Far beinleiðis til innihaldið

Far til innihaldsyvirlit

LESTRARGREIN 2

„Verðið umskapt við endurnýggjan sinnis tykkara“

„Verðið umskapt við endurnýggjan sinnis tykkara“

„Verðið umskapt við endurnýggjan sinnis tykkara, so tit kunnu royna, hvat vilji Guds er – hitt góða, dámliga og fullkomna!“ – RÓM. 12:2.

SANGUR NR. 88 Lær meg tín veg

FORMÅL a

1-2. Hvat mugu vit blíva við at gera, eftir at vit eru doypt? Greið frá.

 HVOR tit gør du rent derhjemme? Før du flyttede ind, gjorde du sikkert grundigt rent. Behøver du så aldrig at gøre rent mere? Jo, for støv og snavs kommer hurtigt igen. Hvis du vil have et pænt hjem, kræver det at du regelmæssigt gør rent.

2 Noget lignende gælder i forbindelse med vores tankegang og personlighed. Inden vi blev døbt, gjorde vi selvfølgelig nogle store forandringer for at “rense os for alt hvad der besmitter kroppen og sindet”. (2. Kor. 7:1) Men Paulus sagde at vi skal “blive ved med at forny” den indstilling der styrer vores tanker. (Ef. 4:23) Hvorfor er det noget vi skal blive ved med at arbejde med? Fordi den her verdens støv og snavs hurtigt kan trænge ind. For at undgå det og blive ved med at være rene i Jehovas øjne må vi regelmæssigt analysere vores tankegang, vores personlighed og vores ønsker.

BLÍV VIÐ AT ENDURNÝGGJA TÍNA TANKAGONGD

3. Hvat vil tað siga at endurnýggja sína tankagongd? (Rómbrævið 12:2)

3 Hvad kræver det at forny sin tankegang? (Læs Romerne 12:2). Der er ikke kun tale om en overfladisk forandring, men en forandring af hele den måde man tænker på. Det er ikke nok bare at gøre nogle gode gerninger. Vi må analysere hvem vi er inderst inde, og foretage de nødvendige forandringer så vi kan leve op til Jehovas normer. Og det er ikke noget vi bare skal gøre én gang. Det er noget vi skal blive ved med at gøre, ligesom vi skal blive ved med at gøre rent.

Viser dit valg af uddannelse og job at tjenesten for Jehova er det vigtigste i dit liv? (Se paragraf 4-5) c

4. Hvat skulu vit gera, fyri at okkara tankagongd ikki verður formað av heiminum?

4 Når vi bliver fuldkomne, vil alt det vi gør, glæde Jehova. Men i dag kræver det en meget bevidst indsats af os. Læg mærke til hvordan Paulus i Romerne 12:2 knytter det at forny sin tankegang sammen med det at forstå hvad Guds vilje er. I stedet for passivt at lade os forme af den her verden skal vi analysere os selv for at finde ud af i hvor høj grad vi lader Guds tankegang påvirke vores mål og beslutninger.

5. Hvørjar spurningar kunnu vit seta okkum fyri at vita, um vit veruliga trúgva upp á, at Guds dagur er nær? (Hygg eisini at myndini.)

5 Her kommer et eksempel på hvordan vi kan analysere os selv. Jehova ønsker at vi altid skal have hans dag i tanke. (2. Pet. 3:12) Spørg dig selv: ‘Viser min måde at leve på at jeg forstår hvor tæt vi er på afslutningen på den her verden? Viser de valg jeg træffer med hensyn til uddannelse og job, at det at tjene Jehova er det vigtigste i mit liv? Har jeg tillid til at Jehova vil sørge for mig og min familie, eller fylder bekymringer om det materielle meget i mit hoved?’ Tænk på hvor meget det glæder Jehova når han ser at vi i alt hvad vi gør, lever efter hans vilje. – Matt. 6:25-27, 33; Flp. 4:12, 13.

