Salta al contingut

Salta a la taula de continguts

ARTICLE D’ESTUDI 21

Jehovà et donarà forces

Jehovà et donarà forces

«Quan sóc dèbil és quan sóc realment fort» (2CO 12:10).

CÀNTIC 73 Dona’ns valentia

INTRODUCCIÓ *

1, 2. Quines proves afronten molts testimonis?

L’APÒSTOL Pau va animar a Timoteu, i per extensió a tots els cristians, a complir bé el seu ministeri (2Tm 4:5). Així que tots ens esforcem per seguir este consell. Però a voltes és difícil. Per a molts germans i germanes suposa un gran esforç participar en la predicació (2Tm 4:2). Pensa, per exemple, en els germans que viuen en països on la nostra obra està restringida o, fins i tot, prohibida. A pesar que saben que poden tancar-los en la presó, no deixen de predicar.

2 Els servents de Jehovà afronten molts problemes que podrien desanimar-los. Molts han de treballar un muntó d’hores només per a cobrir les necessitats bàsiques de la seua família. Els agradaria participar més en la predicació, però al final de la setmana ja quasi no els queden forces. Altres estan molt limitats per culpa d’una malaltia crònica o l’edat avançada, fins i tot, pot ser que estiguen confinats en casa. I a alguns els envaïxen constantment sentiments d’inutilitat. Mary, * una germana que viu en l’Orient Mitjà, diu: «Lluitar contra els sentiments negatius em deixa emocionalment exhausta, i em sent culpable perquè em lleva el temps i les energies que dedicaria a la predicació».

3. Què considerarem en este article?

3 A pesar de les nostres circumstàncies, Jehovà pot donar-nos les forces que necessitem per a servir-lo tant com puguem. Però, abans de considerar com pot ajudar-nos Jehovà, analitzem com va enfortir a Pau i a Timoteu per a complir el seu ministeri a pesar de les dificultats.

FORCES PER A CONTINUAR PREDICANT

4. Quins problemes va afrontar Pau?

4 Pau va afrontar molts problemes. Va necessitar forces sobretot quan el van assotar, apedregar i empresonar (2Co 11:23-25). També va reconéixer obertament que a voltes va haver de lluitar contra sentiments negatius (Rm 7:18, 19, 24). I a més, va aguantar «una espina a la carn» que, amb desesperació, li va demanar a Déu que li llevara (2Co 12:7, 8).

Què va ajudar a Pau a dur a terme el seu ministeri? (Consulta els paràgrafs 5, 6) *

5. Què va aconseguir Pau a pesar dels problemes que va afrontar?

5 Jehovà li va donar forces a Pau per a dur a terme el seu ministeri a pesar de les proves que va afrontar. Pensem en tot el que l’apòstol va aconseguir. Mentres estava en arrest domiciliari en Roma, va defendre zelosament les bones notícies davant dels líders jueus i potser també davant de funcionaris del govern (Fets 28:17; Fl 4:21, 22). També va predicar a molts membres de la guàrdia pretoriana i va donar testimoni a tots els qui el visitaven (Fets 28:30, 31; Fl 1:13). Durant aquell període, Pau va escriure cartes inspirades que van ajudar els cristians verdaders en el passat i que continuen beneficiant-nos hui en dia. A més, el seu exemple va enfortir els germans de la congregació de Roma, els quals s’atrevien «cada vegada més a proclamar el missatge sense por» (Fl 1:14). Encara que a voltes Pau estava limitat, va fer tot el que va poder per a contribuir «a difondre l’evangeli» (Fl 1:12).

6. D’acord amb 2 Corintis 12:9, 10, gràcies a què va poder Pau complir el seu ministeri?

6 Pau s’adonava que tot el que feia en el servici a Jehovà no era gràcies a les seues forces sinó a les que li donava Déu. Era conscient del que Jehovà li havia dit: «En la teua debilitat actua el meu poder» (llig 2 Corintis 12:9, 10). Per mitjà del seu esperit sant, Jehovà li va donar a Pau el poder per a complir bé el seu ministeri a pesar de ser perseguit i empresonat, i d’afrontar altres problemes.

Què va ajudar a Timoteu a dur a terme el seu ministeri? (Consulta el paràgraf 7) *

7. Quines proves va haver de superar Timoteu per a complir bé el seu ministeri?

7 Timoteu, un company de Pau més jove, també va haver de confiar en el poder de Déu per a dur a terme el seu ministeri. Va acompanyar l’apòstol en els seus llargs viatges missionals. A més, com Pau el va enviar a animar les congregacions, va haver de fer altres viatges (1Co 4:17). Potser, Timoteu no se sentia la persona més adequada per a fer-ho i, per això, Pau li va aconsellar: «Que ningú no t’haja de menysprear perquè ets jove» (1Tm 4:12). A més, durant eixe temps, Timoteu va haver de suportar la seua pròpia espina en la carn perquè a sovint es posava malalt (1Tm 5:23). Però sabia que el poderós esperit sant de Jehovà li donaria les forces que necessitava per a predicar les bones notícies i servir els seus germans (2Tm 1:7).

