Far beinleiðis til innihaldið

Far til innihaldsyvirlit

LESTRARGREIN 36

Vís, at tú virðismetir tey yngru í samkomuni

Vís, at tú virðismetir tey yngru í samkomuni

„Prýði hinna ungu er styrki teirra.“ – ORÐT. 20:29.

SANGUR NR. 88 Lær meg tín veg

FORMÅL *

1. Hvat kunnu vit seta okkum fyri, tá ið vit gerast eldri?

ER DU kommet op i årene? Så er du måske bange for at der ikke længere er så meget brug for dig i Jehovas organisation som der var tidligere. Måske har du heller ikke så meget energi som før. Til gengæld har du sikkert fået stor erfaring og visdom, og det kan du bruge på en meget værdifuld måde, nemlig til at hjælpe de yngre i menigheden så de kan nå deres fulde potentiale og påtage sig større opgaver. En bror der har været ældste i mange år, har sagt: “Da jeg blev ældre og begyndte at mærke at jeg ikke kunne så meget som tidligere, var jeg meget taknemmelig for at kvalificerede yngre brødre var klar til at føre arbejdet videre.”

2. Hvat fara vit at kanna í hesi greinini?

2 I den foregående artikel så vi på hvordan yngre brødre og søstre kan have gavn af at knytte sig til de ældre i menigheden. I den her artikel vil vi drøfte hvordan fire egenskaber – ydmyghed, beskedenhed, taknemmelighed og gavmildhed – kan hjælpe de ældre til at samarbejde med de yngre. Når de gør det, vil det være en velsignelse for hele menigheden.

VER EYÐMJÚKUR

3. Hvat ber tað í sær at vera eyðmjúkur sambært Filippibrævinum 2:3, 4? Hvussu kann ein kristin vísa eyðmjúkleika?

3 Det kræver ydmyghed af jer ældre at hjælpe de yngre i menigheden. Mennesker der er ydmyge, betragter andre som nogle der betyder mere end dem selv. (Læs Filipperne 2:3, 4). Ældre der har den egenskab, forstår at der mange gange kan være mere end én bibelsk og effektiv måde at klare en opgave på. Derfor forventer de ikke at tingene skal gøres sådan som de altid selv har gjort. (Præd. 7:10) Ældre kan hjælpe yngre generationer ved at give dem del i deres store og værdifulde erfaring. Men samtidig må de holde sig for øje at “verdens scene skifter”, og at det kan være nødvendigt at gøre tingene på en ny måde. – 1. Kor. 7:31.

Ældre må gavmildt dele ud af deres store erfaring (Se paragraf 4-5) *

4. Hvussu vísa fylkisumsjónarmenn, at teir hava sama hugburð sum levitarnir?

4 Ydmyghed vil også hjælpe ældre brødre og søstre til at erkende at de ikke længere magter så meget som tidligere. Tænk i den forbindelse på vores kredstilsynsmænd. Når de bliver 70 år, bliver de bedt om at begynde i en anden form for opgave. Det kan være en stor udfordring for dem. De har elsket at rejse rundt og betjene menighederne og har måske et brændende ønske om at fortsætte i den form for tjeneste. Men de forstår også at der er brug for at yngre kræfter overtager opgaven. På den måde viser de samme indstilling som levitterne i fortidens Israel. Når de blev 50 år, stoppede deres tjeneste ved telthelligdommen. Men deres glæde hang ikke uløseligt sammen med en bestemt opgave. De glædede sig over de nye opgaver de fik tilbudt, og gjorde deres bedste for at støtte dem der var yngre. (4. Mos. 8:25, 26) I dag er brødre og søstre der er stoppet i kredstjenesten, en stor gevinst for den menighed de slutter sig til.

5. Hvat kanst tú læra av einum hjúnum, sum vóru í fylkistænastuni?

5 Tænk over eksemplet med Dan, der var i kredstjenesten i 23 år. Da han blev 70, fik han og hans kone, Katie, til opgave at tjene som specialpionerer. Hvordan er det gået med at vænne sig til det nye liv? Dan siger at de aldrig før har haft så travlt! Han tager sig af sine opgaver i menigheden, hjælper brødre til at kvalificere sig til at blive menighedstjenere og oplærer andre så de kan være med til at forkynde ved stande og i fængsler. Hvis du er oppe i årene, kan du også gøre meget for at hjælpe andre – også selvom du ikke er i heltidstjenesten. Men det kræver at du tilpasser dig de omstændigheder du har nu, sætter dig nye mål og fokuserer på det du kan, i stedet for det du ikke kan.

VER LÍTILLÁTIN

6. Hví er tað skilagott at vera lítillátin?

6 En der er beskeden, er klar over at han har nogle begrænsninger. (Ordsp. 11:2) Beskedenhed vil hjælpe ham til at have et realistisk syn på hvor meget han kan overkomme, og foretage nogle justeringer ud fra det. Man kunne måske sammenligne det med det at køre op ad en bakke i bil. Føreren af bilen må skifte til et lavere gear for at kunne fortsætte op ad bakken. Han må altså sætte farten ned, men til gengæld vil han fortsætte med at bevæge sig fremad! På samme måde vil en der er beskeden, forstå hvornår det er tid til at vælge et lavere gear. Så kan han bevare glæden og blive ved med at have en god og aktiv tjeneste. – Flp. 4:5.

