Salta al contingut

Salta a la taula de continguts

ARTICLE D’ESTUDI 41

CÀNTIC 13 Jesucrist, el nostre model

Què aprenem dels últims 40 dies de Jesús en la terra?

Què aprenem dels últims 40 dies de Jesús en la terra?

«Al llarg de 40 dies, se’ls va aparéixer moltes voltes i els va parlar sobre el Regne de Déu» (FETS 1:3).

QUÈ VOREM

L’exemple que Jesús va posar els últims 40 dies que va passar en la terra, i com podem imitar-lo.

1, 2. Què va passar quan dos deixebles de Jesús anaven de camí a Emmaús?

 ÉS EL 16 de nissan de l’any 33. Els deixebles de Jesús estan molt desanimats i s’han quedat paralitzats per la por. Dos d’ells van de camí a Emmaús, un poble que està a 11 kilòmetres de Jerusalem. Estan molt tristos, perquè acaba de morir Jesús, l’home al qual seguien. Confiaven que el Messies fera coses meravelloses pels jueus, però la seua esperança ha desaparegut. Ara bé, no tardarien molt en endur-se una sorpresa.

2 Un estrany se’ls acosta i comença a caminar al seu costat. Els deixebles li conten lo tristos que estan pel que ha passat amb Jesús. Llavors, este home comença una conversació que els canviarà la vida. «Començant per Moisés i tots els Profetes» els explica per què el Messies havia de sofrir i morir. Quan arriben a Emmaús, els deixebles s’adonen que este home era Jesús, a qui Déu havia ressuscitat. No podem ni imaginar-nos l’alegria que sentirien els deixebles al saber que el Messies estava viu! (Lluc 24:13-35)

3, 4. Quin canvi van experimentar els deixebles de Jesús, i què aprendrem en este article? (Fets 1:3)

3 Jesús es va aparéixer als seus deixebles moltes voltes al llarg dels seus últims 40 dies en la terra (llig Fets 1:3). Durant eixe temps, els seguidors de Jesús van passar de la por i la pena a l’alegria, la confiança i la valentia per a predicar i ensenyar les bones notícies del Regne. a

4 Estudiar este episodi tan emocionant de la vida de Jesús ens beneficiarà. En este article, vorem com Jesús va utilitzar este temps 1) per a animar els seus deixebles, 2) per a ajudar-los a comprendre les Escriptures i 3) per a capacitar-los per a assumir majors responsabilitats. En cada cas, vorem com podem imitar l’exemple de Jesús.

ANIMEM ELS ALTRES

5. Per què necessitaven ànim els deixebles de Jesús?

5 Els deixebles de Jesús necessitaven ànim, perquè havien deixat cases, famílies i negocis per a seguir-lo (Mat. 19:27). A altres els van tractar injustament per haver-se fet deixebles seus (Jn. 9:22). Però van estar dispostos a fer estos sacrificis, perquè creien fermament que Jesús era el Messies promés (Mat. 16:16). No obstant això, la seua esperança va desaparéixer quan Jesús va ser executat, i es quedaren desconsolats.

6. Què va fer Jesús quan va ressuscitar?

6 Sense dubte, Jesús comprenia que la pena que sentien els seus deixebles no era un senyal de debilitat espiritual, sinó una reacció lògica a una terrible pèrdua. Aixina que des del mateix moment que va ressuscitar, va començar a animar-los. Per exemple, es va aparéixer a Maria Magdalena mentres plorava en la seua tomba (Jn. 20:11, 16). A més, es va aparéixer als dos deixebles que hem descrit al principi de l’article, i també a l’apòstol Pere (Lluc 24:34). Què podem aprendre de l’exemple de Jesús? Analitzem què va passar quan es va aparéixer a Maria Magdalena.

7. Segons Joan 20:11-16, què estava fent Maria quan Jesús la va vore, i què es va sentir motivat a fer? (Mira també la il·lustració.)

