Salta al contingut

Salta a la taula de continguts

ARTICLE D’ESTUDI 26

Estigues preparat per al dia de Jehovà

Estigues preparat per al dia de Jehovà

«El dia de Jehovà vindrà exactament com un lladre en plena nit» (1TE 5:2 TNM).

CÀNTIC 143 Mantinguem-nos alerta

INTRODUCCIÓ a

1. Què hem de fer per a sobreviure al dia de Jehovà?

 QUAN la Bíblia parla del «dia de Jehovà», es referix al temps quan Jehovà destruirà els seus enemics i salvarà el Seu poble. En el passat, Jehovà ja va castigar algunes nacions (Is 13:1, 6; Ez 13:5; So 1:8). En l’actualitat, el «dia de Jehovà» començarà amb la destrucció de Babilònia la Gran i acabarà amb la guerra d’Harmagedon. Per a sobreviure a eixe «dia», hem de preparar-nos ara. Jesús va ensenyar no només que hem de preparar-nos per a la «gran tribulació» sinó també que hem de mantindre’ns preparats fins que arribe (Mt 24:21; Lc 12:40).

2. Com ens beneficia 1 Tessalonicencs?

2 En la seua primera carta als Tessalonicencs, l’apòstol Pau va utilitzar una sèrie d’exemples per a ajudar els cristians a mantindre’s preparats per al gran dia del juí de Jehovà. Pau sabia que el dia de Jehovà no arribaria en aquell temps (2Te 2:1-3). No obstant, va animar els germans a preparar-se per a eixe dia com si arribara al sendemà, i nosaltres també podem aplicar el seu consell. Analitzem la seua explicació sobre 1) com arribaria el dia de Jehovà, 2) qui no sobreviuria a eixe dia i 3) com podem preparar-nos per a sobreviure.

COM ARRIBARÀ EL DIA DE JEHOVÀ?

A l’escriure 1 Tessalonicencs, l’apòstol Pau va usar comparacions que ens poden ajudar (Consulta el paràgraf 3)

3. En quin sentit arribarà el dia de Jehovà com un lladre en plena nit? (Mira també la iŀlustració.)

3 «Com un lladre en plena nit» (1Te 5:2). Este és el primer dels tres exemples que Pau usa per a descriure l’arribada del dia de Jehovà. Els lladres a sovint actuen ràpidament i aprofitant la foscor per a agarrar les seues víctimes desprevingudes. El dia de Jehovà també arribarà de repent, agarrant per sorpresa a la majoria de persones. Inclús els cristians verdaders podrien sorprendre’s per lo ràpid que es desencadenen les coses. Però a diferència dels malvats, nosaltres no serem destruïts.

4. En quin sentit és el dia de Jehovà com els dolors de part?

4 «Com els dolors a la dona embarassada» (1Te 5:3). Una dona embarassada no pot preveure el moment exacte en què es posarà de part, però no té cap dubte que eixe dia arribarà. Quan arriba, és possible que el part siga imprevist, dolorós i inevitable. De la mateixa manera, no sabem ni el dia ni l’hora quan començarà el dia de Jehovà. Però del que sí que estem segurs és que vindrà, i que la destrucció dels malvats serà imprevista i inevitable.

5. En quin sentit és la gran tribulació com l’alba?

5 Com l’alba. En el seu tercer exemple, Pau torna a mencionar lladres furtant per la nit, però en esta ocasió pareix que compara el dia de Jehovà a l’alba (1Te 5:4). Els lladres que actuen durant la nit estan tan concentrats que poden perdre la noció del temps. Els primers rajos de sol podrien agarrar-los desprevinguts i descobrir-los. De la mateixa manera, la gran tribulació posarà al descobert els qui, com lladres, es mantenen en la foscor obstinats en fer coses que desagraden a Déu. A diferència d’ells, nosaltres podem estar preparats rebutjant el comportament que desagrada a Jehovà i buscant tota classe de «bondat, justícia i veritat» (Ef 5:8-12). A continuació, Pau utilitza dos exemples relacionats entre si per a descriure els qui no sobreviuran.

QUI NO SOBREVIURÀ AL DIA DE JEHOVÀ?

6. En quin sentit estan dormides la majoria de les persones? (1 Tessalonicencs 5:6, 7)

6 «Els qui dormen» (llig 1 Tessalonicencs 5:6, 7). Pau compara els qui no sobreviuran al dia de Jehovà amb persones que estan dormint i no són conscients del que els envolta o del pas del temps. Per esta raó, no s’adonen quan passa una cosa important ni tampoc poden reaccionar a ella. Hui en dia, la majoria de la gent està dormida en sentit espiritual (Rm 11:8). No es creu que estem vivint en «els darrers dies» ni que prompte començarà la gran tribulació. Però és possible que els successos mundials desperten algunes persones de la seua somnolència espiritual i això faça que demostren un poc d’interés pel missatge del Regne. No obstant, moltes tornen a adormir-se en comptes de mantindre’s despertes. Inclús alguns dels qui creuen que vindrà un dia del juí pensen que encara està molt lluny (2Pe 3:3, 4). Per contra, nosaltres sabem que el consell inspirat de mantindre’ns desperts és cada dia més urgent.

