Salta al contingut

Salta a la taula de continguts

ARTICLE D’ESTUDI 21

Aprecies els regals que t’ha fet Déu?

Aprecies els regals que t’ha fet Déu?

«Com has pensat en nosaltres, Déu incomparable! Quantes meravelles has fet, Senyor, Déu meu!» (SL 40:6 [v. 5 NM])

CÀNTIC 5 Les meravelloses obres de Déu

INTRODUCCIÓ *

1, 2. D’acord amb el Salm 40:6, quins regals ens ha fet Jehovà, i per què els analitzarem en este article?

JEHOVÀ és un Déu molt generós. Pensa en alguns dels regals que ens ha fet: la nostra incomparable i bonica llar, la Terra; el nostre cervell extraordinàriament dissenyat; i la Seua singular Paraula, la Bíblia. Amb estos tres regals, Jehovà ens ha donat un lloc per a viure, ens ha concedit la capacitat de pensar i comunicar-nos, i ens ha donat la resposta a les preguntes més importants que ens podem fer (llig Salm 40:6 [v. 5 NM]).

2 En este article, analitzarem breument estos tres regals. Com més meditem en ells, més els apreciarem i més fort serà el desig de complaure el nostre amorós Creador, Jehovà (Ap 4:11). També estarem millor preparats per a ajudar els qui han sigut enganyats per la doctrina falsa de l’evolució.

EL NOSTRE INCOMPARABLE PLANETA

3. Per què la Terra és única?

3 La saviesa de Déu es veu clarament en la manera com ha creat la Terra (Rm 1:20; He 3:4). El nostre planeta no és l’únic que gira al voltant del Sol, però sí que és l’únic que té les condicions adequades per a sostindre la vida humana.

4. Per què podem dir que la Terra és millor que qualsevol nau construïda per l’home?

4 En alguns aspectes, la Terra és com una nau flotant en l’immens oceà de l’espai. Però hi ha diferències importants entre una nau tripulada construïda per l’home i el nostre planeta. Per exemple, ¿quant de temps sobreviurien els ocupants d’una nau espacial si hagueren de produir l’oxigen, l’aliment i l’aigua que necessiten i, a més, no pogueren desfer-se de cap desperdici? Segurament, no aguantarien massa. Per contra, la Terra sosté la vida de milers de milions de criatures. Produïx tot l’oxigen, l’aliment i l’aigua que necessitem sense que s’esgoten. I encara que els desperdicis no es llancen a l’espai, la Terra no perd la seua bellesa i continua sent habitable. Com és possible? Perquè Jehovà va dissenyar el planeta amb la capacitat de reciclar els seus recursos. Analitzem breument dos exemples d’este impressionant disseny: el cicle de l’oxigen i el cicle de l’aigua.

5. Què és el cicle de l’oxigen, i què ens confirma?

5 L’oxigen és un gas essencial per a la vida d’alguns organismes, inclosos els sers humans. S’ha estimat que els sers vius respiren uns cent mil milions de tones d’oxigen a l’any. Estes criatures també exhalen un gas residual anomenat diòxid de carboni. A pesar d’això, els sers vius no s’acaben tot l’oxigen, i l’atmosfera mai se satura de diòxid de carboni. Per què? Perquè Jehovà també va crear diversos organismes —des de grans arbres a diminutes algues— que transformen el diòxid de carboni en oxigen. De manera literal, el cicle de l’oxigen confirma les paraules registrades en Fets 17:24, 25, on diu que Déu «a tots dóna vida, alé i tota cosa».

6. Què és el cicle de l’aigua, i de què és prova? (Consulta també el quadro « El cicle de l’aigua, un regal de Jehovà».)

6 L’aigua en estat líquid existix a la Terra perquè el nostre planeta està ubicat a la distància perfecta del Sol. Si estiguera un poquet més a prop, tota l’aigua s’evaporaria i la Terra seria com una roca abrasida, sense vida. Per contra, si estiguera una miqueta més lluny del Sol, l’aigua es congelaria i la Terra es convertiria en una bola gegant de gel. Com Jehovà va posar la Terra en el lloc ideal, el cicle de l’aigua sosté la vida. El Sol calfa l’aigua dels oceans i de la superfície terrestre, i l’evapora en forma de núvols. Cada any, evapora quasi 500.000 quilòmetres cúbics d’aigua que es mantenen en l’atmosfera durant uns deu dies, que després cauen en forma de pluja o neu. Amb el temps, l’aigua torna als oceans o a altres masses d’aigua i el cicle es torna a repetir. Este procés eficient i sostenible prova que Jehovà és savi i poderós (Jb 36:27, 28; Ecle 1:7).

