En presó per la seua fe | Rússia
La història dels testimonis de Jehovà en la Rússia actual està marcada per l’opressió i la persecució. Durant gran part del segle XX, els Testimonis van ser maltractats per les autoritats russes a pesar de ser coneguts per ser ciutadans pacífics que complixen la llei. L’objectiu del govern de la Unió Soviètica era obligar-los a acceptar la ideologia soviètica. Se’ls va prohibir tindre bíblies o publicacions religioses, estaven constantment vigilats i havien de celebrar les seues reunions religioses en secret. Si els descobrien, s’arriscaven a rebre palisses i llargues sentències de presó. Milers d’ells van ser deportats a Sibèria.
La situació va començar a canviar en 1991, quan el govern rus va reconéixer legalment els testimonis de Jehovà i va establir la llibertat religiosa sense intervenció de les autoritats. No obstant, eixe període de pau no va durar molt.
En 2009, va començar una escalada d’oposició i restriccions quan el Tribunal Suprem de Rússia va ratificar la decisió d’un tribunal inferior de qualificar una congregació de testimonis de Jehovà com a «extremista». En abril de 2017, després d’anys de batalles legals, el Tribunal Suprem de Rússia va ordenar la dissolució de totes les entitats legals dels Testimonis al·legant que duien a terme activitats extremistes. Immediatament, les autoritats russes prengueren mesures per a confiscar la seua propietat, tancar els seus llocs de culte i declarar «extremistes» les seues publicacions religioses.
Per si l’atac contra les entitats legals dels Testimonis no fora prou, les autoritats russes també s’han proposat perseguir els testimonis de Jehovà de manera individual. I han anat inclús més allà al relacionar l’adoració personal i privada de cada Testimoni amb l’organització que s’ha prohibit. Les batudes policials en casa dels Testimonis van acompanyades de tracte cruel i durs interrogatoris. Hòmens i dones de totes les edats són arrestats i condemnats a presó o a arrest domiciliari.
Des de la prohibició d’abril de 2017, centenars de Testimonis han sigut condemnats a presó preventiva o empresonats acusats d’extremisme. A dia 17 de setembre de 2024, hi havia un total de 134 Testimonis empresonats.
Es denuncia el tracte cruel de Rússia contra els testimonis de Jehovà
A pesar de les denúncies de la comunitat internacional contra Rússia per a que acabe amb la seua incessant persecució, les autoritats russes continuen declarant culpables d’activitat extremista els Testimonis. Alguns observadors i tribunals de fora de Rússia ben informats han condemnat el govern rus per la seua opressió implacable contra els testimonis de Jehovà.
Tribunal Europeu de Drets Humans: El 7 de juny de 2022, el Tribunal Europeu de Drets Humans va emetre una sentència històrica contra Rússia al condemnar-la per perseguir els testimonis de Jehovà (Entitat religiosa local de Taganrog i altres contra Rússia, núm. 32401/10 i 19 casos més). Este tribunal va declarar il·legal la prohibició que s’havia fet contra els testimonis de Jehovà en 2017. Li va ordenar a Rússia que «prenguera totes les mesures necessàries per a posar fi a tots els processos penals pendents contra els testimonis de Jehovà [...] i alliberar [...] els testimonis de Jehovà [empresonats]». També li va ordenar que tornara totes les propietats confiscades o que pagara una indemnització en compensació per elles de més de 59 milions d’euros, a més d’una altra compensació de més 3 milions d’euros en concepte de danys i perjuís.
Carta de la secretària general del Consell d’Europa: En una carta amb data 9 de desembre de 2022 dirigida al ministre rus d’Afers Estrangers, Marija Pejčinović Burić va dir: «En els casos de Testimonis de Jehovà de Moscou i altres i Krupko i altres —relacionats amb la dissolució de la comunitat religiosa sol·licitant i la prohibició de les seues activitats, i amb la cancel·lació d’una cerimònia religiosa pacífica i la privació de llibertat d’alguns dels seus participants—, el Comité [de Ministres del Consell d’Europa] va exigir a les autoritats que revocaren la prohibició imposada a les activitats de totes les organitzacions dels testimonis de Jehovà i que posaren fi a tots els processos penals contra ells».
