Far beinleiðis til innihaldið

Far til innihaldsyvirlit

LESTRARGREIN 39

SANGUR NR. 125 Tey miskunnsomu eru sæl

Vit blíva glaðari, tá ið vit geva

Vit blíva glaðari, tá ið vit geva

„Sælari er at geva enn at fáa.“ÁPS. 20:35.

FOKUS

Hvordan vi kan give til andre og finde større og større glæde ved det.

1-2. Hví er tað gott, at Jehova hevur skapt okkum soleiðis, at vit blíva glaðari av at geva enn at fáa?

 DA Jehova skabte os mennesker, designede han os på en helt særlig måde, nemlig sådan at vi bliver mere glade af at give end af at få. (Ap.G. 20:35) Betyder det at vi slet ikke bliver glade når andre giver os noget? Nej. Vi har helt sikkert selv oplevet hvor glade vi bliver når nogen giver os en gave. Men vi oplever endnu større glæde når det er os der giver til andre. Og det er virkelig genialt at vi er skabt på den måde. Hvorfor?

2 Ved at skabe os som han gjorde, har Jehova givet os mulighed for selv at have indflydelse på hvor glade og tilfredse vi er. Jo flere muligheder vi finder for at give til andre og vise dem kærlighed, jo gladere vil vi blive. Er det ikke fantastisk at Jehova har skabt os på den måde? – Sl. 139:14.

3. Hví verður Jehova lýstur sum tann lukkuligi Gud?

3 Når nu Bibelen forsikrer os om at det at give til andre giver glæde, er det ikke så mærkeligt at Jehova beskrives som “den lykkelige Gud”. (1. Tim. 1:11) Han er den første der har givet noget til andre, og han er også den der har givet allermest. Det er takket være ham at vi lever og bevæger os og er til, som Paulus skrev. (Ap.G. 17:28) Ja, “enhver god og fuldkommen gave” kommer fra Jehova. – Jak. 1:17.

4. Hvat kann hjálpa okkum at blíva uppaftur glaðari, tá ið vit geva?

4 Vi kunne sikkert alle sammen godt tænke os i endnu højere grad at mærke den glæde der kommer af at give. Og det vil vi kunne ved at efterligne Jehovas måde at vise gavmildhed på. (Ef. 5:1) Men hvad kan vi gøre hvis vi føler at andre ikke værdsætter det vi gør? Tankerne i artiklen vil hjælpe os til at blive ved med at finde glæde ved at give.

VER GÁVUMILDUR SUM JEHOVA

5. Hvørji materiell ting gevur Jehova okkum?

5 Hvordan viser Jehova gavmildhed? Lad os se på nogle få eksempler. Jehova giver os materielle ting. Vi lever måske ikke i luksus, men takket være Jehova har langt de fleste af os det vi har brug for. For eksempel sørger han for at vi har mad, tøj og et sted at bo. (Sl. 4:8; Matt. 6:31-33; 1. Tim. 6:6-8) Dækker Jehova kun vores fysiske behov fordi han føler sig forpligtet til det? Nej, bestemt ikke. Hvorfor gør han det så?

6. Hvat læra vit um Jehova í Matteus 6:25, 26?

6 Jehova dækker vores fysiske behov fordi han elsker os. Tænk på det Jesus sagde ifølge Matthæus 6:25, 26. (Læs). Her bruger Jesus eksempler fra naturen. Om fuglene siger han: “De hverken sår, høster eller samler i forrådshuse.” Men læg mærke til det han siger lige bagefter: “Alligevel giver jeres himmelske Far dem føden.” Og så stiller Jesus spørgsmålet: “Er I ikke mere værd end dem?” Hvad er pointen? Jehova tillægger sine tjenere langt større betydning end dyrene. Hvis Jehova tager sig af dyrene så de ikke mangler noget, kan vi være helt sikre på at han også vil tage sig af os. Ligesom det er kærlighed der får en far til at sørge for sin familie, er det kærlighed der motiverer Jehova til at sørge for os. – Sl. 145:16; Matt. 6:32.

