Salta al contingut

Salta a la taula de continguts

ARTICLE D’ESTUDI 41

Com conduir cursos bíblics que arriben al baptisme (1ª part)

Com conduir cursos bíblics que arriben al baptisme (1ª part)

«És evident que vosaltres sou una carta que ve de Crist i que ens ha estat confiada» (2CO 3:3).

CÀNTIC 78 Ensenyem la Paraula de Déu

INTRODUCCIÓ *

No hi ha res més emocionant per a una congregació que vore el baptisme d’un estudiant de la Bíblia a qui han arribat a estimar molt (Consulta el paràgraf 1)

1. Com ens ajuda 2 Corintis 3:1-3 a valorar el privilegi de conduir cursos bíblics que arriben al baptisme? (Mira la imatge de portada.)

COM et sents quan veus que es bateja un estudiant de la Bíblia de la teua congregació? Segur que et fa molt feliç (Mt 28:19). I encara és més emocionant quan eres tu qui li ha conduït el curs! (1Te 2:19, 20) Els germans que s’acaben de batejar són exceŀlents «cartes de recomanació», no només per als qui els han fet el curs bíblic, sinó també per a tota la congregació (llig 2 Corintis 3:1-3).

2. a) Quina pregunta important hem de fer-nos, i per què? b) Què és un curs bíblic? (Consulta la nota.)

2 És un plaer vore que, per tot el món, en els passats quatre anys s’han informat de mitjana uns 10.000.000 de cursos bíblics * al mes. I cada un d’estos anys, unes 280.000 persones s’han batejat com a testimonis de Jehovà i nous deixebles de Jesucrist. Ara bé, què podem fer per a que més estudiants d’estos 10 milions arriben a batejar-se? Mentres Jehovà pacientment continue donant a les persones el temps i l’oportunitat per a fer-se deixebles de Crist, volem fer tot el que puguem per a ajudar-los a progressar fins al baptisme tan ràpid com siga possible. Ja no queda molt de temps! (1Co 7:29a; 1Pe 4:7)

3. Què considerarem en este article sobre com conduir cursos bíblics?

3 Per tal d’atendre la urgent necessitat de fer deixebles, la Junta Directiva va consultar a les sucursals què es podria fer per a ajudar més estudiants de la Bíblia a progressar fins al baptisme. En este article i en el següent, vorem què podem aprendre de l’experiència de precursors, missioners i superintendents de circuit (Pr 11:14; 15:22). * Els seus comentaris destaquen què poden fer tant el mestre com l’estudiant per a que el curs de la Bíblia siga més pràctic. En este article, considerarem cinc passos que els estudiants han de fer per a progressar cap al baptisme.

ESTUDIEU JUNTS CADA SETMANA

Pregunta a l’estudiant si podeu assentar-vos per a estudiar la Bíblia (Consulta els paràgrafs 4-6)

4. De què hauríem de ser conscients sobre els cursos bíblics que es fan en la porta de casa?

4 Molts dels nostres germans conduïxen cursos bíblics en la porta de l’amo de casa. Encara que és una bona manera de començar a cultivar l’interés per la Bíblia, estes conversacions normalment són molt curtes i potser no es mantenen cada setmana. Per a augmentar l’interés, alguns li donen a l’amo de casa les seues dades de contacte per tal de compartir amb ell un pensament bíblic breu entre visita i visita. Estes conversacions ocasionals podrien continuar durant mesos sense fer cap progrés. És poc probable que l’estudiant * progresse cap a la dedicació i el baptisme si eixe és l’únic temps i esforç que dedica a estudiar la Paraula de Déu.

