Salta al contingut

Salta a la taula de continguts

ARTICLE D’ESTUDI 43

Jehovà ens « enfortirà »

Jehovà ens « enfortirà »

«[Déu] vos enfortirà, vos refermarà i vos donarà un fonament segur» (1 PE. 5:10).

CÀNTIC 38 Jehovà t’enfortirà

INTRODUCCIÓ a

1. D’on van traure forces els servents de Déu de l’antiguitat?

 LA BÍBLIA a sovint descriu els hòmens fidels com hòmens poderosos, però fins i tot els més forts a voltes sentien que no ho eren. Per exemple, en algunes ocasions, el rei David se sentia «tan fort com una muntanya», però en altres, li «va agarrar por» (Sal. 30:7 TNM). Encara que Samsó era excepcionalment fort quan Déu li donava el seu esperit, reconeixia que sense eixe poder es «tornaria feble, i seria com els altres hòmens» (Jut. 14:5, 6; 16:17). Així que eixos hòmens fidels només foren forts gràcies al poder de Jehovà.

2. Per què deia l’apòstol Pau que era dèbil i al mateix temps poderós? (2 Corintis 12:9, 10)

2 L’apòstol Pau reconeixia que ell també necessitava el poder de Jehovà (llig 2 Corintis 12:9, 10 TNM). Com molts de nosaltres, Pau tenia problemes de salut (Gàl. 4:13, 14). A més, també lluitava per fer el que és correcte i a voltes se sentia angoixat i temia per la seua vida (Rom. 7:18, 19; 2 Cor. 1:8, 9). Però, quan Pau era dèbil, era poderós. Com era això possible? Perquè Jehovà li donava les forces que necessitava per a aguantar les proves.

3. Quines preguntes respondrem en este article?

3 Jehovà promet donar-nos forces també (1 Pe. 5:10). Però no podem esperar rebre eixe poder sense fer res per la nostra part. Per a iŀlustrar-ho, el motor d’un cotxe fa que puga avançar. No obstant això, el conductor ha de xafar l’accelerador per a anar a qualsevol lloc. De manera pareguda, Jehovà està a punt per a donar-nos el poder que necessitem. Però, per a rebre este poder, hem de fer alguns passos. De quina manera ens dona Jehovà forces? I què hem de fer per a rebre-les? Per a saber-ho, analitzem com Jehovà li va donar forces al profeta Jonàs, a Maria —la mare de Jesús— i a l’apòstol Pau. També vorem com Jehovà continua enfortint els seus servents de hui en dia de manera pareguda.

L’ORACIÓ I L’ESTUDI T’ENFORTIRAN

4. Com podem rebre poder de part de Jehovà?

4 Una manera com podem rebre el poder de Jehovà és dirigint-nos a ell en oració. Com a resposta a les nostres oracions, Jehovà pot donar-nos un «poder incomparable» que va més enllà del que és normal (2 Cor. 4:7). També podem rebre forces quan llegim la seua Paraula i meditem en el que hem llegit, perquè el missatge de Jehovà «actua amb poder» en nosaltres (Heb. 4:12 TNM; Sal. 86:11). Si ores a Jehovà i lliges la seua Paraula, rebràs les forces que necessites per a aguantar, per a mantindre l’alegria o per a dur a terme una assignació difícil. Vegem com Jehovà va enfortir el profeta Jonàs.

5. Per què va necessitar forces el profeta Jonàs?

5 El profeta Jonàs va necessitar forces. Havia fugit d’una assignació complicada que Jehovà li havia donat. Com a resultat, ell i tots els qui anaven en el barco van estar a punt de morir en una gran tempestat. Quan el llançaren per la borda, es va trobar en un lloc on no havia estat mai: la tenebrosa panxa d’un gran peix. Com creus que se sentiria? Pensaria que anava a morir-se allí? Es preguntaria si Jehovà l’havia rebutjat? Sense dubte, degué haver-se sentit molt angoixat.

