ARTICLE D’ESTUDI 25
Ancians, aprengueu de l’exemple de Gedeó
«Em mancaria el temps per a parlar-vos en detall de Gedeó» (HE 11:32).
CÀNTIC 124 Som fidels
INTRODUCCIÓ a
1. Segons 1 Pere 5:2, quin privilegi tenen els ancians?
ALS ancians de congregació se’ls ha confiat cuidar de les ovelletes de Jehovà. Estos hòmens devots valoren molt el privilegi de poder atendre els seus germans i germanes, i s’esforcen per ser «pastors que les pasturen» (Jr 23:4; llig 1 Pere 5:2). Que agraïts estem de tindre hòmens com ells en les nostres congregacions!
2. Quines proves podrien afrontar alguns ancians?
2 A l’atendre les seues responsabilitats, els ancians afronten molts reptes. Per un costat, cuidar de la congregació implica molta faena. Toni, un ancià que servix en els Estats Units, va haver d’aprendre a ser més modest respecte a la quantitat de faena que acceptava. Ell explica: «Al principi de la pandèmia de la COVID-19, no parava d’acceptar més i més faena per a organitzar les reunions i la predicació. Però, sense importar quanta faena fera, sempre n’hi havia més per fer. Amb el temps, vaig començar a descuidar la meua lectura de la Bíblia, el meu estudi personal i l’oració». Ilir, un ancià que servix en Kosovo, va afrontar un repte diferent. Com vivia en una zona en guerra, li costava posar en pràctica les instruccions que venien de part de l’organització. Ell diu: «El meu valor es va posar a prova quan la sucursal em va oferir l’assignació d’ajudar els germans i les germanes d’una zona perillosa. Tenia por, i les instruccions no em semblaven gens sensates». A Tim, que servix com a missioner en l’Àsia, li costava mantindre’s al dia amb les seues responsabilitats. Ell diu: «A voltes, em sentia mentalment i emocionalment exhaust». Què pot ajudar els ancians que estan afrontant reptes similars?
3. Com podem beneficiar-nos tots d’analitzar l’exemple del jutge Gedeó?
3 Els ancians poden aprendre molt de l’exemple del jutge Gedeó (He 6:12; 11:32). Ell, a més de protegir el poble de Déu, també el guiava (Jt 2:16; 1Cr 17:6). I mentres complia amb la seua comissió, es va posar a prova el seu aguant. Igual que este home fidel, els ancians també han sigut nomenats per a cuidar de les ovelletes de Déu durant estos temps tan difícils (Fets 20:28; 2Tm 3:1). Tots podem aprendre de l’exemple de modèstia, humiltat i obediència de Gedeó. Per tant, siguem ancians o no, tots hem de valorar i donar suport a estos hòmens treballadors i espirituals (He 13:17).
QUAN LA VOSTRA MODÈSTIA I HUMILTAT ES POSEN A PROVA
4. Com va mostrar Gedeó que era modest i humil?
4 Gedeó era un home modest i humil. b Quan l’àngel de Jehovà li va dir que havia sigut escollit per a alliberar a Israel dels poderosos madianites, aquell home humil va contestar: «El meu clan és el més petit de Manassés i jo sóc el més jove de la meua família» (Jt 6:15). Gedeó no se sentia qualificat per a dur a terme eixa assignació, però Jehovà sabia que ho podia fer i el va ajudar a complir amb èxit la comissió que li havia donat.
5. Com podria ser posada a prova la modèstia i la humiltat d’un ancià?
5 Els ancians s’esforcen per ser modestos i humils en totes les coses (Mi 6:8; Fets 20:18, 19). No presumixen de les seues habilitats ni del que han aconseguit. Tampoc es flageŀlen pels seus errors ni defectes. Però a voltes, a un ancià li podria costar ser humil i modest. Per exemple, podria acceptar moltes assignacions i després adonar-se que li resulta difícil complir-les totes. O podria ser criticat per la manera com du a terme una assignació o alabat per com en du avant una altra. Com pot ajudar l’exemple de Gedeó als ancians que afronten situacions com estes?
