Oletko valmis kohtaamaan uskoa koettelevan lääkärinhoitoa vaativan tilanteen?

Oletko valmis kohtaamaan uskoa koettelevan lääkärinhoitoa vaativan tilanteen?

Pidä tämä aineisto paikassa, josta voit tarvittaessa löytää sen nopeasti

1 Kukaan ei juuri ajattele joutuvansa sairaalaan tänään tai huomenna. Silti ’aika ja aavistamattomat tapahtumat kohtaavat meitä kaikkia’. (Saarn. 9:11, UM) Vaikka et pitäisikään lääkärinhoitoa parhaimpana terveydenhoitomuotona, niin miten suojelet itseäsi vastentahtoiselta verensiirrolta, jos menetät onnettomuudessa tajuntasi, ja sinut kiidätetään sairaalaan? Onnettomuuden tai yllättäen huonontuneen terveydentilasi vuoksi voit joutua vastatusten uskonkoetuksen kanssa.

2 Jos havaitset olevasi jostakin syystä sairaalassa, mitä teet säilyttääksesi nuhteettomuutesi, jos joku kertoo sinulle, että tulet kuolemaan ilman verensiirtoa? Ajatteletko hätäisesti, että tämä väite kertoo todellisen tilasi? Oletko täysin varma siitä, ettet halua verta? Oletko valmis kohtaamaan tämän uskonkoetuksen ja ’karttamaan verta’.Apt. 15:28, 29.

3 Vastentahtoisen, hengellisesti saastuttavan verensiirron vastustamisessa onnistuminen alkaa lujasta vakaumuksesta. Sellaisen vakaumuksen täytyy perustua selvään ymmärrykseen siitä, mitä Raamattu sanoo verestä. Muutoin saattaisit hetkellisessä mielenkuohussa olla helposti jonkun sellaisen peloteltavissa, joka väittää tietävänsä tilanteesta enemmän kuin sinä. Voitaisiinko sinut pettää ajattelemaan, että lääkärit tietävät verestä enemmän kuin Jumala? Varmasti haluat tällaisissa tilanteissa olla ”luja” tehdäksesi sitä, ”mikä oikeata on” Jehovan silmissä, sanovatpa pelkät ihmiset mitä tahansa. (5. Moos. 12:23–25) Mutta täytyykö sinun kohdata tämä haaste aivan yksin? – Saarn. 4:9–12.

SAIRAALATIETOPALVELU JA SAIRAALAYHTEYSKOMITEAT

4 Tukeakseen niitä, jotka tarvitsevat apua kohdatessaan verensiirtoon liittyviä ongelmia, Seura on perustanut päätoimistoon ja moniin haaratoimistoihin sairaalatietopalvelun. Lisäksi Suomessa on perustettu sairaalayhteyskomiteoita. Näihin komiteoihin kuuluu erityisesti tähän työhön valmennettuja vanhimpia.

5 Sairaalatietopalvelu kykenee seuraamaan yli 3600:aa eri puolilla maailmaa ilmestyvää lääketieteellistä julkaisua saadakseen tietoja erilaisten verettömän kirurgian ja hoidon menetelmien tehokkuudesta ja käyttömahdollisuuksista. Se voi toimittaa sairaalayhteyskomiteoille, sairaaloille ja joillekin lääkäreille tietoa näistä lääketieteellisistä edistysaskeleista. (Joskus sairaalatietopalvelu on lähettänyt sairaalaan sellaisia lääketieteellisiä kirjoituksia, joissa on selitetty, mitä voidaan tehdä ilman verta, ja näin on saatu kiristynyt tilanne sairaalassa laukeamaan.) Se pitää komiteat ajan tasalla niistä mahdollisesti suotuisista oikeuden päätöksistä, jotka auttavat tuomareita tarkastelemaan tapauksiamme ymmärtäväisemmin. Se ylläpitää myös arkistoa yhteistoiminnallisista lääkäreistä, niin että komiteoilla on käytettävissään ajan tasalla olevia tietoja verensiirtoa koskevien ongelmien syntyessä.

6 Sairaalatietopalvelu johtaa myös sairaalayhteyskomiteoiden valmentamista ja työtä. Sairaalayhteyskomiteat järjestävät tiedotustilaisuuksia sairaalahenkilöstölle luodakseen hyvät suhteet heihin. Lisäksi he haastattelevat henkilöstöön kuuluvia löytääkseen lisää lääkäreitä, jotka ovat valmiita hoitamaan meitä ilman verta. Nämä veljet ovat varautuneet auttamaan sinua, mutta on joitakin tärkeitä ennakkotoimia, joista sinun on itse huolehdittava laskeaksesi perustan heidän tehokasta toimintaansa varten.

