15. LUKU

Näe hyvää kovan työsi johdosta

Näe hyvää kovan työsi johdosta

”Jokaisen ihmisen tulisi – – nähdä hyvää kaiken kovan työnsä johdosta.” (SAARNAAJA 3:13)

1–3. a) Mitä monet ajattelevat työstään? b) Miten Raamatun mukaan työhön pitäisi suhtautua, ja mitä kysymyksiä pohdimme tässä luvussa?

 TYÖ on monille nykyään kaikkea muuta kuin ilon aihe. He uurastavat aamusta iltaan työssä, josta he eivät erityisemmin pidä, ja heitä tympäisee mennä töihin joka päivä. Miten ihmiset, joilla on tällainen asenne, voivat kiinnostua työstään, saati sitten saada siitä tyydytystä?

2 Raamattu kannustaa suhtautumaan kovaan työhön myönteisesti. Se sanoo, että työ ja sen hedelmät ovat siunaus. Salomo kirjoitti: ”Jokaisen ihmisen tulisi syödä ja juoda ja nähdä hyvää kaiken kovan työnsä johdosta. Se on Jumalan lahja.” (Saarnaaja 3:13.) Jehova, joka rakastaa meitä ja ajattelee aina parastamme, haluaa meidän saavan tyydytystä työstämme ja nauttivan aherruksemme hedelmistä. Jotta voimme pysyä hänen rakkaudessaan, meidän täytyy suhtautua työhön hänen tavallaan ja mukautua hänen työtä koskeviin periaatteisiinsa. (Saarnaaja 2:24; 5:18.)

3 Pohdimme tässä luvussa neljää kysymystä: Miten voimme nähdä hyvää kovan työmme johdosta? Millainen työ ei sovi tosi kristityille? Miten voimme pitää ansiotyömme ja hengelliset toimemme tasapainossa keskenään? Mikä on tärkeintä työtä, mitä voimme tehdä? Tarkastellaan kuitenkin ensin maailmankaikkeuden huomattavimpien työntekijöiden, Jehova Jumalan ja Jeesuksen Kristuksen, esimerkkiä.

SUURIN TYÖNTEKIJÄ JA MESTARITYÖNTEKIJÄ

4, 5. Miten Raamattu osoittaa Jehovan olevan tuottelias työntekijä?

4 Jehova on Suurin Työntekijä. 1. Mooseksen kirjan 1:1:ssä sanotaan: ”Alussa Jumala loi taivaat ja maan.” Kun Jumala sai valmiiksi maata koskevan luomistyönsä, hän julisti, että se, mitä hän oli saanut aikaan, oli ”erittäin hyvää” (1. Mooseksen kirja 1:31). Hän oli siis täysin tyytyväinen kaikkeen maata koskevaan työhönsä. Jehova, ”onnellinen Jumala”, sai epäilemättä suurta iloa siitä, että hän oli tuottelias työntekijä (1. Timoteukselle 1:11).

5 Ahkera Jumalamme ei koskaan lakkaa tekemästä työtä. Kauan sen jälkeen, kun maapalloon liittyvä aineellinen luomistyö oli saatu päätökseen, Jeesus sanoi: ”Isäni on tehnyt jatkuvasti työtä tähän asti.” (Johannes 5:17.) Mitä Isä on tehnyt? Hän on taivaasta käsin aktiivisesti ohjannut ihmisiä ja huolehtinut heistä. Hän on tuottanut ”uuden luomuksen”, hengestä siinneet kristityt, jotka lopulta hallitsevat Jeesuksen kanssa taivaassa (2. Korinttilaisille 5:17). Jehova on työskennellyt jatkuvasti toteuttaakseen ihmiskuntaa koskevan tarkoituksensa, niin että häntä rakastavat saavat ikuisen elämän uudessa maailmassa (Roomalaisille 6:23). Hän on varmasti erittäin tyytyväinen työnsä tuloksiin. Miljoonat ovat suhtautuneet myönteisesti Valtakunnan sanomaan, Jumala on vetänyt heidät luokseen, ja he ovat tehneet muutoksia elämässään voidakseen pysyä hänen rakkaudessaan (Johannes 6:44).

6, 7. Miksi voidaan sanoa, että Jeesus on kautta aikojen ollut ahkera työntekijä?

