PYSY VALVEILLA

Uskontojen rooli Ukrainan sodassa – Mitä Raamattu sanoo?

Uskontojen rooli Ukrainan sodassa – Mitä Raamattu sanoo?

 Mieti seuraavia uutisia siitä, miten huomattavat uskonnolliset johtajat ovat suhtautuneet Ukrainan sotaan:

  •   ”Venäjän ortodoksisen kirkon johtaja patriarkka Kirill ei ole sanallakaan tuominnut Venäjän hyökkäystä. – – Hänen kirkkonsa on levittänyt systemaattisesti propagandaa Ukrainan tilanteesta, ja Putin on hyödyntänyt sitä hakiessaan oikeutusta sodalle.” (EUobserver, 7. maaliskuuta 2022.)

  •   ”Patriarkka Kirill – – on voimakkain sanoin tukenut maansa hyökkäystä Ukrainaan ja selittänyt, että siinä on kyse taistelusta syntiä vastaan.” (AP News, 8. maaliskuuta 2022.)

  •   ”Ukrainan ortodoksisen kirkon johtaja Kiovan metropoliitta Epifanios I siunasi kansansa sotatoimet ja ’taistelun venäläisiä hyökkääjiä vastaan’. – – Hän sanoi myös, ettei venäläisten sotilaiden tappaminen ole syntiä.” (Jerusalem Post, 16. maaliskuuta 2022.)

  •   ”Me [Ukrainan kirkkojen ja uskonnollisten järjestöjen neuvosto UCCRO] tuemme Ukrainan asevoimia ja kaikkia maamme puolustajia, annamme heille siunauksemme taistelussa hyökkääjiä vastaan ja rukoilemme heidän puolestaan.” (UCCRO:n a lausunto, 24. helmikuuta 2022.)

 Mitä ajattelet? Pitäisikö uskontojen, jotka sanovat noudattavansa Jeesuksen Kristuksen opetuksia, kannustaa jäseniään sotimaan? Mikä on Raamatun näkemys?

Uskontojen rooli sodissa historian aikana

 Historia osoittaa, että uskonnot ovat usein suvainneet tai puolustaneet sotaa tai jopa kannustaneet siihen, vaikka ne ovat esittäneet toimivansa rauhan hyväksi. Jehovan todistajat ovat kymmenien vuosien ajan kiinnittäneet huomiota siihen, miten tekopyhää tällainen on. Tässä joitain esimerkkejä julkaisuistamme.

  •   Artikkelissa ”Ristiretket – traaginen harhakuva” kerrotaan, miten roomalaiskatolinen kirkko oli vastuussa verilöylyistä, joita aiheutettiin Jumalan ja Kristuksen nimessä.

  •   Artikkelissa ”Afrikan katolinen kirkko” on esimerkki siitä, miten uskonto ei onnistunut estämään heimojen välistä sotaa ja kansanmurhaa.

  •   Artikkeleissa ”Onko uskonto syypää?”, ”Uskonnon rooli ihmisen sodissa” ja ”Kun uskonto on mukana sodissa” selitetään, että monissa sodissa molemmat osapuolet ovat saaneet tukea katolisilta, ortodoksisilta ja protestanttisilta papeilta.

Pitäisikö kristillisten uskontojen tukea sotaa?

 Mitä Jeesus opetti: ”Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.” (Matteus 22:39.) ”Rakastakaa vihollisianne.” (Matteus 5:44–47.)

 Mieti: Voiko uskonto sanoa, että se noudattaa rakastamista koskevia Jeesuksen käskyjä, ja samaan aikaan kannustaa jäseniään tappamaan toisia sodassa? Lue vastaus artikkeleista ”Tosi kristityt ja sota” ja ”Onko mahdollista rakastaa vihollisiaan?”

 Mitä Jeesus opetti: ”Minun valtakuntani ei ole osa tästä maailmasta. Jos minun valtakuntani olisi osa tästä maailmasta, minun seuraajani olisivat taistelleet, jottei minua luovutettaisi.” (Johannes 18:36.) ”Kaikki, jotka miekkaan tarttuvat, miekkaan tuhoutuvat.” (Matteus 26:47–52.)

 Mieti: Olisiko kristityillä mitään hyväksyttävää syytä taistella, jos heidän ei pitänyt taistella edes Jeesuksen puolustamiseksi? Artikkelista ”Onko sodankäynti sopusoinnussa kristillisyyden kanssa?” selviää, miten varhaiskristityt elivät Jeesuksen opetusten ja esimerkin mukaan.

Mitä tapahtuu uskonnoille, jotka tukevat sotia?

 Raamattu opettaa, että Jumala hylkää uskonnot, jotka väittävät edustavansa Jeesusta mutta eivät noudata hänen opetuksiaan (Matteus 7:21–23; Titukselle 1:16).

  •   Ilmestyskirja osoittaa, että Jumalan mielestä tällaiset uskonnot ovat vastuussa ”kaikkien maan päällä tapettujen” kuolemasta (Ilmestys 18:21, 24). Syy tähän kerrotaan artikkelissa ”Mikä on Suuri Babylon?”

  •   Jeesus sanoi, että huono puu, joka tuottaa huonoja hedelmiä, ”kaadetaan ja heitetään tuleen”. Tällä hän viittasi siihen, että Jumalan hylkäämät uskonnot tuhotaan, koska ne ovat tehneet paljon pahaa (Matteus 7:15–20). Artikkelista ”Väärän uskonnon loppu on lähellä!” selviää, miten se tapahtuu.

Valokuvat, vasemmalta oikealle: Photo by Sefa Karacan/Anadolu Agency/Getty Images; Maxym Marusenko/NurPhoto via Getty Images

a Ukrainan kirkkojen ja uskonnollisten järjestöjen neuvosto UCCRO:hon kuuluu 15 eri kirkkoa ja uskontokuntaa, esimerkiksi Ukrainan ortodoksinen kirkko, kreikkalais- ja roomalaiskatoliset kirkot, protestanttisia ja evankelisia kirkkoja sekä juutalaiset ja muslimit.