5. Quines paraules de Jesús registrades en Lluc 14:27-33 podem gastar per a ajudar els nostres estudiants?

5 En una ocasió, per a iŀlustrar el que costa fer-se deixeble seu, Jesús va parlar d’un home que volia construir una torre i també d’un rei que volia anar a la guerra. Jesús va dir que el constructor de la torre havia d’assentar-se «primer a calcular-ne les despeses» per a completar-la, i que el rei havia d’assentar-se «primer a decidir si amb deu mil hòmens» podia guanyar la guerra (llig Lluc 14:27-33). De la mateixa manera, Jesús sabia que si algú vol fer-se deixeble seu, ha d’analitzar amb atenció què implica ser el seu seguidor. Amb eixe objectiu, podem animar els futurs deixebles a estudiar amb nosaltres cada setmana. Com podem fer-ho?

6. Què podríem fer per a conduir cursos progressius?

6 Comença per allargar les sessions dels cursos que fas en la porta de l’amo de casa analitzant, per exemple, un text bíblic més en cada ocasió. Quan l’amo de casa se senta còmode amb visites més llargues, pregunta-li si podeu assentar-vos en algun lloc i continuar la consideració. La seua resposta revelarà quanta importància li dona a estudiar la Bíblia. Amb el temps, per a accelerar el seu progrés, podries preguntar-li si estaria dispost a estudiar un parell de voltes a la setmana. Així i tot, estudiar una o dos voltes per setmana no és suficient.

PREPARA’T CADA SESSIÓ D’ESTUDI

Prepara’t bé cada sessió d’estudi i mostra a l’estudiant com preparar-se (Consulta els paràgrafs 7-9)

7. Com pot el mestre preparar-se bé cada sessió del curs bíblic?

7 Com a mestre, has de preparar-te bé cada sessió del curs bíblic. Pots començar llegint-te la informació i buscant els textos bíblics. Identifica els punts principals. Reflexiona en el títol de la lliçó, els subtítols, les preguntes d’estudi, els textos que s’han de llegir, les imatges i en qualsevol vídeo que t’ajude a explicar el tema. Després, tenint present l’estudiant, pensa amb antelació com presentar-li la informació de forma clara i senzilla per a que puga comprendre-la fàcilment i posar-la en pràctica (Ne 8:8; Pr 15:28a).

8. Què ens ensenyen les paraules de l’apòstol Pau registrades en Colossencs 1:9, 10 sobre orar a favor dels nostres estudiants?

8 Com a part de la teua preparació, ora a Jehovà pel teu estudiant i les seues necessitats. Demana-li que t’ajude a arribar al seu cor amb la Bíblia (llig Colossencs 1:9, 10). Intenta preveure les coses que li puguen costar d’entendre o d’acceptar. Recorda que el teu objectiu és ajudar-lo a progressar fins al baptisme.

9. Com pot el mestre ajudar l’estudiant a preparar-se la lliçó? Explica-ho.

9 La nostra esperança és que, a través d’un estudi regular de la Bíblia, l’estudiant aprecie el que Jehovà i Jesús han fet i vullga aprendre’n més (Mt 5:3, 6). Per a traure el màxim profit del curs, l’estudiant ha de concentrar-se en el que està aprenent. Amb eixe fi, explica-li la importància de preparar-se amb antelació llegint la lliçó i reflexionant en com li aplica la informació. Per a mostrar-li com es fa, prepareu-vos una lliçó junts. * Explica-li com buscar la resposta a les preguntes d’estudi i mostra-li que subratllar només les paraules o frases clau l’ajudarà a recordar la resposta. Després demana-li que responga amb les seues pròpies paraules. Quan ho faça, podràs saber fins a quin punt ha comprés la informació. Però hi ha una cosa més que pots animar-lo a fer.