6 Jeesuksella on kautta aikojen ollut ahkeran työntekijän maine. Ennen ihmiseksi tuloaan hän palveli Jumalan ”mestarityöntekijänä”, kun luotiin kaikkea, ”mitä on taivaissa ja maan päällä” (Sananlaskut 8:22–31; Kolossalaisille 1:15–17). Ollessaan maan päällä Jeesus teki edelleen uutterasti työtä. Nuorena hän perehtyi rakennusalaan, ja hän tuli tunnetuksi ”puuseppänä” a (Markus 6:3). Rakentaminen on kovaa työtä ja vaatii monenlaisia taitoja. Tämä piti erityisesti paikkansa aikana, jolloin ei vielä ollut sahalaitoksia, rakennustarvikeliikkeitä eikä sähkötyökaluja. Kuvittelehan Jeesusta hankkimassa itselleen puutavaraa, kenties jopa kaatamassa puita ja vetämässä niitä työmaalleen. Voitko nähdä hänet talonrakennustyössä valmistamassa ja asentamassa kattoparruja sekä tekemässä ovia ja huonekaluja? Jeesus epäilemättä tiesi omakohtaisesti, millaista tyydytystä saa hyvin tehdystä työstä.

7 Jeesus oli erityisen ahkera sananpalveluksessa. Kolme ja puoli vuotta hän ahersi kovasti tämän elintärkeän työn parissa. Hän halusi tavoittaa mahdollisimman monia ihmisiä eikä siksi tuhlannut aikaa; hän nousi varhain ja työskenteli yömyöhään (Luukas 21:37, 38; Johannes 3:2). Hän kulki ”kaupungista kaupunkiin ja kylästä kylään saarnaten ja julistaen Jumalan valtakunnan hyvää uutista” (Luukas 8:1). Jeesus taivalsi jalan satoja kilometrejä pitkin pölyisiä teitä viedäkseen hyvää uutista ihmisille.

8, 9. Miten Jeesus näki hyvää kovan työnsä johdosta?

8 Näkikö Jeesus hyvää sen kovan työn johdosta, jota hän teki palveluksen saralla? Kyllä! Hän kylvi Valtakunnan totuuden siemeniä ja jätti jälkeensä peltoja, jotka olivat valmiita elonkorjuuta varten. Jumalan työn tekeminen antoi Jeesukselle sellaista voimaa ja kestävyyttä, että hän oli valmis olemaan ilman ruokaa saadakseen tuon työn tehtyä. (Johannes 4:31–38.) Ajattele, millaista tyydytystä hän on varmasti tuntenut, kun hän maallisen palveluksensa lopulla saattoi täydestä syystä sanoa Isälleen: ”Minä olen kirkastanut sinut maan päällä vietyäni päätökseen sen työn, jonka olet antanut minun tehtäväkseni.” (Johannes 17:4.)

9 Jehova ja Jeesus jos ketkä näkevät hyvää kovan työnsä johdosta. Rakkautemme Jehovaan saa meidät jäljittelemään häntä (Efesolaisille 5:1). Rakkautemme Jeesukseen pakottaa meidät ”seuraamaan tarkoin hänen askeleitaan” (1. Pietarin kirje 2:21). Tarkastellaanpa seuraavaksi sitä, miten mekin voimme nähdä hyvää kovan työmme johdosta.

MITEN VOIT NÄHDÄ HYVÄÄ KOVAN TYÖSI JOHDOSTA?

Voit nähdä hyvää kovan työsi johdosta, kun sovellat Raamatun periaatteita.

10, 11. Mikä voi auttaa meitä kehittämään myönteistä asennetta työtämme kohtaan?

10 Ansiotyöllä on paikkansa tosi kristittyjen elämässä. Haluamme saada työstämme iloa ja tyydytystä, mutta se voi olla todella vaikeaa, jos teemme työtä, josta emme pidä. Miten tällaisessa tilanteessa on mahdollista nähdä hyvää työnsä johdosta?

11 Kehitä myönteistä asennetta. Emme aina voi muuttaa olosuhteitamme, mutta voimme muuttaa asennettamme. Voimme kehittää myönteistä asennetta työtä kohtaan, kun mietimme Jumalan näkemystä työstä. Jos esimerkiksi olet perheenpää, muista, että vaikuttaapa työsi kuinka halpa-arvoiselta tahansa, voit sen avulla hankkia perheellesi aineelliset välttämättömyydet. Se että tällä tavoin huolehdit läheisistäsi, ei ole Jumalan silmissä merkityksetöntä. Hänen Sanansa sanoo, että se, joka ei pidä huolta perheestään, ”on pahempi kuin se, joka on kieltänyt Jehovan” (1. Timoteukselle 5:8, alaviite). Kun ymmärrät, että työn avulla voit saavuttaa tavoitteen – täyttää Jumalan antaman velvollisuuden – työsi voi tuntua sinusta tyydyttävämmältä ja tarkoituksellisemmalta, toisin kuin ehkä työtovereistasi.

