Far beinleiðis til innihaldið

Far til innihaldsyvirlit

LESTRARGREIN 43

’Hann skal styrkja tykkum’

’Hann skal styrkja tykkum’

„Hann skal fullkoma, staðfesta, styrkja, grundfesta tykkum.“ – 1. PÆT. 5:10.

SANGUR NR. 38 Hann skal styrkja teg

FORMÅL a

1. Hvussu kundu Guds tænarar í forðum vera sterkir?

 I BIBELEN bliver mange af Jehovas trofaste tjenere beskrevet som stærke. Men det var ikke altid de følte sig stærke. Selvom kong David i nogle situationer var “stærk som et bjerg”, blev han andre gange “grebet af panik”. (Sl. 30:7) Han og andre vidste imidlertid hvem der var kilden til ægte styrke. Samson, der var overmenneskeligt stærk, forstod at han uden hjælp fra Jehovas ånd ville “blive lige så svag som alle andre mennesker”. (Dom. 14:5, 6; 16:17) Det var på grund af kraften fra Jehova at trofaste mænd som dem kunne være stærke.

2. Hvussu kundi Paulus bæði vera veikur og sterkur samstundis? (2. Korintbræv 12:9, 10)

2 Apostlen Paulus var også klar over at han havde brug for kraft fra Jehova. (Læs 2. Korinther 12:9, 10). Ligesom mange af os døjede Paulus med helbredsproblemer. (Gal. 4:13, 14) Nogle gange var det svært for ham at gøre det rigtige. (Rom. 7:18, 19) Og indimellem var han bekymret og bange. (2. Kor. 1:8, 9) Men når han var svag, blev han stærk. Hvordan? Jehova gav Paulus kraft til at klare det han kom ud for.

3. Hvat fara vit at kanna í hesi greinini?

3 Jehova kan også gøre os stærke. (1. Pet. 5:10) Men det kræver en indsats fra vores side. Det kan sammenlignes med det at køre bil. En bil kan have et væld af hestekræfter, men den kører ingen vegne før chaufføren træder på speederen. På lignende måde stiller Jehova sin enorme kraft til rådighed for os, men der er noget vi selv må gøre for at få gavn af den. På hvilke måder kan Jehova give os styrke? Og hvad må vi gøre for at få kraft fra ham? Det kan vi finde ud af ved at se på hvordan Jehova hjalp tre personer fra Bibelen: profeten Jonas, Maria, Jesus’ mor, og apostlen Paulus. Vi vil også få nogle nutidige eksempler på hvordan Jehova styrker sine tjenere.

BIÐ OG STUDERA

4. Hvussu kunnu vit fáa styrki frá Jehova?

4 En af de måder vi kan få styrke fra Jehova på, er ved at bede til ham. Som svar på vores bønner kan Jehova give os “den kraft som er ud over det normale”. (2. Kor. 4:7) Det kan også styrke os at læse i Bibelen og tænke over det der står, for Guds ord “har kraft”. (Hebr. 4:12; Sl. 86:11) Så når du beder til Jehova og læser i Bibelen, vil du få den styrke der skal til for at du kan holde ud og bevare glæden eller klare en vanskelig opgave. Læg mærke til hvordan Jehova styrkede profeten Jonas.

5. Hví hevði Jónas brúk fyri styrki?

5 På et tidspunkt var Jonas i en vanskelig situation hvor han havde brug for styrke. Han var stukket af fra en udfordrende opgave som Jehova havde givet ham, og det betød at han og dem han sejlede sammen med, var tæt på at miste livet i en voldsom storm. Da han blev kastet over bord, endte han et sted som han nok aldrig havde forestillet sig – i maven på en stor fisk! Hvordan tror du at Jonas havde det da han lå der i mørket? Indstillede han sig på at dø? Spekulerede han på om Jehova havde opgivet ham? Der er ingen tvivl om at Jonas har været helt ude af den.