7 Llig Joan 20:11-16. El 16 de nissan de bon matí, un grup de dones lleials anaren al lloc on havien enterrat a Jesús (Lluc 24:1, 10). Centrem-nos en el que li va passar a una d’elles, a Maria Magdalena. Quan va arribar a la tomba, va vore que estava buida. Aixina que se’n va anar corrents a dir-li-ho a Pere i a Joan, i després va tornar amb ells a la tomba. Quan van confirmar que estava buida, els hòmens se’n tornaren a casa, però Maria es va quedar allí plorant. Poc s’imaginava que Jesús l’estava observant. Commogut per les seues llàgrimes, se li va aparéixer, va parlar amb ella i li va donar una assignació molt important: contar als seus germans que havia ressuscitat. Açò la va animar molt (Jn. 20:17, 18).

Imitem a Jesús al ser observadors i mostrar empatia als qui estan desanimats (Consulta el paràgraf 7)


8. Com podem imitar a Jesús?

8 Com podem nosaltres imitar a Jesús? Podem fer molt per motivar els nostres germans i germanes a continuar servint a Jehovà si, igual que Jesús, som conscients dels seus problemes i els parlem amb empatia. Analitzem l’experiència de Jocelyn, qui va perdre a la seua germana en un accident. Ella diu: «Durant molts mesos, estava tan trista que no alçava el cap». No obstant això, un germà i la seua dona la van convidar a casa, la van escoltar amb empatia i li van fer vore que Déu la volia molt. Jocelyn afig: «Va ser com si Jehovà m’enviara un bot salvavides enmig d’aquella negra tempestat. Em van ajudar a recuperar el meu desig de continuar servint a Jehovà». Nosaltres també podem animar els altres escoltant-los atentament quan ens òbriguen el seu cor i parlant-los amb empatia per a que puguen continuar servint a Déu (Rom. 12:15).

AJUDEM ELS ALTRES A RAONAR UTILITZANT LA BÍBLIA

9. Quin reptes afrontaren els deixebles de Jesús, i com els va ajudar ell?

9 Els deixebles de Jesús van acceptar la Paraula de Déu i es van esforçar per posar-la en pràctica (Jn. 17:6). Aixina i tot, el fet que Jesús morira en un pal de turment com un criminal els va confondre. Jesús sabia que tenien dubtes, no perquè no tingueren fe o no estimaren a Jehovà, sinó perquè necessitaven comprendre millor la Paraula de Déu (Lluc 9:44, 45; Jn. 20:9). Aixina que els va ensenyar a raonar utilitzant les Escriptures. Analitzem com ho va fer quan es va aparéixer als dos deixebles de camí a Emmaús.

10. Com va convéncer Jesús als seus deixebles que ell era el Messies? (Lluc 24:18-27)

10 Llig Lluc 24:18-27. Fixem-nos que Jesús no els va dir immediatament qui era, en comptes d’això, els va fer preguntes. Per quina raó? Perquè volia que expressaren el que pensaven i sentien. I aixina ho van fer, li contaren que estaven preocupats perquè esperaven que Jesús alliberara Israel de l’opressió romana. Després d’escoltar-los, Jesús va utilitzar les Escriptures per a ajudar-los a comprendre el que havia passat. b Aquella mateixa nit, també es va aparéixer a altres deixebles i els va explicar el significat d’estes veritats (Lluc 24:33-48). Què ens ensenya este relat?

11, 12. a) Quina lliçó podem aprendre de la manera com Jesús va ensenyar les veritats de la Bíblia? (Mira també les il·lustracions.) b) Com va ajudar a Nortey el germà que li feia l’estudi?

11 Com podem nosaltres imitar a Jesús? Primer, a l’ensenyar als estudiants de la Bíblia, fem-los preguntes amb tacte per a saber el que pensen i senten (Prov. 20:5). Una volta comprenguem els seus sentiments, mostrem-los com trobar textos que apliquen a la seua situació. Esforcem-nos per no dir-los el que han de fer, més bé, ajudem-los a raonar amb les Escriptures i a vore com posar en pràctica els principis bíblics. Analitzem l’experiència d’un germà de Ghana a qui li diuen Nortey.

