Salta al contingut

Salta a la taula de continguts

ARTICLE D’ESTUDI 39

CÀNTIC 125 «Feliços els compassius»

Donar et farà feliç

Donar et farà feliç

«Fa més feliç donar que rebre» (FETS 20:35).

QUÈ VOREM

Com mantindre, i fins i tot augmentar, l’alegria que sentim al donar.

1, 2. Per què ens va crear Jehovà amb la capacitat de sentir-nos feliços al donar?

 QUAN Jehovà ens va crear, ens va dissenyar amb la capacitat de ser més feliços al donar que al rebre (Fets 20:35). Vol dir això que rebre no ens fa feliços? Clar que no! Quan algú ens fa un regal ens fa molta il·lusió, però donar encara ens fa més feliços. Que Jehovà ens haja creat aixina ens beneficia. Per què diem això?

2 Perquè al fer-nos aixina, Jehovà ens dona la possibilitat d’augmentar la nostra felicitat. Si busquem oportunitats de ser generosos amb els altres, serem més feliços. Que bonico és que Jehovà ens haja creat d’esta manera! (Sal. 139:14)

3. Per què es pot dir que Jehovà és «el Déu feliç»?

3 Les Escriptures ens asseguren que donar ens fa feliços, aixina que no hauria de sorprendre’ns que la Bíblia diga que Jehovà és «el Déu feliç» (1 Tim. 1:11 TNM). Ell va ser el primer en mostrar generositat, i ningú és tan generós com ell. Tal com va dir l’apòstol Pau, gràcies a Jehovà «tenim vida, ens movem i existim» (Fets 17:28). De fet, «tot allò que rebem de bo, tot do perfecte» ve de Jehovà (Jau. 1:17).

4. Què ens ajudarà a sentir-nos més feliços?

4 Segur que a tots nosaltres ens agradaria sentir més voltes la felicitat que ve de donar. Podem fer-ho imitant la generositat de Jehovà (Efe. 5:1). En este article, analitzarem el seu exemple i també el que podem fer si sentim que no ens agraïxen el que fem. Estos recordatoris ens ajudaran a mantindre, i fins i tot augmentar, l’alegria que sentim al donar.

SIGUES GENERÓS COM JEHOVÀ

5. Quines coses ens dona Jehovà?

5 De quines maneres ens mostra Jehovà la seua generositat? Vegem alguns exemples. Jehovà ens dona el que necessitem. Potser no tindrem luxes, però gràcies a Jehovà, la majoria de nosaltres tenim lo necessari. Per exemple, ell fa possible que tinguem menjar, roba i un lloc on viure (Sal. 4:9 [v. 8 TNM]; Mat. 6:31-33; 1 Tim. 6:6-8). Fa Jehovà tot açò simplement per obligació? Ni pensar-ho! Llavors, per què ho fa?

6. Què aprenem de les paraules de Mateu 6:25, 26?

6 En poques paraules, Jehovà ens dona el que necessitem perquè ens vol. Analitzem les paraules que Jesús va dir en Mateu 6:25, 26 (llig-lo). Ací utilitza exemples de la creació, i parlant de les aus, va dir: «No sembren ni seguen ni arrepleguen en graners». Però fixem-nos què diu a continuació: «El vostre Pare celestial les alimenta». I llavors pregunta: «¿No valeu vosaltres més que elles?». Quina és la lliçó? Que per a Jehovà, els seus servents són molt més valuosos que els animalets. Aixina que, si Jehovà es preocupa per les seues necessitats, podem estar segurs que també ens donarà a nosaltres lo necessari. Igual que un bon pare, Jehovà cuida de les necessitats de la seua família per amor (Sal. 145:16; Mat. 6:32).

7. Menciona una manera com podem imitar la generositat de Jehovà (mira també la il·lustració).

7 Igual que Jehovà, nosaltres també podem donar als altres el que necessiten per amor. Per exemple, t’has enterat que algun germà o germana necessita roba o menjar? Si és aixina, Jehovà podria utilitzar-te per a donar-li el que necessita. El poble de Jehovà és conegut per mostrar generositat quan ocorre un desastre. Posem per cas el que va passar durant la pandèmia de la COVID-19. Molts van compartir menjar, roba i altres coses amb els qui ho necessitaven. Altres feren contribucions generoses a l’obra mundial. Gràcies a això, es va poder ajudar a germans de tot el món. Aquells germans i germanes tan generosos van posar en pràctica les paraules d’Hebreus 13:16 TNM: «No vos oblideu de fer el bé ni de compartir el que teniu amb els altres, perquè estos sacrificis li agraden molt a Déu».