12. Miten ahkeruus ja rehellisyys palkitaan?

12 Ole ahkera ja rehellinen. Kun työskentelemme uutterasti ja opettelemme tekemään työmme hyvin, voimme saada siunauksia. Työnantajat pitävät yleensä suuressa arvossa ahkeria, taitavia työntekijöitä. (Sananlaskut 12:24; 22:29.) Tosi kristittyinä meidän täytyy olla myös rehellisiä: emme varasta työnantajalta rahaa, tarvikkeita emmekä aikaa (Efesolaisille 4:28). Kuten edellisessä luvussa osoitettiin, rehellisyys palkitaan. Jos työntekijällä on rehellisen ihmisen maine, häneen todennäköisesti luotetaan. Paneepa työnantaja merkille ahkeruutemme tai ei, voimme tuntea tyydytystä, koska meillä on ”vilpitön omatunto” ja tiedämme miellyttävämme Jumalaa, jota rakastamme. (Heprealaisille 13:18; Kolossalaisille 3:22–24.)

13. Mitä voi seurata siitä, että näytämme hyvää esimerkkiä työpaikalla?

13 Muista, että käytöksesi voi kirkastaa Jumalaa. Kun noudatamme työpaikallamme korkeita kristillisiä käytösnormeja, toiset varmasti huomaavat sen. Mitä siitä seuraa? Voimme ”kaunistaa Pelastajamme, Jumalan, opetuksen” (Titukselle 2:9, 10). Palvontatapamme voi alkaa vetää toisia puoleensa, koska hyvä käytöksemme saa heidät näkemään sen kauneuden. Ajattele, miltä sinusta tuntuisi, jos joku työtoverisi kiinnostuisi totuudesta hyvän esimerkkisi vuoksi! Kaikkein tärkeintä on kuitenkin se, että hyvä käytöksesi kirkastaa Jehovaa ja ilahduttaa hänen sydämensä. Voisiko mikään olla sen palkitsevampaa! (Sananlaskut 27:11; 1. Pietarin kirje 2:12.)

VALITSE TYÖPAIKKASI TARKKANÄKÖISESTI

14–16. Mitä tärkeitä kysymyksiä meidän tulee pohtia, kun teemme työpaikkaa koskevia ratkaisuja?

14 Raamattu ei esitä yksityiskohtaisia sääntöjä siitä, millainen ansiotyö on sopivaa ja millainen ei. Tämä ei tarkoita sitä, että voimme ottaa vastaan mitä työtä tahansa. Raamatun avulla voimme valita hyödyllisen, rehellisen työn, joka miellyttää Jumalaa, ja toisaalta välttää työtä, joka on hänelle epämieluista (Sananlaskut 2:6). Meidän on hyvä pohtia kahta tärkeää kysymystä, kun teemme työpaikkaa koskevia ratkaisuja.

15 Pitäisikö tässä työssä tehdä jotakin sellaista, mikä tuomitaan Raamatussa? Jumalan sana tuomitsee selvästi varastamisen, valehtelemisen ja epäjumalankuvien tekemisen (2. Mooseksen kirja 20:4; Apostolien teot 15:29; Efesolaisille 4:28; Ilmestys 21:8). Kieltäytyisimme työstä, jossa meitä vaadittaisiin tekemään jotakin tällaista. Koska rakastamme Jehovaa, emme ottaisi vastaan työtä, jossa joutuisimme toimimaan hänen käskyjensä vastaisesti (1. Johanneksen kirje 5:3).

16 Jos tekisin tätä työtä, tulisiko minusta selvästi osasyyllinen väärään toimintaan tai edistäisinkö sitä? Mieti seuraavaa esimerkkiä. Ei ole itsessään väärin työskennellä vastaanottovirkailijana. Entä jos kristitylle tarjottaisiin tätä työtä aborttiklinikalta? On totta, että tämä työtehtävä ei vaatisi häntä suoranaisesti avustamaan raskaudenkeskeytyksissä. Mutta jos hän olisi siellä säännöllisesti töissä, eikö hän tukisi sellaisen klinikan toimintaa, joka on erikoistunut tekemään abortteja – toimenpiteitä jotka ovat vastoin Jumalan sanaa? (2. Mooseksen kirja 21:22–24.) Koska rakastamme Jehovaa, emme halua olla läheisessä yhteydessä mihinkään epäraamatulliseen toimintaan.

