ARTICLE D’ESTUDI 9
Jove, com pots guanyar-te la confiança dels altres?
«Tens la teua companyia d’hòmens jóvens tal com gotes de rosada» (SL 110:3 NM).
CÀNTIC 39 Un bon nom davant de Déu
INTRODUCCIÓ *
1. Què pot dir-se sobre els germans jóvens?
ELS germans jóvens podeu ser molt útils en la congregació. La majoria sou forts i esteu plens d’energia (Pr 20:29). Sou un bé preciós per a la congregació! Probablement, desitges ser nomenat servent ministerial. No obstant, podries tindre la impressió que els altres et consideren massa jove o massa inexpert per a confiar-te faenes importants. Però, encara que sigues jove, hi ha coses que ja pots fer per a guanyar-te la confiança i el respecte de la congregació.
2. Què analitzarem en este article?
2 En este article, ens centrarem en la vida del rei David. També repassarem breument alguns fets de les vides d’Asà i Josafat, dos reis de Judà. Examinarem quina classe de reptes afrontaren estos tres hòmens, com reaccionaren i què poden aprendre d’estos exemples els germans jóvens.
APRÉN DEL REI DAVID
3. De quina manera podrien els jóvens ajudar els germans majors de la congregació?
3 De jove, David va cultivar habilitats que els altres valoraven. Era evident que era una persona espiritual, es va esforçar per ser un músic hàbil i va usar eixe talent en 1Sa 16:16, 23). I vosaltres, jóvens, teniu alguna habilitat que puga beneficiar els germans de la congregació? Segur que sí! Per exemple, alguns germans majors aprecien que els jóvens els ensenyeu a gastar bé les seues tablets i altres dispositius electrònics per a l’estudi personal i per a les reunions. Les vostres habilitats tecnològiques els poden ser de gran ajuda.
benefici de Saül, el rei ungit per Déu (4. Igual que David, quines qualitats han de cultivar els germans jóvens? (Mira la imatge de portada.)
4 David va demostrar ser responsable i confiable en la seua vida quotidiana. Quan era jove, cuidava diligentment de les ovelles de son pare. Aquella faena va resultar ser molt perillosa. De fet, més avant, David li va explicar al rei Saül: «El teu servent és pastor del ramat del seu pare. Si ve un lleó o un ós i s’emporta una ovella del ramat, el perseguisc, l’ataque i li prenc la presa de la boca» (1Sa 17:34, 35). David se sentia responsable del benestar de les ovelles i estava dispost a lluitar valerosament per protegir-les. Els germans jóvens podeu imitar a David al complir diligentment qualsevol assignació que rebeu.
5. D’acord amb Proverbis 3:32, què és lo més important que poden fer els jóvens?
5 Des de jove, David va cultivar una relació estreta amb Jehovà. Eixa relació era més important per a David que la seua valentia o la seua habilitat per a tocar l’arpa. Per a ell, Jehovà no era només el seu Déu sinó també el seu Amic, el seu millor Amic (llig Proverbis 3:32). Jove, lo més important que pots fer és enfortir la teua relació amb el teu Pare celestial. Si ho fas, podràs rebre més privilegis en la congregació.
6. Quin punt de vista negatiu tenien alguns sobre David?
6 David va haver de superar el punt de vista negatiu que alguns tenien d’ell. Per exemple, quan es va oferir per a lluitar contra Goliat, el rei Saül va intentar dissuadir-lo dient-li: «Tu encara ets un xicot» (1Sa 17:31-33). I, poc abans, el mateix germà de David l’havia acusat de ser un inconscient (1Sa 17:26-30). Però, Jehovà no pensava que David fora immadur o irresponsable. El coneixia molt bé. De fet, David va poder matar a Goliat perquè va confiar en el seu Amic, Jehovà (1Sa 17:45, 48-51).
7. Què podem aprendre d’un relat de la vida de David?
7 Què podem aprendre del que li va passar a David? Doncs, que hem de ser pacients. Pot ser que als qui et coneixen des de xicotet els coste començar a vore’t com un adult. No obstant, pots estar segur que Jehovà veu més enllà de la simple aparença, sap com eres i el que eres capaç de fer (1Sa 16:7). Per tant, enfortix la teua relació amb ell. David ho va fer observant amb atenció la creació de Jehovà, i meditava detingudament en el que li revelava sobre el Creador (Sl 8:4, 5 [vv. 3, 4 NM]; 139:14; Rm 1:20). Una altra cosa que pots fer és demanar-li a Jehovà que et done les forces que necessites. Per exemple, es burlen de tu alguns companys de classe perquè eres Testimoni? En eixe cas, demana-li a Jehovà que t’ajude a afrontar esta prova. I aplica el consell pràctic que trobes en la seua Paraula i en les nostres publicacions i vídeos. Cada volta que veges com Jehovà t’ajuda a superar un repte, la teua confiança en ell augmentarà. A més, et guanyaràs la confiança dels altres quan vegen que confies en Jehovà.