OLETKO HUOLEHTINUT TÄRKEISTÄ ENNAKKOTOIMISTA?

7 Varmistu ensiksikin siitä, että kaikilla perheesi jäsenillä on henkilökohtainen, täydellisesti täytetty – päivätty, heidän itsensä ja todistajien allekirjoittama Ohje lääkärinhoidosta -kortti. Onko meidän kastamattomilla lapsillamme oma, täytetty korttinsa? Jos heillä ei ole, niin miten sairaalan henkilökunta tietää lastasi koskevassa hätätapauksessa, mikä on kantasi vereen ja keneen ottaa yhteyttä?

8 Huolehdi sitten siitä, että kaikki perheesi jäsenet pitävät tämän todistuksen mukanaan AINA. Tarkista se lastesi kanssa joka päivä, ennen kuin he menevät kouluun ja myös ennen leikki- tai pelikentälle tai pihalle menemistä. Meidän kaikkien tulisi varmistua siitä, että tämä kortti on mukanamme työpaikalla, lomalla ja konventeissa. Älkäämme olko koskaan ilman sitä!

9 Ajattele mitä saattaisi tapahtua, jos saapuisit sairaalan ensiapuklinikalle tiedottomana ja/tai kykenemättömänä puhumaan omasta puolestasi. Jos sinulla ei ole tätä korttia mukanasi eikä kukaan omaisistasi tai vanhimmista ole vielä paikalla puhumassa puolestasi ja tapauksessasi päädytään siihen, että ”tarvitset verta”, niin sinulle todennäköisesti tehdään verensiirto. Valitettavasti näin on käynyt joillekuille. Mutta kun meillä on tämä kortti, se puhuu puolestamme ja ilmaisee tahtomme.

10 Tästä syystä lääkärinhoitoa koskeva kortti on parempi kuin samaan tarkoitukseen hoito-ohjeita varten suunniteltu ranneketju tai kaulakoru. Jälkimmäiset eivät selitä kantamme raamatullisia syitä eikä niissä ole nimikirjoituksia todistamassa tahdonilmaisuamme. Eräässä kanadalaisen oikeusistuimen päätöksessä sanottiin erään sisaren kortista: ”[Potilas] on valinnut ainoan mahdollisen tavan tiedottaa lääkäreille ja muulle terveydenhoitohenkilöstölle, että jos hän menettäisi tajuntansa tai ei muuten pystyisi kertomaan toivomuksistaan, niin hän ei anna suostumustaan verensiirroille.” Suomen hallituksen esityksessä laiksi potilaan oikeuksista sanotaan potilaan itsemääräämisoikeudesta (6 §): ”Jos potilas ei tajuttomuuden tai muun siihen verrattavan syyn vuoksi kykene ilmaisemaan tahtoaan, hänelle on annettava hänen henkeään ja terveyttään uhkaavan vaaran torjumiseksi tarpeellista hoitoa. Potilaalle ei kuitenkaan saa antaa hoitoa, jos hänen sitä koskevan aikaisemman vakaan tahdonilmaisun perusteella on ilmeistä, että hän kieltäytyisi siitä.” Ohje lääkärinhoidosta -korttia voidaan pitää tällaisena tahdonilmaisuna. Pidä se siis aina mukanasi!

11 Lääkärinhoitoa koskeva ohjekorttimme on laadittu pääasiassa hätätapauksia varten. Kun siis menet ennalta suunniteltuun leikkaukseen, sinun olisi viisasta laatia itse henkilökohtainen, yksityiskohtaisempi ennakko-ohje (perustana voidaan käyttää lääkärinhoitoa koskevaa ohjekorttiamme), jossa voit mainita esimerkiksi, millainen leikkaus sinulle tehdään, sekä lääkäreiden ja sairaalan nimet. Sinulla on oikeus toimia näin ja siten varmistua siitä, että saat haluamaasi hoitoa. Vaikka sinä ja lääkärisi ette odottaisikaan vakavia ongelmia, selitä, että tätä ohjetta tulee noudattaa missä tahansa odottamattomassa tilanteessa. – Sananl. 22:3.

12 Seuraavaksi sinun täytyy puhua niille sairaalahenkilöstöön kuuluville, joiden kanssa joudut tekemisiin joko suunnitellun hoidon tai hätätapauksen vuoksi. Erityisesti keille sinun tulisi puhua?

