Loppuviitteet

Loppuviitteet
  1.  Miten tunnistaa Suuri Babylon?

  2.  Milloin Messias ilmaantuisi?

  3.  Lääketieteelliset toimenpiteet, joissa käytetään verta

  4.  Erilleen muuttaminen

  5.  Juhlat ja pyhäpäivät

  6.  Tartuntataudit

  7.  Liikeasioihin liittyvät erimielisyydet

 1. Miten tunnistaa Suuri Babylon?

Mistä tiedämme, että ”Suurella Babylonilla” tarkoitetaan kaikkia vääriä uskontoja? (Ilmestys 17:5.) Seuraavassa on kolme perustetta:

  • Sillä on vaikutusvaltaa kaikkialla maailmassa. Suuren Babylonin sanotaan ikään kuin istuvan ”ihmisjoukkojen [ja] kansakuntien” päällä. Se ”pitää vallassaan maan kuninkaita”. (Ilmestys 17:15, 18.)

  • Se ei voi olla poliittinen eikä kaupallinen järjestelmä. ”Maan kuninkaat” ja ”kauppiaat” selviytyvät sen tuhosta (Ilmestys 18:9, 15).

  • Se antaa Jumalasta väärän kuvan. Suurta Babylonia kutsutaan prostituoiduksi, koska se liittoutuu poliittisten valtojen kanssa saadakseen taloudellista tai muuta hyötyä (Ilmestys 17:1, 2). Se johtaa harhaan kaikkien kansojen ihmisiä. Lisäksi se on vastuussa monien ihmisten kuolemasta. (Ilmestys 18:23, 24.)

Palaa oppijaksoon 13, kohtaan 6

 2. Milloin Messias ilmaantuisi?

Raamatussa ennustettiin, että Messiaan saapumiseen kuluisi 69 viikkoa. (Lue Danielin 9:25.)

  • Milloin 69 viikkoa alkoivat? Ne alkoivat vuonna 455 eaa. Tuona vuonna käskynhaltija Nehemia saapui Jerusalemiin valvomaan sen ”ennalleen palauttamista ja uudelleen rakentamista”. (Daniel 9:25; Nehemia 2:1, 5–8.)

  • Miten kauan 69 viikkoa kestivät? Joissain Raamatun ennustuksissa päivä edustaa vuotta (4. Mooseksen kirja 14:34; Hesekiel 4:6). Kukin viikko edustaa siis seitsemää vuotta. Tässä ennustuksessa 69 viikkoa tarkoittavat 483:a vuotta (69 x 7).

  • Milloin 69 viikkoa päättyivät? Kun lasketaan 483 vuotta vuodesta 455 eaa., tullaan vuoteen 29 jaa. a Juuri tuona vuonna Jeesus kastettiin ja hänestä tuli Messias. (Luukas 3:1, 2, 21, 22.)

Palaa oppijaksoon 15, kohtaan 5

 3. Lääketieteelliset toimenpiteet, joissa käytetään omaa verta

Kristityt eivät ota verensiirtoja eivätkä luovuta verta. On kuitenkin olemassa lääketieteellisiä toimenpiteitä, joissa käytetään potilaan omaa verta. Jotkin näistä ovat sellaisia, joita kristityt eivät hyväksy. He eivät esimerkiksi anna varastoida omaa vertaan myöhempää leikkausta varten. (5. Mooseksen kirja 15:23.)

Jotkin toimenpiteet voivat kuitenkin olla hyväksyttäviä. Tällaisia ovat esimerkiksi verikokeet, hemodialyysi (keinomunuaishoito), hemodiluutio (veren laimentaminen), oman veren talteenotto ja palautus sekä sydän-keuhkokoneen käyttö. Jokaisen kristityn täytyy ratkaista itse, miten hän antaa käsitellä vertaan jonkin toimenpiteen, lääketieteellisen tutkimuksen tai hoidon aikana. Se miten lääkärit käyttävät näitä menetelmiä, voi vaihdella jonkin verran. Siksi ennen kuin kristitty hyväksyy jonkin kirurgisen toimenpiteen, lääketieteellisen tutkimuksen tai hoidon, hänen täytyy selvittää tarkoin, miten hänen omaa vertaan tullaan käsittelemään. Mieti seuraavia kysymyksiä:

  • Entä jos vertani ohjataan elimistöni ulkopuolelle ja sen virtaus ehkä jopa pysähtyy joksikin aikaa? Salliiko omatuntoni minun pitää tätä verta edelleen osana minua, niin ettei sitä tarvitse ”vuodattaa – – maahan”? (5. Mooseksen kirja 12:23, 24.)

