Salta al contingut

Salta a la taula de continguts

ARTICLE D’ESTUDI 46

Novençans, centreu la vostra vida en servir a Jehovà

Novençans, centreu la vostra vida en servir a Jehovà

«El Senyor és el mur que em protegeix; el meu cor confia en ell» (SL 28:7).

CÀNTIC 131 «Allò que Déu ha unit»

INTRODUCCIÓ *

1, 2. a) Per què haurien de confiar en Jehovà els qui s’acaben de casar? (Salm 37:3, 4) b) Què analitzarem en este article?

T’ACABES de casar, o estàs a punt de fer-ho? En eixe cas, segur que esperes disfrutar de la vida amb la persona que tant estimes. Per descomptat, el matrimoni té els seus propis reptes, i s’han de prendre decisions importants. La manera com abordes estos reptes i decisions afectarà la vostra felicitat com a parella en els pròxims anys. Si confieu en Jehovà, prendreu decisions sàvies, el vostre matrimoni s’enfortirà i sereu més feliços. Però, si no teniu en compte l’opinió de Déu, probablement experimentareu dificultats que causaran problemes en el vostre matrimoni i no sereu feliços (llig Salm 37:3, 4).

2 Encara que este article està dirigit als novençans, analitzarà reptes que podrien afrontar totes les parelles casades. També destacarà què podem aprendre dels exemples d’alguns hòmens i dones fidels de temps bíblics. Estos exemples ens ensenyaran lliçons que podem aplicar en diferents facetes de la vida, inclòs el matrimoni. A més, vorem què podem aprendre de les experiències d’alguns matrimonis de l’actualitat.

QUINS REPTES PODRIEN AFRONTAR ELS NOVENÇANS?

Quines decisions podrien impedir que els novençans ampliaren el seu servici a Jehovà? (Consulta els paràgrafs 3, 4)

3, 4. Quins reptes podrien afrontar els novençans?

3 Alguns podrien animar els novençans a dur el que se suposa que és una vida normal. Per exemple, els pares i altres familiars podrien pressionar-los per a que tinguen xiquets tan prompte com siga possible. O altres amics i familiars benintencionats podrien instar-los a comprar-se una casa i a arreglar-se-la per a que no li falte detall.

4 Si no va amb compte, la parella podria prendre decisions que la portaren a carregar-se de deutes. En eixe cas, els dos haurien de treballar moltes hores per a poder-los pagar. El treball seglar podria començar a llevar-los el temps que haurien de dedicar a l’estudi personal de la Bíblia, a l’adoració en família i a la predicació. Podrien començar a faltar a les reunions per treballar més hores a fi de guanyar més diners o no perdre la faena. Com a resultat, estarien deixant passar bones oportunitats per a ampliar el seu servici a Jehovà.

5. Què aprenem de l’exemple de Klaus i Marisa?

5 L’experiència mostra que centrar la nostra vida en obtindre coses materials no porta a la felicitat. Això és el que van aprendre Klaus i Marisa, una parella casada. * De novençans, els dos treballaven a temps complet i podien viure còmodament, però no eren feliços de veritat. Klaus reconeix: «Teníem més del que necessitàvem en sentit material, però no teníem metes espirituals. Per a ser sincer, la vida era complicada i estressant». Potser vosaltres també vos heu adonat que centrar-vos en guanyar coses materials no vos ha fet feliços. Si és així, no vos desanimeu. Considerar el bon exemple d’altres servents de Déu pot ajudar-vos a fer els canvis necessaris. Comencem analitzant el que els marits poden aprendre de l’exemple del rei Josafat.

