Salta al contingut

Salta a la taula de continguts

ARTICLE D’ESTUDI 42

Com conduir cursos bíblics que arriben al baptisme (2ª part)

Com conduir cursos bíblics que arriben al baptisme (2ª part)

«Vetla sobre tu mateix i sobre allò que ensenyes» (1TM 4:16).

CÀNTIC 77 Llum enmig d’un món en tenebres

INTRODUCCIÓ *

1. Per què podem dir que l’obra de fer deixebles és una obra salvavides?

L’OBRA de fer deixebles és una obra salvavides! Per què diem això? Perquè Jesús va donar este manament registrat en Mateu 28:19, 20: «Aneu [...] i feu-los deixebles meus, batejant-los». Quanta importància té el baptisme? És un requisit per als qui volen salvar-se. El candidat al baptisme ha de tindre fe en l’únic mitjà per a la salvació: el sacrifici redemptor i la resurrecció de Jesús. Per això l’apòstol Pere va dir als seus companys cristians: «El baptisme [...] ara vos salva [...] gràcies a la resurrecció de Jesucrist» (1Pe 3:21, cursives i negretes nostres). Per tant, quan un nou deixeble es bateja, està en disposició de salvar-se.

2. Quina classe de mestres hauríem de ser segons 2 Timoteu 4:1, 2?

2 Per a fer deixebles, hem de cultivar «l’art de l’ensenyança» (llig 2 Timoteu 4:1, 2). Per què? Perquè Jesús ens va manar: «Aneu [...] i feu-los deixebles meus [...] ensenyant-los». L’apòstol Pau va dir «persevera» en este treball, «fent-ho així, et salvaràs a tu mateix i salvaràs els qui t’escolten». I per una bona raó va afegir: «Vetla sobre tu mateix i sobre allò que ensenyes» (1Tm 4:16, cursives i negretes nostres). Ja que ensenyar està lligat amb l’obra de fer deixebles, volem fer-ho de la millor manera.

3. Què analitzarem en este article sobre dirigir cursos bíblics?

3 Per tot el món, s’estan ensenyant les veritats bíbliques a milions de persones. Però, com es va destacar en l’article anterior, volem saber què podem fer per a que més d’estos estudiants arriben a ser deixebles batejats de Jesucrist. En este article, analitzarem cinc coses més que tot mestre ha de fer per a ajudar l’estudiant a progressar fins al baptisme.

DEIXA QUE LA BÍBLIA ENSENYE

Pregunta a un germà d’experiència què pots fer per a usar la Bíblia amb més eficiència (Consulta els paràgrafs 4-6) *

4. Per què ha de controlar-se el mestre quan dirigix un curs bíblic? (Consulta també la nota.)

4 El que ensenyem de la Paraula de Déu ens encanta, per això podríem sentir-nos temptats a parlar més del compte. No obstant, independentment de si dirigim l’estudi de La Talaia, l’estudi bíblic de congregació, o un curs de la Bíblia, no hauríem de parlar massa. Per a deixar que la Bíblia ensenye, el mestre ha de controlar-se i no tractar d’explicar tot el que sap sobre cert tema o passatge bíblic (Jn 16:12). * Compara el coneixement bíblic que tenies quan et vas batejar amb el que tens ara. Probablement, en aquell moment, només comprenies les ensenyances bàsiques (He 6:1). Has necessitat molts anys per a aprendre el que ara saps, per això, no intentes ensenyar-li-ho tot de colp a l’estudiant.

5. a) D’acord amb 1 Tessalonicencs 2:13, què volem que arribe a entendre l’estudiant respecte al que està aprenent? b) Com podem ajudar l’estudiant a expressar-se sobre el que està aprenent?

5 Volem que el nostre estudiant entenga que el que està aprenent prové de la Paraula inspirada de Déu (llig 1 Tessalonicencs 2:13). Com ho podem fer? Animant-lo a parlar sobre les coses que està aprenent. En comptes d’explicar-li sempre els textos bíblics, demana-li que ell te n’explique alguns. Ajuda’l a vore com la Paraula de Déu li aplica personalment. Quan llegiu textos bíblics, fes-li preguntes guiadores i d’opinió que t’ajuden a saber què pensa o sent al respecte (Lc 10:25-28). Per exemple, pregunta-li: «Quina qualitat de Jehovà es destaca en este text? Com pot ajudar-te esta ensenyança bíblica? Què penses del que acabes d’aprendre?» (Pr 20:5). Lo més important no és quant sap l’estudiant sinó quant valora i aplica el que sap.

6. Per què seria bo demanar-li a un publicador d’experiència que ens acompanye al curs bíblic?

6 T’han acompanyat alguna volta publicadors d’experiència al curs bíblic? En eixe cas, pots demanar-los la seua opinió respecte a la teua manera de dirigir-lo i preguntar-los si deixes que la Bíblia ensenye. Has de ser humil si vols millorar les teues habilitats d’ensenyança (compara-ho amb Fets 18:24-26). Després de l’estudi, podries preguntar-li al publicador d’experiència si creu que l’estudiant comprén bé el que està aprenent. També podries demanar-li a este mateix publicador que dirigisca el curs per tu si te’n vas fora durant una o dos setmanes. Així mantindràs la regularitat del curs bíblic i ajudaràs l’estudiant a vore la importància que té. No penses mai que és el «teu» estudi i que ningú més pot dirigir-lo. Després de tot, vols lo millor per a l’estudiant i que puga seguir aprenent la veritat.

