Gå direkte til indholdet

Bror Stanislav Teliatnikov fra Litauen

15. JUNI 2022
LITAUEN

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol fastslår at Litauen nægtede bror Stanislav Teliatnikov et civilt alternativ til militærtjeneste

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol fastslår at Litauen nægtede bror Stanislav Teliatnikov et civilt alternativ til militærtjeneste

Den 7. juni 2022 bekendtgjorde Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol (ECHR) en enstemmig dom mod Litauen i en sag om bror Stanislav Teliatnikov, som af samvittighedsgrunde nægtede at gå ind i militæret. Menneskerettighedsdomstolen fandt at retten til samvittighedsnægtelse er garanteret i Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 9 om tanke-, samvittigheds- og religionsfrihed, og afgjorde at Litauen havde handlet direkte imod konventionen. Det blev desuden besluttet at Litauen skal betale Stanislav 3.000 euro (cirka 22.000 kroner) i erstatning.

Næsten alle medlemslande i Europarådet har implementeret et program for alternativ civil tjeneste hvor det er nødvendigt. Da Stanislav blev indkaldt til militærtjeneste, søgte han om at aftjene civil tjeneste, i overensstemmelse med den europæiske standard. Men Litauen tilbyder ikke den mulighed. I ECHR’s dom mod Litauen, såvel som i lignende domme mod Armenien, Aserbajdsjan og Tyrkiet, understregede ECHR at alle medlemslande i Europarådet skal tilbyde et alternativ til militærtjeneste som ikke har karakter af straf eller diskrimination, og som ikke på nogen måde er af militær art.

Siden da har Armenien implementeret et passende program for alternativ civil tjeneste. Unge mænd der af samvittighedsgrunde nægter at udføre militærtjeneste, kan i stedet få lov til at udføre forskelligt samfundsnyttigt arbejde.

Vi håber at Litauen vil rette sig ind efter ECHR’s anvisninger og implementere et program for alternativ civil tjeneste, hvilket både vil være til gavn for vores brødre og for deres lokalsamfund. Indtil da ved vi at Jehova fortsat vil hjælpe og støtte vores brødre i Litauen. – Klagesangene 3:25.