6. Què poden aprendre els ancians sobre la modèstia al repassar l’exemple de Gedeó? (Mira també la iŀlustració.)
6 Demaneu ajuda. La persona modesta és conscient de les seues limitacions. Gedeó era modest perquè demanava ajuda als altres (Jt 6:27, 35; 7:24). Els bons ancians fan lo mateix. Toni, mencionat adés, explica: «Degut a la meua criança, tendia a acceptar més faena de la que podia raonablement fer. Aixina que vaig decidir incloure el tema de la modèstia en la nostra adoració en família i li vaig demanar a la meua dona que em donara la seua opinió sincera. També vam vore el vídeo de jw.org Tal como Jesús, capacitemos a otros y confiemos en ellos». Toni va començar a delegar algunes faenes en altres. Quin va ser el resultat? Ell diu: «La faena de la congregació està sent atesa i jo tinc més temps per a enfortir la meua espiritualitat».
7. Com poden els ancians imitar l’exemple de Gedeó si algú els critica? (Jaume 3:13)
7 Respongueu amb humiltat si algú vos critica. La crítica també pot ser una prova per als ancians. De nou, l’exemple de Gedeó pot ser d’ajuda. Sent conscient de les seues imperfeccions, va respondre amb humiltat i no es va enfadar quan els efraïmites el criticaren (Jt 8:1-3). Va demostrar que respectava l’opinió dels altres a l’escoltar el que els preocupava i, d’eixa manera, li va llevar ferro a l’assumpt. Els bons ancians imiten a Gedeó escoltant amb atenció i responent amb humiltat si algú els critica (llig Jaume 3:13). Aixina, contribuïxen a fer que hi haja pau en la congregació.
8. Com haurien de respondre els ancians de congregació a les alabances? Posa un exemple.
8 Doneu-li el mèrit a Jehovà. Quan Gedeó va rebre alabances per la seua victòria sobre Madian, va dirigir l’atenció cap a Jehovà (Jt 8:22, 23). Com podrien imitar a Gedeó els ancians de congregació? Donant-li el mèrit a Jehovà pel que aconseguixen (1Co 4:6, 7). Per exemple, si algú encomia a un ancià per lo bé que ensenya, l’ancià hauria de dirigir l’atenció cap a la font de l’ensenyança —la Paraula de Déu— o a la capacitació que tots rebem a través de l’organització de Jehovà. De tant en tant, els ancians haurien de parar-se a pensar si estan atraient massa l’atenció cap a ells mateixos. Vegem l’experiència d’un ancià a qui li diuen Timothy. Quan va començar a servir com a ancià, li encantava fer discursos públics. Ell conta: «M’encisava fer introduccions llargues i posar exemples rebuscats. Això feia que a sovint els altres m’elogiaren. Per desgràcia, l’atenció se centrava en mi i no en la Bíblia o en Jehovà». Amb el temps, Timothy va vore la necessitat d’ajustar el seu estil d’ensenyança per a evitar atraure l’atenció més del compte (Pr 27:21). Ell explica com li va anar: «Ara, els germans i les germanes em diuen que el meu discurs els ha ajudat a superar algun problema, a aguantar alguna prova o a acostar-se més a Jehovà. Escoltar estos comentaris m’alegra més que l’alabança que rebia anys arrere».
QUAN LA VOSTRA OBEDIÈNCIA O VALENTIA ES POSA A PROVA
9. Com es van posar a prova l’obediència i la valentia de Gedeó? (Mira la iŀlustració de la portada.)
9 L’obediència i la valentia de Gedeó van ser posades a prova després de ser nomenat jutge. Va rebre la perillosa comissió de destruir l’altar que son pare havia edificat a Baal (Jt 6:25, 26). Temps després, va haver de reduir el tamany del seu exèrcit en dos ocasions (Jt 7:2-7). Finalment, Jehovà li va demanar que atacara el campament enemic en plena nit (Jt 7:9-11).
