TUTKITTAVA KIRJOITUS 32

Miten nuoret voivat jatkaa edistymistä kasteen jälkeen?

Miten nuoret voivat jatkaa edistymistä kasteen jälkeen?

”Meidän on pyrittävä kypsyyteen.” (HEPR. 6:1)

LAULU 79 Jehova, auta häntä pysymään lujana

ESITTELY a

1. Mitä monet nuoret ovat jo tehneet?

 JOKA vuosi tuhannet nuoret käyvät kasteella. Onko sinutkin kastettu hiljattain? Jos on, sekä Jehova että ystävät ovat hyvin iloisia puolestasi (Sananl. 27:11). Mietihän, mitä kaikkea olet jo tehnyt ennen kastetta. Ehkä olet jo vuosien ajan tutkinut Raamattua ja vakuuttunut siitä, että se on Jumalan sana. Olet myös oppinut tuntemaan Raamatun tekijän, Jehova Jumalan, ja rakastamaan häntä. Se sai sinut vihkiytymään ja käymään kasteella. Teit hienon päätöksen.

2. Mitä apua tästä artikkelista on?

 2 Ennen kastetta sinulla on todennäköisesti ollut monenlaisia uskon koetuksia. Mutta ajan mittaan kohtaat uudenlaisia haasteita. Saatana tekee kaikkensa, jotta rakkautesi Jehovaan heikkenisi ja etääntyisit hänestä. (Ef. 4:14.) Mikä voi auttaa sinua pysymään uskollisena Jehovalle ja toimimaan sen mukaan, mitä olet luvannut hänelle? Se että ”pyrit kypsyyteen” eli edistyt edelleen hengellisesti (Hepr. 6:1). Miten voit onnistua siinä? 

MITEN EDISTYÄ HENGELLISESTI?

3. Mitä jokaisen täytyy tehdä kasteen jälkeen?

3 Paavali antoi Efesoksen kristityille neuvon, joka on erityisen hyödyllinen pian kasteen jälkeen. Hän kehotti heitä ”tulemaan täysikasvuisiksi” (Ef. 4:13). Paavali siis vertasi hengellistä kasvua fyysiseen kasvuun. Vastasyntynyt lapsi on vanhempien silmäterä, mutta hän ei voi olla vauva ikuisesti. Ajan myötä hän jättää taakse ”sen, mikä on ominaista lapselle” (1. Kor. 13:11). Aivan samalla tavalla jokaisen täytyy jatkaa hengellistä kasvua kasteen jälkeen. Seuraavat ehdotukset voivat auttaa siinä.

4. Mikä auttaa edistymään hengellisesti? Selitä. (Filippiläisille 1:9.)

4 Kasvata rakkautta Jehovaan. Rakastat varmasti Jehovaa, mutta miten voisit vielä syventää rakkauttasi häneen? Paavali mainitsee yhden keinon Filippiläiskirjeen 1:9:ssä. (Lue.) Paavali rukoili, että Filippin kristittyjen rakkaus ”tulisi entistä runsaammaksi täsmällisen tiedon ja täyden tarkkanäköisyyden ohella”. Meidänkin rakkautemme Jehovaan kasvaa, kun opimme lisää siitä, millainen hän on ja miten hän toimii eri tilanteissa. Samalla haluamme entistä enemmän, että hän voisi olla tyytyväinen meihin emmekä tuottaisi hänelle pettymystä. Siksi otamme selvää siitä, mikä hänen tahtonsa on, ja toimimme sen mukaan.

5–6. Miten voimme kasvattaa rakkauttamme Jehovaan? Selitä.

