ARTICLE D’ESTUDI 38
Jove, què faràs amb la teua vida?
«El discerniment et protegirà» (PR 2:11 TNM).
CÀNTIC 135 «Sigues sensat, fill meu»
INTRODUCCIÓ a
1. Quina difícil situació afrontaren Joaix, Ozies i Josies?
IMAGINA’T que arribes a ser rei del poble de Déu sent només un xiquet o un adolescent. Què faries amb tot eixe poder? La Bíblia ens parla d’alguns jóvens que arribaren a ser reis de Judà. Per exemple, Joaix va pujar al tron quan només tenia 7 anys, Ozies als 16, i Josies als 8. Quina responsabilitat més gran! Però, encara que la seua situació era difícil, tots ells reberen l’ajuda necessària per a superar els reptes i per a fer les coses bé.
2. Per què és bo que estudiem els exemples de Joaix, Ozies i Josies?
2 Podem aprendre lliçons molt valuoses d’estos tres personatges bíblics encara que no siguem reis o reines. Els tres prengueren bones decisions, però també en prengueren de roïnes. Així que els seus exemples ens ajudaran a vore per què hem de triar bons amics, per què és necessari ser humils i per què hem de continuar buscant a Jehovà.
TRIA BONS AMICS
3. Com va respondre Joaix a l’educació que va rebre del gran sacerdot Jehoiadà?
3 Imita les bones decisions de Joaix. Quan Joaix era xicotet, son pare va morir, i el gran sacerdot Jehoiadà el va criar com si fora el seu fill i el va educar en el camí de Jehovà. Com a resultat, Joaix va prendre la bona decisió de portar la davantera en l’adoració pura i servir a Jehovà. Fins i tot, va organitzar les reparacions del temple de Jehovà (2Cr 24:1, 2, 4, 13, 14).
4. En harmonia amb Proverbis 2:1, 10-12, com ens beneficia estimar i obeir els manaments de Jehovà?
4 Si els teus pares estan ensenyant-te a estimar a Jehovà i a viure a l’altura de les Seues normes, estan fent-te el millor regal possible (llig Proverbis 2:1, 10-12 TNM). Hi ha moltes coses que els pares poden fer per a educar els seus fills. Vegem com el pare d’una germana anomenada Kàtia la va ajudar a prendre bones decisions. Cada dia, mentres la portava a escola, comentaven junts el text del dia. Ella diu: «Eixes conversacions m’ajudaven a tractar situacions difícils que em sorgien al llarg del dia». Però, i si les normes basades en la Bíblia que et posen els teus pares et semblen massa restrictives? Què pot ajudar-te a acceptar-les? Una germana anomenada Anastasia recorda que els seus pares dedicaren temps a explicar-li per què li posaven certes normes. Ella conta: «Això em va ajudar a vore que les limitacions que em posaven no eren simples restriccions, sinó una manera amorosa de protegir-me».
5. D’acord amb Proverbis 22:6; 23:15, 24, 25, de quina manera afectaran les teues accions a Jehovà i als teus pares?
5 Els teus pares s’alegraran si apliques els seus consells basats en la Bíblia. I el que és més important, Déu també s’alegrarà, i la teua amistat amb ell s’enfortirà (llig Proverbis 22:6; 23:15, 24, 25 TNM). No és esta una bona raó per a imitar l’exemple de Joaix quan era jove?
6. Segons 2 Cròniques 24:17, 18, a qui va escoltar Joaix després de la mort de Jehoiadà, i amb quin resultat?
6 Aprén de les males decisions de Joaix. Després de la mort de Jehoiadà, Joaix va triar com amics els prínceps de Judà i va escoltar el seu consell (llig 2 Cròniques 24:17, 18 TNM). Estos amics foren una mala influència per a ell perquè no estimaven a Jehovà. Probablement estaràs d’acord que Joaix hauria d’haver evitat estes companyies (Pr 1:10). Però, en comptes d’això, va escoltar estos suposats amics. De fet, quan el seu cosí Zacaries va intentar corregir-lo, Joaix el va matar (2Cr 24:20, 21; Mt 23:35). Quina barbaritat! Joaix anava pel bon camí però, per desgràcia, es va convertir en un apòstata i en un assassí. Finalment, els seus propis servents el mataren (2Cr 24:22-25). Que diferent hauria sigut si haguera continuat escoltant a Jehovà i a aquells que l’estimaven. Què podem aprendre d’este exemple? Vegem-ho.
