Salta al contingut

Salta a la taula de continguts

ARTICLE D’ESTUDI 46

CÀNTIC 49 Alegrem el cor de Jehovà

Tens la meta de ser servent ministerial?

Tens la meta de ser servent ministerial?

«Fa més feliç donar que rebre» (FETS 20:35).

QUÈ VOREM

Com els germans batejats poden cultivar el desig de ser servents ministerials i quins requisits han de complir per a ser-ho.

1. Què sentia l’apòstol Pau pels servents ministerials?

 ELS servents ministerials complixen una funció molt important en les congregacions. L’apòstol Pau valorava molt estos germans fidels. Per exemple, quan va escriure als cristians de Filips va saludar específicament als servents ministerials i als ancians (Fili. 1:1).

2. Què pensa un germà anomenat Luis sobre ser servent ministerial?

2 A molts germans batejats, tant jóvens com majors, els alegra ajudar en la congregació com a servents ministerials. Per exemple, Devan va ser nomenat als 18. I Luis, qui va ser nomenat després dels 50, va dir: «M’encanta servir els germans i les germanes de la congregació d’esta manera. Ells m’han demostrat que m’estimen, i ara jo també puc demostrar-los-ho». Molts servents ministerials pensen lo mateix.

3. Quines preguntes analitzarem?

3 Si eres un germà batejat i encara no eres servent ministerial, podries posar-te la meta? Què podria motivar-te? Quins requisits bíblics hauries de complir? En este article, contestarem estes preguntes. Però primer, analitzem quina és la funció d’un servent ministerial.

QUINES FUNCIONS COMPLIX UN SERVENT MINISTERIAL?

4. Quines funcions complix un servent ministerial? (Mira també la il·lustració.)

4 Un servent ministerial és un germà batejat que és nomenat per esperit sant per a ajudar els ancians. Els servents ministerials s’encarreguen d’atendre assumpts importants en la congregació. Per exemple, alguns s’asseguren que els publicadors tinguen prou territoris i publicacions per a predicar. Altres col·laboren en el manteniment i la neteja de la Sala del Regne. També servixen d’acomodadors i s’ocupen que l’àudio i el vídeo funcionen bé durant les reunions. Gran part del que fan són faenes pràctiques. Però per damunt de tot són hòmens espirituals que estimen a Jehovà i viuen a l’altura de les seues normes justes. A més, estimen i valoren molt els germans i les germanes de la congregació (Mat. 22:37-39). Com pot un germà batejat arribar a ser servent ministerial?

Els servents ministerials copien l’exemple de Jesús a l’estar dispostos a servir els altres (Consulta el paràgraf 4)


5. Què ha de fer un germà per a ser servent ministerial?

5 La Bíblia descriu quins són els requisits per als qui volen ser nomenats servents ministerials (1 Tim. 3:8-10, 12, 13). Per a alcançar este privilegi, has d’estudiar estos requisits i esforçar-te per complir-los. Però primer, hauries de preguntar-te per què vols ser servent ministerial.

PER QUÈ VOLS SER SERVENT MINISTERIAL?

6. Per què hauries de voler servir els germans i les germanes? (Mateu 20:28; mira també la il·lustració.)

6 Al nostre major exemple, Jesucrist, el motivava l’amor, l’amor per son Pare i per les persones. Això el va impulsar a esforçar-se i fer faenes humils pels altres (llig Mateu 20:28; Jn 13:5, 14, 15). Si l’amor és la teua motivació, Jehovà et beneirà i t’ajudarà a alcançar la meta de ser servent ministerial (1 Cor. 16:14; 1 Pe. 5:5).

Amb el seu exemple, Jesús ensenya als seus deixebles a servir els altres amb humilitat en comptes de buscar prominència (Consulta el paràgraf 6)


7. Per què no hauria de voler un germà ser servent ministerial per ambició?

7 En el món, la gent sol admirar les persones que pareixen importants. Però eixe no és el cas en l’organització de Jehovà. Igual que Jesús, un germà que està motivat per l’amor no té ànsies de poder ni vol que el consideren més important que els altres. Si es nomenara una persona aixina en la congregació, probablement no estaria disposta a fer alguns dels treballs humils que són necessaris per a cuidar de les ovelletes de Jehovà. Podria pensar que és massa important per a fer-los (Jn. 10:12). Podem estar segurs que Jehovà no beneirà els esforços de qualsevol persona motivada per l’orgull i l’ambició (1 Cor. 10:24, 33; 13:4, 5).

8. Què va aconsellar Jesús als seus apòstols?

8 A voltes, inclús els amics més íntims de Jesús van voler conseguir certs privilegis, però els seus motius no eren correctes. Analitzem què van fer dos apòstols de Jesús. Jaume i Joan li van demanar que els donara una posició especial en el seu Regne, però Jesús no els va encomiar per fer-ho. Més bé, va explicar als 12 apòstols: «Qui vullga ser gran entre vosaltres ha de posar-se al servici dels altres, i qui vullga ser el primer entre vosaltres ha de ser l’esclau de tots» (Marc 10:35-37, 43, 44). Els germans que volen progressar per a servir els altres seran una benedicció per a la congregació (1 Tes. 2:8).