ENSENYA AMB ENTUSIASME I CONVICCIÓ

Conta-li al teu estudiant experiències de germans per a que veja com pot aplicar els principis bíblics (Consulta els paràgrafs 7-9) *

7. Què pot ajudar l’estudiant a estimar el que està aprenent?

7 L’estudiant ha de percebre l’entusiasme i la convicció que sents per les veritats bíbliques (1Te 1:5). D’esta manera, probablement se sentirà més atret pel que està aprenent. Si és apropiat, dis-li com t’ha ajudat personalment viure d’acord amb els principis bíblics. Llavors, s’adonarà que la Bíblia conté guia pràctica que el pot beneficiar a ell també.

8. Què pots fer per a complementar el curs bíblic, i per què hauries de fer-ho?

8 Quan feu l’estudi, conta-li a l’estudiant experiències de germans que han afrontat reptes pareguts als seus i els han superat. Per exemple, algú de la congregació podria acompanyar-te i ajudar-lo amb la seua experiència. O pots buscar en jw.org experiències animadores de la sèrie «La Bíblia m’ha canviat la vida». * Articles i vídeos com estos ajudaran l’estudiant a vore lo savi d’aplicar els principis bíblics en la seua vida.

9. Com pots animar l’estudiant a compartir el que està aprenent amb els seus familiars i amics?

9 Si l’estudiant està casat, i el seu cònjuge no estudia, per què no el convidem a unir-se al curs? Anima l’estudiant a compartir el que està aprenent amb els seus familiars i amics (Jn 1:40-45). Com pots fer-ho? Podries preguntar-li: «Com explicaries esta veritat a la teua família?» o «Quin text gastaries per a explicar-li açò a un amic?». D’esta manera estaràs capacitant el teu estudiant per a ser mestre. Llavors, quan complisca els requisits, podrà començar a participar en la predicació com a publicador no batejat. També podries preguntar-li si coneix algú a qui li agradaria estudiar la Bíblia. En eixe cas, posa’t en contacte amb eixa persona lo més prompte possible i oferix-li un curs bíblic. Li podeu mostrar el vídeo Com és un curs de la Bíblia? *

ANIMA L’ESTUDIANT A FER AMICS EN LA CONGREGACIÓ

Anima l’estudiant a fer amics en la congregació (Consulta els paràgrafs 10, 11) *

10. Tal com descriu 1 Tessalonicencs 2:7, 8, com pot el mestre imitar l’exemple de Pau?

10 Els mestres han de mostrar interés sincer i personal en els seus estudiants. Han de vore’ls com futurs germans o germanes de la congregació (llig 1 Tessalonicencs 2:7, 8). Segur que deixar els amics del món i fer els canvis necessaris per a servir a Jehovà no els resultarà fàcil. Per això, hem d’ajudar-los a fer amics verdaders en la congregació. Fes-te amic del teu estudiant passant temps amb ell, no només durant el curs bíblic, sinó també en altres ocasions. Una cridada, un missatget o una breu visita entre classe i classe li mostrarà que realment et preocupes per ell.

11. Què volem que els nostres estudiants troben en la congregació, i per què?

11 Un proverbi africà diu: «Criar un xiquet és treball de tot un poble». I podríem dir que fer un deixeble és treball de tota una congregació. Per això és molt efectiu que els estudiants coneguen més germans i puguen beneficiar-se de la seua bona influència. Aixina podran disfrutar de relacionar-se amb els servents de Déu, qui els podran donar suport espiritual i emocional. Volem que cada estudiant se senta part de la congregació i de la nostra família espiritual. Volem atraure’l a la nostra càlida i carinyosa germandat cristiana. Llavors li serà més fàcil deixar de relacionar-se amb persones que no l’ajudaran a estimar a Jehovà (Pr 13:20). Si les seues amistats anteriors ja no volen saber res d’ell, sabrà que pot trobar amics verdaders en l’organització de Jehovà (Mc 10:29, 30; 1Pe 4:4).

DESTACA QUE L’OBJECTIU ÉS LA DEDICACIÓ I EL BAPTISME

Pas a pas, l’estudiant de la Bíblia sincer arribarà a la meta del baptisme! (Consulta els paràgrafs 12, 13)

12. Per què hauríem de parlar sobre la dedicació i el baptisme amb el nostre estudiant?

12 Parla obertament sobre la dedicació i el baptisme. Després de tot, el nostre objectiu al fer un curs bíblic és ajudar la persona a servir a Jehovà i batejar-se. Després d’uns pocs mesos d’estudiar regularment la Bíblia i, en especial, després de començar a assistir a les reunions, l’estudiant hauria de comprendre que el propòsit del curs bíblic és ajudar-lo a servir a Jehovà com un dels seus Testimonis.