17. a) Mitä seikkoja voimme punnita tehdessämme työpaikkaa koskevia ratkaisuja? (Ks. tekstiruutu ” Pitäisikö minun hakea tätä työpaikkaa?”) b) Miten omatuntomme voi auttaa meitä tekemään Jumalaa miellyttäviä ratkaisuja?

17 Kappaleissa 15 ja 16 esitetyistä kahdesta kysymyksestä on usein apua, kun joudumme tekemään työpaikkaa koskevia ratkaisuja. On myös hyvä punnita joitakin muita seikkoja. b Emme voi odottaa, että uskollinen orjaluokka laatisi säännöt kaikkien mahdollisten tilanteiden varalta. Meiltä vaaditaan tarkkanäköisyyttä. Kuten havaitsimme 2. luvusta, meidän on valmennettava omaatuntoamme tutkimalla, miten voimme soveltaa Jumalan sanaa jokapäiväiseen elämäämme. Kun ”havaintokykymme” tällä tavoin valmentuu ”käytössä”, omatuntomme voi auttaa meitä tekemään ratkaisuja, jotka miellyttävät Jumalaa ja pitävät meidät hänen rakkaudessaan (Heprealaisille 5:14).

SÄILYTÄ TASAPAINOINEN NÄKEMYS TYÖSTÄ

18. Miksi ei ole helppoa säilyttää hengellistä tasapainoa?

18 Hengellisen tasapainon säilyttäminen ei ole helppoa näinä ”viimeisinä päivinä”, ”kriittisinä aikoina, joista on vaikea selviytyä” (2. Timoteukselle 3:1). Työpaikan löytäminen ja sen pitäminen voi olla todella vaikeaa. Tosi kristittyinä ymmärrämme, että on tärkeää tehdä kovasti työtä, jotta voimme huolehtia perheestämme. Mutta ellemme pidä varaamme, työpaikalla meihin kohdistuva paine tai maailman helposti tarttuva materialistinen ajattelu voi häiritä hengellistä toimintaamme (1. Timoteukselle 6:9, 10). Miten voimme säilyttää tasapainon ja varmistautua ”tärkeämmistä asioista”? (Filippiläisille 1:10.)

19. Miksi Jehova on täyden luottamuksemme arvoinen, ja miltä vältymme, kun luotamme häneen?

19 Luota täysin Jehovaan (Sananlaskut 3:5, 6). Eikö hän olekin täyden luottamuksemme arvoinen? Hänhän huolehtii meistä (1. Pietarin kirje 5:7). Hän tuntee tarpeemme paremmin kuin me itse, eikä hänen kätensä ole koskaan lyhyt (Psalmit 37:25). Meidän kannattaa siksi kuunnella hänen Sanansa muistutusta: ”Olkoon elämäntapanne vailla rahanrakkautta, samalla kun tyydytte siihen, mitä teillä nyt on. Sillä hän [Jumala] on sanonut: ’En missään tapauksessa jätä sinua enkä suinkaan hylkää sinua.’” (Heprealaisille 13:5.) Monet kokoaikaiset palvelijat voivat todistaa, että Jumala kykenee järjestämään elämän välttämättömyydet. Jos luotamme täysin siihen, että Jehova huolehtii meistä, meidän ei tarvitse olla ylettömän huolissamme perheemme toimeentulosta. (Matteus 6:25–32.) Emme laiminlyö ansiotyön vuoksi hengellisiä toimia, kuten hyvän uutisen saarnaamista ja kokouksissa käymistä (Matteus 24:14; Heprealaisille 10:24, 25).

20. Mitä silmän pitäminen yksinkertaisena merkitsee, ja miten voit onnistua siinä?

20 Pidä silmäsi yksinkertaisena (Matteus 6:22, 23). Jos meillä on yksinkertainen silmä, pidämme elämämme yksinkertaisena. Kristityn yksinkertainen silmä kohdistuu yhteen päämäärään: Jumalan tahdon tekemiseen. Jos silmämme on tarkennettu oikein, emme tavoittele kiihkeästi korkeapalkkaista työtä emmekä ylellistä elämäntyyliä. Emme myöskään ajaudu sellaiseen kierteeseen, että haluaisimme aina uusimmat ja parhaimmat tavarat, joita mainosten mukaan tarvitsemme ollaksemme onnellisia. Miten voit pitää silmäsi yksinkertaisena? Vältä tarpeetonta velkataakkaa. Älä mutkista elämääsi haalimalla omaisuutta, joka vaatii kohtuuttoman paljon aikaa ja huomiota. Tyydy Raamatun neuvon mukaan siihen, että sinulla on ”elatus sekä vaatetus ja suoja” (1. Timoteukselle 6:8). Pyri yksinkertaistamaan elämääsi niin paljon kuin mahdollista.

