Salta al contingut

Salta a la taula de continguts

ARTICLE D’ESTUDI 40

L’exemple de Pere ens anima a no rendir-nos

L’exemple de Pere ens anima a no rendir-nos

«Aparta’t de mi, Senyor, perquè soc pecador» (LC 5:8 TNM).

CÀNTIC 38 Jehovà t’enfortirà

INTRODUCCIÓ a

1. Com va reaccionar Pere després de presenciar el milacre de Jesús?

 PERE s’havia passat tota la nit pescant, però no havia agarrat res. Sorprenentment, Jesús li va dir: «Tira llac cap a dins i caleu les xàrcies per pescar» (Lc 5:4). Pere dubtava que pogueren pescar res, però va fer el que Jesús li va dir. A l’instant, les xàrcies començaren a trencar-se pel pes dels peixos que havien agarrat. Adonant-se que acabaven de presenciar un milacre, Pere i els qui estaven amb ell «es van quedar atònits». Llavors, Pere va exclamar: «Aparta’t de mi, Senyor, perquè soc pecador» (Lc 5:6-9). Pel que pareix, Pere pensava que ni es mereixia estar davant de Jesús.

2. Per què és bo que analitzem l’exemple de Pere?

2 Pere tenia raó quan va dir que era un home «pecador». Les Escriptures mostren que es va penedir d’haver dit i fet algunes coses. Et sents identificat amb Pere? Estàs lluitant contra algun defecte de personalitat o una mala tendència? Si és així, estudiar l’exemple de Pere pot animar-te. De quina manera? Pensem en açò: els errors de Pere podrien haver-se omés del registre bíblic, no obstant això, Jehovà va voler que s’inclogueren per a que aprenguérem d’ells (2Tm 3:16, 17). Repassar l’exemple d’este home, qui tenia debilitats i sentiments com els nostres, pot ajudar-nos a vore que Jehovà no espera perfecció de nosaltres. Més bé, vol que continuem avant a pesar de les nostres debilitats.

3. Per què és important perseverar?

3 Per què és important perseverar? Hi ha una dita que diu que la pràctica fa al mestre. Per a iŀlustrar-ho: Un músic podria dedicar molts anys per a arribar a tocar bé un instrument. Durant eixe temps, és possible que s’equivoque moltes voltes, però si continua practicant, millorarà. Inclús si es convertix en un músic virtuós, de tant en tant cometrà algun error. No obstant això, no es rendirà i continuarà practicant per a seguir millorant. De manera pareguda, encara que pensem que hem superat una debilitat, podem patir alguna recaiguda. Aixina i tot, el que fem és continuar esforçant-nos. Està clar que tots diem o fem coses de les quals ens penedim, però si no ens rendim, Jehovà ens ajudarà a millorar (1Pe 5:10). A pesar dels errors que va cometre Pere, Jesús li va mostrar compassió. Analitzar l’exemple de perseverança d’este apòstol, pot ajudar-nos a continuar servint a Jehovà.

LES LLUITES I BENEDICCIONS DE PERE

Com reaccionaries si passares per una experiència similar a la de Pere? (Consulta el paràgraf 4)

4. Com es descriu Pere a si mateix en Lluc 5:5-10, però com el va tranquiŀlitzar Jesús?

4 Les Escriptures no diuen per què Pere es considerava un home «pecador» ni a quins pecats es referia, però és probable que haguera comés alguns errors greus (llig Lluc 5:5-10 TNM). Jesús percebia la por de Pere, possiblement causada per sentiments d’inseguretat. Com Jesús també sabia que Pere podia mantindre’s fidel, li va dir carinyosament: «No tingues por». La seua confiança va tindre un efecte perdurable en la vida de Pere. De fet, ell i el seu germà Andreu més tard abandonaren el seu negoci de pesca, una decisió que els va reportar moltes benediccions (Mc 1:16-18).

5. Quines benediccions va experimentar Pere per haver superat les seues pors i haver acceptat la invitació de Jesús?

5 Com a seguidor de Crist, Pere va presenciar coses meravelloses. Per exemple, va vore a Jesús curar malalts, expulsar dimonis i inclús ressuscitar els morts (Mt 8:14-17; Mc 5:37, 41, 42). b Pere també va ser testimoni d’una visió de la glòria que tindria Jesús en el Regne, un succés que se li va quedar gravat de per vida (Mc 9:1-8; 2Pe 1:16-18). Sí, Pere va viure coses que mai s’hauria imaginat. Que content degué haver-se sentit de no permetre que cap sentiment negatiu li impedira experimentar estes benediccions!

6. Va superar Pere ràpidament les seues debilitats? Explica-ho.

6 A pesar de tot el que havia vist i sentit, Pere encara tenia una lluita contra les seues debilitats. Vegem alguns exemples. Quan Jesús va explicar que hauria de sofrir i morir per a complir les profecies bíbliques, Pere el va reprendre (Mc 8:31-33). Una volta darrere d’una altra, ell i els altres apòstols discutiren sobre qui d’ells era el més important (Mc 9:33, 34). La nit abans de la mort de Jesús, Pere impulsivament li va tallar l’orella a un home (Jn 18:10). A més, eixa mateixa nit, va cedir a la por i va negar conéixer el seu amic Jesús en tres ocasions (Mc 14:66-72). Això va fer que plorara amargament (Mt 26:75).