12 Quan Nortey tenia 16 anys, va començar a estudiar la Bíblia, però la seua família en seguida es va oposar. Què el va ajudar a continuar estudiant? Li va resultar molt útil que el germà que li feia l’estudi ja haguera utilitzat el capítol 10 de Mateu per a explicar-li que els verdaders cristians seran perseguits. Nortey diu: «El fet que la meua família se m’oposara, em va convéncer que havia trobat la veritat». Este germà també el va ajudar a raonar utilitzant Mateu 10:16 per a que fora prudent i respectuós a l’hora de parlar de temes religiosos en casa. Després de batejar-se, Nortey volia ser precursor, però son pare esperava que anara a la universitat. En comptes de dir-li el que havia de fer, este germà li va fer preguntes per a ajudar-lo a raonar amb els principis bíblics. Quin va ser el resultat? Nortey va decidir emprendre el servici a temps complet i, per això, son pare li va dir que se n’anara de casa. Es penedix Nortey d’haver pres aquella decisió? Ell diu: «Estic completament convençut que vaig prendre la decisió correcta». Quan dediquem temps a ajudar els altres a raonar utilitzant les Escriptures, els ajudem a enfortir la seua fe i a continuar servint a Jehovà (Efe. 3:16-19).

Imitem a Jesús a l’ajudar els altres a comprendre les Escriptures (Consulta el paràgraf 11) e


AJUDEM ELS GERMANS A PROGRESSAR

13. Què va fer Jesús per a assegurar-se que l’obra de predicar continuara després que ell tornara al cel? (Efesis 4:8)

13 Mentres Jesús estava en la terra, va fer exactament el que son Pare li havia encarregat (Jn. 17:4). Jesús no pensava que per a que una cosa es fera bé, l’havia de fer un mateix. Durant els tres anys i mig que va dedicar a la predicació, va capacitar a altres per a fer esta labor. Abans de tornar al cel, Jesús va confiar als seus deixebles, alguns dels quals estaven en els vint-i-pocs, la responsabilitat de cuidar de les ovelletes de Jehovà i dur la davantera en l’obra de predicar i ensenyar (llig Efesis 4:8). Com va utilitzar Jesús els seus últims 40 dies de vida en la terra per a ajudar a convertir-se en regals a estos hòmens dedicats, lleials i treballadors?

14. Com va ajudar Jesús als seus deixebles a créixer espiritualment durant els seus últims 40 dies en la terra? (Mira també la il·lustració.)

14 Jesús va aconsellar de manera franca però amorosa els seus deixebles. Per exemple, es va fixar que alguns d’ells dubtaven que ell havia ressuscitat, i per això els va haver d’aconsellar (Lluc 24:25-27; Jn. 20:27). També els va dir que havien de centrar-se més en cuidar del poble de Jehovà que en fer diners (Jn. 21:15). A més, els va animar a no comparar-se amb els altres (Jn. 21:20-22). Finalment, va corregir algunes idees errònies que tenien sobre el Regne i els va ajudar a centrar-se en predicar les bones notícies (Fets 1:6-8). Ara bé, què poden aprendre de Jesús els ancians?

Imitem a Jesús a l’ajudar els germans a qualificar per a tindre més responsabilitats (Consulta el paràgraf 14)


15, 16. a) Explica de quines maneres poden els ancians imitar a Jesús. b) Com es va beneficiar Patrick dels consells que li van donar?

15 Com poden els ancians imitar a Jesús? Una cosa que han de fer és capacitar i ajudar els germans, encara que siguen relativament jóvens, a qualificar per a majors responsabilitats. c No han d’esperar que estos hòmens siguen perfectes, més bé, han de donar-los consell amorós per a que vegen la necessitat de ser humils, fidels i estar dispostos a servir els altres, i aixina podran anar guanyant experiència (1 Tim. 3:1; 2 Tim. 2:2; 1 Pe. 5:5).

