Far beinleiðis til innihaldið

Far til innihaldsyvirlit

LESTRARGREIN 11

Hvussu kann Guds orð styrkja teg?

Hvussu kann Guds orð styrkja teg?

„Gud ... gevur okkum styrki til at halda á.“ – RÓM. 15:5, Nýggi Sáttmálin.

SANGUR NR. 94 Gleði um Guds orð

FORMÅL *

1. Hvørjum royndum kunnu tey, sum tæna Jehova, vera fyri?

ER DU lige nu udsat for en meget svær prøvelse? Måske er der en i menigheden der har såret dig. (Jak. 3:2) Eller måske bliver du hånet af kolleger eller skolekammerater fordi du tjener Jehova. (1. Pet. 4:3, 4) Det kan også være at nogle i din familie prøver at forhindre dig i at komme til møderne eller tale med andre om din tro. (Matt. 10:35, 36) Det du er ude for, kan føles så hårdt at du har lyst til at give op. Men du kan være sikker på at lige meget hvilken udfordring du står over for, vil Jehova give dig visdom til at klare det og styrke til at holde ud.

2. Hvat kunnu vit fáa burtur úr at lesa Guds orð sambært Rómbrævinum 15:4?

2 Jehova har sørget for at Bibelen indeholder nogle detaljerede beskrivelser af hvordan hans ufuldkomne tjenere har klaret forskellige vanskeligheder. Hvorfor har han gjort det? For at vi kan lære af dem. Det lod Jehova apostlen Paulus fortælle os i Romerne 15:4. (Læs). Når vi læser sådan nogle beretninger, får vi en vis trøst og opmuntring. Men vi må gøre mere end bare at læse beretningerne i Bibelen. Vi må give Guds ord lov til at forme vores tankegang og røre vores hjerte. Hvad kan vi gøre hvis vi gerne vil have råd om hvordan vi skal klare en bestemt situation? Vi kan bruge en studiemetode der indeholder de her fire elementer: (1Bed til Jehova. (2Se det for dig. (3Tænk over det. (4Brug det. Lad os se på de fire elementer hver for sig. * Derefter vil vi se hvordan vi kan bruge metoden til at lære noget af begivenheder i kong Davids og apostlen Paulus’ liv.

1. BED TIL JEHOVA

Før du begynder at læse et stykke i Bibelen, så bed Jehova om hjælp til at se hvordan du personligt kan bruge det du læser (Se paragraf 3)

3. Hvat skalt tú gera, áðrenn tú fert at lesa í Bíbliuni, og hví?

3 (1Bed til Jehova. Før du begynder at læse et stykke i Bibelen, så bed Jehova om hjælp til at se hvordan du personligt kan bruge det du læser. Du kan for eksempel bede Jehova om hjælp til at finde principper i Bibelen der kan vejlede dig når du kæmper med et bestemt problem. – Flp. 4:6, 7; Jak. 1:5.

2. SE DET FOR DIG

Forestil dig at du selv er den person du læser om (Se paragraf 4)

4. Hvussu kanst tú gera eina bíbilska frásøgu livandi?

4 (2Se det for dig. Jehova har givet os det vi kalder fantasien. Ved hjælp af denne helt særlige evne kan du gøre Bibelens beretninger levende. Prøv at se begivenhederne for dig, og forestil dig at du selv er den person du læser om. Føl det de bibelske personer følte, og se det de så.

3. TÆNK OVER DET

Meditér over det du læser, og overvej grundigt hvordan du kan bruge det i dit eget liv (Se paragraf 5)

5. Hví er tað viktigt, at tú hugsar um tað, tú lesur, og hvussu kanst tú gera tað?

5 (3Tænk over det. Meditér over det du læser, og overvej grundigt hvordan du kan bruge det i dit eget liv. Det vil hjælpe dig til at forbinde det du læser, med det du ved, og til at få en dybere forståelse af emnet. At læse i Bibelen uden at tænke nærmere over det man læser, er som at kigge på brikkerne til et puslespil uden at sætte dem sammen. Men når man mediterer, sætter man brikkerne sammen så man kan se hele billedet. Her er nogle spørgsmål der kan hjælpe dig til at tænke over det du læser: ‘Hvad gjorde vedkommende for at klare situationen? Hvordan hjalp Jehova personen? Hvordan kan det jeg har lært, hjælpe mig til at klare mine problemer?’