Tots podem imitar l’exemple de generositat de Jehovà (Consulta el paràgraf 7)


8. De quines maneres ens beneficia el poder de Jehovà? (Filipencs 2:13)

8 Jehovà ens dona forces. A Jehovà li encanta compartir el seu poder il·limitat amb els seus servents lleials (llig Filipencs 2:13). Alguna volta li has demanat en oració les forces per a aguantar un dia més, resistir una temptació o fer front a una prova difícil? Segur que quan Jehovà va contestar la teua oració, et vas sentir com l’apòstol Pau, que va escriure: «Tinc forces per a tot gràcies a aquell que em dona poder» (Fili. 4:13 TNM).

9. Què podem fer per a imitar la manera com Jehovà utilitza el seu poder? (Mira també la il·lustració.)

9 Encara que som imperfectes, podem imitar la generositat de Jehovà a l’utilitzar les nostres forces. És de veres que no podem donar literalment les nostres forces o energies als altres, però sí que podem gastar-les a favor d’ells. Per exemple, podríem ajudar els germans majors o malalts de la congregació fent-los alguna comanda o alguna faena de la casa. Si les nostres circumstàncies ens ho permeten, podem col·laborar amb la neteja i el manteniment de la Sala del Regne. Gastar les nostres forces d’estes maneres, beneficia els nostres germans.

Podem utilitzar els nostres recursos a favor dels altres (Consulta el paràgraf 9)


10. Com podem utilitzar el poder de les paraules en benefici dels altres?

10 No oblidem que les paraules també tenen poder. Has pensat en algú a qui li vindrien bé unes paraules sinceres d’ànim? Coneixes a algú que necessite consol? Si és aixina, per què no li fas saber que et preocupes per ell? Tal volta, podries visitar-lo en persona, tocar-li per telèfon, enviar-li una targeta, un correu electrònic o un missatge. No et preocupes si no se t’ocorre la frase perfecta, lo més important és que parles des del cor. Unes paraules senzilles poden ser just el que un germà necessita per a continuar fidel un dia més o sentir-se millor (Prov. 12:25; Efe. 4:29).

11. Com compartix Jehovà la seua saviesa?

11 Jehovà ens dona saviesa. El deixeble Jaume va escriure: «Si a algun de vosaltres li falta saviesa, que la demane a Déu, i Déu, que dona generosament a tots, sense retraure res, li la concedirà» (Jau. 1:5). Tal com indiquen estes paraules, Jehovà no es guarda per a ell la seua saviesa, sinó que la compartix generosament amb els altres. A més, fixem-nos que quan ens dona saviesa, ho fa sense reprotxar-nos res. Mai ens fa sentir malament per demanar-li la seua guia, més bé, ens anima a buscar-la (Prov. 2:1-6).

12. Quines oportunitats tenim de compartir el que hem aprés?

12 I nosaltres, com podem imitar la forma en què Jehovà compatix la seua saviesa? (Sal. 32:8) Els servents de Jehovà tenim moltes oportunitats de compartir el que hem aprés. Per exemple, podem ajudar els nous en la predicació. Els ancians poden ensenyar amb paciència als servents ministerials i a altres germans batejats a atendre les seues assignacions en la congregació. I els qui tenen experiència en manteniment i construcció poden capacitar els qui tenen menys experiència per a treballar en les instal·lacions teocràtiques.

13. Com podem imitar a Jehovà a l’hora d’ensenyar als altres?

13 Els qui capaciten farien bé en imitar la manera com Jehovà compartix la seua saviesa. Recordem que Jehovà ho fa amb generositat. De la mateixa manera, nosaltres també compartim generosament els nostres coneixements i experiència amb els qui estan aprenent. No ens guardem part del que sabem per por a que ens substituïsquen. No hauríem de pensar: «A mi ningú m’ha ensenyat, que aprenga pel seu compte». Una actitud aixina no té cabuda en el poble de Jehovà. Més bé, no només impartim el que sabem de bona gana, «sinó fins i tot les nostres pròpies vides» (1 Tes. 2:8). I esperem que ells, per la seua part, «siguen capaços d’ensenyar-ho també a altres» (2 Tim. 2:1, 2). Per dir-ho d’alguna manera, si participem en este procés generosament, tots serem més feliços.

QUAN SENTS QUE NO T’HO AGRAÏXEN

14. Com sol respondre la gent quan els mostrem generositat?

14 Quan som generosos, especialment amb els germans de la congregació, a sovint ens ho agraïxen. Potser ens envien una noteta d’agraïment o ens donen les gràcies d’una altra manera (Col. 3:15). Rebre eixes mostres d’apreci ens fa feliços.

15. Què hauríem de recordar si algú no ens agraïx el que hem fet per ell?

15 Per a ser realistes, no tots ens donaran sempre les gràcies. A voltes, podríem dedicar el nostre temps, energies i recursos a ajudar a algú i fer-nos la impressió que l’altra persona no ho valora. Si això passara, com podem evitar perdre l’alegria o amargar-nos? Tindre presents les paraules del text temàtic d’este article: Fets 20:35. La nostra felicitat al donar no depén de la resposta dels altres. Més bé, està en les nostres mans disfrutar de donar encara que els altres no ho aprecien. Analitzem algunes maneres de fer-ho.

