Salta al contingut

Salta a la taula de continguts

ARTICLE D’ESTUDI 43

CÀNTIC 90 Animeu-vos els uns als altres

Com resoldre els dubtes

Com resoldre els dubtes

«Comproveu totes les coses» (1 TES. 5:21 TNM).

QUÈ VOREM

El que podem fer si tenim dubtes que afecten el nostre servici a Jehovà.

1, 2. a) Quines preguntes podrien fer-se alguns servents de Jehovà? b) Què analitzarem en este article?

 TOTS tenim dubtes a a voltes. Per exemple, imagina’t un jove que es pregunta si Jehovà s’interessa per ell i, per això, no està segur si hauria de batejar-se. O pensa en un germà de mitjana edat que de jove va buscar els interessos del Regne en comptes d’una carrera en este món. Ara té lo justet per a cuidar de la seua família i es pregunta si va prendre la millor decisió. O imagina una germana major que té poques energies i se sent desanimada perquè no pot fer tant com abans. T’has fet alguna volta preguntes com: «S’interessa Jehovà per mi? Han valgut la pena els sacrificis que he fet per Jehovà? Soc encara útil per a ell?».

2 Si deixem preguntes com estes sense resposta, el nostre servici a Déu podria vore’s afectat. En este article, analitzarem que centrar-nos en principis bíblics pot ajudar-nos 1) si dubtem que Jehovà s’interessa per nosaltres, 2) si pensem que no hem pres bones decisions en el passat o 3) si sentim que ja no li som útils.

COM RESOLDRE ELS DUBTES

3. Què podem fer si tenim preguntes?

3 Quan ens sorgisquen preguntes, és important que busquem les respostes en la Bíblia. Si ho fem, la nostra fe s’enfortirà, creixerem en sentit espiritual i estarem millor equipats per a mantindre’ns «ferms en la fe» (1 Cor. 16:13).

4. Com podem comprovar «totes les coses»? (1 Tessalonicencs 5:21)

4 Llig 1 Tessalonicencs 5:21. La Bíblia ens anima a comprovar «totes les coses». Com podem fer això? Assegurant-nos que el que creiem és veritat comparant-ho amb el que diu la Bíblia. Per exemple, analitzem el cas del jove que es pregunta si Jehovà s’interessa per ell. Hauria de deixar esta pregunta sense resposta? No, hauria de comprovar «totes les coses» estudiant la Bíblia per a saber el que Jehovà pensa d’ell realment.

5. Com podem trobar la resposta de Jehovà a les nostres preguntes?

5 Quan llegim la Bíblia, és com si Jehovà ens parlara. Però hem de fer molt més que això si volem trobar la resposta de Jehovà a les nostres preguntes. Al llegir-la, hem de centrar tota la nostra atenció en el tema que ens preocupa utilitzant les ferramentes d’estudi que ens dona l’organització de Jehovà (Prov. 2:3-6). A més, podem demanar-li a Jehovà en oració que ens ajude i ens guie a trobar la resposta a la nostra pregunta. Després, podem buscar principis bíblics i informació pràctica que aplique a la nostra situació. També ens serà d’ajuda considerar relats de personatges bíblics que afrontaren una situació similar.

6. Com ens ajuden les reunions a resoldre els dubtes?

6 Jehovà també ens parla a través de les reunions. Si assistim regularment, podem escoltar alguna cosa en un discurs o en un comentari que pot ser just el que necessitem per a superar els nostres dubtes (Prov. 27:17). Vegem ara com podem resoldre alguns dubtes específics.

QUAN DUBTES QUE JEHOVÀ S’INTERESSA PER TU

7. Quina pregunta podrien fer-se alguns?

7 Alguna volta t’has preguntat si Jehovà de deveres s’interessa per tu? Si et sents insignificant, la idea de ser amic del Creador de l’univers et pot paréixer impossible. Lo mateix li va passar al rei David. A ell el sorprenia que Jehovà es fixara en els humans i per això li va preguntar: «Senyor, què és l’home per a fixar-t’hi? Què és un mortal perquè el tingues en compte?» (Sal. 144:3). On podries trobar la resposta a esta pregunta?

