Gå direkte til indholdet

16. OKTOBER 2017
ARMENIEN

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol værner om samvittighedsnægteres rettigheder i Armenien

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol værner om samvittighedsnægteres rettigheder i Armenien

Den 12. oktober 2017 afgjorde Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol (ECHR) at fire Jehovas Vidner i Armenien var blevet fængslet uretfærdigt fordi de afviste at udføre alternativ tjeneste der var under militærets opsyn og ledelse. ECHR fastslog at de fire unge mænd var blevet dømt på et forkert grundlag, eftersom Armenien ikke havde givet dem mulighed for at udføre alternativ tjeneste der foregik uafhængigt af militæret.

Sagen Adjan og andre mod Armenien blev ført på vegne af Artur Adjan, Vahagn Margarjan, Harutjun Khachatrjan og Garegin Avetisjan, der i sommeren 2011 hver især blev idømt 36 måneders fængsel. ECHR vurderede at retssagerne og dommene mod de unge mænd var en krænkelse af deres samvittigheds- og religionsfrihed, som er garanteret i artikel 9 i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Armenien blev pålagt at betale hver af de forurettede 12.000 euro for svie og smerte.

Kort inden de unge mænd blev kendt skyldige, havde Menneskerettighedsdomstolens Storkammer i sagen Bajatjan mod Armenien (2011) afgjort at retten til at nægte at udføre militærtjeneste af samvittighedsgrunde er beskyttet af Konventionen. * Derfor var Armenien forpligtet til at tilbyde samvittighedsnægtere et alternativ til militærtjeneste. Den form for alternativ tjeneste der blev tilbudt, levede dog ikke op til internationale standarder, for det var under militærets opsyn og ledelse. De fire unge mænd afviste denne form for alternativ tjeneste og blev fængslet, ligesom mange andre af deres trosfæller. I sagen Adjan og andre mod Armenien slog ECHR fast at Armenien har pligt til at sørge for at samvittighedsnægtere kan vælge “et alternativ til militærtjeneste der er helt uafhængigt af militæret, og som ikke har karakter af at være et afskrækkelsesmiddel eller en straf”.

I slutningen af 2013, efter at de fire unge mænd i den omtalte sag var blevet løsladt, indførte Armenien langt om længe alternativ civil tjeneste der ikke er under opsyn eller ledelse af militæret. Det vil sige at Jehovas Vidner i Armenien ikke længere bliver fængslet for at nægte at udføre militærtjeneste af samvittighedsgrunde. De er dybt taknemmelige for at de nu har mulighed for at udføre alternativ civil tjeneste.

^ par. 3 Bajatjan mod Armenien [GC], no. 23459/03, ECHR 2011