Salta al contingut

Salta a la taula de continguts

ARTICLE D’ESTUDI 36

Valora la força dels jóvens

Valora la força dels jóvens

«La força és l’honor dels jóvens» (PR 20:29).

CÀNTIC 88 Fes-me conéixer els teus camins

INTRODUCCIÓ *

1. Quina bona meta podem posar-nos a mesura que ens fem majors?

A MESURA que ens fem majors, podria preocupar-nos no ser tan útils per a Jehovà com ho érem abans. Encara que és possible que tinguem menys forces, podem utilitzar la saviesa i l’experiència que hem adquirit per a ajudar els jóvens a alcançar tot el seu potencial i a acceptar noves responsabilitats. Un ancià d’experiència va dir: «Quan vaig començar a sentir-me limitat per l’edat, vaig donar gràcies per tindre germans jóvens qualificats que estigueren disponibles per a encarregar-se de la faena».

2. Què analitzarem en este article?

2 En l’article anterior, vam analitzar com es beneficien els jóvens quan es fan amics dels germans majors. En este article, vorem com la humiltat, la modèstia, la gratitud i la generositat, entre altres qualitats, poden ajudar els majors a treballar colze a colze amb els jóvens. I també vorem com, gràcies a això, tota la congregació es beneficia.

SIGUES HUMIL

3. D’acord amb Filipencs 2:3, 4, què és la humiltat, i com pot ajudar esta qualitat a un cristià?

3 Els germans majors han de ser humils si volen ajudar els jóvens. El qui és humil considera els altres superiors a ell (llig Filipencs 2:3, 4). Els majors que mostren esta qualitat reconeixen que moltes voltes hi ha més d’una manera de fer bé les coses d’acord amb les Escriptures. Per tant, no esperen que es facen com ells solien fer-les (Ecle 7:10). Encara que poden compartir amb els jóvens la seua experiència valuosa, comprenen que «el decorat d’aquest món canvia molt de pressa» i que necessiten adaptar-se a les noves circumstàncies (1Co 7:31 NT).

Els germans majors són generosos al compartir la seua experiència amb els altres (Consulta els paràgrafs 4, 5) *

4. Com mostren els superintendents de circuit una actitud similar a la dels levites?

4 Els majors que són humils reconeixen que amb l’edat no poden fer tant com feien abans. Pensem, per exemple, en els superintendents de circuit. Al complir els 70 anys, se’ls convida a mamprendre una assignació diferent, i això pot ser tot un repte! Per què? Perquè els encantava la seua assignació i eren molt feliços ajudant els seus germans. Ara bé, encara que el seu desig d’ajudar els altres continua ben viu, entenen que és millor que els jóvens s’encarreguen d’esta faena. Mostren una actitud similar a la dels levites de l’antic Israel, els quals havien de deixar el seu servici en el tabernacle a l’edat de 50 anys. El goig d’estos levites no depenia d’un privilegi en particular. Més bé, disfrutaven dels privilegis que tenien al seu abast i feien tot el que podien per a ajudar als jóvens (Nm 8:25, 26). Hui en dia, tot i que els qui eren superintendents de circuit ja no atenen diferents congregacions, són una verdadera benedicció en la congregació on han sigut assignats.

5. Què aprenem de l’exemple de Dan i Katie?

5 Vegem l’exemple de Dan, qui va servir com a superintendent de circuit durant 23 anys. Quan va complir els 70, a ell i a la seua dona Katie, els van assignar com a precursors especials. Com s’han adaptat a les noves circumstàncies? Dan diu que ara està més ocupat que mai. S’encarrega de les seues responsabilitats de congregació, ajuda els germans a qualificar com a servents ministerials i capacita els publicadors per a predicar en àrees metropolitanes i presons. Germans majors, siga que serviu a temps complet o no, podeu fer molt pels altres adaptant-vos a les noves circumstàncies, posant-vos altres metes i centrant-vos en el que podeu fer, en comptes d’en el que no podeu fer.

SIGUES MODEST

6. Per què és savi ser modest? Iŀlustra-ho.

6 La persona modesta és conscient de les seues limitacions (Pr 11:2 TNM). La modèstia la motiva a ajustar les seues expectatives respecte al que pot fer, i això li permet mantindre l’alegria i continuar treballant. Podríem comparar la persona modesta amb algú que puja en cotxe un port de muntanya. El conductor ha de posar una marxa més curta per a poder pujar la costera. És de veres que això li suposarà anar més lent, però li permetrà continuar avançant. De manera similar, la persona modesta sap quan ha de reduir la marxa per a continuar servint a Jehovà i seguir ajudant els altres (Fl 4:5 TNM).