7. Hvussu vísti Barzillai, at hann var lítillátin?

7 Tænk over eksemplet med Barzillaj. Da han var 80 år, inviterede kong David ham til at blive en del af hoffet. Men Barzillaj sagde beskedent nej tak til tilbuddet. Hvorfor? Han forstod at hans alder satte en grænse for hvor meget han kunne, og anbefalede at en yngre mand der hed Kimham, fik pladsen i stedet for. (2. Sam. 19:35-37) Ligesom Barzillaj glæder ældre brødre sig over at give de yngre mulighed for at bruge deres kræfter i tjenesten for Jehova.

Kong David accepterede Guds beslutning om at det var hans søn der skulle bygge templet (Se paragraf 8)

8. Hvussu vísti Dávid, at hann var lítillátin í sambandi við, at templið skuldi byggjast?

8 Vi kan også lære meget af kong David om beskedenhed. David havde et brændende ønske om at bygge et tempel til Jehova. Men hvordan reagerede han da Jehova fortalte ham at det store privilegium ville blive givet til den unge Salomon? David accepterede Jehovas beslutning og støttede projektet helhjertet. (1. Krøn. 17:4; 22:5) David følte ikke at han var bedre egnet til at klare opgaven bare fordi Salomon var “ung og uerfaren”. (1. Krøn. 29:1) Han vidste at det var Jehovas velsignelse der var afgørende for om projektet ville blive en succes – ikke de involveredes alder eller erfaring. Ligesom David fortsætter vores ældre venner med at være travlt optaget af tjenesten for Jehova selvom deres opgaver forandrer sig. Og de er overbevist om at Jehova vil velsigne de yngre brødre og søstre der klarer de opgaver de selv tidligere har taget sig af.

9. Hvussu vísti ein í nevndini á einari deildarskrivstovu, at hann var lítillátin?

9 Der er også mange i nutiden der er gode eksempler i beskedenhed. En bror der hedder Shigeo, blev i 1976 medlem af Afdelingskontorets Udvalg. Han var 30 år. I 2004 blev han koordinator for udvalget. Men på et senere tidspunkt måtte han indse at hans kræfter ikke længere slog til, og at han ikke kunne passe sine opgaver tilfredsstillende. Under bøn overvejede han grundigt fordelene ved at lade en yngre bror tage over. Selvom Shigeo ikke længere er koordinator, er han stadig et aktivt medlem af udvalget og arbejder nært sammen med de andre brødre. Hvad kan vi lære af eksemplerne med Barzillaj, kong David og Shigeo? Ydmyghed og beskedenhed hjælper os til at fokusere på de yngres stærke sider, ikke på deres manglende erfaring. Vi vil betragte dem som medarbejdere, ikke konkurrenter. – Ordsp. 20:29.

VER TAKKSAMUR

10. Hvørja áskoðan hava tey eldru á tey yngru í samkomuni?

10 Ældre brødre og søstre betragter de yngre i menigheden som gaver fra Jehova og glæder sig over alt det de udretter. Og de er taknemmelige for at de yngre er villige til og i stand til at udføre det arbejde der skal gøres for at menigheden kan fungere.

11. Hvussu leggur Rutt 4:13-16 dent á, at tað kann hava stórar signingar við sær at taka ímóti hjálp frá einum, sum er yngri?

11 Enken Noomi oplevede selv hvor meget glæde man kan have af at tage imod hjælp fra en der er yngre. Til at begynde med opfordrede Noomi sin svigerdatter Ruth til at vende tilbage til sit eget folk. Men Ruth insisterede på at blive hos Noomi og tage med hende til Betlehem. Noomi tog imod den hjælp Ruth tilbød, og må have været meget taknemmelig for den loyalitet Ruth viste hende. (Ruth 1:7, 8, 18) Faktisk endte det med at blive en velsignelse for dem begge! (Læs Ruth 4:13-16). Ydmyghed vil hjælpe ældre til taknemmeligt at tage imod hjælp, sådan som Noomi gjorde.

12. Hvussu vísti Paulus, at hann var takksamur?

12 Paulus var også dybt taknemmelig for den hjælp han fik. For eksempel takkede han de kristne i Filippi for den materielle hjælp de havde givet ham. (Flp. 4:16) Han gav også udtryk for værdsættelse af den støtte Timotheus gav ham. (Flp. 2:19-22) Og han takkede Gud for dem der kom ud for at opmuntre ham da han blev ført til Rom som fange. (Ap.G. 28:15) Paulus var en dygtig og energisk bror der rejste tusindvis af kilometer for at forkynde og styrke menighederne. Men han var alligevel ikke for stolt til at tage imod hjælp fra sine brødre og søstre.