Igual que al profeta Jonàs, què pot donar-nos forces per a afrontar una prova? (Consulta els paràgrafs 6-9)

6. Segons Jonàs 2:1, 2, 7, què va enfortir a Jonàs mentres estava en la panxa del peix?

6 Què va fer Jonàs per a rebre forces mentres estava atrapat i aïllat en la panxa del peix? Lo primer, va ser orar (llig Jonàs 2:1, 2, 7 TNM). Encara que havia desobeït, Jonàs estava segur que Jehovà escoltaria la seua humil oració de penediment. També va meditar en el que havia llegit de les Escriptures. Per què podem dir això? Perquè en la seua oració, registrada en el capítol 2 de Jonàs, a sovint utilitza les mateixes expressions i frases que trobem en els salms (per exemple, compara-ho amb Jon. 2:2, 5; Sal. 69:1 i 86:7 en TNM). Està clar que Jonàs coneixia bé eixos passatges. Reflexionar en ells durant esta experiència tan dura li va donar la seguretat que Jehovà l’ajudaria. Més tard, després que el peix el vomitara en la platja, Jonàs estava preparat per a acceptar i complir el que Jehovà li havia manat (Jon. 2:11–3:4 [2:10–3:4 TNM]).

7, 8. Com va rebre forces un germà de Taiwan durant les seues proves?

7 L’exemple de Jonàs pot ajudar-nos quan travessem per diferents proves. Vegem el cas de Zhíming, b un germà de Taiwan que, a més de patir problemes greus de salut, ha d’aguantar oposició violenta per part de la família a causa de la seua fe en Jehovà. Ell obté forces de Jehovà a través de l’oració i de l’estudi, i admet: «A voltes, quan sorgixen problemes, em sent tan angoixat que no puc obtindre la calma suficient com per a fer el meu estudi personal». Però ell no es dona per vençut. Zhíming continua dient: «Primer li ore a Jehovà, després em pose els auriculars i escolte els nostres càntics. A voltes, inclús els cante en veu baixa fins que em calme. Llavors, comence a estudiar».

8 L’estudi personal ha enfortit a Zhíming de maneres inesperades. Per exemple, quan el nostre germà es recuperava d’una cirurgia major, una infermera li va dir que ell necessitava una transfusió de sang perquè la quantitat de glòbuls rojos que tenia era molt baixeta. Però la nit abans d’operar-se, Zhíming havia llegit l’experiència d’una germana a qui li havien fet la mateixa operació. Resulta que el seu nivell de glòbuls rojos era fins i tot més baixet que el d’ell, aixina i tot, ella no va acceptar la transfusió de sang i es va recuperar. Llegir esta experiència li va donar forces a Zhíming per a mantindre’s fidel.

9. Què pots fer si una prova t’ha deixat sense forces? (Mira també les iŀlustracions.)

9 Al passar per una prova, ¿t’has sentit tan angoixat que no has pogut expressar-li a Jehovà clarament els teus sentiments en oració? T’han faltat inclús les forces per a estudiar? Recorda que Jehovà comprén perfectament la teua situació. Aixina que, quan fas una oració senzilla, pots estar segur que et donarà exactament el que necessites (Efe. 3:20). Si el teu dolor, ja siga físic o emocional, et fa difícil llegir i estudiar, ¿per què no intentes escoltar els àudios de la Bíblia o de les nostres publicacions? També podria ajudar-te escoltar alguna de les nostres cançons o mirar un vídeo de jw.org. A l’orar-li a Jehovà i buscar la seua resposta en les provisions espirituals que ell et dona, li dones l’oportunitat d’enfortir-te.

ELS GERMANS T’ENFORTIRAN

10. De quines maneres poden enfortir-nos els nostres germans i germanes?

10 Jehovà pot utilitzar els nostres germans i germanes per a enfortir-nos. Ells poden ser «un consol» quan afrontem una prova o ens costa complir amb alguna assignació difícil (Col. 4:10, 11). Necessitem amics especialment «quan les coses van malament» (Prov. 17:17). Si ens falten les forces, els nostres germans poden ajudar-nos en sentit físic, emocional i espiritual. Vegem com va rebre forces i ajuda Maria, la mare de Jesús.