10. Quines coses podrien posar a prova l’obediència d’un ancià?
10 Els ancians haurien d’estar «a punt per a obeir» (Jm 3:17 TNM). Un ancià obedient accepta en seguida el que diuen les Escriptures i l’organització de Déu, aixina dona un bon exemple als altres. Però no sempre li resultarà fàcil obeir. En alguns casos, podria costar-li seguir les instruccions. En altres, podria preguntar-se si certa pauta és realment pràctica o sensata. O també, podria costar-li acceptar una assignació que posara en perill la seua llibertat. Com poden els ancians imitar l’obediència de Gedeó en situacions com estes?
11. Què pot ajudar els ancians a ser obedients?
11 Presteu atenció a les instruccions i apliqueu-les. Déu li va dir a Gedeó com destruir l’altar de Baal, a on construir el nou altar dedicat a Ell i quin animal devia sacrificar. Gedeó no va intentar qüestionar eixes instruccions, simplement les va seguir. Hui en dia, els ancians reben instruccions de part de l’organització de Jehovà a través de cartes, anuncis i pautes relacionades amb el nostre benestar espiritual i físic. Volem molt els nostres ancians per seguir fidelment la direcció teocràtica, perquè gràcies a això, tota la congregació se’n beneficia (Sl 119:112).
12. Com poden els ancians aplicar Hebreus 13:17 si l’organització fa un ajust?
12 Estigueu dispostos a adaptar-vos als canvis. Recordem que Jehovà li va demanar a Gedeó que reduïra el seu exèrcit més d’un 99% (Jt 7:8). Gedeó podria haver pensat: «És este ajust realment necessari? Funcionarà?». No obstant això, va obeir. Hui en dia, els ancians imiten a Gedeó implementant els ajustos recomanats per l’organització (llig Hebreus 13:17). Per posar un exemple: En 2014, la Junta Directiva va canviar la manera de finançar els projectes de construcció de sales del Regne i sales d’assemblees (2Co 8:12-14). En el passat, l’organització prestava diners a les congregacions per a la construcció de la sala, i les congregacions havien de tornar-los. Però ara, l’organització utilitza les contribucions de totes les congregacions del món per a construir sales del Regne i sales d’assemblees allà on siguen necessàries, sense importar quant puguen aportar les congregacions. Quan José es va enterar del canvi, dubtava que això funcionara i pensava: «Ja no es tornarà a construir cap sala del Regne. Aixina no es fan les coses en esta part del món». Què va ajudar a José a donar suport a esta instrucció? Ell conta: «Les paraules de Proverbis 3:5, 6 em recordaren que confiara en Jehovà. I els resultats han sigut espectaculars! No només estem construint més sales del Regne, sinó que hem aprés a contribuir d’altres maneres que compensen el que els falta als altres».
13. a) De què estava convençut Gedeó? b) Com poden els ancians imitar a Gedeó? (Mira també la iŀlustració.)
13 Feu la voluntat de Jehovà amb valentia. Gedeó va obeir a Jehovà a pesar dels perills i dels seus temors (Jt 9:17). Després que Jehovà el tranquiŀlitzara, Gedeó estava totalment convençut que l’ajudaria a protegir el Seu poble. Els ancians que viuen en zones on l’obra està proscrita imiten a Gedeó. Porten amb valentia la davantera en les reunions i en la predicació, encara que puguen ser arrestats, interrogats, tractats amb violència o puguen perdre la faena. c Durant la gran tribulació, els ancians hauran de ser valents per a obeir les instruccions que rebran, a pesar del perill que això supose. Les instruccions podrien estar relacionades amb donar un missatge comparat a una pedregada simbòlica i amb el que hem de fer per a sobreviure a l’atac de Gog de Magog (Ez 38:18; Ap 16:21).
