Salta al contingut

Salta a la taula de continguts

ARTICLE D’ESTUDI 20

Tin una actitud positiva en la predicació

Tin una actitud positiva en la predicació

«Sembra de bon matí la teua llavor i [...] no dónes repòs a les teues mans» (ECLE 11:6).

CÀNTIC 70 Busqueu els mereixedors

INTRODUCCIÓ *

Després que Jesús puja al cel, els seus deixebles prediquen zelosament en Jerusalem i en molts altres llocs (Consulta el paràgraf 1)

1. Quin exemple va donar Jesús als seus deixebles, i com van respondre? (Mira la iŀlustració de la portada.)

JESÚS va tindre una actitud positiva durant el seu ministeri en la terra, i volia que els seus seguidors mantingueren la mateixa actitud que ell (Jn 4:35, 36). Mentres Jesús estava amb ells, els deixebles predicaven amb entusiasme (Lc 10:1, 5-11, 17). Però, amb l’arrest i la mort del seu mestre, van perdre temporalment el desig de predicar (Jn 16:32). Després de la seua resurrecció, Jesús els va animar a centrar-se en la predicació. I després que va pujar al cel, els seus deixebles predicaven amb tant de zel que els seus enemics es queixaven dient: «Heu omplit Jerusalem de la vostra doctrina» (Fets 5:28).

2. Com ha beneït Jehovà la predicació?

2 Jesús va dirigir l’obra dels cristians del segle I, i Jehovà els va beneir amb un gran creixement. Per exemple, en el Pentecostés de l’any 33, es batejaren unes 3.000 persones! (Fets 2:41) I la quantitat de deixebles va continuar creixent ràpidament (Fets 6:7). Així i tot, Jesús va predir que la predicació tindria encara més èxit en els últims dies (Jn 14:12; Fets 1:8).

3, 4. a) Per què per a alguns la predicació pot ser tot un repte? b) Què analitzarem en este article?

3 Tots intentem mantindre un punt de vista positiu en la predicació. En alguns països és fàcil fer-ho, perquè hi ha tantes persones interessades en estudiar la Bíblia que alguns d’ells s’han d’apuntar en una llista d’espera fins que hi haja un Testimoni disponible! En canvi, en altres parts del món, per als publicadors la predicació és tot un repte. La majoria de persones no sol estar en casa, i les que sí que estan mostren poc interés en la Bíblia.

4 Si vius en una zona on la predicació és difícil, segurament t’ajudaran les suggerències d’este article. Analitzarem què han fet alguns per a trobar més gent en el seu ministeri. I també examinarem per què podem mantindre una actitud positiva siga que la gent responga al nostre missatge o no.

MANTÍN L’OPTIMISME ENCARA QUE COSTE TROBAR LA GENT

5. Quins reptes afronten molts Testimonis?

5 A molts Testimonis els costa cada volta més trobar gent en casa. Alguns publicadors viuen en zones on hi ha molts edificis d’alta seguretat o d’accés restringit. Potser tenen un porter o un guàrdia de seguretat que impedix l’entrada a tot aquell que no té una invitació específica d’un resident. Altres publicadors poden anar de porta en porta sense problema, però no troben pràcticament ningú en casa. I uns altres prediquen en zones rurals o aïllades on viu molt poca gent. Tal volta han de recórrer grans distàncies per a intentar trobar algú i, després, pot ser que no estiga ni en casa. Si afrontem esta classe de reptes, no hem de rendir-nos! Què podem fer per a superar obstacles com estos i per a tindre una predicació productiva?

6. En què es pareix la predicació a la pesca?

6 Jesús va comparar la predicació amb la pesca (Mc 1:17). Alguns pescadors poden treballar durant dies i no pescar res, però no es rendixen, sinó que s’adapten a les circumstàncies. Canvien d’horari, de lloc o de mètode de pesca. Nosaltres podem fer ajustos pareguts en la nostra predicació. Vegem algunes suggerències.

