ARTICLE D’ESTUDI 11
Com ens enfortixen les Escriptures
«[De Déu] provenen la constància i el consol» (RM 15:5).
CÀNTIC 94 Agraïts per la Paraula de Déu
INTRODUCCIÓ *
1. Quina classe de proves afronten els servents de Jehovà?
ESTÀS passant per alguna dificultat? Potser t’ha ofés algun germà de la congregació (Jm 3:2). O tal volta algun company de faena o de classe es burla de tu per ser testimoni de Jehovà (1Pe 4:3, 4). O alguns membres de la teua família intenten impedir que vages a les reunions o que parles als altres de la teua fe (Mt 10:35, 36). Si una prova és especialment dolorosa, potser et planteges rendir-te. Però, pots estar segur que, sense importar la prova que afrontes, Jehovà et donarà la saviesa per a prendre bones decisions i les forces per a ser constant.
2. D’acord amb Romans 15:4, quin efecte pot tindre en nosaltres la lectura de la Paraula de Déu?
2 Jehovà va incloure en la seua Paraula relats detallats de persones imperfectes que van aguantar proves difícils, i ho va fer per a que puguem aprendre d’ells. Per això, va motivar l’apòstol Pau a escriure les paraules de Romans 15:4 (llig-lo). Llegir estos relats ens pot donar esperança i consol. No obstant, per a beneficiar-nos-en, hem de fer més que simplement llegir-los. Hem de permetre que les Escriptures ens arriben al cor i modelen la nostra manera de pensar. Què podem fer si estem buscant guia per a afrontar un problema específic? Podem seguir este mètode de quatre passos: 1r) Ora, 2n) Imagina, 3r) Medita i 4t) Aplica. Analitzem què implica cadascun d’ells. * Després, gastarem este mètode d’estudi per a aprendre de les vivències del rei David i de l’apòstol Pau.
3. Abans de començar a llegir la Bíblia, què hauries de fer, i per què?
3 1r) Ora. Abans de començar a llegir la Bíblia, demana-li a Jehovà que t’ajude a vore com pots beneficiar-te de la lectura. Per exemple, si estàs buscant consell per a afrontar un problema, demana-li en oració que t’ajude a trobar els principis necessaris en la seua Paraula (Fl 4:6, 7; Jm 1:5).
4. Com pots fer que un relat bíblic cobre vida en la teua ment?
4 2n) Imagina. Jehovà ens ha creat amb la meravellosa capacitat d’imaginar. Per a que un relat bíblic cobre vida en la teua ment, imagina’t l’escena i que tu eres el personatge principal. Intenta vore les coses que ell veia i sentir les emocions que ell sentia.
5. En què has de reflexionar detingudament, i què t’ajudarà a fer-ho?
5 3r) Medita. Meditar significa reflexionar detingudament en el que lliges i en com t’aplica la informació. Fer-ho t’ajuda a connectar les idees i a comprendre millor el que estàs llegint. Llegir la Bíblia sense meditar és com vore peces escampades d’un puzle i no fer res per ordenar-les. La meditació és com unir eixes peces per a poder vore el quadro complet. Plantejar-te preguntes com estes t’ajudarà a meditar: «Què va fer el personatge del relat per a resoldre el problema? Com el va ajudar Jehovà? Com pot ajudar-me el que he aprés a aguantar les proves?».
6. Per què hem d’aplicar el que aprenem?
6 4t) Aplica. Jesús va dir que si no apliquem el que aprenem, som com un home que construïx sa casa sobre l’arena. Per molt que treballe, els seus esforços no aprofiten per a res, perquè quan els vents i les pluges colpegen la casa, s’afonarà (Mt 7:24-27). De la mateixa manera, si orem, imaginem i meditem, però no apliquem el que aprenem, els nostres esforços no hauran aprofitat de res. La nostra fe no aguantarà quan les dificultats o la persecució la posen a prova. Per contra, quan estudiem i apliquem el que aprenem, prenem millors decisions, mantenim la calma i enfortim la nostra fe (Is 48:17, 18). A continuació, vorem què podem aprendre d’un succés de la vida del rei David utilitzant este mètode.
QUÈ PODEM APRENDRE DEL REI DAVID?
7. Quin relat bíblic analitzarem a continuació?
7 Ha traït la teua confiança algun amic o familiar? En eixe cas, et beneficiarà repassar el relat d’Absalom, el fill del rei David, qui va trair son pare i va intentar furtar-li el tron (2Sa 15:5-14, 31; 18:6-14).
8. Què podries fer per a rebre l’ajuda de Jehovà?
8 1r) Ora. Amb el relat en ment, conta-li a Jehovà com et sents per lo malament que t’han tractat (Sl 6:7-10 [vv. 6-9 NM]). Sigues específic i demana-li que et guie per a identificar els principis que t’ajudaran en la teua situació.