CONFIEU EN JEHOVÀ IGUAL QUE EL REI JOSAFAT

6. Segons el consell registrat en Proverbis 3:5, 6, com va afrontar el rei Josafat un problema seriós?

6 Marits, vos heu sentit alguna volta desbordats per les vostres responsabilitats? En eixe cas, vos ajudarà l’exemple del rei Josafat. Com a rei, era el responsable del benestar de tota la nació. Com va atendre eixa seriosa responsabilitat? Fent tot el que va poder per a protegir el seu poble. De fet, va fortificar les ciutats de Judà i va reunir un gran exèrcit de més d’1.160.000 soldats (2Cr 17:12-19). Temps després, a Josafat se li va presentar un gran problema. Un impressionant exèrcit d’ammonites, moabites i hòmens de la regió muntanyosa de Seïr el va amenaçar a ell i, per extensió, a la seua família i al seu poble (2Cr 20:1, 2). Què va fer Josafat? Li va demanar a Jehovà que l’ajudara i l’enfortira. Açò està en harmonia amb el savi consell que trobem en Proverbis 3:5, 6 (llig-lo). L’oració humil de Josafat registrada en 2 Cròniques 20:5-12 revela lo molt que confiava en el seu bon Pare celestial. Com va respondre Jehovà eixa oració?

7. Com va respondre Jehovà a l’oració de Josafat?

7 Jehovà li va parlar a Josafat per mitjà d’un levita anomenat Jahaziel i li va dir: «Situeu-vos allí i quedeu-vos-hi per contemplar la victòria del Senyor a favor vostre» (2Cr 20:13-17). És evident que eixa no és la manera usual d’afrontar una batalla, però eixes instruccions no venien d’una font humana sinó de Jehovà. Amb total confiança en el seu Déu, Josafat va fer tal com li havia dit. Quan ell i el seu poble van eixir a l’encontre de l’enemic, no va coŀlocar en primera línia de batalla els seus soldats més experimentats, sinó un grup de cantors desarmats. Finalment, Jehovà va derrotar l’exèrcit enemic tal com li havia promés a Josafat (2Cr 20:18-23).

Els qui s’acaben de casar poden centrar la seua vida en el servici a Jehovà orant i estudiant la Bíblia (Consulta els paràgrafs 8, 10)

8. Què poden aprendre els marits de l’exemple de Josafat?

8 Marits, què podeu aprendre de l’exemple de Josafat? Com a responsables del benestar de la vostra família, vos esforceu per protegir-la i ajudar-la. Quan afronteu problemes, podríeu pensar que sou capaços de resoldre’ls pel vostre compte. Però, resistiu la tendència de confiar en les vostres forces. Més bé, demaneu en privat ajuda a Jehovà en oració. A més, oreu de tot cor amb la vostra dona, busqueu la direcció de Jehovà estudiant la Bíblia i les nostres publicacions, i apliqueu el consell que contenen. Probablement, alguns no estaran d’acord amb les decisions que heu pres basades en la Bíblia i, fins i tot, vos diran que vos heu tornat bojos. Pot ser que vos diguen que els diners i les coses que podeu comprar amb ells són la millor protecció per a la vostra família. No obstant, recordeu l’exemple de Josafat, qui va confiar en Jehovà i ho va demostrar amb les seues obres. Jehovà no va abandonar aquell home lleial, i tampoc vos abandonarà a vosaltres (Sl 37:28; He 13:5). Ara bé, què més poden fer els matrimonis per a assegurar-se de tindre una vida feliç?

CENTREU-VOS EN SERVIR A JEHOVÀ IGUAL QUE ISAÏES I LA SEUA DONA

9. Què podem dir del profeta Isaïes i de la seua dona?

9 El profeta Isaïes i la seua dona centraren la seua vida en servir a Jehovà. Isaïes era profeta i, tal volta, la seua dona també realitzava labors profètiques, ja que se l’anomenava «la profetessa» (Is 8:1-4). Evidentment, com a matrimoni, Isaïes i la seua dona estaven centrats en l’adoració a Jehovà, i van deixar un bon exemple per a les parelles casades de hui en dia.

10. Per a resoldre’s a fer tot el que poden per Jehovà, per què és bo que un matrimoni estudie les profecies bíbliques?

10 Hui en dia, els matrimonis poden imitar a Isaïes i la seua dona fent tot el que poden en el servici a Jehovà. Poden enfortir la seua confiança en Déu estudiant junts les profecies bíbliques i comprovant com sempre es complixen (Tt 1:2). * Poden meditar en com contribuïxen al compliment d’algunes profecies bíbliques. Per exemple, poden pensar en el paper que tenen en el compliment de la profecia de Jesús de predicar les bones notícies per tota la terra abans que vinga la fi (Mt 24:14). Com més convençut estiga un matrimoni que les profecies bíbliques es faran realitat, major serà la seua determinació de fer tant com poden per Jehovà.

