Gå direkte til indholdet

Bror Maksat Jumadurdyyev

28. JANUAR 2021
TURKMENISTAN

Bror Maksat Jumadurdyyev fængsles for anden gang fordi han nægter militærtjeneste af samvittighedsgrunde

Bror Maksat Jumadurdyyev fængsles for anden gang fordi han nægter militærtjeneste af samvittighedsgrunde

Dom

Den 18. januar 2021 afsagde en turkmensk domstol sin dom i sagen mod bror Maksat Jumadurdyyev. Han blev idømt to års fængsel fordi han nægter militærtjeneste af samvittighedsgrunde.

Profil

Maksat Jumadurdyyev

  • Født: 2000 (Seydi, Lebap-regionen)

  • Baggrund: Har to søstre. Er dygtig i skolen. Kan godt lide at dyrke sport. God til at tegne og male billeder. Kendt i lokalsamfundet for at være ydmyg, ærlig og flittig.

    Begyndte at studere Bibelen i 2018. Blev døbt i 2019. Den eneste i sin familie der er Jehovas Vidne.

Sagen

Bror Maksat Jumadurdyyev har allerede tilbragt et år i fængsel fordi han nægter militærtjeneste af samvittighedsgrunde. Han blev løsladt den 17. juli 2019. Men fordi samvittighedsnægtere i Turkmenistan kan blive retsforfulgt to gange, blev han i marts 2020 igen bedt om at udføre militærtjeneste. Han lavede en skriftlig erklæring der forklarede at han nægtede at gå ind i militæret, vel vidende at det sandsynligvis ville betyde at han skulle i fængsel igen.

Myndighederne forhørte Maksat flere gange og krævede at han blev undersøgt af en læge. Den 30. december 2020 fik han så at vide at der var blevet åbnet endnu en straffesag mod ham. Han har også fået frataget sit pas.

Hans første retssag og fængsling var meget svær for ham. Han siger: “Da jeg kom i fængsel i 2018, var det sværeste for mig at undvære mine forældre. ... Mine forældre er ikke Jehovas Vidner, så de sagde at hvis jeg valgte ikke at gå ind i militæret, ville de ikke støtte min beslutning.”

Han fortsætter: “Ordene i Markus 10:29, 30 hjalp mig til at klare den tid hvor jeg ikke kunne se min familie og venner. Jesus sagde at hvis vi må give afkald på noget for hans skyld og for den gode nyheds skyld, vil vi få hundrede gange igen.”

Mens Maksat var i fængsel oplevede han flere gange hvordan Jehova med det samme besvarede hans bønner og skabte en udvej i svære situationer. Maksat tænkte ofte på forsikringen i Josva 1:9: ‘Vær modig og stærk. Bliv ikke skrækslagen eller bange, for Jehova din Gud er med dig uanset hvor du er.’

Før den anden retssag gik i gang, fortalte Maksat at han var besluttet på ikke at gå på kompromis med sin samvittighed. Han sagde: “Selvom jeg skulle komme i fængsel igen, er jeg sikker på at Jehova vil hjælpe mig uanset hvad jeg kommer ud for. Rådet i Filipperne 4:6, 7 hjælper mig til at være modig og rolig.”

Vi beder fortsat for vores bror, Maksat, og for alle de andre modige unge brødre der har valgt at stille sig på Jehovas side. Vi er sikre på at Jehova vil hjælpe og velsigne vores trofaste brødre der er i fængsel. – Åbenbaringen 2:10.