7. Com va mostrar modèstia Barziŀlai?

7 Vegem l’exemple de Barziŀlai, qui tenia 80 anys quan el rei David li va oferir formar part de la cort reial. Com Barziŀlai era modest, va declinar l’oferta del rei. Conscient de les limitacions que tenia per l’edat, Barziŀlai va recomanar a Quimham, un home més jove, per a que ocupara el seu lloc (2Sa 19:36-38 [vv. 35-37 TNM]). Igual que Barziŀlai, els germans majors donen de bona gana als jóvens l’oportunitat d’assumir noves responsabilitats.

El rei David va acceptar que Déu escollira el seu fill Salomó per a construir el temple (Consulta el paràgraf 8)

8. Com va mostrar modèstia el rei David en relació amb la construcció del temple?

8 El rei David també va donar un bon exemple de modèstia. Desitjava de tot cor construir una casa per a Jehovà, però quan va saber que este privilegi el rebria el seu fill Salomó, va acceptar la decisió de Jehovà i va donar tot el seu suport al projecte (1Cr 17:4; 22:5). Encara que Salomó era «jove i poc madur», David no va pensar que ell ho podria haver fet millor (1Cr 29:1). Més bé, sabia que l’èxit de la construcció no depenia de l’edat o l’experiència dels qui portaren la davantera, sinó de la benedicció de Jehovà. Igual que David, en l’actualitat, els germans majors continuen servint lleialment inclús quan la seua assignació canvia. I saben que Jehovà beneirà els jóvens que fan el treball que abans feien ells.

9. Com va mostrar modèstia un membre d’un comité de sucursal?

9 Vegem ara un exemple de modèstia dels nostres dies. En 1976, a l’edat de 30 anys, el germà Shígeo va ser nomenat membre d’un comité de sucursal. En 2004, va arribar a ser el coordinador d’este comité. Anys després, es va adonar que ja no tenia les forces que tenia abans i que ja no podia atendre les seues responsabilitats tan ràpidament. Per això, va considerar en oració els beneficis de deixar el seu privilegi per a que l’assumira un germà més jove. A pesar que ja no és coordinador, Shígeo continua cooperant com a membre del Comité de Sucursal. Com hem vist en els exemples de Barziŀlai, del rei David i del germà Shígeo, la persona que és humil i modesta se centrarà en les forces dels jóvens i no en la seua inexperiència. No els considerarà rivals, sinó companys (Pr 20:29).

SIGUES AGRAÏT

10. Quina actitud tenen els majors cap als jóvens de la congregació?

10 Els majors veuen els jóvens com regals de Jehovà i aprecien molt el treball que fan. A mesura que la seua energia disminuïx, agraïxen que els jóvens estiguen dispostos a dedicar les seues forces en favor de la congregació.

11. Com iŀlustra Rut 4:13-16 les benediccions que resulten d’agrair l’ajuda dels més jóvens?

11 En la Bíblia, trobem l’exceŀlent exemple de Noemí, una dona major que va agrair l’ajuda d’algú més jove. Al principi, Noemí va animar la seua nora Rut, qui s’havia quedat viuda, a tornar amb la seua família. No obstant, quan Rut va insistir en acompanyar-la a Betlem, Noemí va acceptar el seu suport lleial (Rt 1:7, 8, 18). Això va ser tota una benedicció per a les dos! (Llig Rut 4:13-16.) La humiltat motivarà els més majors a seguir l’exemple de Noemí.

12. Com va mostrar l’apòstol Pau que era agraït?

12 L’apòstol Pau també va agrair l’ajuda que va rebre. Encara que tenia una personalitat dinàmica i viatjava milers de quilòmetres per a predicar i per a enfortir les congregacions, no era tan orgullós com per a no acceptar l’ajuda dels seus germans i germanes. Per exemple, va donar les gràcies als cristians de Filips per l’ajuda material que li havien enviat (Fl 4:16). També va expressar la seua gratitud per l’ajuda que Timoteu li havia donat (Fl 2:19-22). I va donar gràcies a Déu per tots aquells que havien anat al seu encontre per a animar-lo mentres es dirigia a Roma com a presoner (Fets 28:15).