  • Entä jos minusta hoitotoimenpiteen aikana otettaisiin verta, sitä käsiteltäisiin ja sitten se ohjattaisiin takaisin elimistööni tai sitä laitettaisiin kudoksen pinnalle? Vaivaisiko tällainen toimenpide Raamatun avulla valmennettua omaatuntoani, vai voisinko hyväksyä sen?

Palaa oppijaksoon 39, kohtaan 3

 4. Erilleen muuttaminen

Raamatussa sanotaan, että miehen ja vaimon tulee pysyä yhdessä. Siinä myös osoitetaan, että erilleen muuttaminen ei anna kummallekaan oikeutta mennä uudelleen naimisiin. (1. Korinttilaisille 7:10, 11.) On kuitenkin tilanteita, joissa kristitty saattaisi harkita erilleen muuttamista.

  • Elatusvelvollisuuden tahallinen laiminlyönti: Aviomies kieltäytyy huolehtimasta perheestään aineellisesti, ja perhe jää ilman elämän välttämättömyyksiä (1. Timoteukselle 5:8).

  • Ankara fyysinen väkivalta: Väkivalta voi olla niin ankaraa, että puolison terveys tai henki on vaarassa (Galatalaisille 5:19–21).

  • Suhde Jehovaan vaarantuu vakavasti: Puoliso tekee Jehovan palvelemisen mahdottomaksi (Apostolien teot 5:29).

Palaa oppijaksoon 42, kohtaan 3

 5. Juhlat ja pyhäpäivät

Kristityt eivät vietä juhlia, joita Jehova ei hyväksy. Tällaisten juhlien aikaan voi kuitenkin tulla vastaan tilanteita, joissa jokaisen kristityn täytyy kuunnella Raamatun avulla valmennettua omaatuntoaan ja päättää, miten toimia. Seuraavassa on joitain esimerkkejä.

  • Joku toivottaa sinulle esimerkiksi hyvää joulua. Voisit yksinkertaisesti vain kiittää. Jos joku haluaa tietää lisää, voit selittää, miksi et vietä joulua tai jotain muuta juhlaa tai pyhäpäivää.

  • Puolisosi, joka ei ole Jehovan todistaja, haluaa, että aterioitte jonkin juhlapyhän aikaan yhdessä sukulaisten kanssa. Jos omatuntosi sallii sinun lähteä mukaan, voisit selittää puolisollesi etukäteen, että jos ateriaan liittyy joitain pakanallista alkuperää olevia tapoja, et osallistu niihin.

  • Työnantajasi tarjoaa sinulle joulun aikaan lisäpalkkiota. Pitäisikö sinun kieltäytyä siitä? Ei välttämättä. Pitäisikö työnantajasi rahan vastaanottamista merkkinä siitä, että osallistut joulunviettoon, vai onko rahan antaminen hänelle vain tapa kiittää sinua hyvästä työstä?

  • Joku antaa sinulle joululahjan. Lahjan antaja voi sanoa: ”Tiedän, ettet vietä joulua, mutta haluan antaa tämän sinulle.” Tahtooko hän vain olla ystävällinen, vai onko syytä olettaa, että hän koettelee vakaumustasi tai haluaa saada sinut osallistumaan joulun viettoon? Asiaa pohdittuasi sinun täytyy itse ratkaista, otatko lahjan vastaan vai et. Teemmepä millaisen ratkaisun tahansa, haluamme aina olla uskollisia Jehovalle ja säilyttää puhtaan omantunnon (Apostolien teot 23:1).

