Salta al contingut

Salta a la taula de continguts

ARTICLE D’ESTUDI 25

CÀNTIC 7 Jehovà és la meua força

Mai oblidem que Jehovà és «el Déu viu»

Mai oblidem que Jehovà és «el Déu viu»

«Jehovà viu!» (SAL. 18:46 TNM)

QUÈ VOREM

Que recordar que Jehovà és «el Déu viu» ens beneficia.

1. Què ajuda al poble de Jehovà a seguir servint-lo a pesar dels problemes que afronta?

 LA BÍBLIA descriu els nostres dies com «temps crítics i difícils de suportar» (2 Tim. 3:1 TNM). A més dels reptes que tot lo món afronta en este sistema, el poble de Jehovà ha d’aguantar oposició i persecució. Què ens ajudarà a continuar servint a Jehovà a pesar d’estos problemes? Recordar que ja hem experimentat l’ajuda de Jehovà i que, per això, sabem que és «el Déu viu» (Jer. 10:10; 2 Tim. 1:12).

2. En quin sentit és Jehovà el Déu viu?

2 Jehovà és un Ser real que ens enfortix durant les proves i sempre està dispost a ajudar-nos (2 Cròn. 16:9; Sal. 23:4). Vore a Jehovà com el Déu viu pot ajudar-nos a aguantar qualsevol prova. Vegem com això va ser cert en el cas del rei David.

3. A què es referia David quan va dir «Jehovà viu»?

3 David coneixia a Jehovà i confiava en ell. Quan els seus enemics el perseguien, entre ells el rei Saül, li va demanar ajuda a Jehovà en oració (Sal. 18:7 [v. 6 TNM]). Després que Déu contestara eixa oració i el rescatara, David va exclamar: «Jehovà viu!» (Sal. 18:46). Amb estes paraules, no només estava reconeixent l’existència de Déu, sinó que, tal com diu una obra de consulta, estava expressant confiança en Jehovà. Sí, estava emfatitzant que Jehovà és el Déu verdader, qui sempre ajuda els seus servents. David sabia per pròpia experiència que el seu Déu estava viu, i eixa convicció renovava la seua determinació a servir-lo i alabar-lo (Sal. 18:29, 30, 50 [vv. 28, 29, 49 TNM]).

4. Com ens beneficia vore a Jehovà com el Déu viu?

4 Estar convençuts que Jehovà és el Déu viu pot ajudar-nos a servir-lo amb entusiasme. Açò ens donarà les forces per a aguantar les proves i la motivació necessària per a continuar esforçant-nos al servir-lo. També estarem decidits a mantindre’ns al seu costat.

EL DÉU VIU T’ENFORTIRÀ

5. Segons Filipencs 4:13, en què podem confiar quan afrontem proves?

5 Podrem aguantar qualsevol prova, gran o xicoteta, si recordem que Jehovà viu i que està ahí per a sostindre’ns. Després de tot, ningun problema que afrontem és massa difícil per a Jehovà. Saber que ell és el Totpoderós i que pot donar-nos les forces necessàries ens dona confiança (llig Filipencs 4:13). De fet, experimentar l’ajuda de Jehovà en les proves xicotetes ens convenç que també ens ajudarà en les grans.

6. Quines experiències de David augmentaren la seua confiança en Jehovà?

6 Analitzem dos experiències personals de David que contribuïren a enfortir la seua confiança en Jehovà. En una ocasió, quan era un jove pastor, es va enfrontar a un os, i en una altra a un lleó, perquè s’havien emportat una de les ovelles de son pare. En les dos ocasions, David els va perseguir valerosament i va salvar les ovelles. Aixina i tot, no es va penjar la medalla, perquè sabia que era Jehovà qui li havia donat el poder per a fer-ho (1 Sam. 17:34-37). David mai va oblidar estes experiències. Meditar en elles, va enfortir la seua confiança en el fet que el Déu viu l’ajudaria en el futur.

7. En què es va centrar David, i com el va ajudar això a enfrontar-se a Goliat?

7 Temps després, quan David encara era un adolescent, va anar al campament de l’exèrcit d’Israel. Allí, es va trobar que un gegant filisteu anomenat Goliat estava desafiant «les tropes d’Israel» (1 Sam. 17:10, 11). Els soldats estaven morts de por perquè es van centrar en lo gran que era Goliat i en les seues amenaces (1 Sam. 17:24, 25). Per contra, David veié la situació des d’una perspectiva diferent. Ell sabia que Goliat, al burlar-se de les tropes d’Israel, en realitat estava insultant «les tropes del Déu viu» (1 Sam. 17:26). David es va centrar en Jehovà i estava segur que el Déu que l’havia ajudat quan era jovenet el tornaria a ajudar en eixa situació. Segur del suport de Déu, es va enfrontar a Goliat i, per descomptat, va guanyar (1 Sam. 17:45-51).

