals desitjos. De fet, la Bíblia diu tot lo contrari a l’afirmar: «Déu és fidel i no deixarà que sigueu temptats més enllà del que pugueu suportar, sinó que, quan es presente la temptació, també vos donarà l’eixida per a que pugueu aguantar-la» (1Co 10:13b TNM). Així que, per molt fort que siga el mal desig, pots mantindre’t fidel a Jehovà. Amb la Seua ajuda, pots evitar caure en la temptació.

17. Encara que no podem evitar que afloren els mals desitjos, què és el que sí que podem fer?

17 No oblides que, com a humà imperfecte, no pots evitar que afloren els mals desitjos. Però, quan això passe, pots rebutjar-los immediatament, tal com Josep va fugir ràpidament de la dona de Putifar (Gn 39:12). No tens per què cedir a les males temptacions.

CONTINUEM ESFORÇANT-NOS

18, 19. Quines preguntes hauríem de fer-nos mentres ens esforcem per renovar la nostra ment?

18 Renovar la nostra ment implica esforçar-nos contínuament per a que la nostra manera de pensar i actuar estiga en harmonia amb la voluntat de Jehovà. Amb eixe objectiu, examina’t regularment i pregunta’t: «Demostra la meua manera d’actuar que reconec lo prop que estem de la fi? Estic esforçant-me per revestir-me de la nova personalitat? Deixe que l’esperit de Jehovà em guie per a evitar que els mals desitjos em controlen?».

19 A l’examinar-te, centra’t en el teu progrés, no busques perfecció. Si veus que has de millorar, no et desanimes. Més bé, seguix el consell de Filipencs 3:16, on diu: «Sobretot, visquem d’acord amb allò que ja hem aconseguit». Si ho fas aixina, estigues segur que Jehovà beneirà els teus esforços per continuar renovant la teua ment.

CÀNTIC 36 Vetlem el nostre cor

a L’apòstol Pau va exhortar els cristians a no deixar-se emmotlar per este sistema. Sense dubte, eixe és un molt bon consell per a nosaltres. Hem d’assegurar-nos que la influència corrupta d’este món no ens afecte de cap manera. Amb eixe fi, hem de continuar corregint la nostra manera de pensar sempre que ens adonem que no està en harmonia amb la voluntat de Déu. En este article, vorem com ho podem aconseguir.

b Per a llegir l’experiència sencera, ves a jw.org i escriu en el buscador: «La meua vida era un desastre».

c DESCRIPCIÓ DE LA IĿLUSTRACIÓ: Un germà jove està plantejant-se si anar a la universitat o començar a servir a temps complet.