QUAN EL VOSTRE AGUANT ES POSA A PROVA
14. Com es va posar a prova l’aguant de Gedeó?
14 La comissió de Gedeó com a jutge implicava un gran esforç físic. Quan els madianites fugiren de la batalla en plena nit, Gedeó els va perseguir des de la vall de Jizreel fins al riu Jordà, el qual probablement tenia les vores plenes d’esbarzers (Jt 7:22). Va detindre açò a Gedeó? D’això res! A pesar que estaven cansats, ell i els seus 300 hòmens travessaren el riu i continuaren acaçant-los fins que els atraparen i els derrotaren (Jt 8:4-12).
15. Com podria posar-se a prova l’aguant d’un ancià?
15 Un ancià a voltes podria sentir-se esgotat en sentit físic, mental o emocional per cuidar de la congregació i de la seua família. Com podrien els ancians imitar l’exemple de Gedeó quan passen per estes situacions?
16, 17. Què va ajudar a Gedeó a aguantar, i de què poden estar segurs els ancians? (Isaïes 40:28-31; mira també la iŀlustració.)
16 Estigueu segurs que Jehovà vos enfortirà. Gedeó confiava que Jehovà li donaria forces, i aixina va ser (Jt 6:14, 34). En una ocasió, Gedeó i els seus hòmens perseguien a peu a dos reis madianites que anaven muntats a camell (Jt 8:12, 21). Però Déu els va ajudar a atrapar-los i a guanyar la batalla. De la mateixa manera, els ancians poden confiar que Jehovà, qui «no es cansa» i «no defalleix», els donarà forces quan les necessiten (llig Isaïes 40:28-31).
17 Vegem l’experiència de Matthew, qui forma part d’un Comité d’Enllaç amb els Hospitals. Què li dona les forces per a dur avant la seua comissió? Ell explica: «He experimentat en primera persona les paraules de Filipencs 4:13. Moltes voltes, quan he estat cansat i completament fet pols, he orat intensament a Déu suplicant-li que em donara la força física i mental que necessitava per a ajudar els meus germans. En eixos moments, he sentit com l’esperit de Jehovà m’ha donat les forces per a aguantar». Igual que Gedeó, els nostres ancians abnegats podrien afrontar obstacles mentres pasturen el ramat desinteressadament. Per descomptat, haurien de ser modestos i reconéixer que no sempre podran fer tot el que els agradaria. No obstant això, poden estar segurs que Jehovà escoltarà les seues peticions i els ajudarà donant-los el que necessiten per a aguantar (Sl 116:1; Fl 2:13).
18. En resum, com poden els ancians imitar a Gedeó?
18 Els ancians poden aprendre molt de l’exemple de Gedeó. Haurien de mostrar modèstia i humiltat en la quantitat de responsabilitats que accepten i en la manera com responen a les crítiques o a les alabances. Han de demostrar obediència i valentia, especialment ara que s’acosta la fi d’este sistema. I han d’estar segurs que, sense importar els obstacles que puguen afrontar, Déu pot ajudar-los. Per tant, apreciem estos pastors que treballen de valent per la congregació i tinguem-los «en molta estima» (Fl 2:29 NT).
CÀNTIC 120 Imitem la humiltat de Crist
a Jehovà va nomenar a Gedeó per a que guiara i protegira el poble d’Israel durant un període molt difícil que va travessar aquella nació. Durant uns quaranta anys, Gedeó va complir fidelment aquella assignació. No obstant això, va afrontar molts reptes. En este article, analitzarem com el seu exemple pot ajudar els ancians de hui en dia quan afronten proves.
b La modèstia i la humiltat estan molt relacionades. Demostrem que som modestos tenint un punt de vista adequat de nosaltres mateixos i de les nostres limitacions. Si som humils, respectem els altres i considerem que són superiors a nosaltres (Fl 2:3). En general, una persona modesta també és humil.
c Consulta l’article «Sigamos sirviendo a Jehová en medio de la proscripción» de La Atalaya de juliol de 2019, pàgs. 10, 11 § 10-13.