ARTICLE D’ESTUDI 11
CÀNTIC 129 Aguantarem fins al final
A pesar de les decepcions, pots perseverar!
«Has perseverat per causa del meu nom» (APOC. 2:3 TNM).
QUÈ VOREM
Que a pesar de les decepcions, podem perseverar en el servici a Jehovà.
1. Quines són algunes de les benediccions que disfrutem per formar part de l’organització de Jehovà?
FORMAR part de l’organització de Jehovà durant estos últims dies tan difícils és tota una benedicció. La vida en este món cada volta és més difícil, però Jehovà ens dona els nostres germans i germanes per a ajudar-nos (Sal. 133:1). També ens dona consells per a que tinguem una família feliç i unida (Efe. 5:33–6:1). I ens dona la saviesa que necessitem per a tindre verdadera pau interior.
2. Què hem de fer, i per què?
2 No obstant això, ens hem d’esforçar per seguir servint a Jehovà fidelment. Per quina raó? Perquè a voltes el que diuen o fan els altres ens podria ofendre. També és possible que ens desanimem pels nostres propis errors, especialment si els cometem una volta darrere d’una altra. Per estes raons, hem de perseverar en el servici a Jehovà 1) quan un germà ens ofenga, 2) quan el nostre cònjuge ens decepcione i 3) quan estiguem decepcionats amb nosaltres mateixos. En este article, analitzarem cada una d’estes situacions i també vorem què podem aprendre d’alguns personatges bíblics.
PERSEVERA QUAN UN GERMÀ T’OFENGA
3. Quin repte podria afrontar el poble de Jehovà?
3 El repte. Alguns germans tenen personalitats que ens irriten. Altres ens podrien ofendre sense pensar o ens podrien tractar de manera poc amable. I els ancians també s’equivoquen. Estes situacions podrien fer que alguns es preguntaren si esta és l’organització de Déu. En comptes de continuar servint a Déu amb els germans colze a colze, podrien deixar de relacionar-se amb els qui els han ofés o, fins i tot, deixar d’anar a les reunions (Sof. 3:9). Però, és això una bona idea? Analitzem què podem aprendre d’un personatge bíblic que va experimentar un problema paregut.
4. Quins reptes va afrontar l’apòstol Pau?
4 L’exemple bíblic. L’apòstol Pau sabia que els germans eren imperfectes. Per exemple, quan va començar a reunir-se amb la congregació de Jerusalem, alguns germans no es fiaven que s’haguera convertit al cristianisme (Fets 9:26). Temps després, alguns parlaren malament d’ell a les seues esquenes (2 Cor. 10:10). Pau també va vore que un ancià havia pres una mala decisió que podria haver fet entropessar els altres (Gàl. 2:11, 12). I Marc, un dels seus companys de més confiança, el va decepcionar molt (Fets 15:37, 38). Pau podria haver permés que alguna d’estes situacions el fera deixar de relacionar-se amb els qui l’havien ofés. Però en comptes d’això, va mantindre un punt de vista positiu sobre els germans i les germanes, i va continuar actiu en el servici a Jehovà. Què el va ajudar a perseverar?
5. Què va ajudar a Pau a mantindre’s unit als germans? (Colossencs 3:13, 14; mira també la iŀlustració.)
5 L’amor que Pau sentia pels germans va fer que se centrara en les bones qualitats d’ells i no en les seues imperfeccions. L’amor també el va impulsar a fer el que va escriure en Colossencs 3:13, 14 (llig-lo). Veiem açò en la manera com va tractar a Marc. Encara que este jove el va abandonar durant el seu primer viatge missional, Pau no es va quedar ressentit, sinó que el va perdonar. Temps després, l’apòstol va escriure una carta afectuosa a la congregació de Colosses. En ella, alabava a Marc per ser un bon company i una font de gran consol (Col. 4:10, 11). Mentres estava empresonat en Roma, Pau va demanar específicament que Marc anara a ajudar-lo (2 Tim. 4:11). Està clar que Pau perdonava els seus germans i es mantenia unit a ells. Què aprenem del seu exemple?