Hvordan kan vi ligesom Jonas få styrke i en svær situation? (Se paragraf 6-9)

6. Hvat styrkti Jónas, meðan hann lá í búkinum á fiskinum? (Jónas 2:2, 3, 8)

6 Hvad gjorde Jonas for at få styrke da han lå der, ensom og fortvivlet? For det første bad han til Jehova. (Læs Jonas 2:1, 2, 7). Selvom han havde været ulydig, havde han tillid til at Jehova ville lytte når han angrede og ydmygt henvendte sig til ham. For det andet tænkte Jonas over det han havde læst i Skrifterne. Hvordan ved vi det? I hans bøn, der er nedskrevet i Jonas’ Bog, kapitel 2, bruger han mange af de samme ord og udtryk som findes i Salmerne. (Sammenhold for eksempel Jonas 2:2, 5 med Salme 69:1; 86:7). Det er tydeligt at Jonas kendte de passager godt. Og det at tænke over dem styrkede hans tillid til at Jehova ville hjælpe ham. Da Jonas senere kom levende ud af fisken og tilbage på land, var han klar til at påtage sig den opgave Jehova havde til ham. – Jon. 2:10 – 3:4.

7-8. Hvussu hevur ein bróðir í Taivan fingið styrki til at klára royndir?

7 Når vi kommer ud for en svær prøvelse, kan det hjælpe os at efterligne Jonas. Det har Zhiming, b en bror i Taiwan, erfaret. Han oplever voldsom modstand fra sin familie på grund af sin tro samtidig med at han kæmper med alvorlige helbredsproblemer. Hvordan kan han udholde alt det? Han får styrke fra Jehova ved at bede og studere. “Nogle gange når jeg er overvældet af problemer,” fortæller han, “er jeg så bekymret at jeg ikke kan finde ro til at studere.” Men Zhiming giver ikke op. Han siger: “Først beder jeg til Jehova. Så tager jeg mine høretelefoner på og lytter til vores sange. Nogle gange synger jeg endda stille med indtil jeg er faldet til ro. Derefter begynder jeg at studere.”

8 Personligt studie har hjulpet Zhiming på uventede måder. Da han for eksempel lige havde været igennem en større operation, sagde en sygeplejerske til ham at han var nødt til at få en blodtransfusion på grund af sin lave blodprocent. Men aftenen før han var blevet opereret, havde Zhiming læst en artikel om en søster der havde været igennem samme operation. Hendes blodprocent havde været endnu lavere, men hun afviste at tage imod en blodtransfusion og kom sig alligevel helt. Den artikel styrkede Zhiming, og han forblev trofast.

9. Hvat kanst tú gera, tá ið tú manglar styrki? (Hygg eisini at myndunum.)

9 Har du i en meget svær situation prøvet at tankerne kørte så meget rundt i dit hoved at du ikke følte dig i stand til at bede til Jehova? Eller at du var så udmattet at du ikke havde kræfter til at studere? Husk at Jehova fuldstændigt forstår din situation. Selv når du beder en helt enkel bøn, kan du være sikker på at han vil give dig præcis det du har brug for. (Ef. 3:20) Hvis fysisk eller følelsesmæssig smerte gør det svært for dig at læse og studere, kan du måske prøve at lytte til lydindspilninger af Bibelen eller vores publikationer. Måske kan det også være en hjælp for dig at lytte til en af vores sange eller se en video på vores hjemmeside. Når du beder til Jehova og leder efter svar fra ham i den åndelige mad han stiller til rådighed, giver du ham mulighed for at gøre dig stærk.

FÁ TÆR STYRKI HJÁ TÍNUM BRØÐRUM OG SYSTRUM

10. Hvussu kunnu okkara brøður og systrar styrkja okkum?

10 Jehova kan styrke os gennem vores brødre og søstre i menigheden. Når vi kæmper for at klare en prøvelse eller en svær opgave, kan de være “til stor trøst” for os. (Kol. 4:10, 11) Vi er meget glade for at have venner der kan støtte os i svære tider. (Ordsp. 17:17) Hvis vi føler os svage, kan vores trosfæller hjælpe os fysisk, følelsesmæssigt og åndeligt. Tænk for eksempel på hvordan Maria, Jesus’ mor, blev styrket af andre.