7. Després que Jesús ressuscitara, quina oportunitat li va donar a Pere?

7 Jesús no va donar per perdut el seu abatut apòstol. Després que Jesús ressuscitara, li va donar a Pere l’oportunitat de demostrar-li que encara l’estimava: li va demanar que el servira amb humiltat cuidant de les seues ovelles (Jn 21:15-17). Pere va acceptar. De fet, estava en Jerusalem entre els qui van ser ungits per esperit sant el dia del Pentecostés.

8. Quin error greu va cometre Pere en Antioquia?

8 Inclús després de ser ungit, Pere encara va haver de lluitar contra les seues debilitats. En l’any 36, estava present quan Corneli, un gentil incircumcís, va ser ungit per esperit sant. Açò demostrava que «Déu no fa distinció de persones» i que els gentils podien formar part de la congregació cristiana (Fets 10:34, 44, 45). A partir d’ahí, Pere es va sentir lliure de menjar amb els gentils, cosa que no hauria fet abans (Ga 2:12). No obstant això, alguns cristians jueus pensaven que els jueus i els gentils no haurien de menjar junts. Quan alguns dels qui pensaven aixina arribaren a Antioquia, Pere va deixar de menjar amb els seus germans d’origen gentil per por d’ofendre els cristians jueus. Però l’apòstol Pau va vore esta hipocresia i el va corregir davant de tots (Ga 2:13, 14). A pesar d’este error, Pere va perseverar. Què el va ajudar a no rendir-se?

QUÈ VA AJUDAR A PERE A NO RENDIR-SE?

9. Com mostra Joan 6:68, 69 que Pere era lleial?

9 Pere era lleial i no va deixar que res li impedira seguir a Jesús. En una ocasió, ell va demostrar la seua lleialtat quan Jesús va dir una cosa que els deixebles no van entendre (llig Joan 6:68, 69 TNM). Molts van deixar de seguir a Jesús sense esperar que s’explicara o sense demanar-li que aclarira les seues paraules, però Pere no. Més bé, ell va reconéixer que només Jesús tenia «paraules de vida eterna».

Per què és animador vore la confiança que Jesús va demostrar en Pere? (Consulta el paràgraf 10)

10. Com va mostrar Jesús que confiava en Pere? (Mira també la iŀlustració.)

10 Jesús no va abandonar a Pere. La nit abans de morir, sabia que Pere i els altres apòstols l’abandonarien. Aixina i tot, estava segur que Pere tornaria i es mantindria fidel (Lc 22:31, 32). Jesús comprenia que «l’esperit de l’home és prompte, però la seua carn és dèbil» (Mc 14:38). Per tant, encara que Pere negara conéixer-lo, Jesús no el va donar per perdut. Després de ressuscitar, se li va aparéixer a Pere, segurament quan este estava a soles (Mc 16:7; Lc 24:34; 1Co 15:5). Pensa en lo molt que això degué haver enfortit l’apòstol.

11. Com li va confirmar Jesús a Pere que Jehovà el cuidaria?

11 Jesús li va assegurar a Pere que Jehovà el cuidaria. Una volta ressuscitat, Jesús va fer que Pere i els altres apòstols es beneficiaren novament d’una pesca miraculosa (Jn 21:4-6). Sense dubte, este milacre li va confirmar a Pere que Jehovà podia donar-li fàcilment les coses que necessitava. Potser en eixe moment, l’apòstol recordara les paraules de Jesús quan va dir que Jehovà proveiria a aquells que continuaren buscant «primer el Regne» (Mt 6:33). En vista d’açò, Pere va donar prioritat al seu ministeri i no al negoci de la pesca. En el Pentecostés de l’any 33, va predicar amb valentia i va ajudar milers de persones a acceptar les bones notícies (Fets 2:14, 37-41). Després d’això, va ajudar els samaritans i els gentils a acceptar el Crist (Fets 8:14-17; 10:44-48). Jehovà, verdaderament, va usar a Pere d’una manera poderosa per a atraure a la congregació gent de tota classe.

QUÈ N’APRENEM?

12. Pensant en l’exemple de Pere, què hauríem de recordar si estem lluitant contra una debilitat persistent?

12 Probablement se’ns faça difícil continuar avant, especialment si estem lluitant contra una debilitat persistent, però Jehovà pot ajudar-nos a perseverar. A voltes, les nostres debilitats podrien semblar-nos pitjors que les que va afrontar Pere. A pesar d’això, Jehovà pot donar-nos les forces per a no rendir-nos (Sl 94:17-19). Per exemple, abans d’aprendre la veritat, un germà va portar un estil de vida homosexual durant anys. Però va deixar arrere totes aquelles pràctiques immorals i va començar a viure d’acord amb les normes bíbliques. Aixina i tot, a voltes encara havia de lluitar contra desitjos incorrectes. Què el va ajudar a perseverar? Ell explica: «Jehovà ens dona forces». I afig: «Gràcies al seu esperit, he aprés que és possible continuar vivint de la manera com Ell vol. Jehovà m’ha permés servir-lo i, a pesar de les meues imperfeccions, continua donant-me forces».