13. Quins passos fa un estudiant per a progressar fins al baptisme?

13 Pas a pas, l’estudiant sincer de la Bíblia alcançarà la meta del baptisme. Primer, arriba a conéixer i a estimar a Jehovà, i posa fe en Ell (Jn 3:16; 17:3). Llavors, comença a tindre una relació personal amb Jehovà i a sentir-se part de la congregació (He 10:24, 25; Jm 4:8). Amb el temps, l’estudiant rebutja les males pràctiques i es penedix dels seus pecats (Fets 3:19). Mentrestant, la seua fe el mou a parlar de la veritat amb altres persones (2Co 4:13). Després, dedica la seua vida a Jehovà i ho simbolitza amb el baptisme (1Pe 3:21; 4:2). Quin dia més feliç! A mesura que l’estudiant fa els passos cap al seu objectiu, no et prives d’encomiar-lo i animar-lo a continuar progressant en la bona direcció.

AVALUA PERIÒDICAMENT EL PROGRÉS DE L’ESTUDIANT

14. Com pot el mestre avaluar el progrés de l’estudiant?

14 Hem de ser pacients amb el nostre estudiant quan l’ajudem a progressar fins a la dedicació i el baptisme. Però, en algun moment haurem d’assegurar-nos si té el desig de servir a Jehovà Déu. Veus indicis que està intentant obeir els manaments de Jesús? O només vol aprendre coses interessants de la Bíblia?

15. Quins indicis de progrés hauria de buscar el mestre en el seu estudiant?

15 Analitza regularment el progrés que està fent l’estudiant. Per exemple, expressa el que sent per Jehovà? Li ora? (Sl 116:1, 2) Disfruta de llegir la Bíblia? (Sl 119:97) Assistix regularment a les reunions? (Sl 22:23 [v. 22 NM]) Ha fet algun canvi en el seu estil de vida? (Sl 119:112) Ha començat a compartir el que està aprenent amb la família i els amics? (Sl 9:2 [v. 1 NM]) I més important encara, vol fer-se testimoni de Jehovà? (Sl 40:9 [v. 8 NM]) Si l’estudiant no està progressant en ningun d’estos aspectes, intenta descobrir la raó amb tacte i després analitza l’assumpte sent amable però franc. *

16. Què podria indicar que hauríem de discontinuar un curs bíblic?

16 Avalua periòdicament si deuries continuar el curs bíblic. Pregunta’t: «Es prepara l’estudiant la lliçó? Mostra interés per assistir a les reunions? Ha deixat arrere els mals hàbits? Ha renunciat a la seua religió anterior?». Si la resposta és no, continuar el curs bíblic seria com intentar donar classes de natació a algú que no vol ni tan sols tocar l’aigua! Si l’estudiant no valora genuïnament el que està aprenent i no està dispost a fer canvis, per què continuar estudiant amb ell?

17. D’acord amb 1 Timoteu 4:16, què ha de fer tot aquell que conduïx un curs bíblic?

17 Per a nosaltres és molt important complir amb la nostra responsabilitat de fer deixebles, i volem ajudar els nostres estudiants de la Bíblia a progressar fins al baptisme. Per això, deixarem que la Bíblia ensenye, parlarem amb entusiasme i convicció, i animarem l’estudiant a fer amics en la congregació. També emfatitzarem la meta de la dedicació i el baptisme, avaluant periòdicament el progrés de l’estudiant. (Consulta el quadro « Què ha de fer el mestre per a que l’estudiant arribe al baptisme».) Que contents estem de participar en esta obra salvavides! Estiguem determinats a esforçar-nos al màxim per conduir cursos bíblics que progressen fins al baptisme.

CÀNTIC 79 Ensenyem-los a ser ferms

^ § 5 Quan conduïm cursos bíblics, tenim el privilegi d’ajudar les persones a pensar i a actuar com a Jehovà li agrada. Este article analitzarà en detall com podem millorar les nostres habilitats d’ensenyança.

^ § 4 Consulta l’article «Coses que s’han d’evitar al dirigir un curs bíblic» en el Quadern d’activitats El viure cristià i la predicació de setembre de 2016.

^ § 8 Ves a QUI SOM > EXPERIÈNCIES.

^ § 9 En JW Library®, ves a MULTIMÈDIA > REUNIONS I PREDICACIÓ > FERRAMENTES PER A PREDICAR.

^ § 15 Consulta els articles «L’amor i la gratitud et motivaran a batejar-te» i «Estàs preparat per a batejar-te?» de La Talaia de març de 2020.

^ § 77 DESCRIPCIÓ DE LA IĿLUSTRACIÓ: Després d’una sessió d’estudi, la germana més experimentada li fa vore a la mestra perquè no és aconsellable que parle molt durant l’estudi.

^ § 79 DESCRIPCIÓ DE LA IĿLUSTRACIÓ: Durant el curs, l’estudiant aprén com ser millor esposa. Després compartix amb el seu marit el que ha aprés.

^ § 81 DESCRIPCIÓ DE LA IĿLUSTRACIÓ: L’estudiant, junt amb el seu marit, disfruta de companyia cristiana en casa d’una germana que ha conegut en la Sala del Regne.