Salta al contingut

Salta a la taula de continguts

ARTICLE D’ESTUDI 11

Com preparar-te per al baptisme

Com preparar-te per al baptisme

«Què em priva de ser batejat?» (FETS 8:36).

CÀNTIC 50 Em dedique en oració

INTRODUCCIÓ a

Per tot el món, tant jóvens com majors estan progressant espiritualment i batejant-se (Consulta els paràgrafs 1, 2)

1, 2. Si encara no estàs preparat per al baptisme, per què no hauries de desanimar-te? (Mira la iŀlustració de la portada.)

 SI ESTÀS pensant en batejar-te, t’has posat una meta meravellosa. Creus que ja estàs preparat? Si penses que sí, i els ancians estan d’acord, no deixes passar l’oportunitat en la pròxima assemblea. T’espera una vida gratificant servint a Jehovà.

2 Però, ¿i si t’has adonat o t’han dit que encara no estàs preparat per a batejar-te? En eixe cas, no et desanimes. Sigues jove o major, pots continuar progressant i alcançar la meta.

«QUÈ EM PRIVA DE SER BATEJAT?»

3. Què li va preguntar a Felip un funcionari etíop, i quina pregunta sorgix? (Fets 8:36, 38)

3 Llig Fets 8:36, 38. Un funcionari de la cort d’Etiòpia li va preguntar a Felip, l’evangelitzador: «Què em priva de ser batejat?». Aquell etíop desitjava batejar-se, però, estava realment preparat per a fer un pas tan important?

El funcionari etíop estava decidit a continuar aprenent sobre Jehovà (Consulta el paràgraf 4)

4. Com va demostrar l’etíop que tenia el desig de continuar aprenent?

4 El funcionari etíop «havia vingut en pelegrinatge a Jerusalem» (Fets 8:27). Així que, probablement, era un prosèlit jueu, és a dir, algú que s’havia convertit al judaisme. Segur que havia aprés de Jehovà per les Escriptures Hebrees, però desitjava aprendre més. De fet, quan Felip se’l va trobar pel camí, el funcionari estava llegint dels escrits del profeta Isaïes (Fets 8:28). Això era aliment espiritual sòlid. El funcionari no es conformava simplement amb aprendre les ensenyances bàsiques; volia saber més.

5. Què feia l’etíop amb el que aprenia?

5 Este home era un «alt funcionari i tresorer major» al servici de la reina Candace d’Etiòpia (Fets 8:27). Amb tantes responsabilitats, segur que devia estar molt ocupat. A pesar d’això, apartava temps per a servir a Jehovà. I no es conformava amb aprendre la veritat, sinó que també aplicava el que aprenia. Una mostra d’això, és que va estar dispost a viatjar des d’Etiòpia fins a Jerusalem per a adorar a Jehovà en el temple. Eixe viatge degué suposar una gran inversió de temps i diners, però per a ell qualsevol esforç per a adorar a Jehovà valia la pena.

6, 7. Com va continuar enfortint l’etíop el seu amor per Jehovà?

6 Felip li va ensenyar a l’etíop algunes veritats fonamentals, entre elles, la identitat del Messies (Fets 8:34, 35). Descobrir el que Jesús havia fet per ell li va tocar al cor. Com va reaccionar? Podia haver seguit igual, sent un prosèlit jueu respectat. Però, el seu amor per Jehovà i Jesús va créixer tant que es va sentir motivat a prendre una decisió que canviaria la seua vida: batejar-se com a seguidor de Jesucrist. Felip, al vore que este home estava preparat, el va batejar.

7 Si imites l’exemple de l’etíop, tu també pots estar preparat per al baptisme i dir amb total confiança: «Què em priva de ser batejat?». Ara bé, quins passos va fer el funcionari? Primer, va continuar aprenent. I segon, va aplicar el que aprenia. Gràcies a això, va continuar enfortint el seu amor per Jehovà. Analitzem estos passos per a vore com poden ajudar-te.