6, 7. Com podem perseverar en mostrar amor als germans a pesar de les seues imperfeccions? (1 Joan 4:7)
6 La lliçó. Jehovà vol que perseverem en mostrar amor als nostres germans (llig 1 Joan 4:7). Quan un germà no ens tracta com s’esperaria d’un cristià, hem de donar per fet que la seua intenció no era ofendre’ns i que s’està esforçant per fer les coses com Jehovà vol (Prov. 12:18). Déu estima els seus servents fidels a pesar de les seues imperfeccions. Ell no ens dona per perduts quan comentem errors ni es queda ressentit (Sal. 103:9). Que important és que siguem perdonadors com ho és el nostre Pare! (Efe. 4:32–5:1)
7 No oblides també que la fi està a prop i que necessitem estar units als nostres germans. A més, sabem que la persecució s’intensificarà. Fins i tot podrien tancar-nos en la presó per la nostra fe. Si això passara, necessitarem els nostres germans més que mai (Prov. 17:17). Analitzem el que li va passar a Josep, a un ancià d’Espanya. Ell i altres germans foren empresonats per la seua neutralitat. Josep conta: «En la presó era molt fàcil enfadar-se amb un germà, perquè estàvem tots junts, sense cap privacitat. Aixina que havíem d’aguantar-nos els uns als altres i perdonar-nos. Açò ens ajudava a estar units i a protegir-nos entre nosaltres, ja que estàvem rodejats de presos que no servien a Jehovà. Una volta, em vaig fer mal en el braç i el portava en cabestrell, aixina que necessitava ajuda per a fer algunes coses. Els germans em mostraren amor sincer quan més falta em feia. Per exemple, un germà cuidava de mi i m’ajudava llavant-me la roba i d’altres maneres pràctiques». Que bones raons tenim per a resoldre els problemes amb els nostres germans ràpidament!
PERSEVERA QUAN EL TEU CÒNJUGE ET DECEPCIONE
8. Quin repte afronten els matrimonis?
8 El repte. Tots els matrimonis afronten dificultats. La Bíblia diu clarament que els casats «hauran de suportar contrarietats» (1 Cor. 7:28). Per quin motiu? Perquè el matrimoni està format per dos persones imperfectes, cada una amb personalitats i gustos diferents. A més, és possible que no tinguen la mateixa cultura o nacionalitat. Pot ser que després de la boda comencen a vore detalls del seu cònjuge que abans no veien, i açò pot causar fricció. És possible que, quan sorgisquen problemes, en comptes de reconéixer la seua part de culpa i coŀlaborar per a resoldre’ls, es culpen l’un a l’altre. Fins i tot, podrien arribar a pensar que la solució és la separació o el divorç. Però, és eixa la millor opció? b Analitzem l’exemple d’una dona de temps bíblics que va perseverar encara que el seu marit li feia la vida impossible.
9. Quin repte va afrontar Abigaïl?
9 L’exemple bíblic. Abigaïl estava casada amb Nabal, de qui la Bíblia diu que era un home dur i maleducat (1 Sam. 25:3). Segur que viure amb un home aixina seria molt difícil per a ella. Quan David, el futur rei d’Israel, va voler matar a Nabal per haver-lo insultat a ell i als seus hòmens, a Abigaïl se li va presentar una oportunitat d’or per a lliurar-se fàcilment del seu matrimoni. Ella podria haver pegat a fugir i deixar que David duguera a terme el seu pla, però va intervindre i el va convéncer per a que no matara a Nabal (1 Sam. 25:9-13, 23-27). Per què va fer això?