9. Com resumiries els fets que van tindre lloc entre David i Absalom?
9 2n) Imagina. Pensa en les coses que passaren en este relat i en com afectaren el rei David. El seu fill, Absalom, tracta durant anys de guanyar-se la simpatia del poble (2Sa 15:7). Quan Absalom veu que ha arribat el moment oportú, envia espies per tot Israel per a assegurar-se que la gent l’acceptarà com a rei. Inclús convenç a Ahitófel, un dels millors amics i consellers de David, per a que s’unisca a la rebeŀlió. Absalom s’autoproclama rei i, després, intenta capturar i matar el seu propi pare, qui en eixe moment possiblement està molt malalt (Sl 41:2-10 [vv. 1-9 NM]). David s’entera del complot i fuig de Jerusalem. Finalment, l’exèrcit d’Absalom s’enfronta als soldats lleials de David. Les forces rebels perden la batalla, i Absalom és assassinat.
10. Com podria haver reaccionat el rei David?
10 A continuació, imagina’t com degué sentir-se David amb tot el que li estava passant. Estimava el seu fill Absalom i confiava en Ahitófel, però els dos el van trair, feriren els seus sentiments i inclús intentaren matar-lo. David podria haver perdut la confiança en els seus altres amics sospitant que també s’havien unit a la rebeŀlió d’Absalom. Podria haver pensat només en ell i haver intentat fugir a soles del país. O podria haver-se rendit a la desesperació. Però David no va actuar aixina. En comptes d’això, va superar esta prova difícil. Per què va ser capaç de fer-ho?
11. Com va actuar David davant d’esta difícil situació?
11 3r) Medita. Quins principis pots extraure d’este relat? Pregunta’t: «Què va fer David per al seu propi bé?». No va entrar en pànic ni va prendre decisions precipitades i poc encertades. Tampoc es va quedar paralitzat per la por, incapaç de prendre cap decisió. Més bé, va acudir a Jehovà en oració. També va demanar als seus amics que l’ajudaren. I va actuar ràpidament per a dur a terme les decisions que havia pres. Encara que estava molt dolgut, David no es va convertir en una persona desconfiada ni amargada. Va continuar confiant en Jehovà i en els seus amics.
12. Què va fer Jehovà per a ajudar a David?
12 Com va ajudar Jehovà a David? A l’investigar més, descobriràs que Jehovà li va donar a David les forces que necessitava per a aguantar esta prova (Sl 3:1-9 [vv. 1-8 NM]). Jehovà va beneir les decisions que David va prendre i, a més, va ajudar els qui es van mantindre lleials al rei lluitant per a protegir-lo.
13. Com pots imitar a David si t’has sentit ofés d’alguna manera per una altra persona? (Mateu 18:15-17)
13 4t) Aplica. Pregunta’t: «Com puc imitar a David?». Actua immediatament per a solucionar el problema. Depenent de les circumstàncies, podries aplicar, de manera directa o indirecta, el consell de Jesús registrat en Mateu capítol 18 (llig Mateu 18:15-17). Però no hauries de prendre decisions impulsives ni precipitades. Hauries de demanar-li a Jehovà en oració que et done la calma i la saviesa que necessites per a afrontar la situació. No deixes de confiar en els teus amics. Més bé, estigues dispost a acceptar l’ajuda que t’oferixen (Pr 17:17). I més important encara, seguix el consell que Jehovà et dona en la seua Paraula (Pr 3:5, 6).
QUÈ PODEM APRENDRE DE L’APÒSTOL PAU?
14. En quines situacions t’animarien les paraules de 2 Timoteu 1:12-16; 4:6-11, 17-22?
14 Estàs afrontant oposició per part d’alguns familiars teus? O vius en un país on l’obra dels testimonis de Jehovà està molt restringida o inclús prohibida? 2 Timoteu 1:12-16; 4:6-11, 17-22. *
En eixe cas, t’animaria llegir les paraules que Pau va escriure mentres estava empresonat registrades en15. Què li podries demanar a Jehovà?
15 1r) Ora. Abans de llegir estos passatges, conta-li a Jehovà el teu problema i com et fa sentir. Sigues específic. A continuació, demana-li que t’ajude a discernir els principis que es troben en estos relats sobre les proves de Pau. Estos principis t’ajudaran a saber com actuar davant de les proves que estàs passant.
16. Com resumiries la situació de Pau?
16 2n) Imagina. Posa’t en la pell de Pau. Està encadenat en una presó de Roma. No és la primera volta que el tanquen, però en esta ocasió està segur que acabaran executant-lo. Alguns dels seus companys l’han abandonat i ja no li queden forces (2Tm 1:15).