11. Per què va necessitar forces Maria?

11 Maria va necessitar forces per a fer la voluntat de Jehovà. L’àngel Gabriel li acabava de comunicar la responsabilitat tan gran que ella anava a rebre. T’imagines lo desbordada que degué sentir-se? No estava casada i anava a quedar-se embarassada! A més, no tenia experiència com a mare, però hauria de criar el xiquet que arribaria a ser el Messies. ¿I com li explicaria a Josep, el seu promés, que anava a quedar-se embarassada si no havia tingut mai relacions sexuals? (Lluc 1:26-33)

12. Segons Lluc 1:39-45, com va rebre Maria les forces que necessitava?

12 Com va rebre Maria les forces que necessitava per a complir esta assignació única i tan difícil? Confiant en l’ajuda dels altres. Per exemple, li va demanar a Gabriel que li donara més informació (Lluc 1:34). Poc després, va viatjar fins «a la regió muntanyosa» de Judà per a visitar a Elisabet, que era família seua. Aquell viatge va valdre la pena. Elisabet va felicitar a Maria i, inspirada per Jehovà, li va dir una profecia animadora sobre el xiquet que anava a tindre (llig Lluc 1:39-45 TNM). I Maria va dir de Jehovà que «les obres del seu braç són potents» (Lluc 1:46-51). Jehovà va utilitzar a Gabriel i a Elisabet per a enfortir a Maria.

13. Com es va beneficiar de buscar l’ajuda dels germans una germana de Bolívia?

13 Igual que a Maria, els germans poden enfortir-te. Vegem el cas de Dasuri, una germana de Bolívia que necessitava eixa classe d’ajuda. Quan al seu pare li diagnosticaren una malaltia terminal i el van hospitalitzar, Dasuri va voler fer-se càrrec d’ell (1 Tim. 5:4). Això no sempre va ser fàcil. Ella reconeix: «Moltes voltes sentia que ja no podia més». Al principi, ella no va demanar ajuda i explica el perquè: «No volia molestar els germans. Pensava que era Jehovà qui m’ajudaria, però em vaig adonar que a l’aïllar-me dels altres estava intentant arreglar els problemes per mi mateixa» (Prov. 18:1). Dasuri va decidir escriure a alguns germans i explicar-los la seua situació. Ella conclou dient: «No tinc paraules per a descriure lo molt que m’enfortiren els meus benvolguts germans. Em portaren menjar a l’hospital i em llegiren textos bíblics que em van consolar molt. Que meravellós és saber que no estem a soles. Pertanyem a la gran família de Jehovà, una família que sempre està disposta a ajudar-nos, a plorar amb nosaltres i a lluitar al nostre costat».

14. Per què hauríem d’acceptar l’ajuda dels ancians?

14 Una manera com Jehovà ens enfortix és per mitjà dels ancians. Són autèntics regals que ell utilitza per a renovar-nos les forces i animar-nos (Isa. 32:1, 2). Aixina que, quan estigues angoixat, conta’ls què et preocupa. I, quan t’oferisquen ajuda, no dubtes en acceptar-la. Recorda que Jehovà els utilitza per a fer-te fort.

L’ESPERANÇA PER AL FUTUR T’ENFORTIRÀ

15. Quina esperança meravellosa tenim tots els cristians?

15 Les promeses de la Bíblia poden donar-nos esperança i forces per a continuar servint a Jehovà (Rom. 4:3, 18-20). Com a cristians, tots tenim la meravellosa esperança de viure per sempre, ja siga en el cel o en un paradís ací en la terra. La nostra esperança ens dona forces per a aguantar les proves, predicar les bones notícies i complir amb les nostres assignacions en la congregació (1 Tes. 1:3). Eixa mateixa esperança va enfortir l’apòstol Pau.

