Salta al contingut

Salta a la taula de continguts

ARTICLE D’ESTUDI 3

CÀNTIC 35 «Sapieu discernir allò que més convé»

Pren decisions que agraden a Jehovà

Pren decisions que agraden a Jehovà

«El temor de Jehovà és el començament de la saviesa, i el coneixement del Santíssim és enteniment» (PROV. 9:10 TNM).

QUÈ VOREM

Com utilitzar el coneixement, l’enteniment i el discerniment per a prendre bones decisions.

1. Quin repte afrontem tots?

 TOTS els dies prenem decisions. Algunes són relativament fàcils de prendre, com per exemple, què esmorzarem o quan ens gitarem. Però decidir sobre altres assumpts és més difícil i podria afectar la nostra salut, el nostre benestar, els nostres sers volguts o, fins i tot, el nostre servici a Déu. Desitgem que les decisions que prenguem ens beneficien a nosaltres i a la nostra família, però sobretot que complaguen a Jehovà (Rom. 12:1, 2).

2. Quins passos t’ajudaran a prendre bones decisions?

2 Serà més probable que prengues una bona decisió si 1) t’informes bé, 2) investigues què pensa Jehovà al respecte i 3) sospeses les opcions. En este article, analitzarem estos passos i també com podem entrenar la nostra capacitat de discerniment (Prov. 2:11).

INFORMA’T BÉ

3. Il·lustra per què és important que t’informes bé abans de prendre una decisió.

3 El primer pas per a prendre una bona decisió és informar-se bé. Per què és açò important? Imagina’t que un pacient va al metge perquè té un problema de salut greu, ¿li receptaria un tractament sense abans examinar-lo bé o fer-li preguntes? Per descomptat que no. De la mateix manera, tu també prendràs millors decisions si abans t’informes bé sobre tots els factors relacionats amb la teua situació. Com pots fer-ho?

4. Com pots informar-te bé de tots els detalls? (Proverbis 18:13; mira també la il·lustració.)

4 Una bona manera d’informar-se bé sobre un assumpt és fer preguntes. Imagina’t que et conviden a una festeta. Què faràs, aniràs? Si no coneixes l’amfitrió ni el que s’ha planificat, hauries de fer preguntes per a enterar-te d’estos detalls: «On i quan es farà la festa? Quanta gent anirà? Qui la supervisarà? Qui està convidat? Quines activitats s’han preparat? Se servirà alcohol?». Saber la resposta a estes preguntes t’ajudarà a prendre una bona decisió (llig Proverbis 18:13).

Fes preguntes per a estar ben informat (Consulta el paràgraf 4) a


5. Què hauries de fer una volta tingues tots els detalls?

5 Després, una volta tingues tots els detalls, esforça’t per vore el quadro complet. Per exemple, ¿i si t’enteres que anirà gent que no respecta els principis bíblics o que se serviran begudes alcohòliques sense supervisió? Penses que la festa es podria descontrolar? (1 Pe. 4:3) Per un altre costat, ¿i si l’horari de la festa interferix amb les reunions i la predicació? Una volta tingues el quadro complet, estaràs preparat per a prendre una bona decisió. Però hi ha un altre pas que hauries de fer: preguntar-te què pensa Jehovà al respecte (Prov. 2:6).

INVESTIGA EL QUE PENSA JEHOVÀ

6. Segons Jaume 1:5, per què hauríem de demanar-li ajuda a Jehovà en oració?

6 Demana-li a Jehovà que t’ajude a entendre què pensa ell sobre l’assumpt. Jehovà promet donar-nos la saviesa necessària per a saber si certa decisió li agradarà, i ens la dona «generosament a tots i sense retraure res» (llig Jaume 1:5 TNM).

7. Què podem fer per a comprendre la manera de pensar de Jehovà? Posa un exemple.

7 Després d’haver-li demanat ajuda a Jehovà en oració, estigues atent a la seua resposta. Imagina’t que et perderes mentres estàs de viatge, segurament li preguntaries a una persona que viu en la zona. Però, ¿te n’aniries abans que et donara una resposta? Clar que no! Més bé, escoltaries amb atenció les seues indicacions. De la mateixa manera, després de demanar-li a Jehovà que et done saviesa, intenta trobar la seua resposta buscant les lleis i els principis bíblics que apliquen en la teua situació. Per exemple, a l’hora de decidir si aniràs o no a la festeta que hem mencionat abans, hauries d’analitzar el que diu la Bíblia sobre les festes descontrolades, les males companyies i la necessitat de posar els interessos del Regne per damunt de les teues preferències personals (Mat. 6:33; Rom. 13:13; 1 Cor. 15:33).

8. Què pots fer per a trobar la informació que necessites? (Mira també la il·lustració.)

8 Aixina i tot, a voltes necessitaràs ajuda per a trobar la informació que estàs buscant. Potser algun germà o germana d’experiència podria aconsellar-te, però també et beneficiarà fer la teua pròpia investigació. En les nostres ferramentes d’estudi, com la Guia d’estudi per als testimonis de Jehovà i Textos bíblics per al nostre dia a dia, trobaràs moltíssima informació. Recorda que l’objectiu és prendre una decisió que complaga a Jehovà.