13. Hvussu kunnu tey eldru vísa, at tey eru takksom fyri tey yngru í samkomuni?

13 Hvis du er ældre, kan du vise taknemmelighed over for de yngre på mange forskellige måder. Når de tilbyder at hjælpe dig med transport, indkøb eller noget andet, så prøv at tage imod deres hjælp. Betragt sådan en hjælp som et udtryk for Jehovas kærlighed. Faktisk kan sådan en hjælp være starten på et nyt venskab! Vis også interesse for hvordan yngre brødre og søstre klarer sig i menigheden, og ros dem for de åndelige mål de sætter sig, og den indsats de gør for at nå dem. Vær villig til at bruge tid sammen med dem og fortælle dem oplevelser fra dit liv. Ved at gøre de ting viser du Jehova at du er taknemmelig for de unge han har draget til sin menighed. – Kol. 3:15; Joh. 6:44; 1. Thess. 5:18.

VER GÁVUMILDUR

14. Hvat kunnu vit læra av Dávidi kongi?

14 Af kong David kan vi lære en anden egenskab som det er vigtigt at ældre viser, nemlig gavmildhed. David gav store summer fra sin egen formue til tempelbyggeriet. (1. Krøn. 22:11-16; 29:3, 4) Og han gav det store bidrag selvom han vidste at det hovedsageligt ville være hans søn Salomon der ville få æren for projektet. Hvis du ikke længere har kræfter til at være med i teokratiske byggeprojekter, har du måske mulighed for at fortsætte med at støtte byggerierne gennem økonomiske bidrag, alt efter hvad dine omstændigheder tillader. En anden måde du kan vise gavmildhed på, er ved at dele de erfaringer du har fået gennem årene, med yngre brødre og søstre.

15. Hvussu vísti Paulus, at hann var gávumildur ímóti Timoteusi?

15 Tænk i den forbindelse igen på Paulus. Han inviterede den unge Timotheus til at tage med ham ud i missionærtjenesten. (Ap.G. 16:1-3) Paulus satte ham også ind i de forkyndelses- og undervisningsmetoder han selv brugte, og det førte til at Timotheus blev en værdifuld bror der kunne bruges til at sprede den gode nyhed. (1. Kor. 4:17) Og Timotheus brugte så det han havde lært af Paulus, til at oplære andre.

16. Hvat fekk Shigeo til at upplæra onnur?

16 Ældre i dag skal ikke være bange for at der ikke længere er brug for dem når de oplærer de yngre til at klare opgaver i menigheden som de ellers selv har taget sig af. Shigeo, der blev nævnt tidligere, har gennem årene været med til at oplære flere yngre brødre i Afdelingskontorets Udvalg. Det har han gjort for at fremme Rigets arbejde i det land han tjener i. Af den grund kunne en bror som var godt oplært, overtage hans opgave som koordinator da tiden var inde til det. Shigeo har været medlem af Afdelingskontorets Udvalg i over 45 år, og han fortsætter med at bruge sin store erfaring til at oplære andre. Hvor er det en velsignelse at have ældre med sådan en indstilling blandt Guds folk!

17. Hvussu kunnu tey eldru fylgja tilstuðlingini í Lukas 6:38?

17 I kære ældre brødre og søstre er levende beviser på at man får det bedste liv når man tjener Jehova trofast og loyalt! Jeres eksempel understreger at det er hele indsatsen værd at lære Bibelens principper at kende og leve efter dem. Samtidig med at I ved hvordan tingene er blevet gjort før i tiden, kan I se at forholdene hele tiden forandrer sig, og at der kan være brug for at gøre tingene på en ny måde. Hvis du er oppe i årene og er blevet døbt for nylig, kan du også bidrage med meget – du kan give andre et indblik i hvor vidunderligt det er at lære Jehova at kende efter et langt liv i Satans verden. De yngre i menigheden vil elske at høre om hvad du har lært og oplevet. Del ud af dine erfaringer, ja, “gør ... det til en vane at give”. Så vil Jehova velsigne dig! – Læs Lukas 6:38.

18. Hvat gott kemur burturúr, tá ið eldri og ung eru vinir?

18 Når I ældre får et nært forhold til de yngre, vil I kunne hjælpe og opmuntre hinanden. (Rom. 1:12) I har hver især noget værdifuldt som den anden part ikke har. I ældre har den særlige visdom og erfaring der kommer af at have levet et langt liv. Og I unge er stærke og har en skøn energi. Når unge og ældre arbejder sammen som venner, ærer det vores kærlige himmelske Far, og det er en stor velsignelse for alle i menigheden.

SANGUR NR. 90 Styrkið hvørt annað

^ stk. 5 Vi er glade for at vi har så mange unge mænd og kvinder i vores menigheder som gør en stor indsats inden for Jehovas organisation. De ældre i menighederne kan støtte de yngre og hjælpe dem til at bruge deres kræfter fuldt ud i tjenesten for Jehova.

^ stk. 55 BILLEDBESKRIVELSE: Da en kredstilsynsmand blev 70 år, fik han og hans kone tildelt en ny opgave. Deres store erfaring sætter dem i stand til at oplære andre i den menighed de nu er tilsluttet.