4. BRUG DET

Brug det du har lært i dit studie – så vil du træffe bedre afgørelser og få større fred, og din tro vil vokse (Se paragraf 6)

6. Hví mást tú brúka tað, sum tú hevur lært?

6 (4Brug det. Jesus sagde at hvis vi ikke handler efter det vi lærer, er vi som en mand der bygger sit hus på sand. Han arbejder hårdt, men det er spildte kræfter. Hvorfor? Fordi huset vil styrte sammen så snart der kommer storm og oversvømmelse. (Matt. 7:24-27) For os vil det også være spildte kræfter hvis vi beder inden vi læser en beretning, forestiller os den og tænker over den, men ikke bruger det vi har lært. Når vi oplever noget der er svært, eller kommer ud for forfølgelse, vil vores tro ikke være stærk nok. Hvis vi derimod bruger det vi har lært ved vores studie, vil vi træffe bedre afgørelser, vi vil få større fred, og vores tro vil vokse. (Esa. 48:17, 18) Lad os nu se på noget kong David kom ud for, og bruge de fire punkter vi har talt om her.

HVAT KANST TÚ LÆRA AV DÁVIDI KONGI?

7. Hvørja frásøgu í Bíbliuni fara vit at kanna?

7 Er du blevet svigtet eller behandlet illoyalt af en ven eller en i din familie? Så kan du få hjælp til at håndtere det ved at studere beretningen om kong David der oplevede at hans søn Absalom forrådte ham og prøvede at blive konge i stedet for ham. – 2. Sam. 15:5-14, 31; 18:6-14.

8. Hvat kanst tú siga við Jehova í bøn?

8 (1Bed til Jehova. Før du læser beretningen, kan du fortælle Jehova hvad du føler på grund af den dårlige behandling du har været udsat for. (Sl. 6:6-9) Vær specifik. Bed så Jehova om hjælp til at få øje på nogle principper du kan bruge til at klare den vanskelige situation.

9. Hvørjum var Dávid kongur fyri?

9 (2Se det for dig. Tænk over hvad der sker i beretningen, og forestil dig hvordan det må have berørt kong David. Davids søn Absalom gør i flere år alt hvad han kan, for at stjæle folkets kærlighed. (2. Sam. 15:7) Da Absalom mener at folket er parat til at acceptere ham som konge, sender han spioner ud i hele Israel for at forberede magtovertagelsen. Han overtaler endda en af Davids nære venner og rådgivere, Akitofel, til at slutte sig til ham i oprøret. Absalom erklærer sig selv for konge og prøver endda at fange David – der måske var alvorligt syg på det tidspunkt – og slå ham ihjel. (Sl. 41:1-9) David hører om sammensværgelsen og når at flygte fra Jerusalem. Det kommer til en kamp mellem Absaloms hær og Davids hær, hvor oprørshæren taber og Davids søn Absalom bliver dræbt.

10. Hvussu kundi Dávid kongur havt reagerað?

10 Prøv nu at forestille dig hvilke tanker og følelser David må have haft mens alt det her skete. Han elskede Absalom, og han havde stolet på Akitofel. Men de svigtede ham begge to. De forrådte ham og prøvede endda at slå ham ihjel. David kunne have mistet tilliden til alle sine venner og troet at de alle sammen havde sluttet sig til Absalom. Han kunne også bare have tænkt på sig selv og besluttet at flygte ud af landet helt alene. Eller han kunne have mistet modet fuldstændigt og opgivet alt. Men David gjorde ingen af delene. Han kom igennem den svære tid. Hvordan var det muligt for ham?

11. Hvussu kláraði Dávid ta álvarsomu støðuna, hann var í?

11 (3Tænk over det. Hvad kan du udlede af beretningen? Prøv at svare på spørgsmålet: ‘Hvad gjorde David for at klare situationen?’ Han gik ikke i panik og begyndte ikke at tage nogle forhastede og ukloge beslutninger. Han blev heller ikke lammet af frygt og udskød at gøre noget som helst. I stedet bad han Jehova om hjælp. Han bad også sine venner om hjælp. Og han gik hurtigt i gang med at gøre det han havde besluttet. Selvom David følte sig dybt såret, blev han ikke negativ eller bitter. Han blev ved med at stole på Jehova og have tillid til sine venner.