8, 9. a) Què va ajudar a David a esperar pacientment fins que va pujar al tron? b) Què poden aprendre els germans jóvens de l’exemple de David?
8 Vegem un altre repte que va afrontar David. Després de ser ungit rei, va haver d’esperar molts anys abans de pujar oficialment al tron de Judà (1Sa 16:13; 2Sa 2:3, 4). Què el va ajudar a aguantar pacientment tot eixe temps? En comptes de deixar-se véncer pel desànim, David es va centrar en el que podia fer. Per exemple, mentres vivia com a fugitiu en territori filisteu, va aprofitar l’oportunitat de lluitar contra els enemics d’Israel. D’esta manera, va protegir les fronteres del territori de Judà (1Sa 27:1-12).
9 Si eres un germà jove, què pots aprendre de l’exemple de David? Aprofita tota oportunitat de servir els germans. Això és el que va fer Ricardo. * Des de ben jovenet, somiava amb ser precursor regular. Però els ancians li van dir que no estava preparat. En comptes de donar-se per vençut o ressentir-se, Ricardo va augmentar la seua participació en la predicació. Ell diu: «Quan mire arrere, m’adone que necessitava i podia fer alguns progressos. Em vaig centrar en cultivar l’interés de les persones que trobava i en fer revisites productives. Fins i tot, vaig conduir el meu primer curs bíblic. A mesura que guanyava experiència, la meua seguretat en mi mateix creixia». Ricardo ara és un precursor regular productiu i servent ministerial.
10. Què va fer David en una ocasió abans de prendre una decisió important?
10 Considerem un altre succés de la vida de David. En una ocasió, durant el temps que ell i els seus hòmens vivien com a fugitius, van deixar les seues famílies per a anar a una batalla. Mentres estaven fora, una força enemiga va irrompre en el lloc on vivien i es va endur captives les seues famílies. David podria haver pensat que, amb tota l’experiència que tenia com a soldat, segur que podia traçar una bona estratègia per a rescatar 1Sa 30:7-10). Què pots aprendre d’este succés?
els captius. Però, en comptes d’això, va buscar la guia de Jehovà. Amb l’ajuda d’un sacerdot que li deien Abiatar, David va preguntar a Jehovà: «He de perseguir aquesta banda?». Jehovà li va indicar que ho fera i li va assegurar l’èxit (11. Què pots fer abans de prendre decisions?
11 Busca consell abans de prendre decisions. Pregunta als teus pares. També obtindràs bons consells parlant amb ancians d’experiència. Jehovà confia en estos hòmens nomenats i els considera «dons», o regals, per a la congregació, així que tu també pots confiar en ells (Ef 4:8). Et beneficiaràs d’imitar la seua fe i d’escoltar les suggerències sàvies que et facen. Analitzem ara què podem aprendre del rei Asà.
APRÉN DEL REI ASÀ
12. Quines qualitats tenia el rei Asà al principi del seu regnat?
12 De jove, el rei Asà era humil i valent. Quan va succeir en el tron a son pare, Abies, va començar una campanya contra la idolatria. «Exhortava Judà a cercar el Senyor, el Déu dels seus pares, i a complir la Llei i els manaments» (2Cr 13:23–14:6 [14:1-7 NM]). I quan Zèrah, el cuixita (o etíop), va envair Judà amb un milió de soldats, Asà va actuar amb saviesa al buscar l’ajuda de Jehovà, dient-li: «Senyor, ningú fora de tu no pot donar ajuda quan lluiten el poderós i el dèbil. Ajuda’ns, doncs, Senyor, Déu nostre, ja que esperem en tu». Estes paraules tan boniques mostren la seguretat que Asà tenia en la capacitat de Jehovà per a salvar-los. Asà confiava en el seu Pare celestial, i Jehovà «va derrotar els cuixites» (2Cr 14:7-11 [vv. 8-12 NM]).
13. Què li va passar amb el temps a Asà, i per què?
13 No hi ha dubte que enfrontar-se a un exèrcit d’un milió de soldats era tot un repte. Però com va confiar en Jehovà, Asà va eixir victoriós. Per desgràcia, quan se li va presentar un repte més xicotet, no va tindre en compte a Jehovà. Davant de les amenaces del malvat rei Baixà d’Israel, Asà va demanar ajuda al rei d’Aram (o Síria). Aquella decisió va tindre resultats desastrosos! Jehovà, per mitjà del seu profeta 2Cr 16:7, 9; 1Re 15:32). Quina és la lliçó?