Decisió del Comité de Ministres del Consell d’Europa: En la reunió que va celebrar en setembre de 2023, el Comité de Ministres va declarar «amb moltíssima preocupació que les autoritats russes han ignorat completament i deliberadament les indicacions inequívoques [del Tribunal Europeu de Drets Humans] basades en l’article 46 de la Convenció i en la part operativa de la sentència en el cas Entitat religiosa local de Taganrog i altres contra Rússia, sobretot pel que fa a [...] l’alliberació de testimonis de Jehovà empresonats». En vista que Rússia no complix amb estes indicacions, el Comité de Ministres «va decidir portar este conjunt de casos davant del Comité de Drets Humans de l’ONU, del Grup de Treball de Detencions Arbitràries del Consell de Drets Humans de l’ONU, i d’altres importants organismes internacionals que tracten el problema de la persecució dels testimonis de Jehovà en la Federació Russa, amb l’objectiu d’assegurar el compliment de les sentències en qüestió».
Casos recents de sentències excessives
El 25 de gener de 2024, Sona Olópova, una dona casada de 37 anys, va ser condemnada a dos anys de treballs forçats en un centre penitenciari de la regió de Samara. En maig de 2023, uns agents de policia havien dut a terme un registre en sa casa. Com a conseqüència, es va iniciar un procés penal i va ser acusada de participar en activitats extremistes. En realitat, l’únic «delicte» que havia comés era adorar pacíficament a Déu amb els seus companys de creença. Ella mateixa va dir: «La fiscalia no va tindre en compte que és impossible ser testimoni de Jehovà i alhora ser extremista».
El 6 de febrer de 2024, un tribunal d’apel·lacions va ratificar la condemna imposada a Dimitri Barmakin. Immediatament, va ser detingut i enviat a presó per a que acabara de complir la seua condemna de huit anys. En juliol de 2018, uns agents armats van irrompre en l’apartament on Dimitri i la seua dona, Ielena, estaven cuidant de la iaia d’ella, de 90 anys. Dimitri i Ielena van ser traslladats a Vladivostok, la seua ciutat natal, on Dimitri va ser arrestat. Posteriorment, es va iniciar un cas penal contra ell per «organitzar activitats d’una organització extremista». Actualment, es troba empresonat en un centre de detenció en el territori de Khabàrovsk i serà alliberat en novembre de 2029. Ielena també està sent jutjada per la seua fe.
El 29 de febrer de 2024, Aleksandr Txagan, un home casat de 53 anys, va ser condemnat pel Tribunal del Districte Central de Toliatti, en la regió de Samara. Va rebre una sentència de huit anys de presó, una de les més llargues imposades als hòmens Testimonis en Rússia. Només acabar el juí, va ser detingut i enviat a presó. Actualment, es troba empresonat en el Centre de Detenció núm. 4 de la regió de Samara i s’espera que siga alliberat en gener de 2032.
El 5 de març de 2024, un tribunal de la regió d’Irkutsk, en l’est de Sibèria, va declarar culpables d’extremisme nou hòmens Testimonis. Els nou, el major dels quals té 72 anys, van rebre condemnes de presó de fins a set anys. Estes condemnes van ser el resultat d’una sèrie de casos penals que s’iniciaren en octubre de 2021, després que agents del govern registraren les cases dels Testimonis. En el moment que es va dictar sentència, un d’estos hòmens, Iaroslav Kalin, que ja duia més de dos anys en presó preventiva, va descriure el seu empresonament com una experiència amarga. Va dir: «Estàvem en les pitjors cel·les i condicions que podríem tindre».