12. Hvussu hjálpti Jehova Dávidi?

12 Hvordan hjalp Jehova David? Når du undersøger det lidt nærmere, vil du se at Jehova gav David den styrke der var nødvendig for at kunne holde ud i den svære tid. (Sl. 3:1-8; se også overskriften). Jehova velsignede også de beslutninger David traf. Og han støttede Davids loyale venner som kæmpede for at beskytte deres konge.

13. Hvussu kanst tú taka eftir Dávidi, viss onkur særir teg illa? (Matteus 18:15-17)

13 (4Brug det. Spørg dig selv: ‘Hvordan kan jeg efterligne David?’ Hvis du er blevet svigtet eller behandlet illoyalt af en anden, må du gøre noget med det samme for at løse problemet. Hvis omstændighederne tillader det, kan du anvende Jesus’ vejledning i Matthæus, kapitel 18, eller i hvert fald princippet i den. (Læs Matthæus 18:15-17). Men pas på at du ikke træffer forhastede beslutninger eller lader dig styre af følelser. Bed Jehova om at give dig den ro og den visdom du skal bruge for at kunne håndtere sagen. Du skal ikke miste tilliden til alle dine venner. Vær derimod parat til at tage imod den hjælp de tilbyder. (Ordsp. 17:17) Og det vigtigste: Følg den vejledning Jehova giver dig gennem Bibelen. – Ordsp. 3:5, 6.

HVAT KANST TÚ LÆRA AV PAULUSI?

14. Nær kann tað ugga teg at studera 2. Timoteusarbræv 1:12-16 og 4:6-11, 17-22?

14 Er du udsat for modstand fra din egen familie? Eller bor du i et land hvor Jehovas Vidners arbejde er underlagt begrænsninger eller helt forbudt? Hvis det er tilfældet, kan det være opmuntrende for dig at læse 2. Timotheus 1:12-16 og 4:6-1117-22. * Paulus var i fængsel da han skrev den del af Bibelen.

15. Hvat kanst tú siga við Jehova í bøn?

15 (1Bed til Jehova. Før du læser versene, kan du fortælle Jehova om den situation du er i, og hvilke tanker og følelser du har. Vær specifik. Bed så Jehova om hjælp til at få øje på nogle principper i det Paulus skrev, der vil hjælpe dig til at tackle dine udfordringer.

16. Hvussu hevði tú lýst støðuna hjá Paulusi?

16 (2Se det for dig. Prøv at sætte dig ind i den situation Paulus befinder sig i. Han er i fængsel i Rom, og han er i lænker. Han har været i fængsel før, men denne gang er han sikker på at han vil blive henrettet. Nogle af hans medarbejdere har vendt ham ryggen, og han er fysisk udmattet. – 2. Tim. 1:15.

17. Hvussu kundi Paulus havt reagerað?

17 Paulus kunne have grublet over fortiden og tænkt at hvis han havde gjort nogle ting anderledes, var han måske ikke blevet arresteret. Han kunne være blevet bitter på dem der havde vendt ham ryggen i provinsen Asien, og han kunne være blevet mistroisk over for sine andre venner. Men Paulus gjorde ingen af delene. Hvad hjalp ham til at stole på sine venner og have tillid til at Jehova ville belønne ham?

18. Hvussu kláraði Paulus ta ringu støðuna, hann var í?

18 (3Tænk over det. Prøv at svare på spørgsmålet: ‘Hvad gjorde Paulus for at klare situationen?’ Selvom han havde en dødsdom hængende over hovedet, blev han ved med at fokusere på det vigtigste, nemlig at være til ære for Jehova. Og han blev ved med at tænke på hvordan han kunne opmuntre andre. Han støttede sig til Jehova og bad hele tiden til ham. (2. Tim. 1:3) Paulus blev ikke ved med at tænke på dem der havde forladt ham. I stedet gav han udtryk for at han var dybt taknemmelig for alle de kærlige og loyale venner der havde hjulpet ham på så mange måder. Desuden blev han ved med at studere Guds ord. (2. Tim. 3:16, 17; 4:13) Og frem for alt havde han fuldstændig tillid til at Jehova og Jesus elskede ham. De havde ikke forladt ham, og de ville belønne ham for hans trofaste tjeneste.