POSEU EL REGNE EN PRIMER LLOC IGUAL QUE PRISCIĿLA I ÀQUILA

11. Què van poder fer Prisciŀla i Àquila, i per què?

11 Les parelles jóvens poden aprendre de l’exemple de Prisciŀla i Àquila, un matrimoni jueu que vivia en la ciutat de Roma. Havien escoltat les bones notícies sobre Jesús i s’havien fet cristians. Està clar que estaven feliços amb les seues circumstàncies. No obstant, la seua vida va pegar un gir inesperat quan l’emperador Claudi va expulsar tots els jueus de Roma. Penseu en el que això va significar per a Àquila i Prisciŀla . Haurien de deixar el seu entorn i establir sa casa i el seu negoci de fer tendes de campanya en un altre lloc. Podrien eixes noves i difícils circumstàncies fer que deixaren de posar els interessos del Regne en primer lloc? Probablement sabeu la resposta. Una volta establits en Corint, Àquila i Prisciŀla començaren a ajudar la congregació local i a coŀlaborar amb l’apòstol Pau per a enfortir els germans d’allí. Temps després es van mudar a altres ciutats on hi havia més necessitat de predicadors (Fets 18:18-21; Rm 16:3-5). Quina vida més plena i gratificant degueren disfrutar junts!

12. Per què haurien de posar-se metes espirituals els matrimonis?

12 En l’actualitat, els matrimonis poden imitar a Prisciŀla i Àquila posant els interessos del Regne en primer lloc. El millor moment per a que una parella parle de les seues metes en la vida és durant el festeig. Quan prenen decisions junts i s’esforcen per alcançar metes espirituals en comú, els dos tenen més oportunitats de vore l’esperit de Jehovà en acció en la seua vida (Ecle 4:9, 12). Vegem l’experiència de Russell i Elizabeth. Ell conta: «Quan érem nóvios parlàvem específicament de les metes espirituals que teníem». I ella afig: «Vam tindre eixes conversacions per a que, quan més tard haguérem de prendre decisions, estes no ens impediren alcançar les nostres metes». Les circumstàncies de Russell i Elizabeth els permeteren mudar-se a Micronèsia per a servir on la necessitat de publicadors era major.

Els qui s’acaben de casar poden centrar la seua vida en el servici a Jehovà posant-se metes espirituals (Consulta el paràgraf 13)

13. D’acord amb Salm 28:7, quin serà el resultat de confiar en Jehovà?

13 Igual que Russell i Elizabeth, molts matrimonis han decidit mantindre una vida senzilla per a dedicar tot el temps possible a predicar i ensenyar les bones notícies. Quan un matrimoni es posa metes en el servici a Jehovà que valen la pena i s’esforça per alcançar-les, obtindrà moltes benediccions. Els dos voran la protecció de Jehovà, la seua confiança en ell creixerà i seran verdaderament feliços (llig Salm 28:7).

CONFIEU EN JEHOVÀ IGUAL QUE L’APÒSTOL PERE I LA SEUA DONA

14. Com van mostrar l’apòstol Pere i la seua dona que confiaven en la promesa registrada en Mateu 6:25, 31-34?

14 Els matrimonis també poden aprendre de l’exemple de l’apòstol Pere i la seua dona. L’apòstol va haver de prendre una decisió important mesos després d’haver conegut a Jesús. Com vivia del negoci de la pesca, quan Jesús el va convidar a seguir-lo a temps complet, Pere va haver de pensar en la seua situació familiar (Lc 5:1-11). La decisió d’acompanyar a Jesús en el seu ministeri va ser molt sàvia. I tenim bones raons per a pensar que la dona de Pere li va donar suport. La Bíblia diu que, després de la resurrecció de Jesús, ella va viatjar en companyia de Pere almenys durant un temps (1Co 9:5). Sense dubte, el seu exemple com a esposa cristiana li va permetre a l’apòstol aconsellar amb franquesa els matrimonis cristians (1Pe 3:1-7). Òbviament, tant Pere com la seua dona confiaven en la promesa de Jehovà que els donaria lo necessari si posaven el Regne en primer lloc en la vida (llig Mateu 6:25, 31-34).