Hananí, li va dir a Asà: «Ja que has confiat en el rei dels arameus en comptes de confiar en el Senyor, el teu Déu, ara se t’ha escapat de les mans l’exèrcit d’aquest rei». De fet, a partir d’aquell moment, Asà no va deixar d’estar en guerra (14. a) Com pots demostrar que confies en Jehovà? b) Segons 1 Timoteu 4:12, què aconseguiràs si confies en Jehovà?
14 No deixes de ser humil i continua confiant en Jehovà. Quan et vas batejar, vas demostrar que tenies molta fe i confiança en Jehovà. I ell, amb molt de gust, et va concedir el privilegi de formar part de la seua família. La clau està en mantindre esta confiança. Això podria paréixer fàcil a l’hora de prendre decisions molt importants. Però, què faràs en altres ocasions? És vital que tingues en compte a Jehovà en totes les teues decisions, fins i tot aquelles relacionades amb l’entreteniment, la faena i les metes que et poses. No confies en el teu propi saber, més bé, busca quins principis bíblics apliquen en les teues circumstàncies i actua en consonància amb ells (Pr 3:5, 6). Si ho fas, alegraràs a Jehovà i et guanyaràs el respecte dels germans de la congregació (llig 1 Timoteu 4:12).
APRÉN DEL REI JOSAFAT
15. Tal com diu 2 Cròniques 18:1-3; 19:2, quins errors va cometre el rei Josafat?
15 Per descomptat, eres imperfecte, com tots, i a voltes cometràs errors. Però això no hauria de ser un impediment per a fer tot el que pots en el servici a Jehovà. Mira què li va passar al rei Josafat. Tenia molt bones qualitats. Des del principi del seu regnat, «no va recórrer als Baals, sinó al Déu del seu pare, i complia els seus preceptes». A més, va enviar dignataris per totes les ciutats de Judà per a ensenyar de Jehovà al poble (2Cr 17:3, 4, 7). Encara que tenia un cor sincer, Josafat a voltes va prendre males decisions. Com a resultat d’una d’estes, un dels representants de Jehovà el va reprendre (llig 2 Cròniques 18:1-3; 19:2). Quina lliçó pots extraure d’este relat?
16. Què pots aprendre de l’experiència de Rajeev?
16 Accepta i posa en pràctica, els consells que et donen. Pot ser que, com 1 Timoteu 4:8». Rajeev va respondre al consell amb humiltat i es va replantejar les seues prioritats en la vida. Ell diu: «Vaig decidir donar prioritat a les metes espirituals». Quin va ser el resultat? Rajeev contesta: «Uns pocs anys després de rebre aquell consell, vaig qualificar per a ser servent ministerial».
a molts altres jóvens, et coste posar el servici a Jehovà en primer lloc en la vida. Però no et desanimes! Fixa’t què li va passar a un germà jove anomenat Rajeev. Recordant la seua adolescència, diu: «Durant eixos anys, a voltes em sentia perdut. Igual que molts altres jóvens, m’interessaven més els esports i divertir-me que anar a les reunions o a predicar». Què el va ajudar? Un ancià li va donar amb carinyo alguns consells. Rajeev explica: «Em va ajudar a raonar amb el principi que es troba enFES QUE EL TEU PARE CELESTIAL ESTIGA ORGULLÓS DE TU
17. Què pensen els germans majors dels jóvens que servixen a Jehovà?
17 Jóvens, els germans majors valoren molt poder servir a Jehovà colze a colze amb vosaltres! (So 3:9) Els encanta el vostre zel i l’entusiasme amb què feu el treball que se vos assigna. Vos heu guanyat la seua aprovació (1Jn 2:14).
18. Tal com mostra Proverbis 27:11, què pensa Jehovà dels jóvens que el servixen?
18 Jóvens, no oblideu mai que Jehovà vos estima i confia en vosaltres. De fet, va predir que en els últims dies un exèrcit d’hòmens jóvens s’oferiria de bona gana (Sl 110:1-3 NM). Ell sap que l’estimes i que vols servir-lo de la millor manera possible. Per tant, sigues pacient amb els altres i amb tu mateix. Quan t’equivoques, accepta els consells i la disciplina que et donen, considera que ve de part de Jehovà (He 12:6). Atén diligentment qualsevol assignació que rebes. I per damunt de tot, en cada aspecte de la teua vida, fes que el teu Pare celestial estiga orgullós de tu (llig Proverbis 27:11).
CÀNTIC 135 «Sigues sensat, fill meu»