Quan prediquem en zones on és difícil trobar la gent en casa, intentem buscar-la a hores diferents, en altres llocs o provant mètodes diferents (Consulta els paràgrafs 7-10) *

7. Quin resultat pot tindre predicar a diferents hores?

7 Busca la gent a diferents hores. Trobarem més persones si prediquem quan és més probable que estiguen en casa. Després de tot, en algun moment hauran de tornar! A molts germans i germanes els resulta pràctic predicar per la vesprada o a poqueta nit perquè troben més gent. A més, potser els amos de casa estan més relaxats i dispostos a parlar en eixe moment. O tal volta t’ajude el que fa un ancià anomenat David. Quan ell i el seu company han estat predicant en un territori, tornen un poc després a tocar les mateixes portes on no hi havia ningú. Ell diu: «És sorprenent la quantitat de persones que trobem quan toquem per segona volta». *

Quan prediquem en zones on és difícil trobar la gent en casa, intentem buscar-la a hores diferents (Consulta els paràgrafs 7, 8)

8. Com podem aplicar Eclesiastés 11:6 en la predicació?

8 No hauríem de donar-nos per vençuts. El text temàtic ens recorda l’actitud que hem de tindre (llig Eclesiastés 11:6). David, l’ancià que acabem de mencionar, no es va rendir. Finalment, després de molts intents, va trobar un amo de casa interessat en la Bíblia que li va dir: «Porte vivint ací uns huit anys i mai m’havia tocat a la porta un testimoni de Jehovà!». David afig: «He descobert que, quan per fi trobes una persona en casa, a sovint és més receptiva al missatge que prediquem».

Quan prediquem en zones on és difícil trobar la gent en casa, intentem buscar-la en altres llocs (Consulta el paràgraf 9)

9. Com han aconseguit alguns Testimonis parlar amb la gent que és difícil de trobar en casa?

9 Busca en altres llocs. Per tal trobar les persones que no solen estar en casa, alguns publicadors han canviat el lloc on prediquen. Per exemple, la predicació pels carrers i amb els carretons han resultat mètodes efectius per a trobar les persones que viuen en grans edificis on no està permesa la predicació de porta en porta. Això fa que els publicadors puguen parlar directament amb les persones que d’altra manera serien impossibles de trobar. A més, molts publicadors han descobert que la gent està més disposta a conversar o a acceptar publicacions en parcs públics, mercats i zones comercials. Floiran, un superintendent de circuit de Bolívia, diu: «Anem als mercats o als comerços entre la una i les tres de la vesprada, quan els venedors solen estar menys ocupats. Normalment tenim bones conversacions i, fins i tot, comencem cursos bíblics».

Quan prediquem en zones on és difícil trobar la gent en casa, intentem buscar-la provant mètodes diferents (Consulta els paràgrafs 10)

10. Què més pots fer per a arribar a tota la gent del teu territori?

10 Prova mètodes diferents. Imagina que has intentat contactar amb una persona en diverses ocasions. Has tocat a la seua porta a diferents hores, però no la trobes. Hi ha alguna altra manera de contactar amb esta classe de persones? Katarina diu: «Escric cartes personals a aquells que no trobe mai en casa, i els explique el que els haguera dit en persona». Què aprenem d’açò? Que hem d’intentar arribar a totes les persones del territori d’una manera o una altra.

MANTÍN L’OPTIMISME A PESAR DE LA INDIFERÈNCIA

11. Per què algunes persones són indiferents al nostre missatge?

11 Algunes persones són indiferents al nostre missatge, perquè pensen que no necessiten conéixer a Déu ni la Bíblia. No creuen en Déu per tot el patiment que hi ha en el món. Tampoc respecten la Bíblia perquè veuen la hipocresia dels líders religiosos que afirmen guiar-se per ella però que en realitat no ho fan. A altres els preocupa la faena, la família o els problemes personals, i no veuen com la Bíblia pot ajudar-los. Com podem mantindre el goig quan aquells a qui prediquem no aprecien el nostre missatge?