8. Segons 1 Samuel 16:6, 7, 10-12, en què es fixa Jehovà?

8 La Bíblia ens ensenya que Jehovà s’interessa en els qui pareixen poc importants per als altres. Per exemple, Jehovà va enviar a Samuel a casa de Jessé per a nomenar a un dels seus fills rei d’Israel. Jessé li va presentar a tots els seus fills excepte al més jove, David. b Però era exactament l’escollit de Jehovà, qui havia vist lo més important: que David l’estimava (llig 1 Samuel 16:6, 7, 10-12).

9. Com pots estar segur que Jehovà s’interessa per tu? (Mira també la il·lustració.)

9 Com ha demostrat Jehovà que es fixa i s’interessa per tu? Donant-te consells adequats segons les teues necessitats (Sal. 32:8). Pensa, com podria fer això si no et coneguera bé? (Sal. 139:1) Quan poses en pràctica el que Jehovà diu i veus com t’ajuda, arribes a estar convençut que s’interessa per tu (1 Cròn. 28:9; Fets 17:26, 27). Jehovà veu tots els esforços que fas per obeir-lo, les bones qualitats que tens i també vol ser el teu amic (Jer. 17:10). Pots estar segur que estarà molt content si acceptes la seua amistat (1 Jn. 4:19).

«Si el busques [a Jehovà], ell es deixarà trobar» (1 Cròn. 28:9) (Consulta el paràgraf 9) c


QUAN DUBTES D’HAVER PRES BONES DECISIONS

10. Al pensar en les decisions del passat, quines preguntes podrien sorgir?

10 A voltes podríem mirar arrere i dubtar si les decisions que vam prendre en el passat van ser les millors. Potser vam decidir renunciar a una carrera o a un negoci per a servir plenament a Jehovà. És possible que hagen passat molts anys i vegem que alguns coneguts van prioritzar la seua carrera laboral i ara disfruten d’una aparent seguretat econòmica. Com a resultat, podríem preguntar-nos: «Han valgut la pena els sacrificis que he fet per Jehovà? O m’han fet perdre bones oportunitats?».

11. Per què estava desanimat l’escriptor del Salm 73?

11 Si tens dubtes similars, analitza com se sentia l’escriptor del Salm 73. Ell veia que hi havia gent que aparentment disfrutava de bona salut i d’una vida prospera i sense preocupacions (Sal. 73:3-5, 12). Quan els observava, pensava que els esforços que feia per a servir a Jehovà no valien la pena. Estava «tot el dia» angoixat per este pensament tan negatiu (Sal. 73:13, 14). Ara bé, què va fer per a superar eixos sentiments?

12. Segons Salm 73:16-18, com va resoldre el salmiste les seues preocupacions?

12 Llig Salm 73:16-18. El salmiste va anar al santuari de Jehovà. Allí va poder pensar amb claredat i va arribar a la conclusió que, encara que la vida d’alguns pareixia fàcil, no tenien esperança per al futur. Este pensament li va donar pau interior, convençut que buscar les coses espirituals sempre és la millor decisió. Com a resultat, es va decidir a continuar servint a Jehovà (Sal. 73:23-28).

13. Com podem trobar pau interior si no estem segurs d’haver pres les millors decisions? (Mira també la il·lustració.)

13 Amb l’ajuda de la Paraula de Déu, nosaltres també podem arribar tindre la mateixa pau interior. Què hem de fer? Recordem les coses bones que tenim i que la gent d’este món no té, com per exemple l’aprovació de Jehovà. Potser confien completament en el que han conseguit en la vida perquè no tenen esperança per al futur, però les promeses de Jehovà superen tot el que podem imaginar (Sal. 145:16). A més, no oblidem que mai podrem saber com hauria sigut la nostra vida si haguérem pres decisions diferents. Però una cosa és segura: els que prenen decisions per amor a Déu i als altres, mai es perdran res de bo.