10. Què és el que probablement va motivar a Abigaïl a aguantar un matrimoni tan difícil?
10 Abigaïl estimava a Jehovà i respectava les normes divines sobre el matrimoni. No hi ha dubte que sabia el que Déu li havia dit a Adam i Eva quan els va unir en matrimoni (Gèn. 2:24). Per esta raó, sabia que Jehovà el considerava una institució sagrada. Abigaïl volia agradar a Déu i això la va motivar a fer el que fora per a salvar als de sa casa, inclús al seu marit. Aixina que per a evitar que David matara a Nabal, va actuar ràpidament i va estar disposta a demanar perdó per un error que no havia comés. Està clar que Jehovà estimava esta dona valenta i altruista. Què poden aprendre de l’exemple d’Abigaïl tant les dones com els hòmens casats?
11. a) Què espera Jehovà dels casats? (Efesis 5:33) b) Què aprenem de l’experiència de Carmen? (Mira també la iŀlustració.)
11 La lliçó. Jehovà diu que els casats han de respectar la institució del matrimoni encara que la convivència siga difícil. Que content ha d’estar de vore que els matrimonis s’esforcen per resoldre els problemes respectant-se i demostrant-se amor desinteressat (llig Efesis 5:33). Vegem l’exemple de Carmen. Uns sis anys després de casar-se, va començar a estudiar amb els testimonis de Jehovà i, amb el temps, es va batejar. Ella diu: «Al meu home li va pegar tort i li va agarrar cels a Jehovà. M’insultava i m’amenaçava dient-me que se n’aniria de casa». A pesar d’això, Carmen va aguantar i, durant 50 anys, es va esforçar per tindre un matrimoni basat en l’amor i el respecte. Ella continua dient: «Amb el temps, vaig aprendre a entendre millor els sentiments del meu home i a parlar-li amb tacte. Com sabia que el matrimoni és sagrat per a Jehovà, vaig fer tot el que podia per protegir-lo. Mai em va passar pel cap deixar el meu home, perquè estime molt a Jehovà». c Pots estar segur que Jehovà t’ajudarà a perseverar quan sorgisquen problemes en el teu matrimoni.
PERSEVERA QUAN ESTIGUES DECEPCIONAT AMB TU MATEIX
12. Quin repte podríem afrontar si cometem un pecat greu?
12 El repte. Si cometérem un pecat greu, podríem sentir-nos molt desanimats. La Bíblia reconeix que els nostres pecats poden deixar-nos amb el «cor desfet i esclafat» (Sal. 51:17 TNM). Això és el que li va passar a Robert, un germà que durant anys es va esforçar per a arribar a ser servent ministerial i que, finalment, ho va conseguir. No obstant això, va cometre un pecat greu i va comprendre que havia traït a Jehovà. Ell diu: «La consciència em molestava tant que no em deixava viure. Em sentia fatal, no parava de plorar i orar-li a Jehovà. Recorde que pensava que Déu ja no voldria tornar a escoltar-me. Per què hauria de fer-ho? Al cap i a la fi, l’havia decepcionat». Si comentem un pecat, podríem arribar a sentir-nos decepcionats amb nosaltres mateixos, perquè el nostre cor esclafat podria fer-nos creure que Jehovà ens ha donat per perduts (Sal. 38:5 [v. 4 TNM]). Si t’has sentit aixina, analitza un personatge bíblic que va perseverar en el servici a Jehovà a pesar de cometre un pecat greu.
13. Quins errors va cometre l’apòstol Pere, i a què el van portar?
13 L’exemple bíblic. La nit abans de l’execució de Jesús, Pere va cometre una sèrie d’errors que el portaren a cometre el pitjor pecat de la seua vida. Primer, va demostrar excés de confiança en si mateix, presumint que ell es mantindria fidel encara que els altres apòstols abandonaren a Jesús (Marc 14:27-29). Després, mentres estaven en el jardí de Getsemaní, no es va mantindre alerta en repetides ocasions (Marc 14:32, 37-41). A continuació, quan una turba va anar a arrestar a Jesús, Pere el va abandonar (Marc 14:50). A més, va negar tres voltes que coneixia a Jesús, fins i tot, ho va jurar (Marc 14:66-71). Com va reaccionar quan es va adonar de la gravetat del seu pecat? Esclafat per la culpa, es va quedar desfet i va esclatar a plorar (Marc 14:72). T’imagines l’angoixa que sentiria Pere quan hores després el seu amic Jesús va ser executat? Segur que se sentiria indigne i miserable.