FORCES PER A MANTINDRE’NS FIDELS A PESAR DE LES PROVES

8. Com enfortix Jehovà el seu poble hui en dia?

8 Hui en dia, Jehovà li dona al seu poble un «poder incomparable» per a que puga continuar servint-lo fidelment (2Co 4:7). Analitzem a continuació quatre mitjans que Jehovà ha fet disponibles per a enfortir-nos i ajudar-nos a mantindre’ns fidels: l’oració, la Bíblia, la germandat i la predicació.

Jehovà ens enfortix per mitjà de l’oració (Consulta el paràgraf 9)

9. Com ens pot ajudar l’oració?

9 Enfortits per mitjà de l’oració. En Efesis 6:18, Pau ens anima a orar «en tota ocasió» i, com a conseqüència, Déu ens enfortirà. Jonnie, qui viu en Bolívia, va experimentar eixa ajuda quan va travessar una sèrie de problemes. Els seus pares i la seua dona es van posar molt malalts al mateix temps. A Jonnie li costava atendre les necessitats dels tres. Sa mare va morir, i a la seua dona i a son pare els va costar molt de temps recobrar la salut. Pensant en el passat, Jonnie diu: «Quan estava sotmés a tanta pressió, el que sempre m’ajudava era ser específic en les meues oracions». Jehovà li va donar a Jonnie les forces que necessitava per a aguantar. Ronald, un ancià del mateix país, es va enterar que sa mare tenia càncer. Lamentablement, un mes després ella va faltar. Què el va ajudar a fer front a esta situació? Ell explica: «Orar a Jehovà em permet obrir-li el meu cor i descarregar les meues preocupacions. Sé que em comprén millor que ningú, fins i tot, millor que jo mateix». A voltes, podríem sentir-nos tan desbordats que no sabem què dir-li a Jehovà en oració. Però ell ens convida a orar-li inclús quan se’ns fa difícil trobar les paraules per a expressar els nostres pensaments i emocions (Rm 8:26, 27).

Jehovà ens enfortix per mitjà de la Bíblia (Consulta el paràgraf 10)

10. Tal com s’indica en Hebreus 4:12, per què és tan important llegir la Bíblia i meditar en ella?

10 Enfortits per mitjà de la Bíblia. Tal com les Escriptures van enfortir i consolar a Pau, també ho poden fer amb nosaltres (Rm 15:4). Quan llegim un passatge de la Paraula de Déu i meditem en ell, Jehovà pot utilitzar el seu esperit per a ajudar-nos a comprendre millor com ens aplica (llig Hebreus 4:12). Ronald, mencionat adés, diu: «Que agraït estic d’haver cultivat l’hàbit de llegir la Bíblia totes les nits. Em permet meditar en les qualitats de Jehovà i en la manera amorosa com tracta els seus servents. Això m’ajuda a recuperar les forces».

11. Com va enfortir la Bíblia a una germana afligida?

11 Meditar en la Paraula de Déu ens ajuda a vore els nostres problemes des del punt de vista correcte. Això és el que va fer una germana que estava afligida per la mort del seu marit. Un ancià li va aconsellar que llegira el llibre de Job per a extraure algunes lliçons pràctiques. Quan ho va fer, la primera reacció de la germana va ser criticar la manera de pensar equivocada de Job. Es va imaginar dient-li: «Job, no sigues tan negatiu!». Però es va adonar que en realitat la seua actitud havia sigut molt pareguda a la d’ell. Açò la va ajudar a reajustar el seu punt de vista i li va donar les forces per a afrontar el dolor de la seua pèrdua.

Jehovà ens enfortix per mitjà de la germandat (Consulta el paràgraf 12)

12. Com utilitza Jehovà els nostres companys cristians per a enfortir-nos?

12 Enfortits per mitjà de la germandat. Una altra manera com Jehovà ens enfortix és a través dels nostres companys cristians. Pau va fer saber als seus germans espirituals per què desitjava vore’ls, a l’escriure’ls: «Ens confortarà la fe que tenim en comú» (Rm 1:11, 12). Mary, mencionada abans, valora molt la germandat. Ella diu: «Jehovà ha utilitzat germans i germanes, que ni tan sols estaven al corrent dels meus problemes, per a dir-me alguna cosa animadora o enviar-me una targeta just quan ho necessitava. També m’ha ajudat a obrir-me a altres germanes que han tingut problemes similars i a aprendre de la seua experiència. I els ancians sempre em fan sentir que soc de molt valor per a la resta de la congregació».

13. Com podem enfortir-nos els uns als altres en les reunions de congregació?

13 Una de les millors ocasions per a animar-nos els uns als altres són les reunions de congregació. Quan assistisques a elles, per què no prens la iniciativa d’enfortir els germans dient-los quant els estimes i quant agraïxes el que fan? Per exemple, abans de començar una reunió, un ancià que li diuen Peter li va dir a una germana que no té l’home en la veritat: «No pots imaginar-te quant m’anima vore’t ací. Sempre portes els teus sis fills ben arreglats i amb comentaris preparats». A la germana se li van omplir els ulls de llàgrimes i, agraïda, li va respondre: «No pots fer-te una idea de lo molt que necessitava sentir això hui».