ENSENYA-LI A COMUNICAR-SE CADA DIA AMB JEHOVÀ

Ensenya a l’estudiant a comunicar-se amb Jehovà (Consulta els paràgrafs 10, 11)

10. Per què és important llegir la Bíblia cada dia, i què cal fer per a beneficiar-se al màxim d’esta lectura?

10 A part d’estudiar cada setmana amb el seu mestre, a l’estudiant li beneficiaria fer algunes coses més pel seu compte cada dia. És molt important que es comunique amb Jehovà, escoltant-lo i parlant amb ell. Pot escoltar a Déu llegint la Bíblia cada dia (Js 1:8; Sl 1:1-3). Mostra-li com usar el Programa de lectura de la Bíblia que pot trobar en jw.org. * Per descomptat, per a ajudar-lo a beneficiar-se al màxim de la seua lectura bíblica, anima’l a meditar en el que li ensenya la Bíblia sobre Jehovà i com pot aplicar el que aprén en la seua vida (Fets 17:11; Jm 1:25).

11. Com pot l’estudiant aprendre a orar correctament, i per què és important que ore sovint a Jehovà?

11 Anima l’estudiant a parlar amb Jehovà fent oració cada dia. Al començar i a l’acabar cada sessió d’estudi, fes una oració sentida i menciona l’estudiant en ella. A mesura que escolte les teues oracions, aprendrà com orar de cor i que ha de dirigir-se a Jehovà en nom de Jesucrist (Mt 6:9; Jn 15:16). Imagina’t quant ajudarà l’estudiant a acostar-se encara més a Jehovà llegir la Bíblia cada dia i orar-li, és a dir, escoltar-lo i parlar amb ell (Jm 4:8). Desenvolupar estos hàbits l’ajudarà a progressar fins a la dedicació i el baptisme. Què més podem fer per ell?

AJUDA’L A CULTIVAR UNA RELACIÓ PERSONAL AMB JEHOVÀ

12. Com pot el mestre ajudar el seu estudiant a cultivar una relació amb Jehovà?

12 El que l’estudiant aprén en el curs bíblic no deuria arribar-li només a la ment sinó també al cor. Per què? Perquè el cor —que inclou els desitjos, emocions i sentiments— ens mou a actuar. Jesús gastava raonaments lògics que apeŀlaven a l’inteŀlecte, però la gent també el seguia perquè els arribava al cor (Lc 24:15, 27, 32). L’estudiant necessita vore a Jehovà com una Persona real, algú amb qui pot cultivar una relació i a qui pot vore com el seu Pare, Déu i Amic (Sl 25:4, 5). Al llarg del curs bíblic, fes que la personalitat de Déu cobre vida (Ex 34:5, 6; 1Pe 5:6, 7). Sense importar el tema que estigueu analitzant, centra l’atenció en la classe de Persona que és Jehovà. Ajuda l’estudiant a apreciar les Seues meravelloses qualitats, com l’amor, la bondat i la compassió. Jesús va dir que el manament «més gran i el primer» és: «Estima el Senyor, el teu Déu» (Mt 22:37, 38). Així que intenta infondre amor per Déu en el cor de l’estudiant.

13. Dona un exemple de com ajudar l’estudiant a conéixer la personalitat de Jehovà.

13 Quan parles amb l’estudiant, expressa-li el que sents per Jehovà. Açò podria ajudar-lo a adonar-se que necessita cultivar la seua pròpia amistat amb Déu (Sl 73:28). Per exemple, has trobat una frase en la publicació d’estudi o un text bíblic que revele alguna cosa sobre l’amor, saviesa, justícia o poder de Jehovà que et toque el cor? Compartix-ho amb l’estudiant i fes-li saber que és una de les moltes raons per les quals estimes el nostre Pare celestial. Però encara hi ha una cosa més que cada estudiant de la Bíblia ha de fer per a progressar fins al baptisme.