13. Com poden els germans majors mostrar gratitud pels més jóvens?

13 Si eres un germà major de la congregació, pots mostrar la teua gratitud als més jóvens de diferents maneres. Per exemple, si volen ajudar-te amb el transport, la compra o altres necessitats, accepta-ho i mostra’t agraït. Considera la seua ajuda com una expressió de l’amor de Jehovà. Potser et sorprens de les bones amistats que pots arribar a fer. A més, no deixes d’interessar-te pel creixement espiritual dels jóvens. Dis-los lo feliç que et fa vore com s’esforcen per ser més útils en la congregació. I estigues dispost a passar temps amb ells i a contar-los les experiències que has viscut. Si ho fas aixina, li demostraràs a Jehovà que estàs agraït pels jóvens que hi ha en la teua congregació (Col 3:15; Jn 6:44; 1Te 5:18).

SIGUES GENERÓS

14. Com va mostrar el rei David la seua generositat?

14 L’exemple del rei David ens mostra una altra qualitat important que els germans majors han de demostrar: la generositat. A pesar que el seu fill Salomó s’enduria la major part del mèrit per la construcció del temple, David va fer donacions considerables dels seus propis béns per a donar suport al projecte (1Cr 22:11-16; 29:3, 4). De la mateixa manera, quan ja no tenim les forces físiques per a participar en projectes de construcció teocràtics, podem continuar donant-los suport a través de les contribucions que les nostres circumstàncies ens permeten fer. I també podem ajudar els més jóvens a beneficiar-se de l’experiència que hem adquirit al llarg dels anys.

15. Quins dons de gran valor va compartir l’apòstol Pau amb Timoteu?

15 L’apòstol Pau també ens va donar un bon exemple de generositat. Per exemple, va convidar el jove Timoteu a acompanyar-lo en l’obra missional, i va compartir generosament amb ell els seus mètodes de predicació i ensenyança (Fets 16:1-3). Gràcies a la capacitació de Pau, este jove es va convertir en un proclamador eficaç de les bones notícies (1Co 4:17). I per la seua part, Timoteu va capacitar altres cristians utilitzant els mètodes del seu mestre.

16. Per què va capacitar Shígeo altres germans?

16 Els germans majors de l’actualitat ensenyen als més jóvens a fer el treball que ells fan en la congregació sense pensar que, aixina, potser deixen de ser necessaris. Per exemple, Shígeo, mencionat adés, va donar capacitació pràctica a membres més jóvens del Comité de Sucursal al llarg dels anys. Ho va fer per a contribuir als interessos del Regne en el país on servix. Com a resultat, quan va arribar el moment de deixar de ser coordinador, hi havia un germà ben preparat per a substituir-lo. Shígeo continua compartint la seua experiència de més de 45 anys com a membre d’un comité de sucursal amb germans més jóvens. Quina benedicció tindre germans com ell en el poble de Déu!

17. En harmonia amb Lluc 6:38, què poden donar els majors als altres?

17 Germans i germanes majors, sou una prova vivent del fet que servir a Jehovà amb fe i integritat és la millor manera de viure! Amb el vostre exemple, demostreu que val la pena esforçar-nos per aprendre els principis bíblics i aplicar-los en la nostra vida. Sabeu per experiència pròpia com es feien les coses abans, però també reconeixeu que és necessari adaptar-se als canvis. I, si eres un germà major que s’ha batejat fa poc, també tens moltes coses que pots compartir amb els altres, com per exemple, l’alegria d’haver conegut a Jehovà a una edat avançada. Als jóvens els agradarà escoltar les teues experiències i les lliçons que has aprés. Si «doneu» contínuament de la vostra experiència acumulada, Jehovà vos beneirà generosament (llig Lluc 6:38).

18. Com es poden beneficiar mútuament jóvens i majors?

18 Benvolguts germans majors, si vos relacioneu amb els jóvens, vos enfortireu mútuament (Rm 1:12). Cada u té un do que l’altre no té. Els majors teniu la saviesa i l’experiència que heu adquirit al llarg del temps, i els jóvens tenen l’energia i la força. Quan els jóvens i els majors coŀlaborem com a bons amics, li donem lloança al nostre amorós Pare celestial i som una benedicció per a tota la congregació.

CÀNTIC 90 Animeu-vos els uns als altres

^ § 5 És una benedicció tindre germans i germanes jóvens en les nostres congregacions que s’esforcen per donar suport a l’organització de Jehovà. Sense importar el seu nivell cultural, els nostres germans i germanes majors de la congregació poden ajudar els jóvens a utilitzar les seues forces per a servir a Jehovà plenament.

^ § 55 DESCRIPCIÓ DE LA IĿLUSTRACIÓ: A l’alcançar els 70 anys, un superintendent de circuit i la seua dona reben una nova assignació. Els seus anys d’experiència els permeten capacitar els germans de la congregació on ara servixen.