7. En quin sentit són com borratxos les persones que destruirà Déu?

7 «Els qui s’embriaguen». L’apòstol Pau compara els qui seran destruïts per Jehovà a borratxos. Les persones que estan davall de la influència de l’alcohol tarden en reaccionar al que està passant al seu voltant i prenen males decisions. De la mateixa manera, els malvats no responen a les advertències de Déu i decidixen dur un estil de vida que els porta a la destrucció. Però als cristians se’ns diu que ens mantinguem desperts, que estiguem sobris (1Te 5:6). Un erudit bíblic descriu esta sobrietat com «un estat mental estable i calmat, que analitza i sospesa bé les coses i, per tant, ens permet prendre bones decisions». b Per què hem de mantindre un estat mental calmat i estable? Per a no involucrar-nos en les qüestions polítiques o socials de hui en dia. La pressió per a prendre part en estos assumpts augmentarà a mesura que s’acoste el dia de Jehovà. Però no ens hem de preocupar sobre què direm, perquè l’esperit de Déu pot ajudar-nos a tindre un estat mental estable i calmat, i a prendre bones decisions (Lc 12:11, 12).

COM PODEM PREPARAR-NOS PER AL DIA DE JEHOVÀ?

Encara que molta gent continua despreocupada, nosaltres ens mantenim preparats per al dia de Jehovà duent posada la cuirassa de la fe i l’amor, i el casc de l’esperança (Consulta els paràgrafs 8, 12)

8. Com iŀlustra 1 Tessalonicencs 5:8 les qualitats que ens ajudaran a mantindre’ns desperts i sobris? (Mira també la iŀlustració.)

8 «Revestits amb la cuirassa [...] i amb el casc». Pau ens compara a soldats que estan alerta i vestits per a la batalla (llig 1 Tessalonicencs 5:8). S’espera que un soldat que està de servici estiga preparat per a la batalla en tot moment. Lo mateix passa amb nosaltres. Ens mantenim preparats per al dia de Jehovà portant posada la cuirassa de la fe i l’amor, i el casc de l’esperança. Estes qualitats poden ajudar-nos enormement.

9. Com ens protegix la fe?

9 La cuirassa protegia el cor del soldat, i la fe i l’amor protegixen el nostre cor figurat. Estes qualitats ens ajudaran a continuar servint a Déu i a no deixar de seguir els passos de Jesús. La fe ens assegura que Jehovà ens recompensarà per buscar-lo de tot cor (He 11:6). A més, ens motivarà a mantindre’ns lleials al nostre líder, Jesús, inclús si hem d’aguantar dificultats. Podem enfortir la fe per a afrontar les adversitats de la vida fixant-nos en l’exemple de germans de l’actualitat que van mantindre la integritat a pesar de la persecució o dels problemes econòmics. I podem evitar la trampa del materialisme imitant aquells que simplificaren la seua vida per a posar els interessos del Regne en primer lloc. c

10. Com ens ajuda el nostre amor per Déu i per la gent del territori a continuar predicant?

10 L’amor també és essencial per a mantindre’ns desperts i sobris (Mt 22:37-39). L’amor per Déu ens ajuda a continuar predicant a pesar de les dificultats que això puga comportar (2Tm 1:7, 8). Com estimem els qui no compartixen la nostra fe, continuem predicant i treballant el territori inclús per telèfon o per carta. No perdem l’esperança que algun dia la gent que ens envolta canvie i comence a fer el que és correcte (Ez 18:27, 28).

11. Segons 1 Tessalonicencs 5:11, com ens ajuda estimar els germans?

11 A part d’estimar la gent del territori, també estimem els nostres germans. Mostrem este amor al seguir la següent exhortació bíblica: «Encoratgeu-vos i edifiqueu-vos els uns als altres» (llig 1 Tessalonicencs 5:11). Per a iŀlustrar-ho: Els soldats lluiten colze a colze en la batalla i es donen suport. No obstant, un soldat podria ferir accidentalment un company en el fragor de la batalla, però mai ho faria deliberadament. De la mateixa manera, nosaltres també ens animem els uns als altres, per això no feriríem a propòsit els nostres germans i germanes ni els tornaríem mal per mal (1Te 5:13, 15). Una altra manera de mostrar el nostre amor és respectant els ancians de la congregació (1Te 5:12). Quan Pau va escriure esta carta, la congregació de Tessalònica feia menys d’un any que s’havia format. Els germans que portaven la davantera allí probablement eren inexperts i podrien haver comés algun error, aixina i tot, mereixien respecte. A mesura que la gran tribulació s’acosta, és possible que depenguem dels ancians de la congregació encara més, ja que tal volta perdam el contacte amb la central mundial i la sucursal, i no comptem amb la seua guia. Per esta raó, és molt important que aprenguem a estimar i respectar els nostres ancians ara. Sense importar el que passe, mantinguem-nos sobris i no ens centrem en les seues imperfeccions, sinó en el fet que Jehovà —a través de Crist— està guiant estos hòmens fidels.