11. Hví hevði Maria brúk fyri at blíva styrkt?

11 Hvorfor havde Maria brug for styrke? Tænk på hvor overvældet hun må have følt sig da englen Gabriel fortalte hende om den særlige opgave hun havde fået af Jehova. Hun ville blive gravid selvom hun var ugift. Hun havde ingen erfaring med at være mor, men skulle opdrage og tage sig af den dreng der ville blive Messias. Og hvordan skulle hun forklare sin forlovede, Josef, at hun som jomfru var blevet gravid? – Luk. 1:26-33.

12. Hvussu fekk Maria styrki frá Jehova? (Lukas 1:39-45)

12 Hvordan fik Maria styrke til at klare den usædvanlige og store opgave? Hun søgte hjælp hos andre. For eksempel bad hun Gabriel om at forklare nogle aspekter af opgaven som hun ikke forstod. (Luk. 1:34) Og kort efter rejste hun den lange vej “op i bjerglandet, til en by i Juda”, for at besøge sin slægtning Elisabeth. Det viste sig at være alle anstrengelserne værd. Elisabeth roste og opmuntrede Maria og blev inspireret af Jehova til at udtale en profeti om hendes ufødte barn. (Læs Lukas 1:39-45). Maria sagde at Jehova havde “gjort vældige gerninger med sin arm”. (Luk. 1:46-51) Hun var tydeligvis blevet styrket af Jehova gennem Gabriel og Elisabeth.

13. Hvat upplivdi ein systir í Bolivia, tá ið hon bað sínar brøður og systrar um hjálp?

13 Ligesom Maria kan vi også få styrke gennem vores trosfæller. Det har Dasuri, en søster i Bolivia, erfaret. Da hendes far blev syg og lå døende på hospitalet, ville hun gerne være mest muligt ved hans side for at tage sig af ham. (1. Tim. 5:4) Det var bestemt ikke nemt. Hun siger: “Mange gange følte jeg at jeg næsten ikke kunne klare mere.” Bad hun andre om hjælp? Ikke til at begynde med. “Jeg ville ikke være til besvær for mine brødre og søstre,” forklarer hun. “Jeg tænkte: ‘Det er jo Jehovas hjælp jeg har brug for.’ Men så gik det op for mig at når jeg isolerede mig fra andre, forhindrede jeg faktisk Jehova i at hjælpe mig og prøvede i virkeligheden at klare situationen alene.” (Ordsp. 18:1) Dasuri besluttede at skrive til nogle af sine venner og forklare hvad hun kæmpede med. “Jeg har slet ikke ord for hvor meget jeg er blevet styrket af mine søde trosfæller,” siger hun. “De kom med mad til mig på hospitalet og mindede mig om forskellige trøstende bibelvers. Hvor er det bare godt at vide at vi aldrig står alene med vores problemer. Vi er en del af Jehovas store familie, en familie der altid står klar til at give os en hånd, græde sammen med os og kæmpe sammen med os.”

14. Hví skulu vit taka ímóti hjálp frá teimum elstu?

14 Jehova kan også styrke os gennem de ældste. De er gaver fra ham som kan støtte os og give os nye kræfter. (Esa. 32:1, 2) Når du har bekymringer, så fortæl de ældste om det. Og når de tilbyder at hjælpe dig, så tag imod det med åbne arme. Jehova kan gøre dig stærk ved hjælp af dem.

HUGSA UM TAÐ, SUM JEHOVA HEVUR LOVAÐ

15. Hvørja fantastiska vón hava tænararnir hjá Jehova?

15 Det håb Bibelen giver os for fremtiden, kan fylde os med styrke. (Rom. 4:3, 18-20) Som tjenere for Jehova har vi udsigt til at leve evigt, enten i himlen eller i et paradis på jorden. Det fantastiske håb giver os kraft til at udholde prøvelser, forkynde den gode nyhed og udføre forskellige opgaver i menigheden. (1. Thess. 1:3) Håbet var også noget der styrkede apostlen Paulus.

