Salta al contingut

Salta a la taula de continguts

ARTICLE D’ESTUDI 36

CÀNTIC 89 Escolta, obeïx i seràs beneït

Posem en pràctica la Paraula

Posem en pràctica la Paraula

«Poseu en pràctica la paraula i no vos limiteu a escoltar-la» (JAU. 1:22 TNM)

QUÈ VOREM

Com enfortir el nostre desig de llegir tots els dies la Paraula de Déu, reflexionar en ella i posar-la en pràctica en la nostra vida.

1, 2. Per què som feliços els servents de Déu? (Jaume 1:22-25)

 JEHOVÀ i el seu Fill volen que siguem feliços. De fet, en Salm 119:2 diu: «Feliços els hòmens que guarden el seu pacte i busquen el Senyor amb tot el cor». I Jesús va prometre: «Feliços els que escolten la paraula de Déu i la posen en pràctica!» (Lluc 11:28).

2 Com a servents de Jehovà, som un poble feliç. Tenim moltes raons per a ser-ho, però una de les més importants és que llegim regularment la Paraula de Déu i ens esforcem per aplicar el que aprenem (llig Jaume 1:22-25).

3. Com ens beneficia aplicar el que llegim en la Paraula de Déu?

3 Quan posem «en pràctica la paraula», ens beneficiem de moltes maneres. En primer lloc, sabem que estem agradant a Jehovà, i això ens fa feliços (Ecl. 12:13). Al posar en pràctica el que llegim en la Paraula inspirada de Déu, millorem la nostra vida familiar i cultivem amistats fortes amb els germans de la congregació. De fet, segurament ho hauràs experimentat en primera persona. En segon lloc, evitem molts dels problemes que tenen els qui no obeïxen els manaments de Jehovà. I per últim, estem molt d’acord amb les paraules del rei David, qui després de mencionar la llei, les ordes i els juís de Jehovà en un Salm va concloure dient: «És molt profitós d’observar-los» (Sal. 19:8-12 [vv. 7-11 TNM]).

4. Per què és difícil posar en pràctica la Paraula de Déu?

4 Sent realistes, no sempre és fàcil posar en pràctica la Paraula de Déu. A tots ens costa apartar temps per a llegir i estudiar la Bíblia i comprendre el que Jehovà vol de nosaltres. Aixina que repassem algunes suggerències que poden ajudar-nos a llegir-la regularment. A més, considerarem què pot ajudar-nos a reflexionar en el que llegim i també com posar-ho en pràctica en la nostra vida.

APARTA TEMPS PER A LLEGIR LA PARAULA DE DÉU

5. Quines coses ens mantenen molt ocupats?

5 La majoria dels servents de Jehovà portem vides molt ocupades. Dediquem gran part del nostre temps a fer el que la Bíblia diu que és important. Per exemple, la majoria de nosaltres treballem per a cobrir les nostres necessitats i les de la nostra família (1 Tim. 5:8). Per una altra banda, molts cristians han de cuidar de familiars malaltets o majors. I, per descomptat, tots hem de vetlar per la nostra salut, i això requerix temps. A més d’açò, també hem d’atendre responsabilitats en la congregació, com la de participar amb entusiasme en la predicació. Amb totes estes obligacions, ¿com podem trobar temps per a llegir regularment la Bíblia, reflexionar en el que hem llegit i posar-ho en pràctica?

6. Com podem donar prioritat a la lectura de la Bíblia? (Mira també la il·lustració.)

6 La lectura de la Bíblia és una de «les coses més importants» que hem de fer com a cristians, aixina que hem de donar-li prioritat (Fili. 1:10 TNM). Parlant de l’home feliç, el Salm 1 diu: «Disfruta amb la llei de Jehovà; dia i nit llig la seua llei i medita en ella» (Sal. 1:1, 2 TNM). Açò significa que hem d’apartar temps per a llegir la Bíblia. Però, quin seria el millor moment per a llegir-la? Cada un de nosaltres tenim diferents circumstàncies, per això hauríem d’escollir un moment que ens permeta fer-ho de manera regular. Un germà a qui li diuen Victor diu: «M’agrada llegir la Bíblia de bon matí. Encara que no soc matiner, a eixes hores hi han poques distraccions, tinc el cap claret i em puc concentrar millor». Podria ser eixe el teu cas? Pregunta’t: «Per a mi, quin és el millor moment per a llegir la Bíblia?».

