Salta al contingut

Salta a la taula de continguts

ARTICLE D’ESTUDI 37

CÀNTIC 118 «Augmenta’ns la fe»

Una carta que ens ajuda a aguantar fidelment fins a la fi

Una carta que ens ajuda a aguantar fidelment fins a la fi

«Mantinguem ferma fins a la fi la confiança que teníem al principi» (HEB. 3:14).

QUÈ VOREM

Lliçons pràctiques de la Carta als Hebreus que ens ajudaran a aguantar fidelment fins a la fi d’este sistema.

1, 2. a) Quina era la situació en Judea quan l’apòstol Pau va escriure la Carta als Hebreus? b) Per què esta carta va ser tan oportuna?

 ANYS després de la mort de Jesús, els cristians hebreus que vivien en Jerusalem i Judea passaren per moltes dificultats. Poc després de formar-se la congregació cristiana, va començar una gran persecució (Fets 8:1). I uns 20 anys després, els seguidors de Crist també passaren per greus problemes econòmics causats per una fam que havia colpejat el país (Fets 11:27-30). No obstant això, al voltant de l’any 61 estaven experimentant un temps de pau relativa comparat amb el que havia de vindre. Durant eixe període, van rebre una carta inspirada de l’apòstol Pau que demostraria ser molt oportuna.

2 La Carta als Hebreus va ser oportuna perquè la pau que estaven experimentant els cristians no duraria molt. Pau els va donar consells que els ajudarien a aguantar les proves que prompte afrontarien. Per exemple, s’acostava la destrucció del sistema jueu que Jesús havia predit (Lluc 21:20). Per descomptat, ni Pau ni els altres cristians de Judea sabien quan vindria exactament la destrucció. No obstant això, aquells cristians podien utilitzar el temps que els quedava per a preparar-se cultivant qualitats com la fe i l’aguant (Heb. 10:25; 12:1, 2).

3. Per què ens hauria d’interessar la Carta als Hebreus als cristians de hui en dia?

3 Estem a punt d’afrontar una tribulació molt més gran que la que experimentaren els cristians hebreus (Mat. 24:21; Apoc. 16:14, 16). Per tant, analitzem alguns consells que Jehovà els va donar i que també poden ser beneficiosos per a nosaltres.

AVANCEM CAP A LA MADURESA

4. Quins reptes van afrontar els cristians d’origen jueu? (Mira també la il·lustració.)

4 Els cristians d’origen jueu afrontaren un gran repte. Durant un temps, esta nació havia sigut el poble escollit de Jehovà. El rei que representava la governació de Jehovà estava en Jerusalem, i el temple que representava l’adoració pura també estava allí. Tots els jueus fidels seguien la Llei mosaica tal com els ensenyaven els seus líders religiosos. Aquelles ensenyances incloïen aspectes relacionats amb l’alimentació, el punt de vista sobre la circumcisió i, fins i tot, la seua relació amb els gentils. No obstant això, després de la mort de Jesucrist, Jehovà va deixar d’acceptar els sacrificis dels jueus. Això va ser tot un repte per als cristians d’origen jueu, perquè estaven acostumats a seguir la Llei (Heb. 10:1, 4, 10). Fins i tot cristians madurs, com l’apòstol Pere, van haver d’esforçar-se per adaptar-se a alguns d’estos canvis (Fets 10:9-14; Gàl. 2:11-14). Degut a les seues noves creences, estos cristians foren perseguits pels líders religiosos jueus.

Els cristians havien d’aferrar-se a la veritat i rebutjar els raonaments falsos dels opositors religiosos jueus (Consulta els paràgrafs 4, 5)


5. Contra què havien de protegir-se els cristians?

5 Els cristians hebreus tenien dos fronts oberts. Per un costat, els líders religiosos jueus els acusaven de ser apòstates. I per l’altre, alguns germans de la congregació opinaven que per a evitar ser perseguits, els seguidors de Crist havien de continuar practicant alguns aspectes de la Llei mosaica (Gàl. 6:12). Què ajudaria a estos cristians a ser fidels a Jehovà?

6. A què va animar Pau als cristians hebreus? (Hebreus 5:14–6:1)

6 En la seua carta als hebreus, Pau va animar els seus germans a estudiar la Paraula de Déu i reflexionar en ella (llig Hebreus 5:14–6:1). Utilitzant les Escriptures Hebrees, Pau va raonar amb ells per a demostrar que la manera d’adorar cristiana era superior a la jueva. a Pau sabia que augmentar el seu coneixement i comprensió de la veritat els ajudaria a identificar i rebutjar els raonaments falsos que podrien apartar-los de la veritat.

7. Quins reptes afrontem hui en dia?

7 Igual que els cristians hebreus, a nosaltres també ens arriben informació i raonaments que van en contra de les normes justes de Jehovà. Els opositors a sovint ataquen les nostres creences basades en la Bíblia sobre la moralitat afirmant que som intolerants i cruels. La manera de pensar de les persones d’este món cada volta és més contrària a la de Jehovà (Prov. 17:15). Aixina que és molt important que reconeguem els raonaments falsos i els rebutgem. D’esta manera, no permetrem que els opositors ens desanimen de seguir servint a Jehovà (Heb. 13:9).

