ARTICLE D’ESTUDI 31
«Mantingueu-vos ferms, inamovibles»
«Estimats germans meus, mantingueu-vos ferms, inamovibles» (1CO 15:58 TNM).
CÀNTIC 122 Siguem ferms i constants!
INTRODUCCIÓ a
1, 2. En quin sentit és un cristià com un gratacel? (1 Corintis 15:58)
A FINALS dels anys setanta, es va començar a construir un gratacel de 60 pisos en Tòquio (Japó). La gent es preguntava com podria suportar els freqüents terratrèmols que patia aquella ciutat. ¿Com havien resolt els enginyers este problema? Havien dissenyat l’edifici per a que fora rígid i al mateix temps prou flexible per a absorbir els moviments sísmics. En quin sentit som els cristians com eixe edifici?
2 Un cristià ha de mantindre l’equilibri entre la fermesa i la flexibilitat. Ha de ser fort i inamovible a l’hora de defendre les lleis i les normes de Jehovà (llig 1 Corintis 15:58 TNM). A més, ha d’estar «a punt per a obeir» i no transigir. Per un altre costat, ha de ser «raonable», o flexible, quan la situació ho permet o inclús ho requerix (Jm 3:17 TNM). Un cristià que ha aprés a tindre este punt de vista equilibrat evitarà els extrems no sent ni massa rígid ni massa permissiu. En este article, analitzarem com podem ser inamovibles. També identificarem cinc tàctiques que Satanàs gasta per a intentar debilitar la nostra determinació i aprendrem com podem resistir-les.
COM PODEM SER FERMS?
3. Quines lleis del Legislador suprem es troben en Fets 15:28, 29?
3 Com a Legislador suprem, Jehovà sempre ha donat lleis molt clares al seu poble (Is 33:22). Per exemple, la junta directiva del segle I va identificar tres maneres en les quals els cristians s’han de mantindre ferms: 1) rebutjant la idolatria i adorant només a Jehovà, 2) respectant la santedat de la sang i 3) adherint-se a les elevades normes morals de la Bíblia (llig Fets 15:28, 29 TNM). Com podem els cristians hui en dia obeir a Jehovà en estos tres assumpts?
4. Com donem devoció exclusiva a Jehovà? (Apocalipsi 4:11)
4 Rebutgem la idolatria i adorem només a Jehovà. Déu va manar als israelites que li donaren devoció exclusiva (Dt 5:6-10). I Jesús, al ser temptat pel Diable, clarament va indicar que només hem d’adorar a Jehovà (Mt 4:8-10). Per tant, no venerem imatges ni tampoc tractem com si foren déus a cap humà, com per exemple líders religiosos, polítics o estreles del món dels esports i de l’entreteniment. Més bé, ens posem de part de Jehovà —el Creador de totes les coses— i l’adorem únicament a ell (llig Apocalipsi 4:11 TNM).
5. Per què defenem la llei de Jehovà respecte a la santedat de la vida i la sang?
5 Defenem la llei de Jehovà respecte a la santedat de la vida i la sang. Per què? Perquè Jehovà diu que la sang representa la vida, un regal molt valuós que ell ens ha fet (Lv 17:14). Quan Jehovà va permetre que els humans menjaren carn per primera volta, els va dir que no menjaren la sang (Gn 9:4). Després, al donar la llei mosaica a Israel, va repetir este manament (Lv 17:10). I a través de la junta directiva del segle I, va manar a tots els cristians que continuaren abstenint-se de sang (Fets 15:28, 29). Nosaltres obeïm fermament este manament quan decidim quin tractament mèdic acceptarem. b
6. Quins esforços fem per a viure d’acord amb les elevades normes morals de Jehovà?
6 Ens adherim estrictament a les elevades normes morals de Jehovà (He 13:4). Utilitzant un llenguatge figurat molt vívid, l’apòstol Pau ens aconsella que fem morir els membres del nostre cos, és a dir, que prenguem fortes mesures per a eliminar els mals desitjos. Per això, evitem mirar o fer qualsevol cosa que puga portar-nos a cometre immoralitat sexual (Col 3:5; Jb 31:1). I rebutgem immediatament qualsevol pensament o acció que puga perjudicar la nostra amistat amb Déu quan sorgix una temptació.
