6. JAKSO
Miten lapsi muuttaa avioliittoa?
”Pojat ovat perintö Jehovalta.” (Psalmit 127:3)
Lapsen syntymä voi olla pariskunnalle sekä ihastuttava että hämmentävä kokemus. Tuoreina vanhempina saatatte yllättyä siitä, että suurin osa ajastanne ja energiastanne kuluu lapsen hoitamiseen. Unenpuute ja mielialan vaihtelu voivat kuormittaa keskinäistä suhdettanne. Teidän molempien täytyy tehdä muutoksia voidaksenne pitää huolta sekä lapsesta että avioliitostanne. Miten Raamatun neuvot auttavat teitä selviytymään näistä haasteista?
1 HYVÄKSYKÄÄ LAPSEN AIHEUTTAMA MUUTOS
MITÄ RAAMATTU SANOO: ”Rakkaus on pitkämielinen ja huomaavainen. Rakkaus – – ei etsi omia etujaan, ei ärsyynny.” (1. Korinttilaisille 13:4, 5.) Tuoreena äitinä keskität luonnollisesti huomiosi lapseen. Miehesi saattaa kuitenkin alkaa tuntea itsensä laiminlyödyksi, joten älä unohda, että hänkin tarvitsee huomiotasi. Pitkämielisyytesi ja huomaavaisuutesi voivat saada hänet tuntemaan, että tarvitset häntä ja toivot hänen olevan mukana lapsenhoidossa.
”Te aviomiehet, asukaa jatkuvasti – – heidän [vaimojenne] kanssaan tiedon mukaan.” (1. Pietarin kirje 3:7.) Miehenä sinun täytyy ymmärtää, että suurin osa vaimosi energiasta kuluu lapsen hoitamiseen. Hänellä on uusia vastuita, ja hän saattaa olla stressaantunut, uupunut tai jopa masentunut. Hän voi joskus hermostua sinulle, mutta yritä pysyä tyynenä. ”Joka on hidas vihastumaan, on parempi kuin väkevä mies.” (Sananlaskut 16:32.) Ole tarkkanäköinen ja anna hänelle hänen tarvitsemaansa tukea (Sananlaskut 14:29).
MITÄ VOIT TEHDÄ?
-
Isä: Auta vaimoasi lapsenhoidossa, jopa yöllä. Rajoita muihin asioihin käyttämääsi aikaa, jotta voit viettää enemmän aikaa vaimosi ja lapsesi kanssa.
-
Äiti: Ota miehesi apu vastaan, kun hän tarjoutuu auttamaan lapsenhoidossa. Älä arvostele häntä, vaikka kaikki ei sujuisikaan aivan niin kuin pitäisi, vaan näytä hänelle ystävällisesti mallia.
2 VAHVISTAKAA PARISUHDETTANNE
MITÄ RAAMATTU SANOO: ”Heidän on tultava yhdeksi lihaksi.” (1. Mooseksen kirja 2:24.) Vaikka perheessänne on nyt uusi jäsen, muistakaa, että olette puolisoina edelleen ”yhtä lihaa”. Tehkää kaikkenne, jotta parisuhteenne pysyisi vahvana.
Vaimot, olkaa kiitollisia miehenne avusta ja tuesta. Arvostavat sanat voivat olla miehellenne ikään kuin ”lääkitystä” (Sananlaskut 12:18). Miehet, kertokaa vaimollenne, kuinka paljon rakastatte ja arvostatte häntä. Kiittäkää häntä siitä, mitä hän tekee perheen hyväksi. (Sananlaskut 31:10, 28.)
”Älköön kukaan etsikö omaa etuaan, vaan jatkuvasti toisen etua.” (1. Korinttilaisille 10:24.) Toimi aina tavalla, joka koituu puolisosi parhaaksi. Keskustelkaa asioista yhdessä ja kiittäkää ja kuunnelkaa toisianne. Olkaa epäitsekkäitä sukupuolielämässä. Ottakaa huomioon toistenne tarpeet. Raamatussa sanotaan: ”Älkää evätkö sitä toisiltanne paitsi keskinäisestä sopimuksesta.” (1. Korinttilaisille 7:3–5.) Keskustelkaa sukupuoliasioista avoimesti. Kärsivällisyys ja ymmärtäväisyys vahvistavat suhdettanne.
MITÄ VOITTE TEHDÄ?
-
Älkää unohtako järjestää kahdenkeskistä aikaa.
-
Osoita pienillä teoilla, että rakastat puolisoasi. Voisit vaikka kirjoittaa hänelle kortin tai antaa pienen lahjan.
3 OPETTAKAA LASTA PIENESTÄ PITÄEN
MITÄ RAAMATTU SANOO: ”Pienokaisesta asti olet tuntenut pyhät kirjoitukset, jotka voivat tehdä sinut viisaaksi pelastuaksesi.” (2. Timoteukselle 3:15.) Suunnitelkaa, miten opetatte lastanne. Jopa syntymättömillä lapsilla on hämmästyttävä oppimiskyky. Lapsenne voi jo kohdussa tunnistaa äänenne ja reagoida tunteisiinne. Lukekaa hänelle, kun hän on vielä aivan pieni. Vaikka hän ei ymmärtäisikään, mitä luette, se voi auttaa häntä nauttimaan lukemisesta myöhemmin.
Lapsenne ei ole koskaan liian nuori kuulemaan Jumalasta. Rukoilkaa Jehovaa yhdessä hänen kanssaan. (5. Mooseksen kirja 11:19.) Silloinkin kun leikitte yhdessä, voitte puhua siitä, mitä Jumala on luonut (Psalmit 78:3, 4). Kasvaessaan lapsenne aistii rakkautenne Jehovaan ja oppii itsekin rakastamaan häntä.
MITÄ VOITTE TEHDÄ?
-
Rukoilkaa erityisesti viisautta lapsenne opettamiseen.
-
Toistakaa tärkeitä sanoja ja ajatuksia, niin lapsenne alkaa oppia varhaisessa vaiheessa.
ONNELLINEN PERHE – MITEN?