PUHU LÄÄKÄREILLE

13 KIRURGINEN TYÖRYHMÄ: Tällaisella hetkellä ihmispelko ei saa päästä vallalle. (Sananl. 29:25) Jos vaikutat epävarmalta, joku saattaa päätellä, ettet ole vilpitön. Kun leikkausta tarvitaan – onpa kysymyksessä ennalta suunniteltu leikkaus tai hätätapaus, sinun tai lähimmän omaisesi on tehtävä päättäväisesti joitakin tarkoituksenmukaisia kysymyksiä leikkaavalle lääkärille. Yksi tärkeä kysymys on: tuleeko työryhmä kunnioittamaan potilaan toivomuksia ja hoitamaan häntä ilman verta kaikissa tilanteissa? Ilman tätä vakuutusta et ole kovin turvatussa asemassa.

14 Ilmaise toivomuksesi selvästi ja kunnioitusta herättävän vakaumuksellisesti. Tee selväksi, että haluat sairautesi tai vammasi hoidossa käytettävän verettömiä vaihtoehtoja. Keskustele rauhallisesti ja luottamuksellisesti antamastasi lääkärinhoitoa koskevasta ennakko-ohjeesta. Jos kirurgi on haluton työskentelemään toivomustesi mukaisesti, säästät aikaa, jos pyydät ylilääkäriä osoittamaan sinulle toisen lääkärin. Hän voi mahdollisesti auttaa tässä.

15 NUKUTUSLÄÄKÄRI: ÄLÄ MISSÄÄN TAPAUKSESSA JÄTÄ PUHUMATTA TÄLLE kirurgiseen työryhmään kuuluvalle LÄÄKÄRILLE ennen leikkausta. Nukutuslääkärin tehtävänä on pitää sinut elossa kirurgin tehdessä leikkausta, ja hän ratkaisee esimerkiksi veren käyttöön liittyvät kysymykset. Näin ollen pelkästään kirurgille puhuminen ei merkitse sitä, että asemasi on täysin turvattu. Sinun täytyy siksi puhua kannastasi nukutuslääkärille ja saada hänet vakuuttumaan siitä sekä päätellä, tullaanko näkemystäsi kunnioittamaan vai ei. – Vrt. Luuk. 18:3–5.

16 Joskus potilas tapaa nukutuslääkärin melko myöhään leikkausta edeltävänä päivänä – liian myöhään, jos lääkäri vastustaa kantaasi vereen. Vaadi, että kirurgi valitsee etukäteen yhteistoiminnallisen nukutuslääkärin, jonka kanssa voit puhua hyvissä ajoin etukäteen leikkauksestasi. Silloin on aikaa etsiä toinen nukutuslääkäri, jos ensimmäinen on haluton mukautumaan toivomuksiisi. Älä anna kenenkään yrittää saada sinua luopumaan oikeudestasi saada mielesi mukainen nukutuslääkäri leikkaukseesi.

17 Sinun on tehtävä heille kaikille selväksi taipumaton kantasi: EI VERTA. Pyydä, että tapauksessasi käytetään verettömiä hoitovaihtoehtoja. Mainitse mitä tahansa tapaukseesi sopivia tunnettuja korvausliuoksia. Jos lääkäreistä tuntuu, että ne eivät ole käyttökelpoisia sinun tapauksessasi, pyydä heitä tutkimaan muita mahdollisuuksia lääketieteellisestä kirjallisuudesta. Vakuuta heille, että jos he haluavat, sinä voit hankkia heille jotain aineistoa pyytämällä seurakuntasi vanhimpia ottamaan yhteyttä lähimpään sairaalayhteyskomiteaan.

KÄYTÄ OIKEUKSIASI

18 Jos sinua pyydetään sairaalassa allekirjoittamaan joitakin lomakkeita, tutki ne huolellisesti ennen allekirjoittamista. Joissakin lomakkeissa voidaan sanoa ensin, että toivomuksiasi kunnioitetaan, mutta seuraavassa kappaleessa ilmoitetaan allekirjoittaneen hyväksyvän sen, että sairaalahenkilöstö voi ongelmatilanteissa antaa potilaan henkeä tai terveyttä uhkaavan vaaran torjumiseksi ”välttämätöntä” hoitoa. Siihen saattaisi sisältyä veren käyttö. Sinulla on oikeus muuttaa mitä tahansa tällaisia lausuntoja rajataksesi veren niiden ulkopuolelle tai voit pyyhkiä ne kokonaan yli. Sairaanhoitajat saattavat yrittää selittää sinulle, ettet voi tehdä sitä, mutta sinä voit! Selitä, että sellainen lomake on sinun ja heidän välinen sopimus ja ettet sinä voi allekirjoittaa tahtosi vastaista sopimusta. Yrittääpä kuka tahansa pakottaa sinua allekirjoittamaan vastoin tahtoasi, pyydä saada puhua ylilääkärin ja/tai potilasasiamiehen kanssa.