CONTINUA APRENENT

8. Què t’anima a fer Joan 17:3?

8 Llig Joan 17:3. Probablement, com a molts de nosaltres, estes paraules de Jesús són les que t’impulsaren a estudiar la Bíblia. Però, estes mateixes paraules també ens animen a continuar aprenent, ja que mai deixarem de conéixer «l’únic Déu verdader». De fet, podrem continuar aprenent de Jehovà per tota l’eternitat (Ecle 3:11). Com més aprenguem de Déu més a prop ens sentirem d’ell (Sl 73:28).

9. Una volta hem aprés les veritats bàsiques de la Bíblia, què més hem de fer?

9 Com és lògic, per a conéixer a Jehovà, has de començar per les «ensenyances bàsiques» (He 6:1 TNM). En la Carta als Hebreus, l’apòstol Pau es va referir a elles com «les primeres nocions», no perquè estiguera desprestigiant eixes ensenyances, sinó perquè estava comparant-les a la llet que alimenta a un xiquet de bolquers (He 5:12). També va exhortar tots els cristians a anar més enllà de les ensenyances bàsiques i a aprendre les veritats més profundes de la Paraula de Déu. I tu? Has cultivat el desig per eixes ensenyances profundes de la Bíblia? Estàs dispost a continuar creixent i aprenent sobre Jehovà i els seus propòsits?

10. Per què per a alguns estudiar pot ser tot un repte?

10 Per a molts de nosaltres, estudiar és tot un repte. I en el teu cas? Vas aprendre a llegir i a estudiar bé en l’escola? T’agradava estudiar i notaves que li treies profit? O vas arribar a la conclusió que això no era per a tu? Si este és el teu cas, no eres l’únic. Jehovà pot ajudar-te, ja que és el millor Mestre que hi ha.

11. Com demostra Jehovà que és el «Gran Instructor»?

11 Jehovà mateix diu que és «el teu Gran Instructor» (Is 30:20, 21 TNM). Ell és un Mestre pacient, bondadós i comprensiu. A més, es fixa en les bones qualitats dels seus estudiants (Sl 130:3). I no espera més de nosaltres del que podem fer. Recorda que, entre les coses meravelloses que Jehovà ha dissenyat, està el nostre cervell (Sl 139:14). Este regal ens permet tindre el desig natural d’aprendre. El nostre Creador vol que adquirir coneixement siga un plaer per a nosaltres i que no deixem mai de fer-ho. Així que lo més savi és sospirar per les veritats bíbliques, és a dir, desitjar-les intensament (1Pe 2:2). Per a aconseguir-ho, posa’t metes que pugues alcançar i seguix un horari per a llegir i estudiar la Bíblia regularment (Js 1:8). Amb l’ajuda de Jehovà, disfrutaràs cada volta més d’estudiar i d’aprendre sobre ell.

12. Per què hauríem de centrar-nos en estudiar la vida i el ministeri de Jesús?

12 Aparta temps regularment per a meditar en la vida i el ministeri de Jesús. Seguir de prop els seus passos és la clau per a servir a Jehovà, especialment en estos temps difícils (1Pe 2:21). Jesús va dir clarament que els seus seguidors afrontarien reptes (Lc 14:27, 28). A pesar d’això, estava segur que es mantindrien fidels a Déu, tal com ell ho havia fet (Jn 16:33). Per tant, a l’estudiar, aprofundix en els detalls de la vida de Jesús i posa’t metes per a imitar-lo en el teu dia a dia.

13. Què hauríem de continuar demanant-li a Jehovà, i per què?

13 El coneixement per si mateix no és suficient. El propòsit més important de l’estudi és ajudar-te a conéixer millor a Jehovà i a enfortir, entre altres qualitats, la fe i l’amor que sents per ell (1Co 8:1-3). A mesura que continues aprenent, no deixes de demanar-li a Jehovà que et done més fe (Lc 17:5). Ell respon generosament a eixa classe d’oracions. La fe que es basa en el coneixement exacte de Déu t’ajudarà a aplicar el que aprens i a seguir progressant (Jm 2:26).