6. Hvat noyðast vit at blíva við at gera?

6 Vi må regelmæssigt analysere vores måde at tænke på, og når vi opdager at noget skal forandres, må vi gøre det. Paulus skrev til korintherne: “Bliv ved med at prøve jer selv for at se om I er i troen. Bliv ved med at bedømme hvilken slags mennesker I selv er.” (2. Kor. 13:5) At være “i troen” indebærer mere end at komme til møderne og være med i forkyndelsen af og til. Det har at gøre med hele vores tankegang, vores tilbøjeligheder og vores motiver. Derfor er vi nødt til hele tiden at forny vores sind ved at læse i Guds ord, lære at tænke ligesom Jehova og så gøre de nødvendige forandringer for at leve efter hans vilje. – 1. Kor. 2:14-16.

LAT TEG Í TA NÝGGJU PERSÓNLIGHEITINA

7. Hvat eru vit noydd at gera sambært Efesusbrævinum 4:31, 32, og hví kann tað vera ringt?

7 Læs Efeserne 4:31, 32. Ud over at ændre vores måde at tænke på skal vi også ‘iføre os den nye personlighed’. (Ef. 4:24) Det kræver en meget målbevidst indsats. For eksempel må vi arbejde på at komme af med personlighedstræk som ondsindet bitterhed, harme og vrede. Det kan være en udfordring fordi nogle personlighedstræk stikker meget dybt. Bibelen siger for eksempel at nogle mennesker ‘hurtigt bliver vrede’ og ‘let bliver hidsige’. (Ordsp. 29:22) Det kan være en kamp at komme af med den slags indgroede personlighedstræk. Og det kan være en kamp der fortsætter selv efter at man er blevet døbt, som den følgende oplevelse viser.

8-9. Hvussu vísa royndirnar hjá Stephen, at vit mugu blíva við at stríðast ímóti tí gomlu persónligheitini?

8 En bror der hedder Stephen, havde svært ved at styre sin vrede. “Selv efter min dåb,” fortæller han, “var jeg nødt til at arbejde på at styre mit temperament. For eksempel måtte jeg ved en lejlighed, mens vi var ude at forkynde fra hus til hus, løbe efter en tyv som lige havde stjålet radioen i min bil. Da jeg var ved at indhente ham, kastede han radioen fra sig og løb videre. Da jeg fortalte dem jeg var sammen med, hvordan jeg fik min radio tilbage, spurgte en ældste mig: ‘Stephen, hvad ville du have gjort hvis du havde indhentet ham?’ Det var et tankevækkende spørgsmål, som motiverede mig til fortsat at arbejde på at være fredelig.” b

9 Som Stephen erfarede, kan et dårligt personlighedstræk pludselig dukke op igen selvom man troede man var kommet af med det. Hvis det sker for dig, skal du ikke miste modet, og du skal ikke tænke at du ikke er god nok til at tjene Jehova. Selv Paulus indrømmede: “Selvom jeg gerne vil gøre det rigtige, er jeg mere tilbøjelig til at gøre det forkerte.” (Rom. 7:21-23) Fordi vi er ufuldkomne, bliver vi alle sammen nødt til at kæmpe med negative karaktertræk som bliver ved med at komme tilbage ligesom støv og snavs i hjemmet. Vi må hele tiden arbejde på at holde os rene. Hvordan gør vi det?

10. Hvussu kunnu vit arbeiða ímóti okkara ringu síðum? (1. Jóhannesarbræv 5:14, 15)

10 Hvis du nævner det dårlige personlighedstræk du kæmper med, i dine bønner til Jehova, kan du være sikker på at han vil høre dig og hjælpe dig. (Læs 1. Johannes 5:14, 15). Jehova vil selvfølgelig ikke mirakuløst fjerne det karaktertræk hos dig, men han kan give dig styrke til ikke at give efter for det. (1. Pet. 5:10) Når du har bedt Jehova om at hjælpe dig, må du også undgå at beskæftige dig med noget der kunne give næring til den gamle personlighed. Gå langt uden om film, tv-programmer og bøger der sætter dårlige karaktertræk i et positivt lys. Lad heller ikke dine tanker dvæle ved forkerte ønsker. – Flp. 4:8; Kol. 3:2.