19 Voitko toimia tällä tavoin? Voit. Ole siksi tietoinen oikeuksistasi potilaana. Nämä ihmisoikeudet ovat voimassa myös sairaalassa. Tällaisia oikeuksia koskeva lakiesitys on tehty myös Suomessa. Sinun ei tarvitse luopua oikeuksistasi saadaksesi hoitoa. Älä anna kenenkään väittää sinulle muuta.

20 Eräissä maissa yhtä sellaista oikeutta kutsutaan ’asiasta perillä ollen annetuksi suostumukseksi’, mikä merkitsee sitä, ettei sinulle voida antaa mitään hoitoa ilman suostumustasi. Voit jopa kieltäytyä kaikesta hoidosta, jos niin haluat. Suostumustasi täytyy edeltää selkeä selostus siitä, mitä kirurginen työryhmä aikoo tehdä ja mitkä ovat riskit. Seuraavaksi heidän on kerrottava sinulle kaikista käyttökelpoisista vaihtoehdoista. Sen jälkeen kun sinulle on kerrottu niistä, sinä valitset haluamasi hoidon.

21 Ollaksesi varma siitä, mihin olet suostumassa, sinun TÄYTYY tehdä hyviä kysymyksiä mistä tahansa ymmärtämättä jääneestä asiasta, varsinkin silloin, kun sairaalahenkilöstö käyttää pitkiä sanoja tai lääketieteellistä kieltä. Jos lääkäri esimerkiksi sanoisi haluavansa käyttää ”plasmaa”, saattaisit viattomasti päätellä hänen viittaavan ”plasmatilavuuden kohottajaan”, mutta asia ei ole niin. Kysy ennen suostumuksesi antamista: ”Onko se veren aineosa?” Kysy mistä tahansa hänen käyttämistään menettelytavoista: ”Sisältyykö tähän hoitotapaan verituotteiden käyttö?” Jos hän kuvailee jotain laitetta, jota hän haluaisi käyttää, kysy: ”Varastoidaanko minun vertani missään vaiheessa tämän laitteen käytön aikana?”

22 Miten sinun sitten tulisi toimia, jos olet tehnyt kaiken edellä mainitun eivätkä lääkärit silti ole yhteistoiminnallisia tai jopa vastustavat kantaasi jossain määrin? Älä epäröi pyytää apua. Jotkut ovat odottaneet liian kauan ja vaarantaneet elämänsä.

ARVOKASTA APUA TARVITTAESSA

23 Toimi seuraavien ohjeiden mukaan saadaksesi tarvittavan avun 1) jos sinun tai omaisesi edessä on ennalta suunniteltu tai hätätapauksessa tarvittava leikkaus, jossa syntyy ristiriitatilanne siksi, että sairaala haluaa käyttää verta; tai 2) jos sinun tai omaisesi terveydentila huonontuu vakavasti; tai 3) jos lasta koskevassa tapauksessa lääkäri sanoo aikovansa hankkia huostaanottopäätöksen, niin:

24 OTA YHTEYTTÄ SEURAKUNTASI VANHIMPIIN, mikäli et ole jo tehnyt sitä. (Verta koskevan kantamme vuoksi on viisasta tiedottaa oman seurakuntamme vanhimmille joutuessamme sairaalaan.) Seuraavaksi – jos se on tarpeellista – VANHIMMAT OTTAVAT YHTEYTTÄ LÄHIMPÄÄN SAIRAALAYHTEYSKOMITEAAN. Tässä vaiheessa jotkut sairaalayhteyskomitean jäsenet voivat tulla sairaalaan auttamaan sinua, jos haluat. – Jes. 32:1, 2.