7. Hvussu kunnu vit millum annað vera gávumild sum Jehova? (Hygg eisini at myndini.)

7 Vi kan efterligne Jehovas gavmildhed og kærlighed ved at være med til at dække andres materielle behov. Måske kender du selv en trosfælle der har behov for hjælp til at få mad eller tøj. Jehova kan bruge dig til at give en anden det han eller hun har brug for. Jehovas folk er kendt for at vise kærlighed og gavmildhed når en katastrofe rammer. Under covid-19-pandemien var der for eksempel mange brødre og søstre der kom med mad, tøj og andre nødvendige ting til dem der havde et behov. Mange gav bidrag til det globale arbejde, og de midler var med til at finansiere nødhjælpsarbejdet. De gavmilde brødre og søstre fulgte opfordringen i Hebræerne 13:16: “Glem ikke at gøre godt og at dele det I har, med andre, for den slags ofre glæder Gud.”

Vi kan alle sammen efterligne Jehova og være gavmilde. (Se paragraf 7)


8. Hvussu hjálpir tað okkum, at Jehova gevur okkum av síni kraft? (Filippibrævið 2:13)

8 Jehova giver kraft. Jehovas kraft er uendeligt stor, og han giver med glæde af den til sine trofaste tjenere. (Læs Filipperne 2:13). Har du nogensinde bedt om styrke til ikke at give efter for en fristelse eller bedt om kraft til at klare en svær prøvelse? Det kan også være at du har bedt Jehova om at give dig energi nok til bare at klare endnu en dag. Når Jehova har besvaret din bøn om styrke, har du mærket at det Paulus skrev, er rigtigt: “Alt har jeg styrke til på grund af ham der giver mig kraft.” – Flp. 4:13.

9. Hvussu kunnu vit brúka okkara kreftir til at hjálpa øðrum? (Hygg eisini at myndini.)

9 Selvom vi bare er ufuldkomne mennesker, kan vi efterligne den gavmilde måde Jehova bruger sin kraft på. Vi kan selvfølgelig ikke helt bogstaveligt overføre noget af vores styrke, eller energi, til andre. Men vi kan bruge vores kræfter til at gøre noget for dem. For eksempel kan vi løbe nogle ærinder for en ældre eller syg bror eller søster eller tilbyde at hjælpe med noget andet praktisk. Hvis vi har mulighed for det, kan vi hjælpe med rengøring og vedligeholdelse af rigssalen. Når vi bruger vores kræfter og energi på den måde, gør vi en forskel for andre.

Vi kan bruge vores kræfter og energi på at gøre godt mod andre. (Se paragraf 9)


10. Hvussu kunnu vit styrkja onnur við okkara orðum?

10 Vi må også huske at ord har stor kraft. Kan du komme i tanke om en du kunne opmuntre ved at give ros? Kender du en der har brug for trøst? Så tag initiativet og kontakt den du tænker på. Du kan besøge ham eller hende eller ringe til vedkommende. Eller du kan sende et kort, en e-mail eller en besked. Det vigtige er ikke om du bruger flotte ord og fine formuleringer, men at det du siger, kommer fra hjertet. Nogle få kærlige ord kan være præcis det din bror eller søster har brug for for at holde ud endnu en dag eller for at få det lidt bedre. – Ordsp. 12:25; Ef. 4:29.

11. Hvussu brúkar Jehova sín vísdóm?

11 Jehova giver visdom. Disciplen Jakob skrev: “Hvis nogen af jer mangler visdom, skal han ... blive ved med at bede Gud om at få den, for Gud giver gavmildt til alle og uden at bebrejde.” (Jak. 1:5; fdn.) Det er altså tydeligt at Jehova ikke holder sin visdom for sig selv. Han giver gavmildt af den til andre. Og læg mærke til at når Jehova deler ud af sin visdom, gør han det “uden at kritisere”, eller “uden at bebrejde”. Han giver os aldrig følelsen af at det er pinligt at bede om visdom og vejledning. Faktisk tilskynder han os stærkt til at gøre det. – Ordsp. 2:1-6.

12. Hvørjar møguleikar hava vit at deila okkara vitan við onnur?

12 Hvad med os? Kan vi efterligne Jehova ved at dele det vi ved, med andre? (Sl. 32:8) Som tjenere for Jehova har vi mange muligheder for at dele det vi selv har lært, med andre. For eksempel oplærer vi nye i forkyndelsen, og ældste oplærer tålmodigt menighedstjenere og andre døbte brødre til at tage sig af opgaver i menigheden. Og de der har erfaring med byggeri og vedligehold, er med til at oplære dem der ikke har så stor erfaring, til at tage sig af organisationens bygninger.