CONTINUA APLICANT EL QUE APRENS

Abans del Diluvi, Noé i la seua família aplicaren fidelment el que havien aprés (Consulta el paràgraf 14)

14. Com va destacar l’apòstol Pere la importància d’aplicar el que aprenem? (Mira també la iŀlustració.)

14 L’apòstol Pere va destacar que és molt important que els seguidors de Crist continuem aplicant el que aprenem. Amb eixa intenció, va fer referència al relat bíblic de Noé, a qui Jehovà li va dir que portaria un diluvi per a destruir la gent malvada d’eixe temps. El simple fet de saber que vindria un diluvi no era suficient per a que Noé i la seua família se salvaren. Fixa’t que Pere es va referir al temps anterior al Diluvi com «els dies que Noé construïa l’arca» (1Pe 3:20). El fet que construïren l’arca demostra que Noé i la seua família aplicaren el que havien aprés de Déu (He 11:7). Llavors, Pere va afegir: «El baptisme, que és el que això representa, ara també vos està salvant» (1Pe 3:21 TNM). Per tant, va comparar el baptisme amb el que Noé havia fet. Tal com Noé i la seua família van haver d’esforçar-se durant molts anys per a construir l’arca, tu també t’has d’esforçar per a preparar-te per al baptisme. Ara bé, en concret, què és el que has de fer?

15. Com es demostra el penediment sincer?

15 Una de les primeres coses que hem de fer és penedir-nos sincerament dels nostres pecats (Fets 26:20). Si estem penedits de veritat, farem canvis de veritat. ¿Has deixat arrere qualsevol pràctica que desagrade a Jehovà, com la immoralitat, el tabac, la parla obscena o el llenguatge ofensiu? (1Co 6:9, 10; 2Co 7:1; Ef 4:29) Si encara no ho has fet, has de continuar esforçant-te per canviar. Parla amb qui et conduïx el curs bíblic o amb els ancians de la congregació per a demanar-los ajuda i guia. I si eres jove i vius amb els teus pares, demana’ls tantes voltes com siga necessari que t’ajuden a véncer qualsevol mal hàbit que puga impedir que et bateges.

16. Què inclou una bona rutina espiritual?

16 També és important mantindre una bona rutina espiritual, la qual inclou assistir a les reunions i participar en elles (He 10:24, 25). A més, en el moment que qualifiques per a predicar, fes que esta activitat també forme part de la teua rutina. Com més participes en esta obra salvavides més disfrutaràs d’ella (2Tm 4:5). Si eres jove i vius en casa, pregunta’t: «Cal que els meus pares em recorden que he d’anar a les reunions i eixir a predicar? O em naix a mi fer-ho?». Atendre estes responsabilitats per tu mateix és una demostració de la teua fe així com de l’amor i la gratitud que sents per Jehovà. Estes «obres de devoció» són regals que li fas a Déu (2Pe 3:11 TNM; He 13:15). Ell se sent desvanit quan el servim de bona gana i amb generositat (compara-ho amb 2 Corintis 9:7). I, per la nostra part, ens fa molt feliços donar-li lo millor de nosaltres.

CONTINUA ENFORTINT EL TEU AMOR PER JEHOVÀ

17, 18. Quina qualitat és fonamental per a preparar-te per al baptisme, i per què? (Proverbis 3:3-6)

17 A mesura que vages preparant-te per al baptisme, afrontaràs reptes. Alguns podrien burlar-se de tu per les teues noves creences i, fins i tot, posar-se en contra teua o perseguir-te (2Tm 3:12). A més, a l’esforçar-te per véncer un mal hàbit, podries sofrir alguna recaiguda. O si veus que la teua meta no arriba, és possible que t’impacientes i et sentes frustrat. En eixos casos, hi ha una qualitat molt important que t’ajudarà a aguantar: l’amor per Jehovà.