16. Per què va necessitar forces l’apòstol Pau?

16 En la seua carta als corintis, Pau va mostrar que necessitava que Jehovà li donara forces al comparar-se a ell mateix a una fràgil gerra de fang. Ell se sentia oprimit, desconcertat, perseguit i tirat per terra. Inclús va estar a punt de perdre la seua vida (2 Cor. 4:8-10). Pau va escriure estes paraules durant el seu tercer viatge missional. Probablement en eixe moment, no sabia que encara li esperaven més dificultats. De fet, en eixe mateix viatge, va naufragar, una turba violenta el va atacar, i a més, va ser arrestat i empresonat.

17. En harmonia amb 2 Corintis 4:16-18, què li va donar forces a Pau per a aguantar les proves?

17 Al centrar-se en la seua esperança, Pau va obtindre les forces per a aguantar (llig 2 Corintis 4:16-18 TNM). Ell va dir als corintis que encara que el seu cos anara «desgastant-se», no permetria que això el desanimara, perquè estava centrat en el seu futur. La seua esperança de vida eterna en el cel era «d’una grandesa cada volta més extraordinària» i per això estava dispost a suportar qualsevol prova. Pau va meditar en eixa esperança i, com a resultat, va sentir que anava «renovant-se cada dia».

18. Com ha enfortit l’esperança a Tíhomir i la seua família?

18 Tíhomir, un germà de Bulgària, també troba forces en la seua esperança. Fa uns anys, Stravko, el seu germà menut, va morir en un accident. Com a resultat, durant un temps, Tíhomir es va sentir profundament abatut. Per a suportar la pena, ell i la seua família s’imaginen com serà la resurrecció. Ell explica: «Per exemple, parlem d’on ens retrobarem amb Stravko, quin menjar li prepararem, a qui invitarem a la primera festa quan ell ressuscite i què li contarem sobre els últims dies». Tíhomir diu que centrar-se en eixa esperança els dona forces per a continuar aguantant i esperant el temps en què Jehovà ressuscite a Stravko.

Com t’imagines la vida en el nou món? (Consulta el paràgraf 19) c

19. Què pots fer per a que la teua esperança siga més forta? (Mira també la iŀlustració.)

19 Què pots fer per a que la teua esperança siga més forta? Per exemple, si esperes viure eternament en la terra, llig el que la Bíblia diu sobre el paradís i medita en això (Isa. 25:8; 32:16-18). Imagina’t com serà la vida en el nou món i que tu estàs allí. A qui veus? Quins sons escoltes? Com et sents? Per a despertar la teua imaginació, mira les iŀlustracions de les nostres publicacions que descriuen el paradís o mira algun vídeo musical com La vida en el nou món, Està a punt de vindre o Imagina eixe dia. Si regularment apartes temps per a pensar en el nou món, les teues preocupacions et semblaran «momentànies i lleugeres» (2 Cor. 4:17). La teua esperança per al futur et donarà les forces que necessites per a aguantar les proves.

20. D’on podem obtindre forces inclús quan ens sentim dèbils?

20 Encara que ens sentim dèbils, gràcies al «poder de Déu farem proeses» (Sal. 108:14 [v. 13 TNM]). Jehovà ja t’ha donat les coses que necessites per a estar fort. Així que, quan necessites ajuda per a complir una assignació, aguantar una prova o mantindre l’alegria, ora a Jehovà de tot cor i busca la seua guia a través de l’estudi personal. Accepta l’ajuda dels germans i les germanes de la congregació, mantín viva la teua esperança pensant regularment en com serà la vida en el nou món. Llavors, el poder gloriós de Déu t’enfortirà i farà que ho pugues aguantar tot amb paciència i alegria (Col. 1:11).

CÀNTIC 33 Descarrega’t en Jehovà

a Este article ajudarà aquells que se senten sobrepassats per una prova o per una assignació que pensen que està més enllà de les seues capacitats. Aprendrem com Jehovà pot enfortir-nos i què podem fer per a rebre la seua ajuda.

b S’han canviat alguns noms.

c DESCRIPCIÓ DE LA IĿLUSTRACIÓ: Una germana sorda medita en les promeses de la Bíblia mentres mira un vídeo musical i deixa volar la imaginació pensant en com serà la seua vida en el nou món