7. Què hauríem d’estar decidits a fer, i per què?
7 Jehovà espera que l’obeïm «de cor» (Rm 6:17). La seua guia sempre és per al nostre bé, i les seues lleis no són negociables (Is 48:17, 18; 1Co 6:9, 10). Ens esforcem per agradar a Jehovà i mostrar la mateixa actitud que el salmiste, qui va dir: «Compliré de cor els teus decrets, del tot i per sempre» (Sl 119:112). No obstant això, Satanàs tractarà de debilitar la nostra fermesa. De quina manera?
COM INTENTA SATANÀS DEBILITAR LA NOSTRA FERMESA?
8. Com utilitza Satanàs la persecució per a debilitar la nostra fermesa?
8 Persecució. El Diable utilitza els atacs físics i emocionals per a debilitar la nostra determinació a mantindre’ns ferms. Ens vol «engolir» i, com a resultat, destruir la nostra relació amb Jehovà (1Pe 5:8). A molts cristians del segle I els amenaçaren, colpejaren i mataren a causa de la seua determinació a mantindre’s ferms (Fets 5:27, 28, 40; 7:54-60). Hui en dia, Satanàs continua perseguint-nos. Açò es veu clarament en el tracte brutal que reben els nostres germans i germanes de Rússia i altres països. A més, molts dels nostres germans afronten altres classes d’oposició.
9. Explica amb un exemple per què hem d’estar alerta amb les tàctiques subtils.
9 Tàctiques subtils. A més dels atacs frontals de què hem parlat, Satanàs utilitza «atacs astuts» (Ef 6:11). Vegem l’exemple de Bob, un germà que va ser hospitalitzat per a rebre cirurgia major. Ell els va dir als metges que en cap circumstància acceptaria una transfusió de sang, i el cirurgià li va dir que respectaria la seua decisió. No obstant això, la nit abans de l’operació, quan la família de Bob se n’havia anat, l’anestesiste li va fer una visita. Li va dir que lo més segur seria que no necessitara sang, però que la tindrien a mà per si de cas. Potser el doctor pensava que si la seua família no estava davant, Bob canviaria d’opinió. Però Bob es va mantindre ferm i li va dir que de cap manera acceptaria una transfusió de sang.
10. Per què són una trampa els raonaments humans? (1 Corintis 3:19, 20)
10 Raonaments humans. Vore els assumpts des d’un punt de vista humà, podria fer-nos ignorar a Jehovà i les seues normes (llig 1 Corintis 3:19, 20 TNM). «La saviesa d’este món» a sovint influïx en la gent per a que desobeïsca a Déu. Alguns cristians de Pèrgam i Tiatira adoptaren punts de vista idolàtrics i immorals que eren comuns en aquelles ciutats. Així que Jesús va aconsellar fermament les dos congregacions per tolerar la immoralitat sexual (Ap 2:14, 20). Hui en dia, també se’ns pressiona per a que adoptem punts de vista incorrectes. Per exemple, familiars i coneguts podrien apeŀlar a les nostres emocions per a que desobeïm les lleis de Jehovà dient-nos que no passa res si cedim als nostres desitjos i que les normes morals de la Bíblia estan passades de moda.
11. A l’hora de ser ferms, què hem d’evitar?
11 A voltes, podríem pensar que les instruccions que ens dona Jehovà no són prou clares i inclús podríem sentir-nos temptats a anar més enllà del que «està escrit» (1Co 4:6). Els líders religiosos dels dies de Jesús cometien este pecat. Afegien a la Llei regles fetes per hòmens i imposaven una pesada càrrega als altres (Mt 23:4). Jehovà ens dona direcció clara a través de la seua Paraula i la seua organització, així que no tenim cap motiu per a afegir res a les seues instruccions (Pr 3:5-7). Per tant, no anem més enllà del que està escrit en la Bíblia ni imposem als altres regles en qüestions personals.