Centra’t en les benediccions que Jehovà ha promés (Consulta el paràgraf 13) d


QUAN DUBTES SI ERES ÚTIL PER A JEHOVA

14. Per què a alguns els falta confiança, i què podrien preguntar-se?

14 Alguns servents de Jehovà estan patint els efectes de l’edat, de la mala salut o d’alguna limitació. Això els podria fer dubtar si continuen sent importants per a Jehovà i preguntar-se: «Encara soc útil als ulls de Jehovà?».

15. De què estava convençut l’escriptor del Salm 71?

15 L’escriptor del Salm 71 se sentia de manera pareguda. Ell va orar: «Ara que decau el meu vigor no m’abandones» (Sal. 71:9, 18). No obstant això, el salmiste estava convençut que si servia a Jehovà lleialment, ell el guiaria i l’ajudaria. Tal com va aprendre el salmiste, Jehovà es complau en aquells que s’esforcen per servir-lo a pesar de les seues limitacions (Sal. 37:23-25).

16. De quines maneres són útils els germans majors als ulls de Jehovà? (Salm 92:12-15)

16 Germans majors, vegeu la vostra situació des del punt de vista de Jehovà. Ell pot ajudar-vos a servir-lo fidelment a pesar de les vostres limitacions físiques (llig Salm 92:12-15 TNM). En comptes de centrar-vos en el que no podeu fer, concentreu-vos en el que sí que podeu. Per exemple, podeu enfortir els altres amb el vostre bon exemple i interés personal. Podeu contar als altres com Jehovà vos ha ajudat al llarg dels anys i compartir la vostra esperança en el compliment de les seues promeses. Mai oblideu que les vostres oracions a favor dels altres són molt poderoses (1 Pe. 3:12). No importa quines siguen les nostres circumstàncies, tots podem fer alguna cosa a favor de Jehovà i a favor dels altres.

17. Per què hauríem de resistir la tendència a comparar-nos amb els altres?

17 Si et frustra no poder fer més en el servici a Jehovà, estigues segur que ell valora tot el que pots fer. Potser tendixes a comparar-te amb els altres. Per què no hauries de fer això? Perquè Jehovà no ho fa (Gàl. 6:4). Per exemple, Maria li va regalar a Jesús un oli perfumat molt costós (Jn. 12:3-5). Per contra, la viuda pobra va donar dos monedes de poc valor en el temple (Lluc 21:1-4). Però Jesús no va comparar estes dos dones, més bé va vore els dos sacrificis com una mostra de fe. De la mateixa manera, Jehovà valora tot el que fem, encara que siga poquet, sempre que estiga motivat per la nostra obediència i per l’amor que sentim per ell.

18. Què ens ajudarà a resoldre els nostres dubtes? (Consulta també el quadro « La Paraula de Jehovà pot ajudar-te a resoldre els dubtes».)

18 És normal que a voltes tinguem dubtes. No obstant això, com hem vist, la Bíblia pot ajudar-nos a superar-los. Esforcem-nos per resoldre’ls, d’esta manera tindrem més confiança. Podem estar segurs que Jehovà s’interessa en cada un de nosaltres, que aprecia els nostres sacrificis i que promet recompensar-nos. Sí, no hi ha dubte que Jehovà ens estima i es preocupa per cada un dels seus servents lleials.

CÀNTIC 111 Grans motius d’alegria!

a SIGNIFICAT DE L’EXPRESSIÓ: En este article, parlem de dubtes que ens causen inseguretat sobre el nostre valor als ulls de Jehovà o sobre lo sàvies que han sigut les decisions que hem pres en el passat. Estos no són la classe de dubtes que la Bíblia diu que són causats per la falta de fe en Jehovà i en les seues promeses.

b La Bíblia no ens diu quina edat exacta tenia David quan Jehovà el va escollir, però probablement encara era un adolescent (consulta La Atalaya de l’1 de setembre de 2011, pàg. 29 § 2).

c DESCRIPCIÓ DE LES IL·LUSTRACIONS: Una jove Testimoni busca el consell de Jehovà en les Escriptures.

d DESCRIPCIÓ DE LA IL·LUSTRACIÓ: Un germà fent treball físic per a mantindre la seua família, però té la ment centrada en el Paradís.