COM POTS ENFORTIR EL DESIG DE SERVIR ELS GERMANS?

9. Com pots enfortir el teu desig de servir els altres?

9 No tenim cap dubte que estimes a Jehovà i que vols servir els altres. Però potser no tens el desig de fer el treball que fan els servents ministerials. Què podria ajudar-te a voler fer esta labor? Pensar en lo feliç que et farà servir als teus germans i germanes. De fet, Jesús va dir: «Fa més feliç donar que rebre» (Fets 20:35). Ell mateix va fer cas d’este consell i va ser molt feliç servint els altres. Segur que tu també ho seràs.

10. Com va demostrar Jesús que servir els altres el feia feliç? (Marc 6:31-34)

10 Vegem un exemple que mostra que Jesús era feliç servint els altres (llig Marc 6:31-34). En una ocasió, ell i els apòstols estaven cansats i se n’anaren a un lloc tranquil a descansar. Però una multitud va arribar abans que ells amb l’esperança que Jesús els ensenyara. Ell podria haver-los dit que no, perquè no havien tingut «temps ni per a menjar» o podria haver-los despatxat ràpidament ensenyant-los una o dos veritats. Però com l’amor era la seua motivació, «va començar a ensenyar-los moltes coses» fins que es va fer molt tard (Marc 6:35). Va actuar d’esta manera, no per obligació, sinó per compassió, ja que «se li va trencar el cor». Volia ensenyar-los perquè els estimava. Servir els altres feia feliç a Jesús.

11. De quina manera pràctica va ajudar Jesús els altres? (Mira també la il·lustració.)

11 Jesús va fer més que predicar a la multitud, també es va preocupar per les seues necessitats físiques. Per exemple, de manera miraculosa, va proveir menjar i va demanar als seus deixebles que el repartiren (Marc 6:41). D’esta manera, va ensenyar als seus deixebles com havien de servir els altres. També els va mostrar que les faenes pràctiques, com les que fan els servents ministerials, són importants. Imagina’t l’alegria que sentiren els apòstols al col·laborar amb Jesús en este milacre i repartir aliments fins que «tots menjaren i quedaren saciats» (Marc 6:42). Per descomptat, esta no va ser l’única volta que Jesús va posar el benestar d’altres per damunt del seu. De fet, va dedicar tota la seua vida en la terra a servir els altres (Mat. 4:23; 8:16). Ensenyar als altres i cuidar de les seues necessitats va fer que Jesús se sentira molt feliç i satisfet. Tu també sentiràs eixa alegria si t’esforces desinteressadament per ser servent ministerial.

L’amor per Jehovà i el desig de servir els altres et motivarà a treballar per la congregació (Consulta el paràgraf 11) a


12. Per què no hauries de pensar que tens molt poc per a oferir a la congregació?

12 Si penses que no tens cap habilitat, no et desanimes. Segur que tens qualitats que podem ser útils per a la congregació. Reflexiona en el que Pau va dir en 1 Corintis 12:12-30 i després demana-li a Jehovà que t’ajude a vore com t’aplica. Estes paraules deixen clar que tu, igual que qualsevol altre servent de Jehovà, eres una part valuosa i necessària de la congregació. Si de moment no complixes els requisits per a ser servent ministerial, no et rendisques. En comptes d’això, per què no t’esforces per ser útil per a Jehovà i per als germans? Pots estar segur que els ancians tindran en compte les teues habilitats a l’hora de donar-te alguna assignació (Rom. 12:4-8).

13. Què podria dir-se de la majoria dels requisits per als germans nomenats?

13 Analitzem una raó més per la qual hauries de voler esforçar-te per ser servent ministerial: la majoria dels requisits apliquen a tots els cristians. De fet, tots hauríem d’acostar-nos a Jehovà, experimentar l’alegria de donar i ser cristians exemplars. Però, què ha de fer un germà en concret per a ser servent ministerial?

QUÈ HAS DE FER PER A SER SERVENT MINISTERIAL?

14. Que significa «ser seriosos»? (1 Timoteu 3:8-10, 12)

14 Analitzem ara alguns dels requisits que es mencionen en 1 Timoteu 3:8-10, 12 TNM (llig-lo). Els servents ministerials han de «ser seriosos». Eixa expressió també podria traduir-se com ‘dignes de respecte’ o ‘responsables’. Això no vol dir que com a servent ministerial no pugues riure’t mai o passar-t’ho bé (Ecl. 3:1, 4). No obstant això, hauries d’atendre totes les teues responsabilitats amb serietat. Si se’t coneix per ser confiable, et guanyaràs el respecte de la congregació.