Investiga el que pensa Jehovà (Consulta el paràgraf 8) b


9. Com podem assegurar-nos que la nostra decisió complaurà a Jehovà? (Efesis 5:17)

9 Com podem estar segurs que la decisió que hem pres agradarà a Jehovà? Abans que res, necessitem conéixer-lo bé. De fet, la Bíblia diu: «El coneixement del Santíssim és enteniment» (Prov. 9:10 TNM). Aixina és, esta classe d’enteniment ve de conéixer les qualitats de Jehovà, el seu propòsit i quines coses li agraden o desagraden. Pregunta’t: «Sabent el que sé de Jehovà, quina decisió prendré per a complaure’l?» (Llig Efesis 5:17.)

10. Per què són més importants els principis bíblics que les tradicions familiars o la cultura?

10 Per a complaure a Jehovà, a voltes haurem de decepcionar la gent del nostre entorn. Per exemple, alguns pares benintencionats podrien pressionar la seua filla per a que es case amb algú que estiga bé econòmicament encara que no estiga fort espiritualment. És cert que volen que a la seua filla no li falte de res. Però, ¿serà este home una bona influència per a que progresse espiritualment? Com veu Jehovà este assumpt? Trobem la resposta en Mateu 6:33. Allí s’anima els cristians a continuar «buscant primer el Regne». Encara que honrem els nostres pares i respectem els costums de la nostra comunitat, lo més important per a nosaltres és complaure a Jehovà.

SOSPESA LES OPCIONS

11. Segons Filipencs 1:9, 10, quina qualitat t’ajudarà a sospesar les opcions?

11 Una volta hages analitzat els principis bíblics que apliquen en el teu cas, has de sospesar les opcions (llig Filipencs 1:9, 10). El discerniment et permetrà vore amb antelació les conseqüències de cada opció. A voltes, prendre una decisió resultarà fàcil, mentres que altres, no tant. El discerniment t’ajudarà a prendre bones decisions inclús en situacions complexes.

12, 13. Com pot el discerniment ajudar-te a prendre una bona decisió a l’hora d’acceptar o no una faena?

12 Imagina’t esta situació: Estàs buscant una faena per a mantindre la teua família i estàs entre dos opcions. T’has informat bé, com per exemple quin tipo de treball és, quin horari té, el temps de desplaçament i coses per l’estil. A més, les dos faenes són acceptables des d’un punt de vista bíblic. Potser t’inclines més per una opció, perquè t’agrada la classe de faena o perquè el jornal és millor. Però hi han altres factors a tindre en compte abans de prendre una decisió.

13 Pensa: «Interferirà l’horari de la faena en les reunions? Et llevarà el temps que necessites per a cuidar emocionalment i espiritualment de la teua família?». Fer-te preguntes com estes t’ajudarà a posar «les coses més importants», com el teu servici a Jehovà i les necessitats de la teua família, per damunt de les coses materials. Llavors, prendràs una decisió que Jehovà beneirà.

14. Per a no fer entropessar els altres, com ens ajudaran el discerniment i l’amor?

14 El discerniment també ens motiva a pensar en com la nostra decisió podria afectar la gent que ens envolta, per a no fer «entropessar els altres» (Fili. 1:10). Açò és important a l’hora de decidir com vestir-nos i arreglar-nos. Per exemple, ens podria agradar cert estil o moda. Però, ¿i si fera entropessar la gent de dins o de fora de la congregació? En eixe cas, el discerniment ens ajudarà a respectar els seus sentiments, i l’amor a buscar el benefici «dels altres» i a ser modestos (1 Cor. 10:23, 24, 32; 1 Tim. 2:9, 10). Llavors, prendrem una decisió que demostre que estimem i respectem els altres.

15. En què hauríem de pensar abans de prendre una decisió important?

15 Si has de prendre una decisió molt important, pensa en què implicarà posar-la en pràctica. Jesús ens va ensenyar que primer hauríem de calcular «els gastos» (Lluc 14:28). Aixina que para’t a pensar en el temps, els recursos i l’esforç que necessitaries invertir per a dur-la a terme. En la majoria dels casos, hauries de consultar a la teua família per a decidir què hauria de fer cada membre per a donar suport a la decisió. Per què és important que ho faces? Perquè això t’ajudarà a vore si necessites fer algun canvi o si és millor una altra opció. A més, quan impliques la teua família i escoltes les seues idees, estaran més dispostos a col·laborar per a que la decisió tinga bons resultats (Prov. 15:22).

PREN UNA BONA DECISIÓ

16. Quins passos t’ajudaran a fer que la teua decisió tinga èxit? (Consulta també el quadro « Com prendre bones decisions».)

16 Si seguixes els passos que s’han mencionat en este article, estaràs preparat per a prendre una bona decisió. A l’informar-te bé i analitzar els principis que contribuiran a que prengues una decisió que agrade a Jehovà, ara sí que podràs demanar-li que t’ajude per a que la teua decisió tinga èxit.

17. Quin és el secret per a prendre bones decisions?

17 Encara que hages pres bones decisions en el passat, no oblides que el secret per a prendre bones decisions és confiar en la saviesa de Jehovà i no en la teua pròpia intel·ligència o experiència. Només ell pot donar-te el verdader coneixement, enteniment i discerniment (Prov. 2:1-5). Amb la seua l’ajuda, podràs prendre decisions que el complaguen (Sal. 23:2, 3).

CÀNTIC 28 Guanyem-nos l’amistat de Jehovà

a DESCRIPCIÓ DE LA IL·LUSTRACIÓ: Un grup de germans i germanes jóvens parlant sobre la invitació a una festa que han rebut pel mòbil.

b DESCRIPCIÓ DE LA IL·LUSTRACIÓ: Un dels jóvens busca informació abans de decidir si va a la festa.