21. Miksi meidän on pantava asiat tärkeysjärjestykseen, ja minkä tulisi olla elämässämme ensi sijalla?

21 Pidä hengelliset asiat etusijalla. Koska meillä on vain rajallisesti aikaa, meidän on pantava asiat tärkeysjärjestykseen. Muutoin vähemmän tärkeät asiat voivat niellä arvokasta aikaa ja työntää sivuun tärkeämmät asiat. Minkä tulisi olla elämässämme etusijalla? Maailmassa monet panevat eniten painoa korkeakoulutukselle, jotta he voisivat sen avulla luoda rahakkaan uran tässä asiainjärjestelmässä. Jeesus kuitenkin kehotti seuraajiaan ”etsimään jatkuvasti ensin Jumalan valtakuntaa” (Matteus 6:33). Tosi kristittyinä asetammekin Jumalan valtakunnan elämässämme ensi sijalle. Elämäntavastamme – valinnoistamme, tavoitteistamme ja toiminnastamme – tulisi käydä ilmi, että Valtakunnan edut ja Jumalan tahto ovat meille tärkeämpiä kuin aineelliset asiat ja maalliset pyrkimykset.

AHERRA SANANPALVELUKSESSA

Voimme osoittaa rakkautemme Jehovaan antamalla saarnaamistyölle etusijan elämässämme.

22, 23. a) Mikä on tosi kristittyjen päätyö, ja miten voimme osoittaa, että se on meille tärkeää? (Ks. tekstiruutu ” Päätökseni on tuonut minulle paljon iloa ja tyytyväisyyttä”.) b) Mitä olet päättänyt ansiotyön suhteen?

22 Tiedämme elävämme pitkällä lopun ajassa ja keskitymme siksi tosi kristittyjen päätyöhön: saarnaamiseen ja opetuslasten tekemiseen (Matteus 24:14; 28:19, 20). Esimerkkimme Jeesuksen tavoin haluamme ahertaa tässä elämää pelastavassa työssä. Miten voimme osoittaa, että tämä työ on meille tärkeää? Suurin osa Jumalan kansasta omistautuu saarnaamistyöhön kokosieluisesti seurakunnan julistajina. Jotkut ovat järjestäneet asiansa niin, että he voivat palvella tienraivaajina tai lähetystyöntekijöinä. Monet vanhemmat ovat ymmärtäneet hengellisten päämäärien tärkeyden, ja he ovat kannustaneet lapsiaan tavoittelemaan kokoaikaisen palvelijan uraa. Näkevätkö innokkaat Valtakunnan julistajat hyvää kovan työnsä johdosta? Aivan varmasti! Jehovan kokosieluinen palveleminen tekee elämästä iloista ja tyydyttävää ja tuo runsaasti siunauksia (Sananlaskut 10:22).

23 Monien meistä täytyy tehdä pitkiä työpäiviä, jotta voimme elättää perheemme. Muista, että Jehova haluaa meidän näkevän hyvää kovan työmme johdosta. Kun saatamme asenteemme ja tekomme sopusointuun hänen näkemyksensä ja periaatteidensa kanssa, voimme saada työstämme tyydytystä. Älkäämme kuitenkaan koskaan antako ansiotyön viedä huomiotamme pois päätyöstämme – Jumalan valtakunnan hyvän uutisen julistamisesta. Asettamalla tämän työn ensi sijalle elämässämme osoitamme rakastavamme Jehovaa, ja näin pysymme hänen rakkaudessaan.

a ”Puusepäksi” käännetyn kreikan sanan on sanottu olevan ”yleisnimitys puutyöntekijälle, tekipä hän puusta taloja tai huonekaluja tai mitä muuta tahansa”.

b Työhön liittyviä kysymyksiä käsitellään tarkemmin Vartiotorneissa 15.4.1999 s. 28–30; 15.10.1982 s. 26.