15. Què aprenem de l’experiència de Tiago i Esther?

15 Si ja fa alguns anys que esteu casats, com podeu continuar cultivant el desig d’ampliar el vostre ministeri? Una manera és aprenent de l’experiència d’altres matrimonis. Per exemple, podríeu llegir la sèrie d’articles «S’oferiren voluntàriament per a servir». Articles com estos ajudaren a Tiago i a Esther, un matrimoni del Brasil, a desenrotllar un fort desig de servir on hi ha més necessitat. Tiago explica: «Quan llegíem en les experiències com Jehovà ajudava els seus servents de l’actualitat, nosaltres també volíem sentir la Seua mà guiant-nos i cuidant-nos». Amb el temps, es van mudar al Paraguai, on han estat servint en el camp portugués des de 2014. Esther diu: «Un text que ens agrada molt als dos és Efesis 3:20. Hem vist moltes voltes com eixes paraules s’han fet realitat en el nostre servici a Jehovà». En la seua carta als cristians d’Efes, Pau va prometre que Jehovà ens donaria molt més del que li demanàrem. Que certa és eixa promesa!

Els qui s’acaben de casar poden centrar la seua vida en el servici a Jehovà demanant consell a matrimonis d’experiència (Consulta el paràgraf 16)

16. On poden buscar consell els matrimonis jóvens que volen avaluar les seues metes en la vida?

16 Els matrimonis jóvens de l’actualitat poden beneficiar-se de l’experiència d’altres servents de Jehovà que han aprés a confiar en ell. Algunes parelles fa dècades que servixen a temps complet. Per què no els demaneu consell si sentiu la necessitat d’avaluar les vostres metes? Esta és una altra manera de mostrar la vostra confiança en Jehovà (Pr 22:17, 19). Els ancians també poden ajudar els matrimonis jóvens a posar-se metes espirituals i alcançar-les.

17. Què els va passar a Klaus i Marisa, i què aprenem de la seua experiència?

17 No obstant, a voltes la nostra decisió d’ampliar el nostre servici podria no eixir com esperàvem. Això és el que els va passar a Klaus i Marisa, mencionats al principi de l’article. Després de tres anys de casats, van deixar sa casa per a servir de voluntaris en la construcció de la sucursal de Finlàndia, però després es van enterar que només podien quedar-se sis mesos. Encara que al principi es van desiŀlusionar, poc després els van invitar a assistir a un curs per a aprendre àrab, i ara disfruten de servir en este camp en un altre país. Mirant arrere, Marisa admet: «Em feia por eixir de la meua zona de confort i necessitava confiar en Jehovà plenament. Però he vist com ell sempre ens ha ajudat de manera sorprenent. Després de passar per açò, la meua confiança en Jehovà s’ha fet més forta». Tal com mostra este exemple, podeu estar segurs que Jehovà sempre vos recompensarà si confieu en ell completament.

18. Què poden fer els matrimonis per a continuar confiant en Jehovà?

18 El matrimoni és un do de part de Jehovà (Mt 19:5, 6). Ell vol que les parelles casades disfruten d’eixe regal (Pr 5:18). Si sou un matrimoni jove, per què no examineu en què esteu centrant la vostra vida? Esteu fent tot el que podeu per a mostrar-li a Jehovà lo molt que agraïu tot el que vos ha donat? Per a demostrar-li-ho, oreu-li, busqueu en la seua Paraula principis que apliquen en el vostre cas i seguiu el Seu consell. Podeu estar segurs que tindreu una vida plena i gratificant si centreu el vostre matrimoni en servir a Jehovà.

CÀNTIC 132 Ara som u

^ § 5 Algunes decisions que prenem poden afectar la quantitat de temps i energies que tenim per a servir a Jehovà. En particular, les parelles que s’acaben de casar afronten decisions que poden condicionar a llarg termini la seua vida. Este article les ajudarà a prendre decisions sàvies per a tindre una vida feliç i significativa.

^ § 5 S’han canviat alguns noms.

^ § 10 Com a exemple, analitzeu les lliçons que podeu trobar en els capítols 6, 7 i 19 del llibre L’adoració pura de Jehovà: per fi restaurada!