Palaa oppijaksoon 44, kohtaan 1

 6. Tartuntataudit

Koska rakastamme muita ihmisiä, varomme huolellisesti levittämästä tartuntatauteja. Olemme varovaisia sekä silloin kun meillä on jokin tartuntatauti että silloin kun epäilemme, että saatamme olla taudinkantajia. Toimimme näin, koska Raamatussa sanotaan: ”Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.” (Roomalaisille 13:8–10.)

Mitä tämä tarkoittaa käytännössä? Tartuntataudin saaneen henkilön tulee välttää fyysistä kontaktia muihin ihmisiin, esimerkiksi kättelyä, halailua ja suutelemista. Hänen ei pitäisi reagoida kielteisesti, jos joku ei halua kutsua häntä kotiinsa suojellakseen perhettään. Ennen kuin joku tartuntataudin saanut menee kasteelle, hänen tulee kertoa tilanteestaan vanhimmiston koordinaattorille, jotta voidaan tehdä tarvittavat järjestelyt muiden kastettavien suojelemiseksi. Lisäksi henkilön, joka on voinut saada jonkin tartuntataudin, pitäisi ennen seurustelun aloittamista mennä oma-aloitteisesti verikokeeseen. Toimimalla edellä mainituilla tavoilla ihminen osoittaa, että hän välittää toisista, koska hän ei ”ajattele vain omaa parastaan vaan myös toisten parasta” (Filippiläisille 2:4).

Palaa oppijaksoon 56, kohtaan 2

 7. Liikeasioihin liittyvät erimielisyydet

Voimme säästyä monilta ongelmilta, jos laadimme kaikki raha-asioita koskevat sopimukset kirjallisina, vaikka sopimuksen toinenkin osapuoli olisi kristitty (Jeremia 32:9–12). Joskus kuitenkin kahden kristityn välille voi tulla erimielisyyttä rahasta tai muista asioista. Tällaiset erimielisyydet pitäisi pystyä sopimaan nopeasti ja rauhallisesti kahden kesken.

Miten pitäisi toimia, jos kyseessä on jokin vakavampi asia, kuten panettelu tai petollinen toiminta? (Lue Matteuksen 18:15–17.) Jeesus antoi kolmivaiheisen toimintamallin:

  1. Yritä ratkaista asia kahden kesken (ks. jae 15).

  2. Jos tämä ei onnistu, pyydä mukaasi yksi tai kaksi kypsää veljeä tai sisarta (ks. jae 16).

  3. Vasta siinä tapauksessa, että asia ei vieläkään ratkea, sinun tulee kääntyä seurakunnan vanhinten puoleen (ks. jae 17).

Raamattu ei kannusta meitä haastamaan veljiämme riita-asioissa oikeuteen, sillä se voisi tuottaa häpeää Jehovalle ja seurakunnalle (1. Korinttilaisille 6:1–8). Jotkin asiat voi kuitenkin olla tarpeen käsitellä tuomioistuimessa. Sellaisia saattavat olla esimerkiksi avioero, lapsen huoltajuus, elatusapu, vakuutuskorvaus, konkurssi tai testamentti. Se että kristitty haluaa hoitaa asian oikeusteitse, jotta se voitaisiin ratkaista mahdollisimman rauhanomaisesti, ei ole vastoin Raamatun neuvoa.

Myöskään silloin kun kyse on jostain vakavasta rikoksesta, kuten raiskauksesta, lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, törkeästä varkaudesta, pahoinpitelystä tai murhasta, kristitty ei toimi vastoin Raamatun neuvoa ilmoittaessaan siitä viranomaisille.

Palaa oppijaksoon 56, kohtaan 3

a Vuodesta 455 eaa. vuoteen 1 eaa. on 454 vuotta. Vuodesta 1 eaa. vuoteen 1 jaa. on yksi vuosi (vuotta nolla ei ole). Vuodesta 1 jaa. vuoteen 29 jaa. on 28 vuotta. Yhteensä vuosia on siis 483.