18 L’amor que sents per Jehovà és una qualitat molt bonica, la millor que tens (llig Proverbis 3:3-6). Enfortir el teu amor per Déu pot ajudar-te a afrontar els problemes amb èxit. La Bíblia a sovint parla de l’amor lleial que Déu sent pels seus servents. Esta classe d’amor és un fort sentiment d’afecte que mai desapareix (Sl 100:5). Recorda que estàs fet a imatge de Déu i que, per tant, pots reflectir el seu amor lleial (Gn 1:26). Vegem com.

Pots expressar-li la teua gratitud a Jehovà diàriament (Consulta el paràgraf 19) b

19. Com pots agrair-li a Jehovà tot el que ha fet per tu? (Gàlates 2:20)

19 Comença per ser agraït (1Te 5:18). Pregunta’t cada dia: «Com m’ha demostrat Jehovà que m’estima?». I després, assegura’t d’agrair-li-ho en oració mencionant específicament el que ha fet per tu. Esforça’t per vore que les seues demostracions d’amor estan dirigides a tu personalment, tal com feia l’apòstol Pau (llig Gàlates 2:20). Estàs dispost a correspondre a eixe amor demostrant-li cada dia a Jehovà l’amor que sents per ell? Estimar el teu Pare celestial t’ajudarà a continuar resistint les temptacions i a afrontar les proves amb èxit, a més de motivar-te a mantindre la teua rutina espiritual.

20. Què has de fer per a dedicar-te a Jehovà, i per què és una decisió tan important?

20 Amb el temps, el teu amor per Jehovà et mourà a fer-li una oració especial en la qual et dedicaràs a ell. Recorda que, a partir d’eixe moment, tindràs la meravellosa perspectiva de pertànyer a Jehovà per tota l’eternitat. En el teu vot de dedicació —que només es fa una volta en la vida—, li promets a Jehovà servir-lo tant en els bons com en els mals moments. És de veres que, quan fas este pas, estàs prenent una decisió molt important, però pensa que, de totes les decisions que prendràs al llarg de la teua vida, no n’hi haurà cap millor que la de dedicar la teua vida a Jehovà (Sl 50:14). Satanàs intentarà debilitar el teu amor per Déu amb l’esperança que renuncies a la teua integritat. No li dones eixe gust a Satanàs! (Jb 27:5 TNM) Enfortir el teu amor per Jehovà t’ajudarà a viure a l’altura de la teua dedicació i a estar cada volta més a prop del teu Pare celestial.

21. Per què diem que el baptisme no és el final sinó el principi?

21 Després de dedicar-te a Jehovà, parla amb els ancians de la teua congregació per a fer el següent pas. No oblides que el baptisme no és el final sinó el principi, ja que marca l’inici d’una vida eterna de servici a Jehovà. Així que ara és el moment d’enfortir el teu amor per Ell. Posa’t metes per a enfortir eixe amor diàriament. D’esta manera, arribaràs a estar preparat per al baptisme. Eixe serà un dia meravellós, el principi d’una vida en la qual podràs fer que el teu amor per Jehovà i pel seu Fill continue creixent per sempre!

CÀNTIC 135 «Sigues sensat, fill meu»

a Per a progressar fins al baptisme, hem de tindre la motivació i la conducta correctes. En este article, vorem com l’exemple d’un funcionari etíop ens ajuda a vore els passos que ha de fer un estudiant de la Bíblia per a qualificar per al baptisme.

b DESCRIPCIÓ DE LA IĿLUSTRACIÓ: Una germana jove li expressa a Jehovà en oració com està d’agraïda per tot el que ell li ha donat.