12. Com podem aplicar en la predicació les paraules de Filipencs 2:4?

12 Mostra interés personal. Molts que al principi eren indiferents a les bones notícies després van respondre a elles quan un publicador va mostrar interés sincer per ells (llig Filipencs 2:4). Per exemple, David, mencionat adés, diu: «Si algú diu que no li interessa, deixe a un costat la Bíblia i les nostres publicacions i li dic: “M’agradaria saber per què penses aixina”». La gent percep quan algú li mostra interés personal. Potser obliden el que els vam dir exactament, però probablement no oblidaran com els vam fer sentir. Inclús si l’amo de casa no ens deixa parlar, podem demostrar amb la nostra actitud i expressions facials que ens preocupem per ell.

13. Com podem adaptar el nostre missatge a les necessitats de cada amo de casa?

13 Demostrem interés personal quan adaptem el nostre missatge a les necessitats i interessos de l’amo de casa. Per exemple, sembla que té xiquets? Als pares els podrien interessar els consells bíblics sobre la criança dels fills o les suggerències que dona la Bíblia per a tindre una vida familiar més feliç. Hi ha molts panys en la porta? Podríem parlar sobre la delinqüència i el sentiment d’inseguretat, perquè és probable que a l’amo de casa li agrade saber que hi ha una solució permanent. Siga quin siga el cas, fem vore a la gent que ens escolta que els consells de la Bíblia els poden ajudar. Katarina, de qui hem parlat abans, diu: «Pense en la manera com la veritat va millorar la meua vida». Això li permet parlar amb convicció, i no hi ha dubte que la gent amb qui parla ho nota.

14. D’acord amb Proverbis 27:17, com es poden ajudar entre si els companys de predicació?

14 Aprofita l’ajuda dels altres. En el segle I, Pau va compartir els seus mètodes de predicació i ensenyança amb Timoteu, i el va animar a usar-los per a ajudar els altres (1Co 4:17). Igual que Timoteu, nosaltres també podem aprofitar l’experiència dels germans de la congregació (llig Proverbis 27:17 nota o). Això és el que va fer un germà que li diuen Shawn. Durant un temps va servir com a precursor en una zona rural on la majoria de la gent estava contenta amb la seua religió. Com va mantindre el goig? Ell respon: «Quan era possible, predicava amb un company. Aprofitàvem el trajecte d’una casa a una altra per a ajudar-nos mútuament a millorar les nostres habilitats d’ensenyança. Per exemple, repassàvem el que havíem dit en la porta anterior i després analitzàvem què podíem dir si se’ns tornava a presentar la mateixa situació».

15. Per què és essencial l’oració per a predicar?

15 Demana-li ajuda a Jehovà en oració. Busca la seua guia cada volta que isques a predicar. Sense el suport del seu esperit sant, ningú de nosaltres podria aconseguir res (Sl 127:1; Lc 11:13). Quan li demanes ajuda a Jehovà en oració, sigues específic. Per exemple, dis-li que t’ajude a trobar algú que tinga l’actitud correcta i estiga dispost a escoltar el missatge. En acabant, actua en harmonia amb la teua petició parlant amb tantes persones com siga possible.

16. Per què és vital l’estudi personal per a la predicació?

16 Aparta temps per a l’estudi personal. La Bíblia diu que hem de comprovar per nosaltres mateixos «quina és la voluntat de Déu, allò que és bo, agradable a ell i perfecte» (Rm 12:2). Quant més convençuts estiguem de conéixer la veritat sobre Déu, més convençuts estarem quan prediquem. Katarina també diu: «Fa poquet, em vaig adonar que necessitava enfortir la meua fe en algunes ensenyances bàsiques de la Bíblia. Així que vaig estudiar en detall les proves que demostren que hi ha un Creador, que la Bíblia és realment la Paraula de Déu i que en l’actualitat Déu té una organització que el representa». Katarina reconeix que l’estudi personal va enfortir la seua fe i va augmentar el seu goig en la predicació.