7. A qui hauries de triar com a amics? (Mira també la iŀlustració.)
7 De la mala decisió que va prendre Joaix podem extraure una lliçó molt valuosa: que hem de triar amics que exercisquen una bona influència en nosaltres, és a dir, amics que estimen a Jehovà i ens animen a fer les coses que li agraden. Per descomptat, no hem de buscar amics només entre la gent de la nostra edat. Recorda que Joaix era molt més jove que el seu amic Jehoiadà. Així que, a l’hora de triar amics, pregunta’t: «M’ajuden a enfortir la meua fe en Jehovà? Mostren que respecten les normes de Déu i m’animen a viure a l’altura d’elles? Parlen sobre Jehovà i sobre el que ensenya la Bíblia? Em diuen només el que vull escoltar, o tenen la valentia de corregir-me si em desvie?» (Pr 27:5, 6, 17). Parlem clar, si els teus amics no estimen a Jehovà, desfés-te’n d’ells. Però, si l’estimen, no els deixes anar, perquè et faran molt de bé (Pr 13:20).
8. Què hauríem de tindre en compte si utilitzem les xarxes socials?
8 Les xarxes socials són una bona manera de mantindre’t en contacte amb la família i els amics. No obstant això, molta gent les utilitza per a impressionar els altres penjant fotos i vídeos del que han fet o s’han comprat. Si utilitzes les xarxes socials, pregunta’t: «Vull impressionar els altres? Busque animar-los, o ser el centre d’atenció? Deixe que l’opinió de la gent influïsca negativament en la meua manera de pensar, parlar i actuar?». El germà Nathan Knorr, qui va servir com a membre de la Junta Directiva, va donar este consell: «No intenteu complaure a tots, perquè al final no complaureu a ningú. Agradeu a Jehovà, i agradareu a tots els qui l’estimen».
ÉS NECESSARI SER HUMIL
9. Segons 2 Cròniques 26:1-5, què va fer Ozies amb l’ajuda de Jehovà?
9 Imita les bones decisions d’Ozies. De jove, el rei Ozies era humil i va aprendre «a témer el Déu verdader». Va viure 68 anys i, durant la major part de la seua vida, Jehovà el va beneir (llig 2 Cròniques 26:1-5 TNM). Ozies va derrotar moltes nacions enemigues i va reforçar les defenses de Jerusalem (2Cr 26:6-15). Segur que estava molt content amb tot el que estava aconseguint gràcies a l’ajuda de Jehovà (Ecle 3:12, 13).
10. Com va acabar Ozies?
10 Aprén de les males decisions d’Ozies. Com el rei Ozies estava acostumat a dir als altres el que havien de fer, és possible que pensara que podia fer el que li donara la gana. De fet, un dia va entrar en el temple de Jehovà i va intentar presumptuosament cremar encens en l’altar, cosa que els reis no tenien permís per a fer (2Cr 26:16-18). El gran sacerdot Azariahu va tractar d’impedir-li-ho, i el rei es va enfadar molt. Per desgràcia, Ozies va llançar a perdre el seu registre de servici fidel i va ser castigat amb lepra (2Cr 26:19-21). Que diferent hauria sigut la seua vida si haguera continuat sent humil!
11. Quines accions demostren que som humils? (Mira també la iŀlustració.)
11 Quan Ozies es va fer poderós, es va oblidar que Jehovà era la Font del seu poder i prosperitat. Quina és la lliçó? Que mai hem d’oblidar que les nostres benediccions i privilegis venen de Jehovà. En comptes de presumir per les coses que aconseguim, hauríem de donar-li a Jehovà tot el mèrit (1Co 4:7). b Hem de ser humils i admetre que som imperfectes i necessitem disciplina. Un germà de més de 60 anys va dir: «He aprés a no donar-me massa importància. Quan a voltes clave la pata i algú em corregix, intente tornar a alçar-me i continuar avant». La realitat és que si obeïm a Jehovà i som humils, disfrutarem d’una vida verdaderament feliç (Pr 22:4).
CONTINUA BUSCANT A JEHOVÀ
12. Segons 2 Cròniques 34:1-3, com va demostrar Josies quan era jove que buscava a Jehovà?
12 Imita les bones decisions de Josies. Quan era adolescent, Josies va començar a buscar a Jehovà perquè desitjava de tot cor aprendre d’ell i fer la Seua voluntat. Però la vida no era fàcil per a este jove rei. De fet, la majoria de la gent d’aquell temps adorava déus falsos, així que Josies va necessitar valor per a defendre la religió verdadera. I vaja que en va tindre! Abans de complir els 20, Josies va començar a erradicar de la nació l’adoració falsa (llig 2 Cròniques 34:1-3 TNM).
13. Què implica dedicar-se a Jehovà?
13 Encara que sigues molt jove, pots imitar a Josies buscant a Jehovà i aprenent a valorar les Seues qualitats. Si ho fas, voldràs dedicar-te a Ell. Què implica eixa dedicació? Luke es va batejar quan tenia 14 anys. El dia que es va dedicar a Jehovà, tenia clar que des d’eixe moment servir-lo seria lo primer en la vida i que s’esforçaria per fer-lo feliç (Mc 12:30). Que bé t’anirà en la vida si decidixes fer lo mateix!