12. Com protegix l’esperança de la salvació els nostres pensaments?

12 Igual que el casc protegix el cap del soldat, la nostra esperança de la salvació protegix els nostres pensaments. Si tenim una fe forta, podrem reconéixer que el que oferix este món és escòria (Fl 3:8). La nostra esperança ens ajuda a tindre un estat mental estable i calmat. Aixina va ser en el cas de Wallace i Laurinda, que servixen en Àfrica. En només tres setmanes, els dos perderen a un dels seus pares. Per culpa de la pandèmia de la COVID-19, no van poder tornar a casa per a acompanyar a la família. Wallace diu: «L’esperança de la resurrecció m’ajuda a pensar en ells, no en com estaven abans de morir sinó en com estaran quan ressusciten. Esta esperança em dona pau quan estic trist o lluite contra els sentiments de pèrdua».

13. Què podem fer per a rebre esperit sant?

13 «No sufoqueu l’Esperit» (1Te 5:19). Pau va comparar l’esperit sant a un foc en el nostre interior. Quan tenim l’esperit de Déu, rebem les forces per a servir-lo i no podem amagar el nostre zel i entusiasme pel que està bé (Rm 12:11). Què podem fer per a rebre esperit sant? Podem demanar-lo en oració, estudiar la Paraula inspirada de Déu i participar en les activitats de la seua organització dirigida per esperit. Fer tot açò ens ajudarà a cultivar «el fruit de l’esperit» (Ga 5:22, 23 TNM).

Pregunta’t: «Demostre amb les meues accions que vullc continuar rebent l’esperit de Déu?» (Consulta el paràgraf 14)

14. Què hem d’evitar si volem continuar rebent l’esperit de Déu? (Mira també la iŀlustració.)

14 Una volta Déu ens ha donat el seu esperit sant, hem d’anar amb compte de no sufocar-lo. Déu dona el seu esperit només als qui mantenen una conducta i manera de pensar netes. No continuaria donant-nos el seu esperit si permetérem que els pensaments impurs arrelaren en nosaltres i els duguérem a terme (1Te 4:7, 8). Tampoc hem de menysprear les profecies si volem seguir rebent l’esperit sant (1Te 5:20). En este versicle, la paraula «profecies» es referix als missatges que Déu dona a través del seu esperit, entre ells estan els missatges sobre el dia de Jehovà i lo prop que este està. Per això, no posposem este dia en la nostra ment pensant que l’Harmagedon no vindrà durant la nostra vida. Més bé, tinguem-lo ben present mantenint una bona conducta i estant ocupats realitzant «obres de devoció a Déu» (2Pe 3:11, 12).

«COMPROVEU TOTES LES COSES»

15. Com podem evitar que la desinformació i la propaganda demoníaca ens enganye? (1 Tessalonicencs 5:21)

15 Molt prompte, els opositors de Déu proclamaran d’alguna manera: «Pau i seguretat!» (1Te 5:3 TNM). Esta propaganda inspirada pels dimonis omplirà la terra i enganyarà a la majoria de la gent (Ap 16:13, 14). Si no volem que també ens enganye a nosaltres, farem bé de comprovar, o verificar, «totes les coses» (llig 1 Tessalonicencs 5:21 TNM). La paraula grega traduïda per ‘comprovar’ descriu la manera com la gent verificava l’autenticitat dels metalls preciosos. De la mateixa manera, hem de verificar el que escoltem i el que llegim per a determinar si és autèntic. Fer açò era molt important per als tessalonicencs, i ho serà encara més per a nosaltres a mesura que la gran tribulació s’acosta. En comptes d’acceptar ingènuament tot el que ens diuen, hem de gastar la nostra capacitat de raonar per a comparar el que llegim o escoltem amb el que la Bíblia i l’organització de Jehovà diuen. Si ho fem, cap propaganda o engany demoníac ens enganyarà (Pr 14:15; 1Tm 4:1).

16. Quina esperança segura tenim, i a què ens motiva?

16 Com a grup, els servents de Déu sobreviuran a la gran tribulació, però no sabem què ens passarà individualment (Jm 4:14). Així que, siga que passem vius a través de la gran tribulació o que ens morim abans, tots serem recompensats amb vida eterna si ens mantenim fidels. Per un costat, els ungits estaran amb Crist en el cel i, per l’altre, les altres ovelles viuran en la terra convertida en un paradís. Per tant, centrem-nos en la nostra meravellosa esperança i mantinguem-nos preparats per al dia de Jehovà!

CÀNTIC 150 Busqueu la salvació de Jehovà

a En el capítol 5 de 1 Tessalonicencs, trobem una sèrie d’exemples i comparacions que ens ensenyen coses sobre el dia de Jehovà, que està a punt d’arribar. Què és eixe «dia», i com arribarà? Qui se salvarà, i qui no? Com podem preparar-nos per a eixe dia? En este article, examinarem les paraules de l’apòstol Pau i respondrem estes preguntes.

b The Interpretation of The Epistles of St. Peter, St. John and St. Jude, escrit per Richard Lenski.

c Consulta la sèrie «S’oferiren voluntàriament».