12. Com promou Satanàs els «raonaments falsos i buits»?
12 Enganys. Satanàs utilitza els «raonaments falsos i buits» i «les coses elementals del món» per a enganyar i dividir la gent (Col 2:8 TNM). En el segle I, açò incloïa filosofies i altres pensaments, ensenyances jueves que no estaven basades en les Escriptures i la creença que els cristians havien d’observar la llei mosaica. Estes idees enganyaven la gent, perquè apartaven la seua atenció de la verdadera Font de la saviesa, Jehovà. Hui en dia, Satanàs utilitza els mitjans de comunicació i les xarxes socials per a escampar teories conspiratòries i notícies falses promogudes pels líders polítics. Durant la pandèmia de la COVID-19 n’hi hagueren moltes, però els testimonis de Jehovà que escoltaren la guia que va donar la nostra organització s’estalviaren els problemes i l’estrés que experimentaren els qui feren cas d’esta classe d’informació (Mt 24:45). c
13. Per què hem d’anar amb compte de no distraure’ns?
13 Distraccions. No hem de perdre de vista «allò que més convé» (Fl 1:9, 10). Les distraccions poden robar-nos molt de temps i energies que dedicaríem a activitats més beneficioses. Coses quotidianes de la vida, com menjar, beure, l’entreteniment i la faena poden convertir-se en distraccions si permetem que siguen el centre de la nostra vida (Lc 21:34, 35). A més, cada dia se’ns bombardeja amb notícies sobre conflictes socials i polítics. Hem d’evitar que estes coses ens distraguen, si no, ens arrisquem a prendre partit encara que siga només interiorment. Satanàs utilitza tots estos mètodes que acabem de mencionar amb l’objectiu de debilitar la nostra determinació a fer el que és correcte. A continuació, vorem com podem resistir les seues tàctiques i mantindre’ns ferms.
COM PODEM MANTINDRE’NS FERMS?
14. Què ens pot ajudar a continuar obeint a Jehovà?
14 Medita en la teua dedicació i baptisme. Feres estos passos perquè volies posar-te de part de Jehovà. Recorda el que et va convéncer d’haver trobat la veritat. Com havies adquirit coneixement exacte de Jehovà i el teu amor i respecte pel teu Pare celestial va créixer, vas arribar a tindre fe, cosa que et va motivar a penedir-te. A més, vas abandonar les males pràctiques i vas començar a viure en harmonia amb la voluntat de Déu. I quan sentires que Déu t’havia perdonat, et llevares un gran pes de damunt (Sl 32:1, 2). Després, començares a assistir a les reunions i a compartir amb els altres les coses meravelloses que havies aprés. I ara, com a cristià dedicat i batejat, vas pel camí que conduïx a la vida decidit a no eixir-te’n d’ell (Mt 7:13, 14).
15. Per què són beneficiosos l’estudi i la meditació?
15 Estudia la Paraula de Déu i medita en ella. Igual que un arbre pot mantindre’s fort si té unes arrels profundes, nosaltres també podem mantindre’ns ferms si la nostra fe està profundament arrelada en la Paraula de Déu. A mesura que l’arbre creix, les seues arrels s’aprofundixen i s’escampen. De la mateixa manera, quan estudiem i meditem, enfortim la nostra fe i aprofundim la nostra convicció en el fet que els camins de Déu són els millors (Col 2:6, 7). Medita en com la instrucció, la guia i la protecció de Jehovà han ajudat els seus servents en el passat. Per exemple, Ezequiel es va fixar en com un àngel prenia mides detallades del temple que va vore en una visió. Açò va enfortir a Ezequiel i ens ensenya lliçons pràctiques sobre com defendre les normes de Jehovà per a l’adoració pura (Ez 40:1-4; 43:10-12). d També ens beneficiem quan apartem temps per a estudiar i meditar en les ensenyances profundes de la Paraula de Déu.