17. Com podria haver reaccionat l’apòstol Pau?
17 Pau podria haver-se centrat en el passat, pensant que si no haguera sigut un cristià tan zelós, no l’haurien arrestat. Podria haver-se ressentit amb els germans del districte de l’Àsia que l’havien abandonat i haver començat a desconfiar dels seus altres amics. Però Pau no va fer res d’això. Per què no va perdre la confiança ni l’esperança?
18. Com va actuar Pau davant d’esta difícil situació?
18 3r) Medita. Pregunta’t: «Què va fer Pau per a aguantar la situació?». Encara que sabia que prompte l’executarien, no va perdre de vista lo més important, donar-li glòria a Jehovà. I va continuar pensant en maneres d’animar els altres. Va mantindre la confiança en Jehovà orant-li constantment (2Tm 1:3). En comptes d’obsessionar-se en aquells que l’havien abandonat, va expressar gratitud pel suport i l’amor que els amics que s’havien quedat al seu costat li havien mostrat. També va continuar estudiant la Paraula de Déu (2Tm 3:16, 17; 4:13). I més important encara, estava convençut que Jehovà i Jesús l’estimaven. No l’havien abandonat, i estava segur que el recompensarien pel seu servici lleial.
19. Com va ajudar Jehovà a Pau?
19 Jehovà havia avisat a Pau que afrontaria persecució per ser cristià (Fets 21:11-13). Com el va ajudar? Va contestar les seues oracions i el va anar enfortint amb el pas del temps (2Tm 4:17). Se li va assegurar que rebria la recompensa per la qual havia treballat tant. I Jehovà també va fer que els amics lleials de Pau li donaren ajuda pràctica.
20. Tenint present Romans 8:38, 39, com pots imitar a Pau?
20 4t) Aplica. Pregunta’t: «Com puc imitar a Pau?». Igual que ell, hauríem d’esperar persecució per causa de la nostra fe (Mc 10:29, 30). Per a mantindre’ns íntegres, hem de continuar orant a Jehovà i no perdre els nostres bons hàbits d’estudi. I hem de tindre sempre present que una de les coses més importants que podem fer és donar-li glòria a Jehovà. Podem estar segurs que Jehovà no ens abandonarà mai i que ningú podrà separar-nos del seu amor (llig Romans 8:38, 39; He 13:5, 6).
QUÈ PODEM APRENDRE D’ALTRES SERVENTS DE TEMPS BÍBLICS?
21. Què va ajudar a Aya i Hèctor a superar les proves que afrontaren?
21 Sense importar les nostres circumstàncies, els exemples bíblics ens poden enfortir. Per exemple, Aya, una precursora del Japó, diu que la història de Jonàs la va ajudar a superar la por de participar en la predicació pública. I el relat de Rut va motivar a Hèctor, un jove d’Indonèsia que no té els pares en la veritat, a aprendre de Jehovà i a servir-lo.
22. Com pots traure el màxim profit de les representacions bíbliques o de la sèrie «Exemples de fe»?
22 On pots trobar exemples bíblics que t’enfortiran? Els nostres vídeos i audiodrames, així com la sèrie «Exemples de fe», donen vida als relats bíblics. * Abans de vore, escoltar o llegir estes històries ben documentades, demana-li a Jehovà que t’ajude a identificar els punts específics que pots posar en pràctica. Imagina que eres el personatge principal, medita en el que feren estos servents fidels i en com Jehovà els va ajudar a superar les dificultats. Després, aplica les lliçons al teu cas. Agraïx-li a Jehovà l’ajuda que ja t’està donant. I mostra que aprecies este suport buscant oportunitats d’animar i ajudar els altres.
23. D’acord amb Isaïes 41:10, 13, què promet fer Jehovà per nosaltres?
23 Viure en este món controlat per Satanàs pot ser difícil i, a voltes, ens supera (2Tm 3:1). Però no hem de sentir angoixa ni por. Jehovà sap per tot el que estem passant. Quan necessitem ajuda, ell promet sostindre’ns amb la seua mà dreta (llig Isaïes 41:10, 13). Confiant plenament en el seu suport, podem enfortir-nos amb les Escriptures i superar qualsevol problema.
CÀNTIC 96 La Bíblia és un tresor
^ § 5 Molts relats de la Bíblia demostren que Jehovà estima els seus servents i que els ajuda a aguantar les proves. Este article analitzarà què pots fer en el teu estudi personal de la Bíblia per a beneficiar-te més d’estos relats.
^ § 2 El mètode d’estudi que suggerim en este article és només una opció. Pots trobar altres suggerències per a estudiar la Bíblia en la Guia de estudio para los testigos de Jehová davall del tema «La Biblia» en la secció «Lectura y comprensión de la Biblia».
^ § 14 Estos passatges no s’han de llegir durant l’estudi de La Talaia amb la congregació.
^ § 22 Consulta en jw.org «Exemples de fe: Relats d’hòmens i dones de temps bíblics». (Ves a ENSENYANCES BÍBLIQUES > FE EN DÉU.)