Jehovà beneïx els qui tornen al seu país d’origen
UNA gran quantitat de germans i germanes que en el passat emigraren de països en vies de desenvolupament a països occidentals ara han tornat al seu país d’origen. Motivats pel seu amor per Jehovà i pels altres, s’han mudat a zones on hi ha més necessitat de publicadors del Regne (Mt 22:37-39). Quins sacrificis han fet, i com els ha beneït Jehovà? Per a descobrir-ho, centrem la nostra atenció en el Camerun, un país de l’Àfrica occidental.
«ESTIC EN EL LLOC MÉS ADEQUAT PER A PESCAR»
En 1998, Onésime, va emigrar del seu país d’origen, el Camerun, a l’estranger, on va viure 14 anys. Un dia, en una reunió de congregació, va escoltar una iŀlustració que parlava de l’obra de predicar. L’orador va dir: «Si estiguérem pescant amb un amic en llocs diferents i veiérem que el nostre amic està capturant més peixos que nosaltres, ¿no aniríem al lloc on està ell?».
Esta iŀlustració va fer pensar a Onésime en tornar a les aigües espiritualment productives del Camerun per a ajudar els publicadors d’allà. Però tenia algunes inquietuds. ¿Seria capaç d’adaptar-se a la vida en el seu país d’origen després de viure tants anys fora? Per a comprovar-ho, va anar a viure al Camerun durant sis mesos i, en l’any 2012, es va mudar allí definitivament.
Onésime ens conta: «Vaig haver d’aclimatar-me a la calor i a les condicions de vida. En la Sala del Regne, vaig haver d’acostumar-me a estar assentat en bancs sense acolxar». Però, amb un somriure en la cara, afig: «Com més em concentrava en la reunió, més m’oblidava de les comoditats que havia deixat arrere».
En 2013, Onésime es va casar amb Géraldine, una germana que havia tornat al Camerun després de viure nou anys en França. Quines benediccions va rebre este matrimoni al centrar la seua vida en activitats teocràtiques? Onésime diu: «Tinguérem el privilegi d’assistir junts a l’Escola per a Evangelitzadors del Regne i de formar part de la família Betel. A més, l’any passat, es batejaren 20 estudiants de la Bíblia en la nostra congregació. Sent que ara estic en el lloc més adequat per a pescar» (Mc 1:17, 18). Géraldine també diu: «He rebut més benediccions de les que mai m’haguera pogut imaginar».
L’ALEGRIA DE FER DEIXEBLES
Judith es va mudar als Estats Units, però volia fer més per Jehovà. Ella relata: «Cada volta que visitava la meua família del Camerun, acabava plorant perquè havia de deixar arrere les persones amb les que havia començat
a estudiar la Bíblia». No obstant això, Judith dubtava en tornar a viure al Camerun, ja que tenia un treball ben pagat que li permetia cobrir les despeses del tractament mèdic que son pare necessitava. Així i tot, va confiar en Jehovà i va fer el canvi. Ella admet que trobava a faltar algunes comoditats que tenia quan vivia en l’estranger. Però, va orar a Jehovà per a que l’ajudara a adaptar-se i va rebre l’ànim que necessitava d’un superintendent de circuit i de la seua dona.Mirant arrere, Judith diu: «En estos tres anys, he tingut l’alegria d’ajudar quatre persones a batejar-se». Judith va començar a servir com a precursora especial i, en l’actualitat, acompanya el seu home, Sam-Castel, en l’obra itinerant. Però, què va passar amb son pare? Judith i la seua família van trobar un hospital en l’estranger dispost a assumir el cost de la seua operació. Feliçment, la intervenció va ser tot un èxit.
EXPERIMENTEN EL SUPORT DE JEHOVÀ
Un germà que li diuen Victor se’n va anar a viure al Canadà. Un article que va llegir en La Talaia sobre l’educació superior el va fer pensar en els seus estudis. Va decidir deixar la universitat i començar un curs de formació professional. Ell diu: «Això em va permetre trobar prompte una faena i fer el que realment volia, ser precursor». Després, Victor es va casar i, junt amb la seua dona, Caroline, se’n va anar de viatge al Camerun. Mentres visitaven la sucursal, els animaren a pensar en la possibilitat de servir en aquell país. Victor continua dient: «No trobàrem motiu per a dir que no, i com ja portàvem una vida senzilla, poguérem acceptar la invitació». Encara que Caroline tenia alguns problemes de salut, van decidir continuar amb la mudança.