16. Com va protegir a Bob tindre un cor ferm? (Salm 112:7)
16 Tin un cor ferm. El rei David va declarar que el seu amor per Jehovà era indestructible quan va cantar: «El meu cor és ferm, oh Déu meu» (Sl 57:7 TNM). Nosaltres també podem tindre un cor ferm si confiem plenament en Jehovà (llig Salm 112:7 TNM). Vegem com açò va ajudar a Bob, de qui hem parlat adés. Quan li van dir que durant l’operació tindrien sang a mà per si de cas, en seguida va contestar que si hi havia alguna possibilitat per xicoteta que fora de que li posaren sang, abandonaria immediatament l’hospital. Temps després, Bob va comentar: «Ho tenia molt clar i no estava gens preocupat».
17. Què podem aprendre de l’experiència de Bob? (Mira també la iŀlustració.)
17 Bob es va mantindre ferm perquè havia pres eixa decisió molt abans d’ingressar en l’hospital. Què el va ajudar a prendre eixa decisió? Primer, el desig de fer feliç a Jehovà. Segon, estudiar minuciosament el que diu la Bíblia i les nostres publicacions basades en ella sobre la santedat de la vida i la sang. I tercer, estava convençut que seguir la guia de Jehovà li portaria beneficis eterns. Nosaltres també podem tindre un cor ferm vinga la prova que vinga.
18. Com ens ensenya l’exemple de Barac a confiar en Jehovà? (Mira la iŀlustració de la portada.)
18 Confia en Jehovà. Analitzem la victòria que va tindre Barac gràcies a confiar en la guia de Jehovà. En aquella època, els israelites no estaven preparats per a la batalla, ni tan sols tenien armes. A pesar d’això, Jehovà li va dir a Barac que lluitara contra el general cananeu Sisserà i el seu exèrcit, que estava armat fins a les dents (Jt 5:8). A més, la profetessa Dèbora li va dir que baixara fins a la plana per a enfrontar-se amb Sisserà i els seus 900 carros. Encara que pareixia que amb els carros Sisserà tenia avantatge en terreny pla, Barac va obeir. Mentres els soldats baixaven la muntanya del Tabor, Jehovà va fer que ploguera a cànters i els carros de Sisserà es quedaren estacats en el fang. Jehovà li va donar la victòria a Barac (Jt 4:1-7, 10, 13-16). De la mateixa manera, Jehovà també ens donarà la victòria a nosaltres si confiem en ell i en la direcció que ens dona la seua organització (Dt 31:6).
ESTIGUEM DETERMINATS A MANTINDRE’NS FERMS
19. A què has d’estar determinat?
19 La nostra lluita per mantindre’ns ferms continuarà mentres visquem en este sistema (1Tm 6:11, 12; 2Pe 3:17). Estiguem determinats a no permetre que la persecució, les tàctiques subtils, els raonaments humans, els enganys i les distraccions ens desestabilitzen espiritualment (Ef 4:14). Més bé, mantinguem-nos ferms i inamovibles, i estiguem sempre decidits a estimar a Jehovà i a obeir les seues normes. Però al mateix temps hem de ser raonables. En l’article següent, analitzarem com Jehovà i Jesús són un exemple perfecte a l’hora de mostrar esta qualitat.
CÀNTIC 129 Aguantarem fins al final
a Des del temps d’Adam i Eva, Satanàs ha promogut la idea que la gent hauria de decidir per ella mateixa el que és correcte i el que és incorrecte. I també vol que nosaltres adoptem la mateixa actitud cap a les lleis de Jehovà i cap a qualsevol instrucció teocràtica que rebem. Este article ens ajudarà a protegir-nos de l’esperit d’independència del món de Satanàs i a enfortir la nostra determinació a posar-nos fermament de part de Jehovà.
b Per a més informació sobre com un cristià pot defendre el punt de vista de Déu respecte a la sang, consulta la lliçó 39 del llibre Disfruta de la vida per sempre!
c Consulta en jw.org l’article «Protegix-te de la desinformació».
d Per a més detalls, consulta els capítols 13 i 14 del llibre La adoración pura de Jehovà: ¡por fin restaurada!