ANIMA’L A ANAR A LES REUNIONS

Anima l’estudiant a assistir a les reunions tan prompte com siga possible (Consulta els paràgrafs 14, 15)

14. Què diu Hebreus 10:24, 25 sobre les reunions que pot ajudar l’estudiant de la Bíblia a progressar?

14 Tots volem que els nostres estudiants progressen fins al baptisme. Una manera important com els podem ajudar és animant-los a assistir a les reunions de congregació. Els mestres experimentats diuen que els estudiants que comencen a assistir prompte a les reunions progressen més ràpidament (Sl 111:1). Alguns mestres expliquen als seus estudiants que rebran la mitat de la seua educació bíblica a través del curs i l’altra mitat a través de les reunions. Llig Hebreus 10:24, 25 amb el teu estudiant i explica-li els beneficis que rebrà si assistix a elles. Posa-li el vídeo Què es fa a les reunions dels testimonis de Jehovà? * Ajuda l’estudiant a vore la importància de reunir-se amb la congregació totes les setmanes.

15. Què podem fer per a animar l’estudiant a assistir regularment a les reunions?

15 Què pots fer si el teu estudiant encara no ha assistit a cap reunió o no ho fa de forma regular? Comenta-li amb entusiasme alguna cosa que hages deprés en una de les últimes reunions. Això el motivarà més que tan sols invitar-lo a assistir. Dona-li La Talaia o el Quadern d’activitats El viure cristià i la predicació que s’estiga analitzant eixa setmana. Mostra-li què s’analitzarà en la pròxima reunió i pregunta-li quina part li resulta més interessant. El que l’estudiant veja i senta en la seua primera reunió serà millor que qualsevol cosa que haja experimentat en cap altra reunió religiosa (1Co 14:24, 25). Podrà imitar el bon exemple dels germans que coneixerà allí, germans que també l’ajudaran a progressar cap al baptisme.

16. Què s’ha de fer per a conduir cursos bíblics que porten al baptisme, i què aprendrem en l’article següent?

16 Com podem conduir cursos bíblics que porten al baptisme? Podem ajudar l’estudiant a vore la importància del curs animant-lo a estudiar totes les setmanes i a preparar-se cada sessió d’estudi. A més, volem animar-lo a comunicar-se amb Jehovà cada dia i a cultivar una relació personal amb Ell. I també volem motivar-lo a assistir a les reunions de congregació. (Consulta el quadro « Què ha de fer l’estudiant per a progressar fins al baptisme».) No obstant això, tal com s’explicarà en el pròxim article, hi ha cinc coses més que els mestres de la Bíblia poden fer per a portar els estudiants al baptisme.

CÀNTIC 76 Com et fa sentir?

^ § 5 Ensenyar significa ‘comunicar a algú coneixements o habilitats per a ajudar-lo a pensar, sentir o actuar d’una manera nova o diferent’. El text de l’any per a 2020, Mateu 28:19, ens ha recordat la importància d’estudiar la Bíblia amb la gent i ensenyar-li com arribar a ser deixebles batejats de Jesucrist. En este article i en el següent, vorem com podem millorar en esta labor tan important.

^ § 2 SIGNIFICAT DE L’EXPRESSIÓ: Si, de forma regular i sistemàtica, tens conversacions amb una persona usant la Bíblia, estàs conduint un curs bíblic. Pots informar-lo si l’has conduït dos voltes després de mostrar-li a l’amo de casa com es fa i penses que continuarà estudiant.

^ § 3 Estos articles també inclouen suggerències de la sèrie «Dirijamos estudios bíblicos progresivos» que es van publicar en El ministeri del Regne entre juliol de 2004 i maig de 2005.

^ § 4 Quan parlem de l’estudiant, ens referim tant a un home com a una dona.

^ § 9 Mira el vídeo de quatre minuts Ensenyem als nostres estudiants a preparar-se. En JW Library®, ves a MULTIMÈDIA > REUNIONS I PREDICACIÓ > CONSELLS PER A MILLORAR LA PREDICACIÓ.

^ § 10 Ves a BIBLIOTECA > LLIBRES I FULLETS.

^ § 14 En JW Library®, ves a MULTIMÈDIA > REUNIONS I PREDICACIÓ > FERRAMENTES PER A PREDICAR.