14. Què va ajudar a Pere a perseverar en el servici a Jehovà? (Mira la iŀlustració.)
14 Pere va poder perseverar en el servici a Jehovà per diferents raons. Per una banda, no es va aïllar, sinó que va buscar els seus germans espirituals, els quals sense dubte el consolarien (Lluc 24:33). Per altra banda, Jesús probablement el va animar després de ressuscitar (Lluc 24:34; 1 Cor. 15:5). Més tard, en comptes de rebutjar-lo pels errors que havia comés, Jesús li va dir al seu amic que li donaria responsabilitats més grans (Jn. 21:15-17). Pere sabia que havia pecat greument, però va continuar esforçant-se per fer el que és correcte. Per quina raó? Perquè estava convençut que el seu Senyor, Jesús, encara l’estimava i que els seus germans espirituals continuarien donant-li suport. Què podem aprendre de l’exemple de Pere?
15. De què vol Jehovà que estiguem convençuts? (Salm 86:5; Romans 8:38, 39; mira també la iŀlustració.)
15 La lliçó. Jehovà vol que estiguem convençuts que ens estima i que desitja perdonar-nos (llig Salm 86:5; Romans 8:38, 39). És normal i apropiat que sentim remordiments quan cometem un pecat. No obstant això, no hem de pensar que Jehovà ja no ens estima o que no vol perdonar-nos. Més bé, hauríem de buscar ajuda immediatament. Robert, mencionat adés, diu: «Vaig pecar perquè pensava que podria resistir la temptació per mi mateix». El nostre germà va comprendre que havia de parlar amb els ancians. Ell continua dient: «Quan vaig fer eixe pas, en seguida vaig notar l’amor de Jehovà i dels ancians. Gràcies a l’ajuda d’estos pastors amorosos, vaig comprendre que Jehovà no m’havia donat per perdut». Nosaltres també podem estar convençuts que Jehovà ens estima molt i que també ens perdona si ens penedim dels nostres pecats, si busquem l’ajuda necessària i si ens esforcem per no repetir els nostres errors (1 Jn. 1:8, 9). Eixa convicció evitarà que ens rendim quan entropessem o caiguem.
16. Per què estàs decidit a perseverar en el servici a Jehovà?
16 Jehovà valora molt els nostres esforços per servir-lo durant estos últims dies tan difícils. Amb la seua ajuda, podem perseverar a pesar de les decepcions. També enfortirem l’amor pels nostres germans i germanes, i inclús els perdonarem quan ens ofenguen. A més, podem mostrar el nostre gran amor per Déu i el nostre respecte pel matrimoni esforçant-nos per resoldre els problemes que puguen sorgir entre marit i muller. I si cometem un pecat, buscarem l’ajuda de Jehovà, acceptarem el seu amor i perdó, i continuarem avant servint-lo. Podem estar segurs que recollirem grans benediccions si «no ens cansem de fer el bé» (Gàl. 6:9).
COM PODEM PERSEVERAR QUAN...
-
un germà ens ofenga?
-
el nostre cònjuge ens decepcione?
-
estiguem decepcionats amb nosaltres mateixos?
CÀNTIC 139 Imagina’t en el paradís
a S’han canviat alguns noms.
b La Paraula de Déu desaconsella que els cònjuges se separen i deixa clar que la separació no els dona dret per a tornar-se a casar. No obstant això, un cristià podria plantejar-se la separació en algunes situacions greus. Consulta la nota 4 «Separació matrimonial» del llibre Disfruta de la vida per sempre!
c Pots vore un altre exemple en el vídeo de jw.org No se deje engañar por la paz de imitación: Darrel y Deborah Freisinger.