16 Analitzem com un germà, a qui li diuen Patrick, es va beneficiar dels consells que li van donar. Com a jove, solia parlar amb falta de respecte i era poc considerat, inclús amb les germanes. A un ancià madur li va cridar l’atenció el comportament de Patrick i li va donar un consell amable però directe. Patrick diu: «M’alegre que ho fera. Solia desanimar-me quan veia que altres germans rebien privilegis que jo volia. Però gràcies al consell que em va donar l’ancià, vaig vore que era més important servir els germans amb humiltat que rebre responsabilitats en la congregació». Com a resultat, Patrick va ser nomenat ancià quan només tenia 23 anys (Prov. 27:9).

17. Com va mostrar Jesús que confiava en els seus deixebles?

17 Jesús va donar als seus deixebles la responsabilitat no només de predicar sinó també d’ensenyar (consulta la nota d’estudi «Enséñenles» de Mateu 28:20). Potser els deixebles no es veien capaços de dur a terme el que Jesús els havia demanat, però ell estava segur que sí, i aixina els ho va fer saber. Expressant completa confiança en ells, Jesús els va dir: «Tal com el Pare m’ha enviat a mi, jo també vos envie a vosaltres» (Jn. 20:21).

18. Com poden els ancians imitar a Jesús?

18 Com poden els ancians imitar a Jesús? Els ancians madurs deleguen responsabilitats (Fili. 2:19-22). Per exemple, poden demanar als jóvens que ajuden en la neteja i manteniment de la Sala del Regne. A més, expressen confiança en els germans a qui han delegat una faena capacitant-los i confiant que la faran correctament. Matthew, un germà que fa poc que l’han nomenat ancià, diu que aprecia molt que els ancians madurs que l’han capacitat confien que farà bé l’assignació que li hagen manat. Ell diu: «Quan m’equivoque, m’ajuden a vore com aprendre dels meus errors i a fer-ho millor la pròxima volta». d

19. Què hauríem d’estar decidits a fer?

19 Jesús va utilitzar els seus últims 40 dies en la terra per a animar, ensenyar i capacitar els altres. Estiguem sempre decidits a seguir el seu exemple amb atenció (1 Pe. 2:21). Podem comptar amb la seua ajuda! Després de tot, Jesús ens ha promés: «Estaré amb vosaltres tots els dies fins a la conclusió del sistema» (Mat. 28:20).

CÀNTIC 15 Glòria al Primogènit!

a Els Evangelis i altres llibres bíblics mostren que Jesús es va aparéixer als seus deixebles moltes voltes després de ressuscitar. Es va aparéixer a Maria Magdalena (Jn. 20:11-18); a altres dones (Mat. 28:8-10; Lluc 24:8-11); a dos deixebles (Lluc 24:13-15); a Pere (Lluc 24:34); a tots els apòstols excepte Tomàs (Jn. 20:19-24); a tots els apòstols inclòs Tomàs (Jn. 20:26); a set deixebles (Jn. 21:1, 2); a més de 500 deixebles (Mat. 28:16; 1 Cor. 15:6); al seu germà Jaume (1 Cor. 15:7); a tots els apòstols (Fets 1:4); i als apòstols prop de Betània (Lluc 24:50-52). Probablement es va aparéixer en més ocasions, però la Bíblia no ho menciona (Jn. 21:25).

b Per a vore una llista de profecies messiàniques, consulta l’article de jw.org «Demostren les profecies messiàniques que Jesús era el Messies?».

c En alguns casos, es pot nomenar superintendents de circuit a germans qualificats d’entre 25 i 30 anys. No obstant això, primer han de guanyar experiència servint com ancians.

d Per a més suggerències sobre com ajudar els germans jóvens a qualificar per a tindre més responsabilitats, repassa el número de La Atalaya d’agost de 2018, pàgs. 11, 12 § 15-17, i el de La Atalaya del 15 d’abril de 2015, pàgs. 3-13.

e DESCRIPCIÓ DE LA IL·LUSTRACIÓ: Després que l’ajudaren a raonar amb les Escriptures, un estudiant de la Bíblia decidix tirar tota la seua decoració de Nadal.