Salta al contingut

Salta a la taula de continguts

L’emissora de ràdio WBBR (1924)

DELS NOSTRES ARXIUS

Emetem les Bones Notícies

Emetem les Bones Notícies

 La nova estació de ràdio dels Estudiants de la Bíblia, la WBBR, va començar a emetre la nit del diumenge 24 de febrer de 1924. a Com va ser aquella primera emissió? Qui la va escoltar? ¿I com han aprofitat els testimonis de Jehovà les noves tecnologies per a donar a conéixer les «bones notícies del Regne [...] per tota la terra habitada»? (Mateu 24:14)

Un tècnic en el panell de control de la WBBR

«Allà que anàrem»

 La primera emissió va començar a les 8:30 de la vesprada i va durar dos hores. El programa es va fer des d’un estudi que s’acabava de construir en Staten Island (Nova York). El germà Ralph Leffler, responsable de so, va recordar que «les emocions estaven a flor de pell» en l’estudi. Es preguntava: «Ens escoltaria algú?». «Vaig encendre l’aparato i allà que anàrem, esperant que anara bé».

 El presentador d’aquella històrica emissió va ser el germà Victor·Schmidt, l’administrador de la ràdio. Va començar el programa presentant diversos cantants i músics amb talent, tots eren Estudiants de la Bíblia. Primer, un germà va tocar música clàssica en el piano. A continuació, Cora Wellman va cantar la cançó The Ninety and Nine, basada en la paràbola de Jesús de l’ovella perduda (Lluc 15:4-7). Després van haver més actuacions, inclosa una de Frederick W. Franz, qui va cantar The Penitent, una narració musical de la història del fill pròdig (Lluc 15:11-25).

Primer programa de la WBBR

 Joseph F. Rutherford, qui portava la davantera dels Estudiants de la Bíblia en aquell moment, va fer un discurs per a dedicar l’emissora «als interessos del regne del Messies». Va dir: «Com Jehovà ha permés que els humans inventen la ràdio, de segur que vol que l’utilitzem per a ensenyar a les persones el compliment de les seues profecies».

«Vaig escoltar cada síŀlaba»

 Molts oients del nord-est dels Estats Units van escoltar aquella primera emissió. A més de 320 kilòmetres de distància, un oient de Morrisville (Vermont) va dir: «Estic content de poder sintonitzar l’emissora [...]. La veu de Rutherford se sentia especialment bé [...]. Vaig escoltar cada síŀlaba». Inclús un oient de Monticello (Florida), la va poder sintonitzar! La nova estació de ràdio va ser tot un èxit i les persones van enviar moltes cartes d’agraïment.

Joseph Rutherford amb un micròfon a l’estudi de la WBBR. Victor Schmidt és el presentador

 L’emissora va continuar emetent el missatge del Regne durant 33 anys, principalment a llocs en el nord-est dels Estats Units. b Però a vegades, la WBBR coŀlaborava amb altres emissores i podia arribar a milers d’oients dels Estats Units, el Canadà i més lluny. De fet, l’Anuario de los testigos de Jehová para 1975 va dir: «L’any 1933 l’emissora va tindre la màxima audiència, 408 emissores s’estaven utilitzant per a portar el missatge a sis continents i s’emetien 23.783 diferents discursos bíblics. En aquell temps, una persona podia escoltar el programa de la Watch Tower en diferents estacions de ràdio que l’emetien al mateix temps. L’aire estava ple de les paraules de la veritat que glorificaven a Déu».

La predicació de casa en casa reemplaça la ràdio

 Quan els Estudiants de la Bíblia van començar a utilitzar la WBBR, hi havia una mitjana de 1.064 predicadors del Regne en els Estats Units. Les emissions van ajudar este grup relativament xicotet a arribar a més persones amb les bones notícies. En 1957, la mitjana de predicadors del Regne en els Estats Units era de 187.762 i en tot el món era de 653.273. És més, gràcies a la capacitació que es rebia a les reunions de congregació, aquells germans i germanes tan zelosos es van fer cada volta més hàbils en l’obra de predicar de casa en casa i en altres formes de predicació.

 Gràcies a estos resultats tan positius, els germans que portaven la davantera en l’organització van decidir reconsiderar si les emissions de ràdio seguien sent tan efectives en comparació amb la predicació de casa en casa. Amb quin resultat? Decidiren vendre la WBBR, l’única estació que encara tenia en propietat l’organització. L’emissora es va vendre el 15 d’abril de 1957. Un dia abans, durant el programa especial per l’última emissió, se li va preguntar al germà Nathan H. Knorr per què venien l’emissora. Ell va explicar que l’increment del nombre de testimonis de Jehovà en eixe moment era conseqüència de la predicació de casa en casa. Va dir: «Les emissions han sigut de gran ajuda, però l’augment no és més gran en els llocs on s’escolta la WBBR que en els llocs on no arriba». Els germans van arribar a la conclusió que es podien aconseguir més resultats amb l’obra de casa en casa que amb la ràdio. No obstant, eixa no va ser l’última emissió. Dècades més tard va reaparéixer, però d’una altra forma.

Emetem hui en dia

 El 6 d’octubre de 2014, l’organització de Jehovà va viure una novetat molt emocionant: el llançament del canal de televisió per internet JW Broadcasting. Els testimonis de Jehovà i altres persones miren i escolten els programes mensuals utilitzant un navegador web, l’aplicació JW Library, receptors digitals multimèdia o receptors de satèŀlit. c Aixina i tot, en algunes parts del món el poble de Jehovà encara gasta la ràdio i la televisió. Com és això?

El primer programa de JW Broadcasting (octubre 2014)

 En els últims anys, l’organització de Jehovà ha utilitzat ràdios i televisions externes per a emetre les reunions de congregació, així com assemblees en llocs on no hi ha internet o no funciona bé. Estes emissions, també han arribat a moltes persones que no són testimonis i a altres que tenen interés en aprendre més de la Bíblia. Per exemple, entre 2021 i 2022, algunes emissores de ràdio van comentar a la sucursal de l’Àfrica Oriental dels testimonis de Jehovà que les nostres reunions agradaven a moltes persones que no eren Testimonis. Inclús alguns oients de Kenya, el Sudan del Sud i Tanzània van demanar un curs bíblic.

 Aixina i tot, els principals mètodes dels testimonis de Jehovà per a donar a conéixer el missatge del Regne per tot el món són: la predicació de casa en casa, els exhibidors de publicacions i la pàgina web jw.org. Qualsevol persona interessada pot llegir la Bíblia i publicacions basades en ella totalment gratis, en més de 1.080 idiomes. També es poden obtindre respostes a preguntes bíbliques i trobar on són les nostres reunions. Com a resultat de tots estos esforços i iniciatives, els testimonis de Jehovà han conseguit que hui en dia les bones notícies del Regne siguen més accessibles que mai en la història de la humanitat! De fet, s’estan proclamant «per tota la terra habitada» tal com la Bíblia va predir (Mateu 24:14).

a En 1931 els Estudiants de la Bíblia començaren a utilitzar el nom de Testimonis de Jehovà.

b Durant un temps, els testimonis de Jehovà també tenien emissores de ràdio en altres països com Austràlia i el Canadà.