8. Com podem enfortir la nostra confiança en Jehovà quan afrontem proves? (Mira també la iŀlustració.)

8 Nosaltres també podem afrontar proves amb èxit si recordem que el Déu viu sempre està a punt per a ajudar-nos (Sal. 118:6). Podem enfortir la nostra confiança en este fet reflexionant en el que ja ha fet per nosaltres en el passat. A més, podem llegir relats de la Bíblia que ens facen recordar com Jehovà va salvar els seus servents (Isa. 37:17, 33-37). En el nostre lloc web jw.org, també podem trobar informes i experiències que mostren com Jehovà està ajudant els nostres germans i germanes en l’actualitat. Una altra cosa que podem fer és recordar les voltes que Jehovà ha actuat en favor nostre, encara que no hagen sigut coses tan espectaculars com lluitar contra un os o un lleó. Per què no? Perquè lo important és tindre present totes les voltes que ens ha ajudat al llarg de la nostra vida. Per exemple, ell ens va invitar a ser els seus amics (Jn. 6:44). Inclús ara, estem en la veritat gràcies a ell. Per tant, ¿per què no li demanem que ens ajude a recordar les voltes que ha contestat les nostres oracions, ens ha donat el seu suport en el moment oportú o ens ha cuidat al llarg d’una situació difícil? Reflexionar en eixes experiències farà que estiguem més segurs que Jehovà continuarà actuant en favor nostre.

La manera com reaccionem davant les proves afecta a Jehovà (Consulta els paràgrafs 8, 9)


9. Segons Proverbis 27:11, què hem de recordar quan afrontem proves?

9 Vore a Jehovà com un Ser real ens permetrà encarar les proves amb la perspectiva adequada. Per què diem això? Perquè començarem a vore les nostres proves com una xicoteta part del conflicte que hi ha entre Jehovà i Satanàs. El Diable afirma que abandonarem a Jehovà quan afrontem proves (Job 1:10, 11; llig Proverbis 27:11). Però si ens mantenim lleials a pesar de tot, demostrarem que estimem a Jehovà i provarem que Satanàs és un mentirós. Estàs afrontant l’oposició del govern, problemes econòmics, apatia en la predicació o altres dificultats? Si és aixina, recorda que estes situacions et donen l’oportunitat d’alegrar el cor de Jehovà. Recorda també, que mai permetrà que siguem provats més enllà del que puguem suportar (1 Cor. 10:13). Ell et donarà les forces per a aguantar.

EL DÉU VIU ET RECOMPENSARÀ

10. Què farà el Déu viu pels seus servents?

10 Jehovà sempre recompensa els seus servents (Heb. 11:6). Ens ajuda a tindre pau i alegria ara, i ens donarà vida eterna en el futur. Podem estar completament segurs que Jehovà no només vol recompensar-nos, sinó que també té el poder de fer-ho. Eixa convicció ens mou a estar plenament ocupats servint-lo a ell, igual que feren els seus servents fidels del passat. Este va ser el cas de Timoteu, un cristià del segle I (Heb. 6:10-12).

11. Segons 1 Timoteu 4:10, què va motivar a Timoteu a esforçar-se tant per la congregació?

11 Llig 1 Timoteu 4:10. Timoteu estava completament segur que Jehovà el recompensaria, per això s’esforçava tant en servir a Jehovà i als altres. De quines maneres ho feia? L’apòstol Pau el va animar a millorar la seua ensenyança i oratòria, i a ser un bon exemple per als germans. També li va encarregar algunes assignacions difícils, com donar consell ferm, però amorós, als qui ho necessitaven (1 Tim. 4:11-16; 2 Tim. 4:1-5). Timoteu podia estar segur que, encara que a voltes el seu treball podia passar desapercebut o que altres no l’apreciaren, Jehovà el recompensaria (Rom. 2:6, 7).

12. Què motiva als ancians a continuar esforçant-se per la congregació? (Mira també la iŀlustració.)

12 En l’actualitat, els ancians també poden estar segurs que Jehovà veu i valora la seua bona faena. A més de cuidar la congregació, ensenyar i predicar, molts ancians també coŀlaboren en projectes de construcció i labors de socors. Altres servixen en els Grups de Visita a Pacients o en els Comités d’Enllaç amb els Hospitals. Els ancians que es fan disponibles per a atendre estos treballs saben que la congregació pertany a Jehovà i no als hòmens. Per eixe motiu, treballen de tot cor per a la congregació i confien plenament que Déu els recompensarà pel que fan (Col. 3:23, 24).