16. Hví hevði Paulus brúk fyri styrki?

16 Paulus havde i den grad brug for styrke. I Andet Korintherbrev, som han skrev under sin tredje missionsrejse, beskrev han sig selv som et skrøbeligt lerkar og talte om hvordan han var “presset fra alle sider”, “i vildrede”, “forfulgt” og “slået omkuld”. Flere gange hang hans liv i en tynd tråd. (2. Kor. 4:8-10, fdn.) Og hans problemer var langt fra ovre på det tidspunkt. Senere oplevede han både at blive overfaldet, arresteret og fængslet og at lide skibbrud.

17. Hvat gav Paulusi styrki til at halda út sambært 2. Korintbrævi 4:16-18?

17 Paulus fik styrke til at holde ud ved at fokusere på sit håb. (Læs 2. Korinther 4:16-18). Han skrev til korintherne at selvom hans fysiske krop blev “slidt ned”, ville han ikke lade det tage modet fra ham. Paulus holdt blikket rettet mod fremtiden. De velsignelser der ventede ham i himlen, blev “stadigt større og mere overvældende” for ham og opvejede langt de prøvelser han kom ud for. Fordi han mediterede over sit håb, følte han sig “fornyet dag for dag”.

18. Hvussu hevur vónin hjálpt Tihomir og familjuni?

18 Tihomir, en bror i Bulgarien, finder også styrke i det håb han har. For nogle år siden omkom hans lillebror, Zdravko, i en ulykke, og i tiden derefter var Tihomir overvældet af dyb sorg. Noget der har hjulpet ham og hans familie, er at forestille sig hvordan opstandelsen kommer til at foregå. Han fortæller: “Vi snakker om hvor vi vil tage imod Zdravko, hvad for noget mad vi vil lave til ham, hvem der skal med til hans velkomstfest, og hvad vi vil fortælle ham om de sidste dage.” Det at fokusere på håbet styrker Tihomir og hans familie så de kan blive ved med at holde ud og vente på at Jehova giver Zdravko livet igen.

Hvordan forestiller du dig dit liv i den nye verden? (Se paragraf 19) c

19. Hvat kanst tú gera fyri at styrkja vónina? (Hygg eisini at myndini.)

19 Hvordan kan du styrke dit håb? Hvis du har håb om at komme til at leve evigt på jorden, kan du for eksempel læse de beskrivelser af Paradiset der er i Bibelen, og meditere over dem. (Esa. 25:8; 32:16-18) Tænk over hvordan livet vil blive i den nye verden. Forestil dig at du er der. Hvem kan du se omkring dig? Hvilke lyde kan du høre? Hvordan føles det? For at sætte gang i fantasien kan du kigge på billeder i vores publikationer der forestiller den nye verden, eller se en musikvideo der handler om Paradiset, som for eksempel Eg síggi eitt nýtt lív, Tá alt er blivið nýtt eller Júst í røttu løtu. Når den nye verden står skarpt for vores indre blik, vil vores problemer føles “kortvarige og lette”. (2. Kor. 4:17) Jehova gør os stærke ved hjælp af det håb han har givet os.

20. Hvussu kunnu vit fáa styrki, tá ið vit føla okkum veik?

20 Når vi føler os svage, ved vi at “Gud vil give os styrke”. (Sl. 108:13) Jehova står klar til at give dig den styrke du mangler. Så når du har brug for hjælp til at klare en svær opgave, udholde en prøvelse eller bevare glæden, må du bede inderligt til Jehova og søge hans råd ved at studere Bibelen. Tag imod hjælp og opmuntring fra dine brødre og søstre. Og hav håbet om den nye verden klart for øje. Så vil du “blive styrket med al den kraft som Gud i sin store magt kan give”, så du “kan udholde alt med tålmodighed og glæde”. – Kol. 1:11.

SANGUR NR. 33 Kasta byrðu tína á Jehova!

a Artiklen her kan opmuntre os hvis vi står over for en svær prøvelse eller en overvældende opgave. Vi vil se på hvordan Jehova kan styrke os, og hvad vi kan gøre for at få hans hjælp.

b Nogle af navnene er ændret.

c BILLEDBESKRIVELSE: En søster der er døv, mediterer over Jehovas løfter og ser en musikvideo der hjælper hende til at forestille sig hvordan det bliver at leve i den nye verden.