Salta al contingut

Un viatge a través del temps

Un viatge a través del temps

En octubre del 2012 es va obrir al públic una exposició que resumix la història dels Testimonis de Jehovà a Brooklyn (Nova York) a. En el recorregut autoguiat es destaquen les proves, els perills i els triomfs que alguns han patit per voler practicar el cristianisme.

Els visitants fan un viatge a través del temps que comença en l’any 33 d. C. i continua fins els nostres dies. L’exhibició està dividida en quatre seccions entrellaçades per una línia de temps. Cada secció té un tema bíblic i es presenta per mitjà d’un breu vídeo en anglés subtitulat en sis idiomes més: francés, italià, japonés, coreà, portugués i castellà.

Quines són les seccions principals de l’exposició?

La primera secció, «Els hòmens han estimat la foscor», es basa en les paraules de Joan 3:19. La Bíblia va predir que eixirien hòmens malvats que propagarien «doctrines de perdició» (Fets 20:30). La línia de temps mostra els fets d’estos hòmens perversos.

El títol de la segona secció és «Que la llum resplendisca», expressió que apareix a 2 Corintis 4:6. El període que comprén va des de finals de 1800 fins els primers anys de 1900. Esta secció narra la història d’hòmens sincers que començaren a estudiar la Bíblia deixant de costat idees preconcebudes, i explica com van anar creixent en coneixement i en número abans de la Primera Guerra Mundial.

La següent part d’esta segona secció presenta el Foto drama de la creació, coneguda producció multimèdia que els Estudiants de la Bíblia —com eren coneguts els Testimonis de Jehovà— van començar a projectar en 1914. Esta representació era única, ja que combinava imatges fixes i en moviment amb so gravat. Durant els anys posteriors al seu llançament, milions de persones anaren a vore-la. L’exposició inclou una mostra del material gràfic original del Foto drama, un vídeo curt de la seua introducció i més de 500 diapositives a color.

La tercera secció porta el títol «El dragó es va enrabiar», extret de les paraules d’Apocalipsi 12:17. Registra la persecució patida pels seguidors de Jesucrist a principis del segle XX i presenta històries molt animadores de cristians que es van mantindre neutrals en temps de guerra. Un videoclip mostra l’experiència de Remigio Cuminetti, un testimoni de Jehovà que es va negar tant a posar-se l’uniforme militar italià com a lluitar en la Primera Guerra Mundial. Un altre vídeo mostra el cas d’Alois Moser d’Àustria qui es negà a dir «Heil Hitler!»; per eixa raó, va perdre la seua faena i més tard el van tancar al camp de concentració de Dachau.

La rèplica lúgubre i en penombra de la cel·la d’una presó servix com a escenari per a les fotos de testimonis de Jehovà que van ser empresonats per professar la seua fe en països com Grècia, el Japó, Polònia i Sèrbia.

El títol de la secció final «Bones notícies per a totes les nacions» està basat en Mateu 24:14. Esta secció resumix l’activitat dels Testimonis de Jehovà des de 1950 fins els nostres dies. Un collage de fotos explica la història del ràpid creixement, de la persistència en la predicació i l’amor fraternal que identifica els Testimonis de Jehovà.

Abans d’anar-se’n, el visitant pot usar els punts interactius d’informació per explorar la Casa de la Bíblia i el Tabernacle de Brooklyn, edificis que els Testimonis de Jehovà han gastat per més de 100 anys.

Per què s’ha organitzat esta exposició?

Va fer falta un any per planificar l’exposició i mesos per construir-la. Testimonis de tot el món van fer donacions d’objectes familiars amb molt de valor sentimental.

Per què s’ha fet tot este esforç? Quan es va preguntar quin benefici aportaria als Testimonis de Jehovà que visitaren l’exposició, un membre de la Junta Directiva va citar una dita ben coneguda: «Per saber on anem, cal saber d’on venim».

a L’exposició és gratuïta i es troba al número 25 de Columbia Heights a Nova York. L’horari de visites és de dilluns a divendres, de 8:00 a 17:00 h.