El Déu viu recompensarà els esforços que fas per la congregació (Consulta els paràgrafs 12, 13)


13. Com se sent Jehovà quan ens esforcem per servir-lo?

13 Tots podem fer coses per Jehovà encara que no siguem ancians. Ell valora molt que li donem lo millor de nosaltres. També aprecia les nostres contribucions per a l’obra mundial, encara que siguen xicotetes. Li agrada molt vore que ens esforcem per superar la nostra timidesa i alcem la mà per a comentar en les reunions, i es complau quan passem per alt una ofensa i la perdonem. Inclús si sents que no pots fer tant per Jehovà com voldries, recorda que ell valora tot el que pots fer, que t’estima i que et recompensarà (Lluc 21:1-4).

MANTÍN-TE A PROP DEL DÉU VIU

14. Com ens ajudarà a mantindre’ns fidels ser amics de Jehovà? (Mira també la iŀlustració.)

14 Si som amics de Jehovà, ens serà més fàcil mantindre’ns fidels. Això és el que li va passar a Josep, qui va rebutjar fermament cometre immoralitat. Déu era real per a ell i no volia fer res que li desagradara (Gèn. 39:9). Si volem que Jehovà siga el nostre amic, hem d’apartar temps per a orar-li i estudiar la seua Paraula. D’esta manera, la nostra amistat amb ell es farà més forta. Si com Josep tenim una amistat estreta amb Jehovà, no farem res que li desagrade (Jau. 4:8).

Acostar-te al Déu viu t’ajudarà a mantindre’t fidel (Consulta els paràgrafs 14, 15)


15. Quina lliçó aprenem del que els va passar als israelites en el desert? (Hebreus 3:12)

15 Els qui obliden que Jehovà és el Déu viu poden fàcilment apartar-se d’ell. Analitzem què els va passar als israelites quan estaven en el desert. Ells sabien que Jehovà existia, però començaren a dubtar que cuidara de les seues necessitats. Fins i tot van arribar a preguntar-se si Jehovà estava entre ells (Èxo. 17:2, 7). Com a resultat, es rebeŀlaren contra Déu. Està clar que nosaltres no volem seguir el seu mal exemple (llig Hebreus 3:12).

16. Què podria posar a prova la nostra fe?

16 El món ens fa difícil mantindre’ns a prop de Jehovà. Molts neguen l’existència de Déu. A sovint, pareix que a aquells que rebutgen les normes de Déu els va bé en la vida. Açò pot posar a prova la nostra fe. Encara que no neguem l’existència de Déu, podríem començar a preguntar-nos si actuarà en favor nostre. L’escriptor del Salm 73 es va preguntar això mateix. Ell veia que aquells que estaven al seu voltant ignoraven les lleis de Déu i, aixina i tot, disfrutaven de la vida. Com a resultat, el salmiste va començar a dubtar si valia la pena servir a Déu (Sal. 73:11-13).

17. Què ens ajudarà a mantindre’ns a prop de Jehovà?

17 Què va ajudar el salmiste a corregir el seu punt de vista? Pensar en les conseqüències dels qui deixen de confiar en Jehovà (Sal. 73:18, 19, 27). A més, va considerar els beneficis de servir a Déu (Sal. 73:24). Nosaltres també podem reflexionar en les incomptables benediccions que ens ha donat Jehovà i comparar tot el que hem rebut amb la vida que tindríem si no el servírem. Fer-ho ens pot ajudar a continuar sent fidels igual que el salmiste, qui va dir: «Per a mi, és bo d’estar prop de Déu» (Sal. 73:28).

18. Per què podem afrontar el futur amb confiança?

18 Podem afrontar qualsevol repte que ens vinga en estos últims dies perquè adorem «el Déu viu i verdader» (1 Tes. 1:9). El nostre Déu és un Ser real que actua en favor dels qui el servixen. Ja ho ha demostrat amb els seus servents del passat i també amb els de l’actualitat. Prompte afrontarem la tribulació més gran que haja patit mai la humanitat, però no ho farem a soles (Isa. 41:10). Per tant, que tots puguem dir «amb total confiança: “Jehovà és el meu ajudant. No tindré por”» (Hebreus 13:5, 6 TNM).

CÀNTIC 3 La meua força, esperança i seguretat