13. Hvussu kunnu vit taka eftir Jehova, tá ið vit upplæra onnur?

13 Når man oplærer andre, er det vigtigt at efterligne Jehova og den måde han deler ud af sin visdom på. Husk at Jehova altid gør det villigt og gavmildt. Vi vil også gerne være åbne og gavmilde over for dem vi oplærer, og give vores viden og erfaring videre til dem. Vi holder ikke noget af vores viden for os selv af frygt for at den vi oplærer, på et tidspunkt vil komme til at erstatte os. Og vi vil heller ikke tænke: “Der er aldrig nogen der har oplært mig, så det må han bare selv finde ud af!” Den indstilling er langt fra Jehovas tankegang. Ud over at vi meget gerne deler vores viden med andre, giver vi også “os selv helt og fuldt” for dem vi oplærer. (1. Thess. 2:8) Vi håber at de så også vil være “tilstrækkeligt egnede til at undervise andre”. (2. Tim. 2:1, 2) På den måde bidrager vi til en positiv spiral, hvor vores gavmilde og åbne indstilling motiverer andre til at give af sig selv. Det vil gøre både os selv og andre glade.

VISS ONNUR IKKI VÍSA TAKKSEMI

14. Hvussu reagera tey flestu, tá ið vit gera okkurt gott fyri tey?

14 De fleste vi gør noget godt for eller giver en gave, siger tak, og det gælder især vores brødre og søstre. Det kan være at de skriver et takkekort eller viser deres taknemmelighed på en anden måde. (Kol. 3:15) Det gør os meget glade når andre giver udtryk for deres taknemmelighed.

15. Hvat skulu vit minnast til, tá ið onnur ikki vísa takksemi?

15 Men realistisk set vil vi ikke altid få tak for det vi gør. Indimellem kan det ske at vi giver af vores tid, energi eller penge men aldrig får nogen tak for det. Det kan være at vi så tænker at den vi har gjort noget for, måske bare er ligeglad. Hvad kan vi gøre for ikke at miste glæden eller blive bitre hvis vi oplever det? Husk tanken i vores temavers, Apostlenes Gerninger 20:35. Den glæde vi får ved at give, afhænger ikke af reaktionen på det. Vi kan godt glæde os over at være gavmilde selv hvis andre ikke viser taknemmelighed. Hvad kan hjælpe os? Det vil vi se på nu.

16. Hvat skulu vit fokusera uppá, tá ið vit geva?

16 Fokusér på at du efterligner Jehova. Han giver gode ting til mennesker uanset om de værdsætter det eller ej. (Matt. 5:43-48) Og Jehova lover at hvis vi giver gavmildt til andre “uden at håbe at få noget igen, så vil [vores] belønning blive stor”. (Luk. 6:35) Det “noget” der er tale om, kunne være en tak. Men uanset om andre viser taknemmelighed for det vi gør, eller ej, lægger Jehova mærke til det gode vi gør, og vil helt sikkert belønne os for det, for han elsker “en glad giver”. – 2. Kor. 9:7; Ordsp. 19:17.

17. Hvat kann hjálpa okkum at hava tann rætta hugburðin? (Lukas 14:12-14)

17 Noget der kan hjælpe os til at fokusere på det rigtige når vi giver, er det gode princip vi finder i Lukas 14:12-14. (Læs). Det er selvfølgelig ikke forkert at vise gæstfrihed eller at være gavmilde over for nogen der har mulighed for at gøre noget lignende over for os. Men hvad nu hvis vi kan mærke på os selv at en af grundene til at vi giver til andre, er at vi håber at få noget til gengæld? Så vil det være sundt for os at prøve at gøre det Jesus foreslog. Vi kan prøve at vise gæstfrihed over for nogen vi ved ikke vil have mulighed for at invitere os. Det vil give os stor glæde fordi vi på den måde efterligner Jehova. Den tilgang vil også hjælpe os til at bevare glæden hvis vi oplever at andre ikke giver udtryk for taknemmelighed.