7. Quines són algunes maneres de demostrar que apreciem el regal descrit en el Salm 115:16?

7 Com podem cultivar apreci pel nostre fascinant planeta i tots els seus recursos? (Llig Salm 115:16.) Una manera és meditant en tot el que Jehovà ha creat. Això ens motivarà a agrair-li cada dia totes les coses bones que ens dona. També demostrem que apreciem la Terra al mantindre tan neta com siga possible la zona on vivim.

EL NOSTRE EXTRAORDINARI CERVELL

8. Per què podem dir que el nostre cervell és una meravellosa obra d’enginyeria?

8 El cervell humà és una meravellosa obra d’enginyeria. Quan estàvem al ventre de la nostra mare, el nostre cervell ja s’estava formant d’acord amb un pla predeterminat, i es generaven milers de noves cèŀlules cerebrals cada minut! Els investigadors calculen que el cervell d’un adult conté prop de 100.000 milions de cèŀlules especials anomenades neurones. Estes cèŀlules s’agrupen eficientment per a formar el nostre cervell, que arriba a pesar 1,5 kg. Analitzem algunes de les extraordinàries capacitats que té este òrgan tan sorprenent.

9. Què demostra que la capacitat de parlar és un regal de Déu?

9 La nostra capacitat de parlar és un milacre. Pensa per un moment com es produïx la parla: amb cada paraula que pronunciem, el cervell ha de coordinar el moviment d’uns 100 músculs de la llengua, la gola, els llavis, la mandíbula i el pit. Per a que les paraules siguen comprensibles, tots estos músculs s’han de moure en perfecta harmonia. Respecte a l’habilitat de parlar, un estudi publicat en 2019 va demostrar que els xiquets acabats de nàixer poden reconéixer paraules soltes. Este descobriment reforça el que molts investigadors creuen, que naixem amb l’habilitat de reconéixer i aprendre idiomes. No hi ha dubte que la nostra capacitat de parlar és un regal de Déu (Ex 4:11).

10. Com podem demostrar que apreciem el do diví de parlar?

10 Podem demostrar que apreciem el do de parlar explicant els motius que tenim per a creure en Déu als qui es pregunten per què no acceptem l’ensenyança de l’evolució (Sl 9:2 [v. 1 NM]; 1Pe 3:15). Els qui promouen eixa doctrina voldrien fer-nos creure que la Terra i tota la vida que conté han arribat a existir per casualitat. Amb l’ajuda de la Bíblia i dels arguments analitzats en este article, podem defendre el nostre Pare celestial i explicar a aquells que estan disposats a escoltar per què estem convençuts que Jehovà és el Creador del cel i de la terra (Sl 102:26 [v. 25 NM]; Is 40:25, 26).

11. Per quina altra raó és impressionant el nostre cervell?

11 La nostra capacitat de recordar és impressionant. Fa temps, un autor va calcular que el cervell humà tenia la capacitat de recordar la informació que ompliria l’equivalent a 20 milions de llibres. No obstant això, ara es creu que l’abast de la nostra memòria és encara més gran. Però els humans tenim una altra habilitat singular.

12. Com ens diferencia dels animals la nostra capacitat d’aprendre lliçons morals?

12 D’entre totes les criatures de la terra, només els humans tenim la capacitat d’aprendre lliçons morals recordant i analitzant fets del passat. Com a resultat, adoptem valors morals més elevats i canviem la nostra manera de pensar i actuar (1Co 6:9-11; Col 3:9, 10). De fet, podem entrenar la nostra consciència per a distingir entre el bé i el mal (He 5:14). També som capaços d’aprendre a mostrar amor, compassió i misericòrdia, i a imitar la justícia de Jehovà.