19. Hvussu hjálpti Jehova Paulusi?

19 Jehova havde på forhånd sagt til Paulus at han ville blive forfulgt fordi han var kristen. (Ap.G. 21:11-13) Men hvordan hjalp han Paulus? Jehova besvarede hans bønner og gav ham hele tiden styrke. (2. Tim. 4:17) Paulus blev forsikret om at han ville modtage den belønning han havde kæmpet så hårdt for at få. Jehova motiverede også Paulus’ trofaste venner til at hjælpe ham rent praktisk.

20. Hvat mugu vit gera, viss vit vilja hava eina trúgv sum hana, Paulus lýsir í Rómbrævinum 8:38, 39?

20 (4Brug det. Spørg dig selv: ‘Hvordan kan jeg efterligne Paulus?’ Paulus forventede at blive forfulgt på grund af sin tro, og det må vi også forvente. (Mark. 10:29, 30) For at kunne bevare vores integritet når vi kommer ud for modstand, må vi holde os nær til Jehova i bøn og holde fast ved gode studievaner. Og vi må altid huske at det vigtigste vi kan gøre, er at ære Jehova. Vi kan være helt sikre på at Jehova aldrig vil svigte os, og at ingen kan forhindre ham i at vise os kærlighed. – Læs Romerne 8:38, 39; Hebr. 13:5, 6.

LÆR AV ØÐRUM PERSÓNUM Í BÍBLIUNI

21. Hvussu hevur tað hjálpt Ayu og Hector at lesa um persónar í Bíbliuni?

21 Uanset hvilken situation vi er i, kan vi få styrke ved at studere om nogle personer fra Bibelen. Aya, der er pioner i Japan, var for eksempel meget nervøs for at være med i den offentlige forkyndelse. Men hun fortæller at beretningen om Jonas hjalp hende til at tackle det. En ung forkynder i Indonesien ved navn Hector har det problem at hans forældre ikke er i sandheden. Men Ruths eksempel har motiveret ham til at lære om Jehova og tjene ham.

22. Hvussu fært tú mest burtur úr bíbilskum videoum og hoyrispølum og greinunum „Tak eftir trúgv teirra“?

22 Hvordan kan du finde frem til eksempler fra Bibelen der vil være en hjælp for dig? Vores videoer og hørespil og artiklerne i serien “Efterlign deres tro” er med til at gøre de bibelske beretninger levende. * Men før du ser, lytter til eller læser en af dem, må du bede Jehova om hjælp til at finde nogle specifikke punkter du kan bruge. Forestil dig at du selv er den person beretningen handler om. Tænk over det de trofaste tjenere gjorde, og hvordan Jehova hjalp dem til at klare deres problemer. Brug så det du har lært, til at tackle din egen situation. Tak Jehova for den hjælp han allerede har givet dig. Og vis din taknemmelighed for hans hjælp ved at lede efter muligheder for at hjælpe og opmuntre andre.

23. Hvat lovar Jehova okkum í Esaias 41:10, 13?

23 Livet i denne verden som er styret af Satan, kan være vanskeligt at klare, ja, nogle gange kan det føles helt uoverskueligt. (2. Tim. 3:1) Men vi behøver ikke at blive overvældet af frygt og bekymring. Jehova ved præcis hvad vi er udsat for. Hvis vi falder, har han lovet at holde fast i os med sin stærke højre hånd. (Læs Esajas 41:10, 13). Vi kan være helt sikre på at han vil støtte os, og vi kan få styrke gennem hans ord til at klare enhver udfordring.

SANGUR NR. 96 Bók Guds – ein dýrgripur

^ stk. 5 Mange beretninger i Bibelen viser at Jehova elsker sine tjenere og vil hjælpe dem lige meget hvad de kommer ud for. Her i artiklen vil vi se på hvordan du kan læse Bibelen på sådan en måde at du får mest muligt ud af de beretninger du læser.

^ stk. 2 Den metode der omtales her, er bare en af flere måder man kan studere Bibelen på. Man kan finde andre forslag i Researchguide for Jehovas Vidner. Se emnet “Bibelen” og underoverskriften “Læs og forstå Bibelen”.

^ stk. 14 Disse vers skal ikke læses højt under Vagttårnsstudiet i menigheden.

^ stk. 22 Se “Efterlign deres tro – mænd og kvinder i Bibelen” på jw.org. (Se under BIBELENS LÆRE > TRO PÅ GUD).