8. Com podem avançar cap a la maduresa espiritual?

8 Faríem bé de posar en pràctica el consell que Pau va donar als hebreus d’avançar cap a la maduresa. Açò significa que hem d’estudiar amb atenció la Bíblia per a conéixer millor a Jehovà i la seua manera de pensar. Este procés continua, fins i tot, després de la dedicació i el baptisme. No importa quant de temps portem en la veritat, tots ens hem d’esforçar per llegir i estudiar la Paraula de Déu regularment (Sal. 1:2). Una bona rutina d’estudi personal ens ajudarà a enfortir una qualitat que Pau va destacar en la seua carta als hebreus: la fe (Heb. 11:1, 6).

TINGUEM FE I CONSERVEM LA VIDA

9. Per què necessitaven tindre una gran fe els cristians hebreus?

9 Els cristians hebreus necessitarien una fe forta per a sobreviure a la tribulació que experimentaria Judea (Heb. 10:37-39). Jesús havia advertit els seus seguidors que, quan veren Jerusalem rodejada per exèrcits, haurien de pegar a fugir a les muntanyes. El seu consell aplicava a tots els cristians, tant si vivien en la ciutat com en el camp (Lluc 21:20-24). En aquella època, les persones que es veien amenaçades per un exèrcit invasor normalment buscaven protecció darrere de les muralles d’una ciutat, com Jerusalem. Per això, fugir a les muntanyes pareixia il·lògic i requeria una gran fe.

10. Què se sentirien motivats a fer els cristians si tenien una fe forta? (Hebreus 13:17)

10 Aquells cristians també necessitarien confiar en els qui Jesús estava utilitzant per a dirigir la congregació, els quals probablement els van donar instruccions específiques sobre quan fugir i com fer-ho (llig Hebreus 13:17). L’expressió grega «sigueu obedients» que s’utilitza en Hebreus 13:17 implica que una persona se sent motivada a obeir a aquell que la dirigix no només perquè té l’autoritat, sinó perquè confia en ell. Aixina que els cristians hebreus havien d’enfortir la seua confiança en els qui portaven la davantera abans que vinguera la tribulació. Si quan les coses els anaven bé obeïen les instruccions, els resultaria més fàcil seguir-les en moments de crisi.

11. Per què és molt important que tinguem una fe forta en l’actualitat?

11 En l’actualitat, necessitem tindre la mateixa fe que aquells cristians que reberen la carta de Pau. Vivim en una època on la majoria de persones no creuen que la fi d’este sistema s’acoste, fins i tot, es burlen de nosaltres per creure-ho (2 Pe. 3:3, 4). A més, encara que la Bíblia revela alguns detalls sobre què passarà durant la gran tribulació, hi han moltes coses que no sabem. Per això necessitem estar plenament convençuts que la fi d’este sistema arribarà en el moment oportú i que Jehovà cuidarà de tots nosaltres (Hab. 2:3).

12. Què ens ajudarà a sobreviure a la gran tribulació?

12 També hem d’enfortir la nostra fe en el mitjà que Jehovà està utilitzant hui en dia per a guiar-nos: «l’esclau fidel i sensat» (Mat. 24:45). Quan comence la gran tribulació, és possible que ens donen instruccions específiques que ens salvaran la vida, igual que els cristians hebreus les reberen quan l’exèrcit romà va acampar al voltant de Jerusalem. Ara és el moment d’enfortir la nostra confiança en la guia que rebem dels qui porten la davantera en l’organització de Jehovà. No podem esperar seguir les instruccions amb confiança durant la gran tribulació si ara ens costa obeir-les.

13. Per què és tan apropiat el consell d’Hebreus 13:5?

13 Mentres esperaven el senyal que els indicara que havien de fugir, els cristians hebreus també havien de portar una vida senzilla i rebutjar «l’amor als diners» (llig Hebreus 13:5). Alguns d’ells ja havien experimentat èpoques de fam i de pobresa (Heb. 10:32-34). Encara que havien estat dispostos a aguantar dificultats per causa de les bones notícies, és possible que alguns començaren a centrar-se en intentar conseguir més diners per a protegir-se dels perills o de la pobresa. Però els diners no els salvarien la vida quan Jerusalem fora destruïda (Jau. 5:3). De fet, a tot aquell que tinguera amor als diners probablement li seria més difícil fugir i deixar arrere sa casa i les seues possessions.