25 Sairaalayhteyskomiteaan kuuluvat vanhimmat ehkä tietävät, ketkä alueesi lääkäreistä ovat halukkaita yhteistyöhön, ja he voivat auttaa sinua saamaan yhteyden heihin sekä etsiä muita lääkäreitä tai sairaaloita, jotka voivat auttaa. Jos apua ei saada omalta paikkakunnaltasi, nämä vanhimmat tarkistavat, mitä muilla komiteoilla saattaa olla tiedossa. Ja jos sekään ei tuota toivottua tulosta, he ottavat yhteyttä Beetelin sairaalatietopalveluun. He voivat myös kyetä järjestämään neuvottelutilaisuuden, jossa yhteistoiminnallinen lääkäri voi selittää sinua sillä hetkellä hoitaville lääkäreille, mitä voidaan tehdä ilman verta. Sairaalayhteyskomiteaan kuuluvia veljiä on valmennettu käsittelemään tällaisia tilanteita.

26 Sairaalayhteyskomitean jäsenet ovat myös halukkaita auttamaan sinua tai jotakuta omaistasi lääkäreille puhumisessa, mutta sinun täytyy pyytää tällaista apua. Nämä veljet eivät voi tietenkään tehdä päätöksiä puolestasi, mutta he voivat auttaa sinua harkitsemaan Seuran kantaa asioihin ja kertoa sinulle lääkärinhoitoa koskevista vaihtoehdoista ja laillisista oikeuksistasi.

27 Jos kirurginen työryhmä on edelleen haluton yhteistyöhön, saattaisi olla mahdollista, että ylilääkäri asettaisi heidän tilalleen muita sairaalansa lääkäreitä, jotka kunnioittavat toivomuksiasi. Jos ylilääkäri epäröi sen tekemisessä ja jos sinulla on varmasti tiedossa joku toinen kirurgi jossain muualla ja sinut voidaan siirtää, voisit pyytää ylilääkäriä kirjoittamaan sinulle lähetteen toiseen sairaalaan. Joissakin maissa on tapana antaa ylilääkärille päivätty ja allekirjoitettu kirjallinen tiedonanto, jossa nimetään yhteistyöhön haluttomat lääkärit ja ilmoitetaan, että heidät on vapautettu tapauksen hoidosta.

28 Kirjallinen tiedonantosi voi antaa muille kirurgeille paremmat mahdollisuudet ryhtyä hoitamaan sinua. Ja mikä kaikkein tärkeintä, sinä voit sen ansiosta saada tarpeellisen lääkärinhoidon ennen kuin tilasi huononee vaarallisesti. Älä odota liian kauan!

JOHDATTELEVIA KYSYMYKSIÄ JOITA VOIDAAN ESITTÄÄ

29 Sinun on hyvä tietää, että joidenkin lääkäreiden tai muiden sinulle esittämiä kysymyksiä ei tehdä hyvistä vaikuttimista. Yksi toistuvasti esitetyistä kysymyksistä kuuluu:

  •   ”Kuoletteko (annatteko lapsenne kuolla) mieluummin kuin hyväksytte ’elämää pelastavan verensiirron’?”

30 Myönteinen vastaus olisi oikein uskonnollisessa mielessä. Tuo vastaus ymmärretään kuitenkin usein väärin. Sinun täytyy muistaa, ettet ole tässä tilanteessa kenttäpalveluksessa. Olet pikemminkin puhumassa tarvittavasta lääkärinhoidosta. Näin ollen sinun täytyy sovittaa sanasi kuulijoitten mukaan, ovatpa he lääkäreitä, tuomareita tai sosiaalilautakunnan edustajia. – Ps. 39:2; Kol. 4:5, 6.

31 Lääkärille, tuomarille tai sosiaalilautakunnan edustajalle ”kyllä” voi tarkoittaa sitä, että haluat olla marttyyri, tai sitä, että haluat uhrata lapsesi uskosi vuoksi. Se, että kerrot heille lujasta uskostasi ylösnousemukseen, ei tässä tilanteessa tavallisesti auta. He leimaisivat sinut uskonnolliseksi kiihkoilijaksi, kykenemättömäksi tekemään järkeviä ratkaisuja elintärkeistä kysymyksistä. Jos kyse on lapsesta, he pitävät sinua lapsensa hylkäävänä vanhempana, joka kieltäytyy niin sanotusta ”elämää pelastavasta” lääkärinhoidosta.