En abril de 2024, Rinat Kíramov, que està complint una sentència de set anys, va ser traslladat per les autoritats de la presó a un centre mèdic penitenciari perquè sospitaven que tenia tuberculosi. En novembre de 2021, s’havia obert un procés contra Rinat, de 36 anys, acusat de participar en activitats extremistes. Després de passar un any i mig detingut, va ser condemnat a set anys de presó. Quan el van traslladar al centre mèdic, un grup de presoners el va sotmetre a maltracte físic i inclús el va torturar amb una pistola elèctrica. A més, el privaren de dormir i de menjar durant quatre dies. El 17 de maig de 2024, després que un examen mèdic revelara que no tenia tuberculosi, Rinat va ser traslladat de nou al centre penitenciari. S’espera que siga alliberat en desembre de 2027.
El 20 de juny de 2024, tres hòmens Testimonis que viuen en Khabàrovsk van rebre les sentències de presó més llargues que un tribunal rus havia aplicat a un Testimoni des de la dissolució de les entitats legals dels testimonis de Jehovà. Stanislav Kim va ser condemnat a huit anys i dos mesos de presó; Vitali Zhuk, a huit anys i quatre mesos, i Nikolai Polevódov a huit anys i sis mesos. Se’ls va declarar culpables d’organitzar activitats d’una organització extremista. Però, en realitat, simplement s’havien reunit pacíficament amb alguns familiars i companys de creença per a llegir i estudiar la Bíblia.
Continuen els esforços per posar fi als empresonaments injustos
Els testimonis de Jehovà de tot el món estan molt preocupats pel tracte cruel que estan rebent els seus companys de creença per part de Rússia. Milions de Testimonis de totes parts del món han enviat cartes als funcionaris del govern de Rússia demanant pels seus germans. Els advocats dels Testimonis empresonats han apel·lat en tribunals russos de tots els nivells i han presentat moltes sol·licituds al Tribunal Europeu de Drets Humans. Els testimonis de Jehovà també han presentat denúncies davant del Comité de Drets Humans de l’ONU i del Grup de Treball de Detencions Arbitràries de l’ONU, i han proporcionat informes a organismes internacionals que vigilen les violacions dels drets humans. A fi d’acabar amb esta greu persecució religiosa, els testimonis de Jehovà continuaran fent tot el que puguen per a donar visibilitat a la difícil situació dels seus germans en Rússia.
Línia del temps
17 de setembre de 2024
Hi ha un total de 134 Testimonis empresonats.
24 d’octubre de 2023
El Comité de Drets Humans de l’ONU va publicar els dictàmens relacionats amb les entitats religioses locals d’Elistà i Abinsk. En els dos casos, el comité va arribar a la conclusió que Rússia havia violat els drets dels Testimonis recollits en els articles 18.1 («dret a la llibertat de pensament, de consciència i de religió») i 22.1 («dret a associar-se lliurement») del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics. Estes decisions confirmen que no hi ha res en les seues publicacions religioses que incite a l’odi o a la violència.
7 de juny de 2022
El Tribunal Europeu de Drets Humans emet una sentència històrica —Entitat religiosa local de Taganrog i altres contra Rússia—, en la qual es condemna a Rússia per maltractar els testimonis de Jehovà.
12 de gener de 2022
El Ministeri de Justícia de la Federació Russa inclou l’aplicació JW Library en la Llista Federal de Material Extremista. Esta és la primera i l’única aplicació que Rússia ha prohibit per considerar-la extremista.
27 de setembre de 2021
El Tribunal Municipal de Sant Petersburg desestima l’apel·lació contra la decisió que s’havia pres el 31 de març de 2021, quan es va declarar extremista l’aplicació JW Library i es va prohibir el seu ús en tota la Federació Russa i Crimea. La decisió original del Tribunal entra en vigor immediatament.
26 d’abril de 2019
El Grup de Treball de Detencions Arbitràries de l’ONU determina que s’han violat els drets de Dimitri Mikhailov i denuncia la persecució de Rússia contra els testimonis de Jehovà.
20 d’abril de 2017
El Tribunal Suprem de la Federació Russa ordena la dissolució de la seu nacional dels testimonis de Jehovà i de 395 entitats religioses locals.