En quin moment del dia podries llegir la Bíblia regularment? (Consulta el paràgraf 6)


REFLEXIONA EN EL QUE LLIGGUES

7, 8. Què podria impedir que ens beneficiàrem plenament del que hem llegit? Il·lustra-ho.

7 Però la realitat és que podríem llegir molta informació i no estar absorbint-la. ¿Alguna volta t’ha passat que has llegit una cosa i després no t’enrecordes de quasi res? Segurament sí. Per desgràcia, açò és el que ens podria passar amb la lectura de la Bíblia. Potser ens hem posat la meta de llegir certa quantitat de capítols al dia, i això està molt bé. Tots hauríem de posar-nos metes i apegar-nos a elles, però per a traure partit de la lectura de la Bíblia, hem de fer més que simplement llegir-la (1 Cor. 9:26).

8 Posem un exemple: la pluja és essencial per a la vida, però si plou massa en poc de temps, la terra se satura perquè no pot absorbir-la tan ràpidament. Si continuara plovent, eixa aigua ja no beneficiaria les plantes. De la mateixa manera, hauríem d’evitar llegir la Bíblia de pressa i corrents per a poder absorbir, recordar i posar en pràctica el que hem llegit (Jau. 1:24).

Igual que el terreny necessita temps per a absorbir i aprofitar la pluja, nosaltres necessitem temps per a reflexionar i aplicar el que llegim en la Paraula de Déu (Consulta el paràgraf 8)


9. Què hauríem de fer si veiem que estem llegint la Bíblia per damunt damunt?

9 Suposem que estàs llegint la Bíblia i t’adones que ho estàs fent per damunt damunt. En eixe cas, què hauries de fer? Seria bo que parares i feres l’esforç de reflexionar en el que estàs llegint o acabes de llegir. Potser podries dedicar un poc més de temps al teu estudi o llegir menys versicles per a poder meditar en el que has llegit. Victor, mencionat adés, diu: «La meua lectura de la Bíblia és curteta, potser només un capítol. Com la faig pel matí, tinc tot el dia per a anar reflexionant en el que he llegit». Siga quin siga el mètode que utilitzes, és molt important que lliggues a un pas que et permeta traure-li profit a la teua lectura (Sal. 119:97; consulta el quadro « Preguntes que podries fer-te»).

10. Explica com podríem aplicar el que estem aprenent (1 Tessalonicencs 5:17, 18).

10 Sense importar en quin moment del dia faces la teua lectura de la Bíblia i el temps que li dediques, assegura’t de buscar maneres de posar en pràctica el que has llegit. Mentres la fas, pregunta’t: «Com puc aplicar esta informació ara o en el futur?». Per a il·lustrar-ho: diguem que has llegit 1 Tessalonicencs 5:17, 18 (llig-los). Després de llegir estos dos versicles, podries parar-te a pensar en la freqüència i contingut de les teues oracions. També, reflexionar en coses per les quals estàs agraït. Per exemple, podries pensar en tres coses específiques que vullgues agrair-li a Jehovà. Amb estos pocs minuts de reflexió, podràs comprendre i posar en pràctica la Paraula de Déu. Pensa en lo molt que et beneficiaria repetir este procés cada dia amb altres porcions de la Bíblia! Segur que si fas açò, seràs un millor servent de Jehovà. Però, i si et pareix que hi han moltes coses que has de millorar?