15. Què vol dir que els servents ministerials «no han de ser de llengua doble» «ni cobdiciar guanys deshonestos»?

15 L’expressió «no han de ser de llengua doble» significa que els servents ministerials han de ser sincers, honrats i confiables. Això vol dir que mantindràs la teua paraula i no decepcionaràs els altres (Prov. 3:32). L’expressió «no cobdiciar guanys deshonestos» significa que has de ser honrat en els negocis i a l’hora de gestionar els diners de la congregació. Tampoc aprofitaràs la teua bona relació amb els germans per a traure beneficis econòmics.

16. a) Què vol dir que els servents ministerials «han de ser moderats amb el vi»? b) I, què vol dir que tinguen «una consciència neta»?

16 L’expressió «moderats amb el vi» significa que els servents ministerials no han d’abusar de l’alcohol ni ser coneguts per beure molt. Tindre «una consciència neta» vol dir que han de viure a l’altura de les normes de Jehovà. Per tant, encara que no eres perfecte, disfrutes de la pau que ve de tindre una bona relació amb Jehovà.

17. Com pot un germà demostrar que és confiable mentres es posa «a prova la seua capacitat»? (1 Timoteu 3:10; mira també la il·lustració.)

17 L’expressió «que [...] es pose a prova la seua capacitat» significa que ja han demostrat que se’ls pot confiar una responsabilitat. Per tant, quan els ancians et donen una assignació, seguix amb atenció les seues instruccions i la guia de l’organització. Assegura’t d’entendre el que implica l’assignació i quan hauries d’acabar-la. Si atens les teues assignacions amb eficiència, els germans i les germanes de la congregació voran que estàs convertint-te en un home responsable. Ancians, assegureu-vos de capacitar els germans batejats (llig 1 Timoteu 3:10). Hi han en la teua congregació germans batejats que estiguen entrant en l’adolescència o inclús més jovenets? Tenen un bon estudi personal i es preparen per a les reunions? Ixen a sovint a predicar i comenten en les reunions? Si és aixina, doneu-los assignacions que siguen apropiades per a la seua edat i circumstàncies. D’esta manera, conseguireu que «es pose a prova la [...] capacitat» d’estos germans jóvens. Llavors, quan estiguen entre els 17 i 19 anys, probablement qualificaran per a ser servents ministerials.

Quan els ancians donen assignacions als germans batejats, estan posant a prova «la seua capacitat» (Consulta el paràgraf 17)


18. Què vol dir l’expressió «estar lliures d’acusació»?

18 L’expressió «estan lliures d’acusació» significa que ningú pot criticar-los o acusar-los de tindre una conducta incorrecta. És cert que a Jesús el van acusar falsament, i a nosaltres també ens podria passar lo mateix, tal com ell va predir (Jn. 15:20). No obstant això, si mantens una conducta neta, igual que Jesús, et guanyaràs una bona reputació en la congregació (Mat. 11:19).

19. Què implica l’expressió «marits d’una sola dona»?

19 «Marits d’una sola dona». Quan Jehovà va crear la primera parella, va dir que el matrimoni havia de ser entre un home i una dona, i esta norma és la que tots els cristians han d’obeir (Mat. 19:3-9). Un cristià mai hauria de cometre immoralitat sexual (Heb. 13:4). Això vol dir que has de ser lleial a la teua dona i no donar mai atenció inapropiada a altres dones (Job 31:1).

20. Com pot un home dirigir bé sa casa?

20 L’expressió «dirigisquen bé els seus fills i la seua família» significa que els caps de família s’han de prendre les seues responsabilitats seriosament. Entres estes responsabilitats estan fer l’adoració en família regularment, participar en la predicació amb cada membre de la família tant a sovint com puga i ajudar els fills a tindre una relació personal amb Jehovà (Efe. 6:4). És evident que un home que es preocupa per la seua família demostra que pot cuidar de la congregació (compara-ho amb 1 Timoteu 3:5).

21. Si encara no eres servent ministerial, què pots fer?

21 Germans, si encara no sou servents ministerials, per favor, analitzeu en oració la informació d’este article. Estudieu els requisits i esforceu-vos per alcançar-los. Reflexioneu en lo molt que voleu a Jehovà i als vostres germans i germanes, i augmenteu el vostre desig de servir-los (1 Pe. 4:8, 10). D’esta manera, experimentareu l’alegria que se sent al treballar per a la congregació. Que Jehovà beneïsca generosament els vostres esforços per alcançar la meta de ser servents ministerials! (Fili. 2:13)

CÀNTIC 17 «Sí que vull»

a DESCRIPCIÓ DE LES IL·LUSTRACIONS: A l’esquerra, Jesús servix amb humiltat els altres. A la dreta, un servent ministerial ajuda un germà major de la congregació.