32 Mutta sinä ET kieltäydy lääkärinhoidosta sinänsä. Sinä olet vain yksinkertaisesti eri mieltä lääkärin kanssa siitä, MINKÄLAISTA hoidon tulisi olla. Tämä näkökulma saa usein heidät ja sinut katselemaan asiaa aivan toisessa valossa. Sitä paitsi heidän puoleltaan on harhaanjohtavaa esittää veren olevan turvallista ja AINOA ”elämää pelastava” hoitotapa. (Ks. kirjasta Miten veri voi pelastaa elämäsi? s. 7–22.) Tämä näkökohta sinun on tehtävä erittäin selväksi. Miten se voisi tapahtua? Voisit vastata:

  •   En halua kuolla (lapseni kuolevan). Jos haluaisin, olisin jäänyt kotiin. Tulin tänne saadakseni lääkärinhoitoa, jotta voisin (lapseni voisi) elää. Haluan saada (lapseni saavan) vaihtoehtoista veretöntä lääkärinhoitoa. Käyttökelpoisia hoitovaihtoehtoja on olemassa.

33 Joitakin muita kysymyksiä, joita lääkärit tai tuomarit esittävät:

  •   ”Mitä tapahtuu, jos teille tehtäisiin vasten tahtoanne verensiirto? Katsottaisiinko teidän olevan vastuussa siitä?

  •   ”Merkitseekö veren ottaminen tai sen saaminen vasten tahtoanne sitä, että teidät erotetaan uskonnostanne tai että teiltä evätään ikuinen elämä? Miten seurakuntanne suhtautuisi teihin?”

34 Eräs sisar vastasi tuomarille, ettei hän sellaisessa tapauksessa olisi vastuussa tuomarin ratkaisusta. Vaikka se olikin eräässä mielessä oikea vastaus, tuomari käsitti sen tarkoittavan sitä, että koska sisarta ei pidettäisi vastuullisena, niin hän voisi ottaa vastuun sisaren puolesta. Hän määräsi verensiirron annettavaksi.

35 Sinun täytyy ymmärtää, että esittäessään tällaisia kysymyksiä jotkut etsivät keinoa kiertää veren käyttöä koskeva kieltosi. Älä anna sitä heille epähuomiossa! Miten me siis voisimme välttää tämän väärinymmärryksen? Voisit vastata:

  •   ”Jos minulle kaikesta huolimatta annettaisiin verta, se merkitsisi minulle samaa kuin raiskatuksi tuleminen. Kärsisin lopun elämääni tuon vastenmielisen hyökkäyksen aiheuttamista tunneperäisistä ja henkisistä seurauksista. Vastustaisin kaikin voimin sellaista ruumiilleni vasten tahtoani tehtävää väkivaltaa. Kävisin kaikin mahdollisin keinoin oikeutta kimppuuni käyneitä ihmisiä vastaan, aivan kuten toimisin, jos minut olisi raiskattu.”

36 Meidän täytyy antaa voimakas, havainnollinen kuva siitä, että väkisin annettu verensiirto on meidän mielestämme ruumiillemme tehtyä vastenmielistä väkivaltaa. Tämä ei ole mikään yhdentekevä asia. Pysy siis lujana. Tee selväksi, että haluat lääkäreiden käyttävän verettömiä hoitovaihtoehtoja.

MITÄ TEET OLLAKSESI VALMIS?

37 Olemme luoneet katsauksen joihinkin asioihin, joista sinun on tarpeen huolehtia suojellaksesi itseäsi ja perhettäsi vastentahtoiselta verensiirrolta. (Myöhemmin toivomme voivamme esittää lisää yksityiskohtia sellaisten ongelmien käsittelemisestä, joita syntyy, kun vauvoja ja lapsia uhataan verensiirroilla.) Olemme myös nähneet, mitä Seura on rakkaudellisesti tehnyt järjestääkseen apua, kun sitä tarvitaan. Mitä sinun tulisi tehdä tällä tiedolla ollaksesi varma siitä, että olet valmis kohtaamaan uskoa koettelevan lääkärinhoitoa vaativan tilanteen?

  •  Ensiksi: Järjestäkää perhekeskustelu kerrataksenne nämä asiat ja selvittäkää mitä aiotte sanoa ja tehdä varsinkin hätätilanteessa.

  •  Seuraavaksi: Varmistautukaa siitä, että teillä on kaikki tarvittavat asiakirjat.

  •  Sitten: Tee vakava rukousaihe Jehovalle siitä, että hän tukisi sinua lujassa päätöksessäsi ’karttaa verta’. Hänen verta koskevan lakinsa totteleminen takaa meille hänen suosionsa myötä loputtoman elämän. – Apt. 15:29; Sananl. 27:11, 12.