Salta al contingut

Recordem una assemblea que es va fer «per tot el món»

Recordem una assemblea que es va fer «per tot el món»

Fa 50 anys, 583 testimonis de Jehovà s’embarcaren en un viatge de deu setmanes que pegava la volta al món. No eren turistes típics, tenien un objectiu clar: trobar-se amb la germandat cristiana en la sèrie d’assemblees de 1963 «Bones Notícies Eternes». Com que els delegats van viatjar per més de 20 països, a esta sèrie se la va conéixer pel nom d’assemblees «per tot el món».

Un moment destacat de cada assemblea va ser el discurs «Quan Déu siga el rei sobre tota la terra». Nathan Knorr, membre de la central mundial dels Testimonis de Jehovà, va fer este discurs en la majoria de les assemblees. Va descriure com havien empitjorat les condicions del món i les contrastà amb la promesa que dóna la Bíblia de restaurar el paradís a la terra. L’assistència total a este discurs va ser de 580.509 persones.

«Per tot el món» en deu setmanes

Les assemblees van començar a Milwaukee, en l’estat de Wisconsin (EUA). Des d’allí, els delegats viatjaren en direcció est. Després de l’assemblea de Nova York van fer parada al Regne Unit, Suècia, Alemanya i Itàlia. En cada lloc aprofitaren l’oportunitat per predicar les bones notícies de la Bíblia.

Molts habitants d’estos llocs, van agrair als Testimonis que hagueren dedicat temps per visitar-los. Una jove d’Estocolm (Suècia) va dir: «Recordaré tota ma vida la vostra visita. [...] Heu fet tot eixe viatge per parlar-me de la vostra fe en Déu? Sou dignes d’admiració!».

Els delegats es desanimaren, per dir-ho d’alguna manera, quan arribaren a Atenes. La raó és que el govern, cedint a la pressió de les autoritats religioses, va retirar el permís que havia donat per celebrar l’assemblea a l’estadi Panathinaikos. Però, això no va dissuadir als zelosos testimonis. A finals d’Agost, prop de 10.000 persones van poder escoltar el programa presentat en cases particulars i en congregacions locals.

Després d’Atenes, la gira va continuar pel Líban, Jordània, Israel i Xipre. Els germans locals van ser tan hospitalaris que de vegades es produïen situacions divertides. Per exemple, un delegat que va anar a Nicòsia (Xipre) contà el misteri de les seues sabates: «Cada volta que tornava a la casa [on m’allotjava] i em llevava les sabates... desapareixien! Cinc minuts després apareixien netes i lluentes com una espasa!».

La part final del viatge va transcórrer per Àsia i el Pacífic. L’Índia, Burma (actualment Myanmar), Tailàndia, Hong Kong, Singapur, les Filipines, Indonèsia, Austràlia, Taiwan, el Japó, Nova Zelanda i Corea foren els amfitrions dels delegats i dels milers de Testimonis locals. Molta gent va tindre que fer canvis en la seua agenda per anar a l’assemblea. Un dels més excepcionals és el cas d’una parella de nóvios de Yokosuka (Japó). Quan ell va demanar en la faena permís per anar a l’assemblea de Kyoto, li contestaren que només donaven permisos per a bodes o funerals. Com estaven planejant casar-se, la parella va celebrar la boda un poc abans del que tenia pensat. Al final, passaren la lluna de mel en l’assemblea.

El viatge va finalitzar a principis de setembre amb les assemblees de Hawaii i Califòrnia. En l’ultima assemblea, la de Pasadena (Califòrnia), l’assistència va superar les expectatives. Com a conseqüència, es formaren unes cues impressionants de cotxes a l’acabar la sessió. No obstant, un periòdic local va citar les paraules del comissari de policia: «Mai havia vist millor comportament en un esdeveniment d’eixa envergadura».

Resultats que perduren

Els resultats d’aquelles assemblees encara perduren. L’obra de referència bíblica Toda Escritura es inspirada de Dios y provechosa que es va presentar en aquella assemblea continua gastant-se a les reunions dels Testimonis de Jehovà.

Harold King després d’eixir d’una presó xinesa

A l’assemblea de Nova York es va presentar una cançó nova que Harold King va escriure quan estava en una presó xinesa en 1963. Es titulà «De puerta en puerta». Este testimoni de Jehovà va compondre esta cançó quan estava en règim d’aïllament. Hui en dia, els Testimonis de Jehovà continuem cantant una versió d’esta cançó que ara coneguem com «De casa en casa».

En l’actualitat, les assemblees dels Testimonis de Jehovà són molt diferents. Se celebren en llocs més xicotets amb menys gent. Com ara es fan en més ubicacions, els que assistixen no han de viatjar tant. Amb estos i altres canvis, s’ha aconseguit que la gent es puga concentrar més en el programa. Més de set milions de Testimonis de Jehovà i els seus convidats assistixen cada any a estes assemblees. T’agradaria vindre amb nosaltres este estiu? Busca l’assemblea que més a prop et quede.