13. Segons el Salm 77:12, 13, com hauríem d’utilitzar el do de la memòria?

13 Una manera de demostrar que apreciem el do de la memòria és utilitzant-la per a recordar totes les voltes que Jehovà ens ha ajudat i consolat en el passat. Açò ens convencerà que també ens ajudarà en el futur (llig Salm 77:12, 13 [vv. 11, 12 NM]; 78:4, 7). Una altra manera és recordant les coses bones que els altres fan a favor nostre i agraint-los-ho. Els investigadors han descobert que la gent agraïda tendix a ser més feliç. També ens beneficia imitar a Jehovà a l’hora de triar les coses que volem oblidar. Per exemple, la memòria de Jehovà és perfecta, però si ens penedim, ell tria perdonar i oblidar els nostres errors (Sl 25:7; 130:3, 4). I espera que nosaltres també ho fem amb els qui es penedixen d’haver-nos ferit (Mt 6:14; Lc 17:3, 4).

Mostrem que apreciem el nostre cervell quan l’usem per a honrar a Jehovà (Consulta el paràgraf 14) *

14. Com podem mostrar que apreciem el nostre extraordinari cervell?

14 Podem mostrar que apreciem el nostre extraordinari cervell usant-lo per a honrar Aquell que ens l’ha donat. Alguns preferixen gastar-lo amb propòsits egoistes, és a dir, per a establir les seues pròpies normes sobre el bé i el mal. Però, com Jehovà és el Creador, ¿no és raonable esperar que les seues normes siguen millors que qualsevol norma humana? (Rm 12:1, 2) Quan obeïm a Déu, disfrutem d’una vida pacífica (Is 48:17, 18). A més, li donem un propòsit a la vida: honrar el nostre Creador i Pare celestial, i fer que se senta orgullós de nosaltres (Pr 27:11).

LA BÍBLIA, UN REGAL SINGULAR

15. Com evidencia el regal de la Bíblia l’amor de Jehovà per la humanitat?

15 La Bíblia és un regal que demostra l’amor que Déu ens té. Com el nostre Pare celestial es preocupa tant per nosaltres, va inspirar hòmens per a que l’escrigueren. Per mitjà de la Bíblia, Jehovà contesta les preguntes més importants que ens podríem fer, com per exemple: d’on venim, quin és el propòsit de la vida o què ens depara el futur. Jehovà vol que tots els seus fills sàpien la resposta a estes preguntes, per això, al llarg dels segles ha impulsat alguns hòmens a traduir la Bíblia en moltes llengües. Hui en dia, la Bíblia està disponible, sencera o en part, en més de 3.000 idiomes! És el llibre més àmpliament traduït i distribuït de la història. Sense importar on vivim o l’idioma que parlem, pràcticament tots tenim l’oportunitat de conéixer el missatge de la Bíblia en la nostra llengua materna. (Consulta el quadro « La Bíblia es fa disponible en moltes llengües africanes».)

16. Basant-nos en Mateu 28:19, 20, com demostrem que apreciem la Bíblia?

16 Demostrem que apreciem la Bíblia llegint-la cada dia, meditant en el que ens ensenya i esforçant-nos al màxim per aplicar el que aprenem. A més, li mostrem el nostre agraïment a Déu compartint el seu missatge amb tantes persones com siga possible (Sl 1:1-3; Mt 24:14; llig Mateu 28:19, 20).

17. Quina classe de regals hem considerat en este article, i què analitzarem en el següent?

17 En este article, hem considerat alguns dels regals que Déu ens ha fet, com ara la nostra llar, la Terra; el nostre extraordinari cervell; i la Seua Paraula inspirada, la Bíblia. Però hi ha altres regals que no podem vore que Jehovà també ens ha fet. Analitzarem estos tresors invisibles en el pròxim article.

CÀNTIC 12 Jehovà, el gran Déu

^ § 5 Este article augmentarà el nostre apreci per Jehovà i per tres dels regals que ens ha fet. També ens ajudarà a saber com raonar amb aquells que dubten de l’existència de Déu.

^ § 64 DESCRIPCIÓ DE LA IĿLUSTRACIÓ: Una germana està aprenent un altre idioma per a ensenyar les veritats de la Paraula de Déu als immigrants.