POSA’T METES RAONABLES

11. Per què a voltes podríem sentir-nos desbordats? Posa un exemple.

11 Llegir la Bíblia i buscar maneres d’aplicar el seu consell a voltes ens podria fer sentir desbordats. Imagina’t açò: hui has llegit en la Bíblia que hem d’evitar mostrar favoritisme (Jau. 2:1-8). Com has notat que podries millorar el teu tracte amb els altres, decidixes fer alguns canvis. Ben fet! Al sendemà, lliges un passatge que ressalta la importància de controlar el que dius i t’adones que a voltes eres un poc negatiu al parlar (Jau. 3:1-12). Aixina que decidixes ser més positiu i animador. Al dia següent, en la teua lectura de la Bíblia et trobes una advertència sobre no buscar l’amistat del món (Jau. 4:4-12). Això et fa arribar a la conclusió que has de ser més selectiu a l’hora de triar l’entreteniment. Al quart dia, tires la tovallola perquè penses que és pràcticament impossible fer tots els canvis que necessites.

12. Per què no hauríem de desanimar-nos si la lectura de la Bíblia revela que hem de fer canvis? (Consulta també la nota.)

12 No et desanimes si has de fer molts canvis. El fet que veges que necessites millorar demostra que eres humil i que tens l’actitud correcta. Una persona que és humil i sincera amb ella mateixa llig les Escriptures per a vore en què necessita millorar. a Recordem també que posar-nos la nova personalitat és un procés continu (Col. 3:10). Què ens ajudarà a continuar posant en pràctica la Paraula de Déu?

13. Quina és una bona manera de posar en pràctica el que estem aprenent? (Mira també la il·lustració.)

13 En comptes d’aplicar de colp tot el que has llegit, posa’t una quantitat raonable de metes (Prov. 11:2). Per què no fas una llista de les coses que has de millorar? Treballa primer en una o dos, i deixa les altres per a més avant. Ara bé, per a on hauries de començar?

En comptes de posar en pràctica de colp tot el que lliggues en la Bíblia, seria millor que et posares metes raonables, potser centrant-te només en una o dos (Consulta els paràgrafs 13, 14)


14. Per quines metes podríem començar?

14 Podries començar posant-te una meta fàcil d’alcançar o decidir treballar en un aspecte que necessites millorar. Una volta tingues clar el teu objectiu, investiga en les nostres publicacions, potser gastant l’Índice de las publicaciones Watch Tower o la Guia d’estudi per als testimonis de Jehovà. Ora al respecte i demana-li a Jehovà que et done «tant el desig com les forces per a fer-ho» (Fili. 2:13 TNM). Després posa en pràctica el que has aprés. Al vore el teu progrés, et sentiràs més motivat a treballar en una altra meta. De fet, al millorar en un aspecte o qualitat, et serà més fàcil fer-ho en altres aspectes.

DEIXA QUE LA PARAULA DE DÉU ACTUE EN TU

15. En què es diferencia el poble de Jehovà de moltes altres persones que afirmen haver llegit la Bíblia? (1 Tessalonicencs 2:13)

15 Algunes persones diuen que han llegit la Bíblia moltíssimes voltes. Però, realment creuen el que ensenya? La posen en pràctica i permeten que influïsca en la seua vida? Tristament, a sovint la resposta és no. Res a vore amb el poble de Jehovà! Igual que els cristians del segle I, acceptem la Bíblia «com el que és en realitat, la paraula de Déu». És més, ens esforcem per aplicar els seus consells en la nostra vida (llig 1 Tessalonicencs 2:13 TNM).

16. Què ens pot ajudar a posar en pràctica la Paraula?

16 No sempre és fàcil llegir i aplicar la Paraula de Déu. Pot ser que ens coste apartar temps per a llegir-la, o que tendim a fer-ho per damunt damunt sense absorbir molt del que estem llegint, o que ens desborde la quantitat de coses que hem de millorar. No importa quin siga el repte, podem superar-lo amb el suport de Jehovà. Que tots estiguem decidits a acceptar la seua ajuda per a comprendre i posar en pràctica la Paraula de Déu! Sense dubte, quant més la llegim i l’apliquem en la nostra vida, més feliços serem (Jau. 1:25).

CÀNTIC 94 Agraïts per la Paraula de Déu