Säästä

Miten suhtaudun veren fraktioihin ja hoitotoimenpiteisiin, joissa käytetään omaa vertani?

Miten suhtaudun veren fraktioihin ja hoitotoimenpiteisiin, joissa käytetään omaa vertani?

Raamattu käskee kristittyjä karttamaan verta (Apt. 15:20). Siksi Jehovan todistajat eivät suostu kokoveren tai veren neljän pääkomponentin – punasolujen, valkosolujen, verihiutaleiden ja plasman – siirtoihin. He eivät myöskään luovuta eivätkä anna varastoida omaa vertaan siirtoa varten. (3. Moos. 17:13, 14; Apt. 15:28, 29.)

Mitä ovat veren fraktiot, ja miksi jokaisen kristityn tulee päättää niiden käytöstä henkilökohtaisesti?

Veren fraktiot ovat aineosia, joita verestä erotetaan menetelmällä nimeltä fraktiointi. Esimerkiksi plasma, joka on yksi veren neljästä pääkomponentista, voidaan jakaa seuraaviin aineisiin: vettä noin 91 prosenttia; proteiineja, kuten albumiineja, globuliineja ja fibrinogeenia, noin 7 prosenttia; muita aineita, kuten ravintoaineita, hormoneja, kaasuja, vitamiineja, kuona-aineita ja elektrolyytteja, noin 1,5 prosenttia.

Sisältyvätkö fraktiot veren karttamista koskevaan kieltoon? Emme pysty sanomaan sitä. Raamattu ei anna niiden suhteen yksityiskohtaisia ohjeita. a Monet fraktiot ovat tietysti peräisin verestä, jota on luovutettu hoitotarkoitukseen. Jokaisen kristityn tulee ratkaista omantuntonsa mukaan, hyväksyykö hän noiden aineiden lääketieteellisen käytön vai kieltäytyykö hän niistä.

Ratkaisua mietittäessä on hyvä harkita seuraavia kysymyksiä: Ymmärränkö, että jos kieltäydyn kaikista veren fraktioista, se merkitsee sitä, etten hyväksy myöskään eräitä lääkeaineita, joita käytetään esimerkiksi virustartuntojen tai sairauksien ehkäisemisessä tai hoidossa tai jotka verenvuototapauksessa edistävät veren hyytymistä? Pystynkö selittämään lääkärille, miksi kieltäydyn joistakin veren fraktioista tai miksi hyväksyn ne?

Miksi jotkin hoitotoimenpiteet, joissa käytetään omaa vertani, ovat henkilökohtaisesti ratkaistavia asioita?

Vaikka kristityt eivät luovuta eivätkä anna varastoida omaa vertaan siirtoa varten, jotkin toimenpiteet tai testit, joissa käytetään potilaan omaa verta, eivät ole selvästi ristiriidassa Raamatun periaatteiden kanssa. Siksi jokaisen on ratkaistava omantuntonsa mukaan, hyväksyykö hän tietyntyyppiset hoitotoimenpiteet, joissa käytetään hänen omaa vertaan, vai kieltäytyykö hän niistä.

Ratkaisua mietittäessä on hyvä esittää itselleen seuraavat kysymykset: Jos vertani ohjataan elimistöni ulkopuolelle ja sen virtaus voi jopa pysähtyä joksikin aikaa, salliiko omatuntoni minun pitää tuota verta edelleen osana minua, niin että sitä ei tarvitse ”vuodattaa – – maahan”? (5. Moos. 12:23, 24.) Vaivaisiko Raamatulla valmennettua omaatuntoani, jos minusta hoitotoimenpiteen aikana otettaisiin verta, sitä käsiteltäisiin ja sitten se ohjattaisiin takaisin elimistööni? Ymmärränkö, että jos kieltäydyn kaikista hoitotoimenpiteistä, joissa käytetään omaa vertani, se merkitsee sitä, etten hyväksy myöskään esimerkiksi dialyysia tai sydän-keuhkokoneen käyttöä? Olenko pohtinut tätä asiaa rukouksen hengessä ennen ratkaisun tekemistä? b

Millaisen ratkaisun teen henkilökohtaisesti?

Tutustu seuraavilla sivuilla olevaan kahteen erittelyyn. Ensimmäisessä erittelyssä luetellaan joitakin veren fraktioita ja niiden yleisiä lääketieteellisiä käyttötarkoituksia. Rastita oma valintasi sen mukaan, hyväksytkö kunkin fraktion käytön vai kieltäydytkö siitä. Toisessa erittelyssä luetellaan joitakin yleisiä hoitotoimenpiteitä, joissa käytetään potilaan omaa verta. Rastita oma valintasi sen mukaan, hyväksytkö nuo toimenpiteet vai kieltäydytkö niistä. Erittelypaperit eivät ole laillisia asiakirjoja, mutta voit niiden avulla täyttää pysyvän hoitotahtosi.

Sinun tulee tehdä ratkaisut itse, eivätkä ne saa perustua jonkun toisen omaantuntoon. Kenenkään ei liioin tule arvostella toisen kristityn ratkaisuja. Näissä asioissa ”kukin joutuu kantamaan oman kuormansa” (Gal. 6:4, 5).

a Tästä aiheesta on hyödyllistä aineistoa Vartiotornissa 15.6.2004 s. 29–31.

b Tästä aiheesta on hyödyllistä aineistoa Vartiotornissa 15.10.2000 s. 30, 31 sekä DVD-levyllä Verensiirtojen hoitovaihtoehdot – dokumenttisarja.