Horst Henschel va començar a servir a temps complet l’1 de gener de 1950 i va dedicar la seua vida a servir a Jehovà. Creus que se’n va penedir? (Consulta els paràgrafs 13, 15) d

13. Com podem imitar l’exemple de Pere registrat en Fets 4:13, 29, 31? (Mira també la iŀlustració.)

13 Com hem vist, Pere va cedir més d’una volta al temor a l’home, però va demanar valentia en oració i va poder actuar amb valor (llig Fets 4:13, 29, 31 TNM). Nosaltres també podem superar les nostres pors. Vegem què li va passar a Horst, un germà jove que vivia en l’Alemanya nazi. Més d’una volta va cedir a la pressió en l’escola i va dir «Heil Hitler!». En comptes de reprendre’l, els seus pares oraren amb ell i li demanaren a Jehovà que li donara el valor que necessitava. A poc a poc, gràcies a l’ajuda dels seus pares i a confiar en Jehovà, Horst va arribar a tindre les forces per a mantindre’s ferm. Més avant va reconéixer: «Jehovà mai m’ha abandonat». c

14. Com poden els pastors confortar amb carinyo els qui se senten desanimats?

14 Jehovà i Jesús no ens donaran mai per perduts. Pere es trobava en un moment decisiu de la seua vida després de negar a Jesús. Què faria? Es donaria per vençut o perseveraria com a deixeble de Crist? Jesús li havia suplicat a Jehovà que la fe de Pere no defallira. Després li va dir a Pere que havia orat per ell i que estava segur que més avant seria capaç d’enfortir els seus germans (Lc 22:31, 32). Quant que degueren tranquiŀlitzar estes paraules a Pere cada volta que pensara en elles! En el nostre cas, quan estem davant d’una decisió transcendental en la nostra vida, Jehovà pot utilitzar pastors per a donar-nos amb carinyo l’ànim que necessitem per a mantindre’ns fidels (Ef 4:8, 11). Un ancià d’experiència anomenat Paul s’esforça per confortar els altres. Ell demana als qui estan pensant en rendir-se que reflexionen en com Jehovà els va atraure a la veritat. Llavors, els assegura que l’amor lleial de Déu mai li permetrà donar-los per perduts. Este ancià ha vist com molts germans desanimats han perseverat amb l’ajuda de Jehovà.

15. Com iŀlustren els exemples de Pere i del germà Horst lo certes que són les paraules de Mateu 6:33?

15 Tal com Jehovà va cobrir les necessitats físiques de Pere i dels altres apòstols, també cuidarà de les nostres si posem la predicació en primer lloc en la vida (Mt 6:33). Després de la Segona Guerra Mundial, Horst, mencionat adés, va estar considerant la possibilitat de servir com a precursor. Com era molt pobre, dubtava si podria mantindre’s econòmicament i aguantar en el servici a temps complet. Què faria? Va decidir posar a prova a Jehovà dedicant tota la setmana de la visita del superintendent de circuit a predicar. Al final de la setmana, es va quedar de pedra quan el superintendent de circuit li va donar un sobre que contenia una donació anònima, perquè amb eixos diners podria servir com a precursor durant uns quants mesos. Horst va vore este regal com una garantia que Jehovà cobriria les seues necessitats. De fet, va passar la resta de la seua vida posant en primer lloc els interessos del Regne (Ml 3:10).

16. Per què val la pena que examinem l’exemple i les cartes de Pere?

16 Que feliç degué haver-se sentit Pere al comprovar que Jesús no li va fer cas quan li va demanar: «Aparta’t de mi, Senyor». Més bé, Jesús va continuar capacitant-lo per a que fora un apòstol fidel i un exemple extraordinari per als cristians. El registre d’esta capacitació conté moltes lliçons valuoses que poden beneficiar-nos a tots. Pere va compartir algunes d’estes lliçons i moltes coses més en les dos cartes inspirades que va enviar a les congregacions del segle I. En l’article següent, analitzarem uns quants recordatoris d’estes cartes i com podem aplicar-los hui en dia.

CÀNTIC 126 Ben alerta, ferms i valents

a Este article està pensat per a animar els qui estan lluitant contra alguna debilitat. Els ajudarà a superar-la i a perseverar en el seu servici a Jehovà.

b Moltes cites d’este article són de l’Evangeli de Marc. Pel que sembla, Marc va posar per escrit els successos que Pere havia presenciat i li havia contat personalment.

c En la ¡Despertad! del 22 de febrer de 1998, pots llegir la biografia de Horst Henschel titulada «Motivado por la lealtad de mi familia a Dios».

d DESCRIPCIÓ DE LA IĿLUSTRACIÓ: Tal com es veu en l’escenificació, els pares de Horst Henschel oraren amb ell i enfortiren la seua determinació de mantindre’s ferm.