Victor i Caroline començaren a servir com a precursors regulars en el Camerun per a atendre l’interés de la gent del territori. Durant un temps, pogueren viure dels seus estalvis. Després, anaren a treballar uns mesos al Canadà per a poder tornar al Camerun i continuar amb el servici de precursor. Com els va beneir Jehovà? Van rebre la invitació per a assistir a l’Escola per a Evangelitzadors del Regne, serviren de precursors especials i ara són servents de construcció. Victor diu: «Deixar la nostra zona de confort ens ha permés experimentar el suport de Jehovà».
L’ALEGRIA D’AJUDAR LA GENT A DEDICAR-SE A JEHOVÀ
En 2002, Alain, un universitari d’Alemanya, va llegir el tractat Joven, ¿qué harás con tu vida? Eixa informació el va motivar a posar-se noves metes. En l’any 2006, va assistir a l’Escola d’Entrenament Ministerial i va ser assignat al Camerun, el seu país d’origen.
Allí, Alain va aconseguir un treball de mitja jornada. Més avant, va trobar una altra faena millor pagada, però li preocupava que reduïra el temps que dedicava a la predicació. Així que quan el van convidar a servir com a precursor especial, va acceptar sense pensar-s’ho. Encara que el seu encarregat li va oferir més diners, Alain es va apegar a la seua decisió. Amb el temps, es va casar amb Stéphanie, qui havia viscut molts anys en França. Quines dificultats va haver d’afrontar ella després de mudar-se al Camerun?
Stéphanie diu: «Vaig començar a tindre aŀlèrgies i alguns problemes de salut de poca importància però, al seguir un tractament, vaig millorar». La perseverança d’esta parella va ser recompensada. Alain ens conta: «Anàrem a predicar a un poble aïllat anomenat Katé i trobàrem diverses persones interessades en estudiar la Bíblia. Després, poguérem fer-los el curs bíblic per telèfon. Dos d’estos estudiants es van batejar i es va formar un grup en aquell poble». Stéphanie afig: «No hi ha alegria més gran que ajudar la gent a omplir els requisits per a dedicar la seua vida a Jehovà. Servint ací, hem experimentat eixa alegria moltes voltes». En l’actualitat, Alain i Stéphanie participen en l’obra de circuit.
«HEM FET EXACTAMENT EL QUE HAVÍEM DE FER»
Gisèle es va batejar mentres estudiava medicina en Itàlia. Estava impressionada per la vida tan senzilla que portava la parella de precursors que li feia el curs bíblic, i volia ampliar la seua predicació. Per això, va començar a servir com a precursora regular quan va acabar els seus estudis.
Gisèle volia tornar al Camerun per a servir a Jehovà més plenament, però tenia algunes inquietuds. Ella diu: «Vaig haver de renunciar al meu permís de residència italià, i separar-me dels meus amics i familiars que vivien allí». Aixina i tot, Gisèle va tornar al Camerun en maig de 2016. Temps després, es va casar amb Léonce, i la sucursal del Camerun els va recomanar mudar-se a Ayos, una ciutat amb una gran necessitat de publicadors del Regne.
Com era la vida en Ayos? Gisèle relata: «A sovint ens quedàvem durant setmanes sense llum, i no podíem carregar els nostres telèfons mòbils. De fet, la major part del temps no funcionaven. Vaig aprendre a guisar amb una cuina de llenya. També anàvem, amb carretons i antorxes, a agarrar aigua d’una font per la nit, quan no hi havia tanta gent». Què va ajudar esta parella a aguantar? Gisèle respon: «Va ser l’esperit de Jehovà, tindre un cònjuge comprensiu, així com l’ànim i el suport econòmic que a voltes rebíem de familiars i amics».
S’alegra Gisèle d’haver tornat al seu país d’origen? Ella continua dient: «Sí! Sense cap dubte. Al principi, sorgiren dificultats i sentiments de desànim, però una volta superats, el meu home i jo sentim que hem fet exactament el que havíem de fer. Confiem en Jehovà i ens sentim més a prop d’ell». Léonce i Gisèle assistiren a l’Escola per a Evangelitzadors del Regne, i ara servixen com a precursors especials temporals.
Els pescadors mostren valor perquè s’enfronten a dificultats per tal de capturar més peixos. Els qui tornen al seu país d’origen també el mostren, perquè estan dispostos a fer sacrificis per a ajudar els qui responen al missatge del Regne. Sense dubte, Jehovà recordarà favorablement estos publicadors tan treballadors per l’amor que han mostrat pel seu nom (Ne 5:19; He 6:10). Si vius en l’estranger i en el teu país d’origen hi ha necessitat de publicadors del Regne, podries plantejar-te tornar? Si ho fas, Jehovà et beneirà (Pr 10:22).