14. Com influirà la nostra confiança en Jehovà a l’hora de prendre decisions respecte a les coses materials?

14 Si estem plenament convençuts que la fi d’este sistema és imminent, ens sentirem motivats a rebutjar el materialisme. Durant la gran tribulació, les persones llançaran «pels carrers la seua plata», perquè s’adonaran que «ni la plata ni l’or no podran salvar-los el dia que arribe l’enuig del Senyor» (Eze. 7:19). En comptes de centrar-nos en acumular diners, hem de prendre decisions que ens ajuden a portar una vida senzilla i equilibrada. Açò inclou resistir la temptació d’endeutar-nos innecessàriament per a obtindre coses que no tenim temps ni per a disfrutar. També evitarem que les possessions que tenim es convertisquen en lo més important de la nostra vida (Mat. 6:19, 24). Aixina és, a mesura que ens acostem a la fi d’este sistema, haurem de decidir en qui confiarem: en Jehovà o en les nostres possessions.

NECESSITEM AGUANTAR

15. Per què necessitaven aguant els cristians hebreus?

15 Els cristians hebreus haurien d’aguantar proves de fe a mesura que les condicions en Judea empitjoraren (Heb. 10:36). Encara que alguns d’ells afrontaren persecució forta, molts havien acceptat el cristianisme durant un període de relativa pau. És cert que aguantaren proves de fe molt difícils, però l’apòstol Pau els va recordar que no havien patit tant com Jesús, és a dir, fins al punt de morir (Heb. 12:4). No obstant això, a mesura que el cristianisme s’estenia, els opositors jueus cada volta eren més violents i fanàtics. Feia només uns pocs anys, una turba va atacar a Pau quan estava predicant en Jerusalem. El relat bíblic diu que més de 40 jueus «van tramar un complot contra Pau i es van comprometre amb una maledicció a no menjar ni beure res fins que l’hagueren matat» (Fets 22:22; 23:12-14). A pesar d’eixe clima d’odi i fanatisme religiós, aquells cristians necessitaven reunir-se per a adorar a Jehovà, predicar les bones notícies i mantindre forta la seua fe.

16. Com pot ajudar-nos la Carta als Hebreus a tindre la perspectiva correcta sobre la persecució? (Hebreus 12:7)

16 Què ajudaria els cristians hebreus a aguantar l’oposició que afrontarien? Pau volia que els cristians comprengueren els beneficis d’aguantar les proves. Els va explicar que Déu podria permetre que passaren per proves per a ajudar-los a millorar com a cristians (llig Hebreus 12:7). Això els permetria cultivar i polir qualitats cristianes. Al centrar-se en el resultat d’eixes proves, a aquells cristians els resultaria més fàcil aguantar (Heb. 12:11).

17. Per què sabia Pau molt bé què implicava aguantar persecució?

17 Pau va animar els cristians hebreus a aguantar les proves amb valor i a no rendir-se. Ell sabia molt bé del que estava parlant, perquè com havia perseguit els cristians, havia vist a què s’enfrontaven. Pau també sabia com aguantar la persecució, al cap i a la fi, havia experimentat diferents formes d’oposició després de fer-se cristià. Aixina que Pau sabia molt bé què es necessitava per a aguantar (2 Cor. 11:23-25). Per això va dir als cristians que, quan afrontaren proves, no haurien de confiar en ells mateixos, sinó dir amb valor: «Jehovà és el meu ajudant. No tindré por» (Heb. 13:6 TNM).

18. Què ens passarà en el futur, i què ens ajudarà a aguantar-ho?

18 En l’actualitat, alguns dels nostres germans estan aguantant persecució. Podem donar-los el nostre suport orant per ells i, a voltes, ajudant-los de maneres pràctiques (Heb. 10:33). No obstant això, la Bíblia diu clarament que «tots els qui desitgen viure amb devoció a Déu en unió amb Crist Jesús també seran perseguits» (2 Tim. 3:12 TNM). Per eixa raó, tots nosaltres hem d’estar preparats per al que vindrà. Continuem confiant en Jehovà, plenament convençuts que ens ajudarà a aguantar qualsevol prova que puga vindre. Sí, al temps degut, ens alliberarà de tots els patiments (2 Tes. 1:7, 8).

19. Quins passos pràctics ens poden ajudar a preparar-nos per a la gran tribulació? (Mira també la il·lustració.)

19 No hi ha dubte que la carta que va escriure Pau als hebreus va ajudar els cristians del segle I a preparar-se per a la tribulació que estaven a punt d’afrontar. Pau va exhortar els seus germans a obtindre una major comprensió de les Escriptures. Fer-ho els prepararia per a identificar i rebutjar ensenyances que podrien debilitar la seua fe. També els va animar a enfortir la seua fe per a que obeïren la guia de Jesús sense dubtar i la dels qui portaven la davantera en la congregació. A més, va ajudar els cristians fent-los vore que les proves eren una bona oportunitat per a polir-se. Que tots apliquem estos consells inspirats! Si ho fem, podrem aguantar fidelment fins a la fi (Heb. 3:14).

Els cristians fidels foren beneïts pel seu aguant. Després de fugir de Judea, continuaren reunint-se. Què aprenem del seu exemple? (Consulta el paràgraf 19)

CÀNTIC 126 Ben alerta, ferms i valents

a Només en el capítol 1, Pau cita almenys set passatges de les Escriptures Hebrees per a demostrar que la manera d’adorar cristiana és superior a la jueva (Heb. 1:5-13).