16. Què pot ajudar-nos a continuar donant amb alegria?

16 Centra’t en imitar a Jehovà. Ell és generós amb totes les persones, tant si ho aprecien com si no (Mat. 5:43-48). De la mateixa manera, Jehovà promet que quan donem «sense esperar res a canvi», la nostra «recompensa serà gran» (Lluc 6:35). Per tant, si no esperem res, no ens decepcionarem quan no ens donen les gràcies. Recorda, Jehovà sempre ens recompensarà pel bé que fem als altres (Prov. 19:17; 2 Cor. 9:7).

17. Quina és la raó més important per la qual volem donar als altres? (Lluc 14:12-14)

17 Una altra cosa que podem fer per a imitar a Jehovà quan donem és aplicar les paraules que Jesús va dir en Lluc 14:12-14 (llig-lo). No està malament mostrar hospitalitat o ser generosos amb els qui poden fer alguna cosa pareguda per nosaltres. Però, i si estem sent generosos perquè esperem rebre alguna cosa a canvi? En eixe cas, intenta fer el que Jesús va dir: sigues hospitalari amb aquells que saps que no podran tornar-te la invitació. Llavors seràs feliç perquè estaràs imitant a Jehovà. Eixa mateixa actitud ens ajudarà a mantindre l’alegria inclús quan els altres no ens demostren agraïment.

18. Què no hauríem de fer, i per què?

18 No penses malament dels altres (1 Cor. 13:7). Si algú no et dona les gràcies, podries preguntar-te: «És realment un desagraït, o és que se li ha oblidat dir-m’ho?». Potser hi han raons per les quals l’altra persona no ha reaccionat com ens esperàvem. Alguns podrien estar molt agraïts, però els resulta difícil expressar-ho. Tal volta, rebre ajuda podria fer-los vergonya, especialment si en el passat eren ells els qui ajudaven els altres. Però si volem de deveres els nostres germans i germanes, no pensarem malament d’ells i continuarem donant amb alegria (Efe. 4:2).

19, 20. Què més ens ajudarà a continuar sent feliços quan donem als altres? (Mira també la il·lustració.)

19 Sigues pacient. Respecte a ser generosos, el savi rei Salomó va escriure: «Llança el teu pa a l’aigua, que a la llarga el retrobaràs» (Ecl. 11:1). Com indiquen estes paraules, alguns poden respondre a la nostra generositat «a la llarga», és a dir, passat algun temps. Analitzem una experiència que destaca esta veritat.

20 Fa molts anys, la dona d’un superintendent de circuit va escriure una targeta carinyosa a una germana que s’acabava de batejar, on l’animava a mantindre’s fidel. Uns huit anys després, la germana li va dir en una carta: «Només volia dir-te lo molt que m’has ajudat estos anys sense que ho saberes. El text que em vas escriure em va arribar al cor, mai l’he oblidat». a Després de contar-li alguns reptes que havia afrontat, la germana li va dir: «A voltes he volgut rendir-me, deixar la veritat, deixar-ho tot... Però el text que em vas escriure em va ajudar a no donar-me per vençuda. Durant estos huit anys, no hi ha hagut res que m’haja animat tant com la targeta i el text que em vas escriure». Imaginem-nos lo feliç que es va sentir la dona del superintendent de circuit quan va rebre esta carta després de tants anys. D’alguna manera, nosaltres també podríem rebre mostres d’agraïment temps després d’haver ajudat a algú.

Pot ser que algú que hem ajudat ens done les gràcies temps després (Consulta el paràgraf 20) b


21. Per què hem d’estar decidits a imitar la generositat de Jehovà?

21 Com hem mencionat adés, Jehovà ens va crear amb una capacitat única: encara que ens agrada rebre, ens fa més feliços donar. Quan ajudem els germans de la congregació, ens sentim bé i ens fa feliços que ens ho agraïsquen. Però, tant si ens mostren agraïment com si no, estarem contents per haver fet lo correcte. Mai oblides que sense importar el que dones, Jehovà «pot donar-te molt més» (2 Cròn. 25:9). Aixina és, no podem superar a Jehovà en generositat. Que feliços ens fa rebre la recompensa de Jehovà! Per tant, estiguem decidits a continuar imitant la generositat del nostre Pare celestial.

CÀNTIC 17 «Sí que vull»

a El text que li va escriure la germana era 2 Joan 8 TNM, que diu: «Estigueu alerta per a no perdre les coses que ens han costat tant de conseguir, perquè aixina podreu obtindre una recompensa completa».

b DESCRIPCIÓ DE LA IL·LUSTRACIÓ: En esta escenificació, la dona d’un superintendent de circuit li escriu una targeta a una germana. Anys després, rep una carta d’agraïment de part d’eixa germana.