PER QUÈ MANTINDRE UNA ACTITUD POSITIVA

17. Per què va mantindre Jesús una actitud positiva en el seu ministeri?

17 Jesús va mantindre una actitud positiva i va continuar predicant a pesar de la indiferència d’alguns. Sabia lo molt que la gent necessitava conéixer la veritat, i volia donar a tantes persones com fora possible l’oportunitat d’acceptar el missatge del Regne. També sabia que alguns que inicialment serien indiferents, amb el temps, respondrien. Pensa en el que va passar en la seua pròpia família. Durant els tres anys i mig que va durar el seu ministeri, cap dels seus germans es va fer deixeble (Jn 7:5). Però, després de la resurrecció de Jesús, es van fer cristians (Fets 1:14).

18. Per què continuem predicant?

18 No sabem qui acabarà acceptant les veritats bíbliques que ensenyem. Alguns tarden més temps que altres a respondre al nostre missatge. Inclús els qui no volen escoltar-nos es fixen en la nostra bona conducta i actitud positiva i, qui sap si amb el temps «glorificaran Déu» (1Pe 2:12).

19. D’acord amb 1 Corintis 3:6, 7, què hem de reconéixer?

19 Encara que nosaltres plantem i reguem, hem de recordar que és Déu qui fa créixer (llig 1 Corintis 3:6, 7). Getahun, un germà que servix en Etiòpia, diu: «Per més de 20 anys, vaig ser l’únic Testimoni en un territori poc treballat. Ara hi ha 14 publicadors, i 13 estan batejats, entre ells la meua dona i els nostres tres fills. Tenim una mitjana de 32 assistents a les reunions». Getahun està content d’haver seguit predicant mentres esperava pacientment que Jehovà atraguera les persones de cor sincer a la seua organització (Jn 6:44).

20. Per què ens podríem comparar a un equip de rescat?

20 Jehovà valora molt la vida de cada persona. Ell ens dona el privilegi de coŀlaborar amb el seu Fill per a atraure persones de tot el món al Seu poble abans que arribe la fi d’este sistema malvat (Ag 2:7). La nostra obra de predicar es podria comparar amb una missió de rescat. Som com els membres d’un equip enviat per a rescatar la gent atrapada en una mina. Encara que només uns pocs membres trobaran algú amb vida, el treball de tot l’equip és important. Lo mateix passa amb el treball que fem en la predicació. No sabem quantes persones falten per ser rescatades del sistema de Satanàs. Però Jehovà pot utilitzar a qualsevol de nosaltres per a ajudar-les. Andreas, que viu en Bolívia, diu: «Cada persona que aprén les veritats bíbliques i es bateja és el resultat de treballar en equip». Igual que este germà, mantinguem una actitud positiva en el nostre ministeri. Si ho fem, Jehovà ens beneirà i la nostra predicació serà una verdadera font d’alegria.

CÀNTIC 66 Anunciem les bones notícies

^ § 5 Com podem mantindre l’optimisme en la predicació inclús quan molts no estan en casa o pareix que són indiferents al nostre missatge? Este article ens donarà suggerències que ens poden ajudar a mantindre una actitud positiva.

^ § 7 Els publicadors haurien de dur a terme les diferents formes de predicació que es mencionen en este article respectant les lleis vigents de protecció de dades.

^ § 60 DESCRIPCIÓ DE LA IĿLUSTRACIÓ (de dalt a baix): Un matrimoni predica en un territori on és difícil trobar la gent en casa. La primera persona està treballant, la segona està en el metge i la tercera està comprant. Troben el primer amo de casa visitant-lo a poqueta nit. Troben la segona ama de casa mentres prediquen amb els carretons prop d’un hospital. I aconseguixen contactar amb la tercera a través del telèfon.