14. Com imiten alguns jóvens el rei Josies?
14 Quins reptes podries afrontar com a jove servent de Jehovà? Johan, qui es va batejar als 12 anys, comenta que els seus companys de classe el pressionen per a que use cigarrets electrònics. Per a poder resistir eixa pressió, Johan es recorda a ell mateix que usar cigarrets electrònics podria afectar negativament la seua salut i la seua amistat amb Jehovà. Rachel, qui es va batejar als 14 anys, explica què l’ajuda a afrontar els reptes en l’escola. Ella diu: «Intente relacionar el que veig amb alguna cosa espiritual. Per exemple, una lliçó d’història podria fer-me recordar un relat o profecia de la Bíblia. O una conversació amb algú podria fer que em vinguera al cap un text bíblic que poguera mencionar-li». Els reptes que afrontes podrien no ser els mateixos que els que va afrontar el rei Josies, però tu pots ser tan savi i lleial com ell ho va ser. Estes proves que afrontes de jove et prepararan per a fer front als reptes que puguen vindre en el futur.
15. Què va ajudar a Josies a servir a Jehovà fidelment? (2 Cròniques 34:14, 18-21)
15 Ja d’adult, el rei Josies va començar a renovar el temple. Durant els treballs, un sacerdot «va trobar el llibre de la Llei de Jehovà, que s’havia entregat a través de Moisés». Quan li’l llegiren, el rei es va sentir motivat a complir el que deia l’escriptura (llig 2 Cròniques 34:14, 18-21 TNM). T’agradaria llegir la Bíblia regularment? Si ja estàs llegint-te-la, com et va? T’apuntes els textos que creus que podrien ajudar-te? Luke, mencionat adés, s’apunta en el seu diari el que li resulta interessant de la seua lectura. Per què no fas alguna cosa pareguda que t’ajude a recordar els versicles i els punts que t’agraden? Com més conegues i estimes la Bíblia, més voldràs servir a Jehovà. I, igual que en el cas del rei Josies, la Paraula de Déu et motivarà a actuar.
16. Per què va cometre Josies un error greu, i què n’aprenem nosaltres?
16 Aprén de la mala decisió de Josies. Quan Josies rondava els 39 anys, va cometre un error que li va costar la vida: en comptes de demanar-li a Jehovà que el guiara, va confiar en ell mateix (2Cr 35:20-25). Quina és la lliçó? Que sense importar la nostra experiència ni el temps que portem en la veritat, sempre hem de continuar buscant a Jehovà. Açò implica demanar regularment guia en oració, estudiar la Paraula de Déu i beneficiar-nos del consell de cristians madurs. Si ho fem així, serà més difícil que cometem errors greus i segurament serem més feliços (Jm 1:25).
JOVE, LA FELICITAT ESTÀ EN LES TEUES MANS
17. Què aprenem dels relats d’estos tres reis de Judà?
17 La joventut et brinda moltes oportunitats. Els relats de Joaix, Ozies i Josies iŀlustren que els jóvens poden prendre bones decisions i dur una vida que agrade a Jehovà. És de veres que, com hem vist, l’èxit no està garantit. No obstant això, podem imitar les coses bones que feren estos reis i evitar cometre els mateixos errors que ells. Si ho fem, podem esperar que ens vaja bé.
18. Quins exemples bíblics demostren que pots ser feliç servint a Déu? (Mira també la iŀlustració.)
18 Les Escriptures contenen relats d’altres jóvens que s’acostaren a Jehovà, obtingueren el seu favor i foren feliços. David va ser un d’ells. De jove, es va posar de part de Déu i, més tard, va arribar a ser un rei lleial. És cert que va cometre errors, però Déu el va considerar en general un home fidel (1Re 3:6; 9:4, 5; 14:8). Estudiar la vida de David i el seu exemple t’animarà a servir a Jehovà fidelment. O també pots estudiar l’exemple de Marc o el de Timoteu, els quals començaren a servir a Jehovà de jóvens, es feren un bon nom davant de Déu i foren feliços servint-lo.
19. Quina classe de vida pots tindre si servixes a Jehovà?
19 El que faces ara determinarà com t’anirà en la vida. Si confies en Jehovà i no en el teu propi enteniment, ell t’ajudarà a prendre bones decisions (Pr 20:24). Jove, pots tindre una vida feliç i gratificant. Recorda que Jehovà valora molt el que fas per ell. Sense dubte, no hi ha vida millor que la de servir el nostre amorós Pare celestial!
CÀNTIC 144 Fixa la mirada en la promesa
a Jóvens, Jehovà sap que afronteu reptes que podrien posar a prova la vostra amistat amb ell. Com podeu prendre bones decisions que agraden al vostre Pare celestial? En este article, analitzarem els exemples de tres jóvens que arribaren a ser reis de Judà i també vorem què podeu aprendre de les decisions que prengueren.
b Consulta el quadro «Ves a espai de no ser un fals» en l’article de jw.org «Realment és tan important ser popular en les xarxes socials?».