11. Hvussu kunnu vit blíva við at arbeiða upp á ta nýggju persónligheitina?

11 Det er ikke kun vigtigt at man får aflagt den gamle personlighed, det er også vigtigt at man bliver ved med at arbejde på den nye personlighed. Hvordan kan man gøre det? Sæt dig som mål at efterligne Jehova og få de samme egenskaber som han har. (Ef. 5:1, 2) Når du for eksempel læser en bibelsk beretning der beskriver Jehovas tilgivelse, så spørg dig selv: ‘Er jeg god til at tilgive andre?’ Og når du læser om Jehovas medfølelse med de fattige, så spørg dig selv: ‘Har jeg lige så stor omsorg for brødre og søstre der har det svært økonomisk, og gør jeg noget for dem rent praktisk?’ Bliv ved med at forny din tankegang så den stemmer med den nye personlighed. Og vær tålmodig med dig selv i processen.

12. Hvussu upplivdi Stephen, at Bíblian kann broyta menniskju?

12 Lidt efter lidt lykkedes det for Stephen, der blev nævnt tidligere, at iføre sig den nye personlighed. Han fortæller: “Siden min dåb har jeg flere gange befundet mig i situationer som kunne have fået mig til at reagere voldeligt. Jeg har lært at trække mig ud af eller at afdramatisere situationer hvor folk har prøvet at provokere mig. Mange, inklusive min kone, har rost mig for min måde at tackle disse situationer på. Faktisk er jeg også selv blevet overrasket! Jeg tager ikke selv æren for denne ændring af min personlighed. Den er snarere et vidnesbyrd om den kraft Bibelen har til at forandre mennesker.”

BLÍV VIÐ AT STRÍÐAST ÍMÓTI SKEIVUM YNSKJUM

13. Hvat hjálpir okkum at standa ímóti skeivum ynskjum? (Galatiabrævið 5:16)

13 Læs Galaterne 5:16. Jehova giver os gavmildt af sin hellige ånd for at hjælpe os til at vinde kampen for at gøre det rigtige. Når vi studerer Guds ord, giver vi den hellige ånd mulighed for at påvirke os. Jehova giver os også af sin ånd når vi kommer til møderne. Ved møderne er vi sammen med vores brødre og søstre, og det er meget opmuntrende at se at de ligesom os kæmper for at gøre alle de rigtige ting. (Hebr. 10:24, 25; 13:7) Og når vi inderligt beder Jehova om at hjælpe os med nogle bestemte svagheder, vil han give os af sin hellige ånd så vi får styrken til at blive ved med at kæmpe. De her ting er sikkert ikke noget der vil få de forkerte ønsker til at forsvinde, men det er noget der vil hjælpe os til ikke at give efter for dem. Som Galaterne 5:16 siger, vil man “ikke opfylde nogen kødelige ønsker” hvis man bliver ved med at følge den hellige ånds ledelse.

14. Hví er tað umráðandi at blíva við at fylla sinnið við góðum tonkum?

14 Når først vi har fået en god åndelig rutine, er det vigtigt at vi holder fast i den og fylder vores sind med gode ting så vi får lyst til at blive ved med at gøre det rigtige. Hvorfor? Fordi vi har en fjende der aldrig sover. Den fjende er fristelsen til at gøre det forkerte. Selv efter at man er blevet døbt, kan man føle sig tiltrukket af det forkerte, for eksempel det at gamble, at drikke for meget eller at se pornografi. (Ef. 5:3, 4) En ung bror fortæller åbent: “Noget af det sværeste jeg har måttet kæmpe med, er at jeg føler mig tiltrukket af mit eget køn. Jeg troede det bare var en fase, men følelserne plager mig stadig.” Hvad kan du gøre hvis du har meget svært ved at komme af med et forkert ønske?