Jehovà ens enfortix per mitjà de la predicació (Consulta el paràgraf 14)

14. Quin efecte té en nosaltres la predicació?

14 Enfortits per mitjà de la predicació. Compartir les veritats de la Bíblia amb els altres ens refresca i vigoritza, sense importar que ens responguen de manera positiva o no (Pr 11:25). Una germana que li diuen Stacy va comprovar fins a quin punt pot enfortir-nos la predicació. Quan un membre de la seua família va ser expulsat, es va afonar. No deixava de preguntar-se si podria haver fet alguna cosa més, i eixa idea l’obsessionava. Què va ajudar a Stacy a afrontar esta situació tan angoixant? Participar en la predicació. Al fer-ho, va començar a centrar-se en la gent del territori que necessitava la seua ajuda. Ella ens conta: «Durant eixe temps Jehovà em va donar el privilegi d’estudiar amb una persona que va progressar ràpidament. Això em va animar moltíssim. La predicació és el que més m’ajuda a mantindre l’equilibri».

15. Què ens ensenyen els comentaris de Mary?

15 Degut a les seues circumstàncies, alguns tenen la sensació que no poden fer molt en la predicació. Si et sents aixina, recorda que Jehovà està content si fas el que pots. Tornem a l’exemple de Mary. Quan es va canviar a una congregació de llengua estrangera, se sentia molt limitada. Ella diu: «Durant un temps tot el que podia fer era oferir un comentari senzill, llegir un versicle de la Bíblia o donar un tractat en la predicació». Açò la feia sentir inferior en comparació amb els germans que parlaven bé l’idioma. No obstant, va reajustar el seu punt de vista i va començar a vore que, a pesar de les seues limitacions, Jehovà podia usar-la. Ella afig: «Les veritats bíbliques són senzilles i poden canviar la vida de la gent».

16. Què pot enfortir els qui estan confinats en casa?

16 Jehovà veu i valora el nostre desig de participar en la predicació inclús si estem confinats. Per això, ens pot ajudar a donar testimoni a cuidadors o personal mèdic. Si comparem la nostra activitat actual amb el que podíem fer en el passat, probablement ens desanimarem. Però si meditem en com Jehovà ens ajuda ara, tindrem les forces necessàries per a aguantar qualsevol prova amb alegria.

17. Segons Eclesiastés 11:6, per què hauríem de continuar predicant encara que no vegem resultats immediats?

17 No sabem quina de les llavors de la veritat que plantem podria arrelar i començar a créixer (llig Eclesiastés 11:6). Vegem l’exemple de Bàrbara, una germana de més de 80 anys que predica regularment per telèfon i per carta. En una de les seues cartes, va incloure un exemplar de La Talaia de l’1 de març de 2014 amb l’article «¿Qué ha hecho Dios por usted?». Sense saber-ho, la va enviar a un matrimoni que ja no era testimoni de Jehovà. Els dos van llegir la revista moltes voltes. Fins i tot, el marit sentia com si Jehovà li estiguera parlant directament a ell. Van començar a assistir a les reunions i, amb el temps, després de més de 27 anys, van tornar a ser Testimonis actius. Imagina com va enfortir i animar a Bàrbara vore els bons resultats de la seua carta.

Jehovà ens enfortix per mitjà de 1) l’oració, 2) la Bíblia, 3) la germandat i 4) la predicació (Consulta els paràgrafs 9, 10, 12, 14)

18. Què podem fer per a beneficiar-nos del poder de Déu?

18 Jehovà ens dona moltes oportunitats per a rebre el seu poder, com l’oració, la Bíblia, la germandat i la predicació. Quan les aprofitem, mostrem que confiem en la capacitat i el desig que té Jehovà d’ajudar-nos. No deixem mai de confiar en el nostre Pare celestial, qui «dóna força als qui li són fidels de cor» (2Cr 16:9).

CÀNTIC 61 Avant, Testimonis!

^ § 5 Vivim en temps difícils, però Jehovà ens dona les forces per a aguantar. En este article, vorem com Jehovà va ajudar a Pau i a Timoteu a continuar servint-lo a pesar dels problemes. També analitzarem quatre mitjans amb els quals Jehovà ens ajuda a aguantar.

^ § 2 S’ha canviat el nom.

^ § 53 DESCRIPCIÓ DE LA IĿLUSTRACIÓ: Mentres Pau està en arrest domiciliari en Roma, escriu cartes a diferents congregacions i predica el missatge de les bones notícies als qui el visiten.

^ § 55 DESCRIPCIÓ DE LA IĿLUSTRACIÓ: Timoteu anima els germans de les congregacions que visita.