18. Hvat mugu vit ansa eftir ikki at gera, og hví?

18 Sæt ikke spørgsmålstegn ved andres motiver. (1. Kor. 13:7) Hvis nogen ikke viser deres taknemmelighed, kan vi spørge os selv: “Er de egentlig utaknemmelige, eller har de bare glemt at sige tak?” Måske er der andre grunde til at de ikke lige reagerer på den måde vi havde håbet på. Det kan være at nogen faktisk er dybt taknemmelige men bare har svært ved at give udtryk for det. Måske er de flove over at få hjælp, især hvis det før i tiden altid har været dem der har hjulpet andre. Uanset hvad vil kærlighed få os til at tænke det bedste om vores trosfæller og lade tvivlen komme dem til gode, og så vil vi kunne blive ved med at give med glæde. – Ef. 4:2.

19-20. Hví mugu vit vera tolin, tá ið vit geva? (Hygg eisini at myndini.)

19 Vær tålmodig. Den vise kong Salomon skrev med hensyn til det at vise gavmildhed: “Kast dit brød ud på vandet, for du vil finde det igen efter mange dage.” (Præd. 11:1) Som de her ord viser, kan der nogle gange gå rigtig lang tid før nogen reagerer på det vi har gjort for dem. Der kan gå “mange dage”. Lad os se et eksempel på det.

20 For mange år siden skrev en kredstilsynsmands hustru et meget varmt og kærligt kort til en søster der lige var blevet døbt, og tilskyndede hende til at holde fast ved sandheden. Omkring otte år senere fik kredstilsynsmandens hustru så et brev fra søsteren, hvor der stod: “Jeg føler at jeg bliver nødt til at skrive det her brev til dig og fortælle dig hvor stor en forskel det du skrev til mig, har gjort i årenes løb, uden at du overhovedet har været klar over det.” Og hun fortsatte: “Dit kort var meget varmt og kærligt, men det var det bibelvers du citerede, der virkelig gjorde indtryk på mig, og det har jeg aldrig glemt.” a Efter at have fortalt om nogle af sine mange udfordringer skrev hun: “Nogle gange havde jeg bare lyst til at vende det hele ryggen, holde op med at tjene Jehova, komme af med alle mine forpligtelser og bare droppe det hele. Men det bibelvers du skrev til mig, blev ved med at poppe op i mine tanker, og det hjalp mig til at fortsætte.” Og så skrev hun videre: “I de otte år der er gået, har dit brev og det vers du sendte mig, betydet mere for mig end noget som helst andet.” Prøv at tænke på hvor glad kredstilsynsmandens hustru må være blevet da hun fik det her brev “efter mange dage”. Nogle gange får vi måske også først tak for noget vi har gjort, længe efter at vi gjorde det.

Det kan være at vi først får tak længe efter at vi har gjort noget godt for andre. (Se paragraf 20) b


21. Hví vilt tú gjarna blíva við at vera gávumildur sum Jehova?

21 Som vi har været inde på, har Jehova skabt os på en helt særlig måde. Vi bliver selvfølgelig glade når andre tænker på os og giver os noget, men vi bliver endnu gladere når vi giver til andre. Vi føler os godt tilpas når vi har mulighed for at hjælpe nogle af vores trosfæller. Og vi bliver glade når de viser deres taknemmelighed. Men uanset om den vi gør noget godt for, siger tak eller ej, kan vi være glade for at vi har gjort det der er rigtigt. Glem aldrig at uanset hvor meget du giver, kan Jehova give dig langt mere. (2. Krøn. 25:9) Hans gavmildhed overgår vores vildeste forstand! Så kan der være noget bedre end at blive belønnet af Jehova selv? Vi har mange grunde til at blive ved med at efterligne vores gavmilde Far.

SANGUR NR. 17 ’Tað vil eg’

a Verset som kredstilsynsmandens hustru skrev på kortet, var 2. Johannes 8, hvor der står: “Pas på jer selv så I ikke mister det vi har arbejdet på at frembringe, men kan få fuld løn.”

b BILLEDBESKRIVELSE: Billeder der illustrerer det som en kredstilsynsmands hustru oplevede. Hun skriver et kærligt kort til en søster, og først mange år efter får hun svar.