Hvis du kæmper med et forkert ønske, så husk at din situation ikke er håbløs; andre har haft den samme kamp og har vundet den (Se paragraf 15-16)

15. Hví er tað uppmuntrandi at vita, at tað er menniskjaligt at hava skeiv ynski? (Hygg eisini at myndini.)

15 Noget der kan opmuntre dig når du kæmper for at komme af med et forkert ønske, er at tænke på at du ikke er alene. Bibelen siger: “I har ikke været udsat for andre fristelser end dem der er almindelige for mennesker.” (1. Kor. 10:13a) Det blev skrevet til de kristne i Korinth. Nogle af dem havde tidligere begået ægteskabsbrud, levet som homoseksuelle og været drankere. (1. Kor. 6:9-11) Tror du at de efter at de blev døbt, slet ikke måtte kæmpe med forkerte ønsker? Det er rigtigt at de alle sammen var salvede kristne, men de var også stadig ufuldkomne mennesker. Derfor er der ingen tvivl om at de indimellem måtte kæmpe med forkerte ønsker. Det kan faktisk være opmuntrende for os at tænke på. Hvorfor? Fordi det viser at uanset hvilke forkerte ønsker man kæmper med, er der andre der har været igennem den samme kamp. Vi kan være stærke i troen, for vi ved at “brødre i hele verden kommer ud for den samme slags lidelser”. – 1. Pet. 5:9.

16. Hvørja fellu mugu vit ikki detta í, og hví?

16 Gå ikke i den fælde at tro at ingen andre kan forstå den svaghed du kæmper med. Hvis man tænker på den måde, kunne man begynde at tro at ens situation er håbløs, og at det er helt umuligt at stå imod de forkerte ønsker. Bibelen siger noget meget opmuntrende: “Gud er trofast – han vil ikke tillade at I bliver fristet mere end I kan klare, men når I bliver fristet, vil han skabe en udvej så I kan holde ud.” (1. Kor. 10:13b) Selv når et forkert ønske trækker rigtig meget i en, kan man altså holde ud. Med Jehovas hjælp kan man lade være med at give efter for det.

17. Hvørjum hava vit sjálvi tamarhald á, tá ið skeiv ynski stinga seg upp?

17 Husk altid det her: Så længe du er ufuldkommen, kan du måske ikke undgå at forkerte tanker indimellem dukker op. Men når det sker, kan du handle lige så resolut som Josef, der flygtede fra Potifars hustru. (1. Mos. 39:12) Du er ikke tvunget til at give efter for forkerte ønsker!

EIN FRAMHALDANDI PROSESS

18-19. Hvat kunnu vit spyrja okkum sjálvi um?

18 Det at forny sin tankegang kræver at man bliver ved med at justere sine tanker og handlinger ind efter Jehovas vilje. En hjælp til at gøre det er regelmæssigt at analysere sig selv ved at stille spørgsmål som: ‘Viser mine handlinger at jeg er bevidst om hvor tæt vi er på afslutningen? Arbejder jeg hele tiden på at iføre mig den nye personlighed? Lader jeg Jehovas ånd lede mig så jeg har styrken til ikke at give efter for forkerte ønsker?’

19 Når du analyserer dig selv, så husk: Det der er vigtigt, er fremskridt, ikke perfektion. Hvis du opdager at der er noget du kunne gøre bedre, så mist ikke modet. Følg i stedet tilskyndelsen i Filipperne 3:16: “Uanset hvor langt vi er kommet, så lad os gå støt fremad og fortsætte i samme spor.” Når du gør det, kan du være sikker på at Jehova vil velsigne det du gør for at forny din tankegang.

SANGUR NR. 36 Varða hjartað!

a Paulus tilskyndede sine brødre og søstre til ikke at lade sig forme af denne verden. Det er et råd der er lige så aktuelt i dag. For at undgå at vi bliver påvirket af den her verden, må vi blive ved med at justere vores tankegang hver gang vi opdager at den ikke er i harmoni med Jehovas vilje. I den her artikel vil vi se på hvordan vi kan gøre det rent praktisk.

b Se artiklen “Mit liv gik fra ondt til værre” i Vagttårnet for 1. juli 2015.

c BILLEDBESKRIVELSE: En ung bror overvejer om han skal tage en højere uddannelse eller begynde i heltidstjenesten.