Salta al contingut

Salta a la taula de continguts

No són part del món

No són part del món

No són part del món

«El món els odia, perquè no són del món.» (JOAN 17:14)

A què es referia Jesús? Jesús no era part del món perquè no intervenia en les qüestions socials i polítiques del seu temps. «La meua reialesa no és d’aquest món —va explicar— Si fóra d’aquest món, els meus hòmens haurien lluitat perquè jo no fóra entregat als jueus. Però la meua reialesa no és d’ací» (Joan 18:36). També va ensenyar als seus deixebles a rebutjar actituds i formes de parlar i de comportar-se que la Paraula de Déu condemna (Mateu 20:25-27).

L’exemple dels primers cristians. En un assaig religiós, l’escriptor Jonathan Dymond va indicar que els primers cristians «es negaren a anar [a la guerra] sense importar-los les conseqüències, ja fora la vergonya, la presó o la mort». Estaven disposats a patir per tal de mantindre’s neutrals. Una altra cosa que també els diferenciava eren les seues elevades normes morals. Per això, se’ls va dir: «Ara ells troben estrany que no corregueu al seu costat cap a excessos sense fre, i no paren d’injuriar-vos» (1 Pere 4:4). Com va explicar l’historiador Will Durant, «amb la seua pietat i la seua decència, [els cristians] constituïen una constant censura per al món pagà àvid de plaers».

Qui fa hui en dia lo mateix? Sobre la neutralitat cristiana, la New Catholic Encyclopedia afirma que «l’objecció de consciència no té justificació des del punt de vista moral». Un article del diari Reformierte Presse —basat en un informe de l’organització de drets humans African Rights— exposa que totes les esglésies, «a excepció dels testimonis de Jehovà», participaren en 1994 en el genocidi de Ruanda.

Un professor d’educació secundària es lamentava que durant l’Holocaust «ningun grup ni organització ciutadana denunciara les innumerables mentires, el tracte cruel i les posteriors atrocitats que es van cometre». Però després de consultar el Museu Memorial de l’Holocaust dels Estats Units, va escriure: «Ara sé que no va ser aixina». Va descobrir que, a pesar del tracte que reberen, els testimonis de Jehovà no van transigir en els seus principis.

I què podem dir dels valors morals? Qui imita l’exemple dels primers cristians? «La majoria dels jóvens adults catòlics rebutgen les ensenyances eclesiàstiques sobre la convivència [i] les relacions sexuals premaritals», indica la revista U.S. Catholic. Després cita un diaca, que diu: «Un gran percentatge de les persones que oriente —jo diria que més del 50%— ja viuen amb la seua parella quan venen a casar-se». Segons la New Encyclopædia Britannica, els testimonis de Jehovà «insistixen en mantindre una elevada conducta moral».