5 Voimme kasvattaa rakkautta Jehovaan myös tutustumalla paremmin Jeesukseen, koska hän on aivan samanlainen kuin Isänsä (Hepr. 1:3). Hänet voi oppia tuntemaan parhaiten tutkimalla evankeliumeja. On hyvä tavoite lukea Raamattua joka päivä, ja monet ovat aloittaneet juuri evankeliumeista. Kiinnitä erityisesti huomiota siihen, millainen Jeesus niiden mukaan oli. Hän oli niin helposti lähestyttävä, että lapset tulivat hänen syliinsä (Mark. 10:13–16). Opetuslapset tunsivat olonsa mukavaksi hänen seurassaan, ja he juttelivat hänen kanssaan mielellään (Matt. 16:22). Jeesuksen tavoin myös hänen Isänsä Jehova on hyvin helposti lähestyttävä. Voimme rukoilla häntä vapaasti ja puhua hänelle aivan kaikesta. Hän ei ole kriittinen meitä kohtaan vaan rakastaa meitä ja välittää meistä (1. Piet. 5:7, alav.).

6 Jeesus oli myötätuntoinen. Apostoli Matteus kertoo: ”Nähdessään ihmisjoukot hän tunsi sääliä heitä kohtaan, koska he olivat kiusattuja ja heitteille jätettyjä niin kuin lampaat ilman paimenta.” (Matt. 9:36.) Jehovalla on samanlaisia tunteita ihmisiä kohtaan. Jeesus sanoi: ”Samoin ei taivaassa oleva Isäni halua, että yksikään näistä pienistä menehtyisi.” (Matt. 18:14.) Eikö olekin koskettavaa! Kaikki, mitä opimme Jeesuksesta, kasvattaa rakkauttamme Jehovaan.

7. Mitä hyötyä kokeneempien ystävien seurasta voi olla?

7 Myös se, että vietät aikaa kokeneempien veljien ja sisarten kanssa, auttaa sinua kasvamaan hengellisesti ja syventämään rakkauttasi Jehovaan. Huomaa erityisesti, miten iloisia he ovat ja miten tyytyväisiä he ovat elämäänsä Jehovan palveluksessa. Voisit kysyä, mitä kaikkea he ovat kokeneet palvellessaan häntä. Kun sinun on tehtävä jokin iso päätös, kysy heiltä neuvoa. Saat huomata, että ”monien neuvonantajien avulla menestytään” (Sananl. 11:14).

Miten voit valmistautua puolustamaan näkemystäsi elämän alkuperästä koulussa? (Ks. kpl:t 8–9.)

8. Mitä kannattaa tehdä, jos herää epäilyksiä jostain Raamatun opetuksesta?

8 Älä anna epäilysten pysäyttää sinua. Kuten  kappaleessa 2 todettiin, Saatana yrittää estää sinua edistymästä hengellisesti. Yksi hänen aseistaan on epäilysten herättäminen. Ennemmin tai myöhemmin törmäät esimerkiksi evoluutioteoriaan. Nuorempana sinun ei ehkä ole tarvinnut miettiä koko asiaa, mutta nyt koulussa saattaa tulla vastaan tilanteita, joissa opettajat perustelevat sitä hyvin vakuuttavasti ja loogisen tuntuisesti. On kuitenkin hyvä muistaa, etteivät he ole välttämättä koskaan tutustuneet kunnolla luomista puoltaviin todisteisiin. Sananlaskujen 18:17:ssä sanotaan: ”Se, joka puhuu oikeudessa ensimmäisenä, näyttää olevan oikeassa, kunnes toinen osapuoli tulee ristikuulustelemaan häntä.” Ei siis kannata sokeasti pitää totena aivan kaikkea, mitä koulussa opetetaan. Tutki sen sijaan huolellisesti Raamattua ja julkaisujamme. Juttele sellaisten veljien ja sisarten kanssa, jotka uskoivat aikaisemmin evoluutioon. Kysy, mikä sai heidät vakuuttumaan siitä, että on olemassa Luoja, joka välittää meistä. Tällaiset keskustelut voivat auttaa näkemään asiat oikeassa valossa.

9. Mitä opimme Melissan kokemuksesta?

9 Sisar nimeltä Melissa päätti tutkia elämän alkuperään liittyviä todisteita. b Hän kertoo: ”Koulussa evoluutioteoria saadaan kuulostamaan hyvin vakuuttavalta. Aluksi pelkäsin selvittää asiaa, koska saattaisin huomata, että uskoni on hataralla pohjalla. Tajusin kuitenkin, ettei Jehova halua uskomme olevan sokeaa. Niinpä luin kirjan Onko Luojaa, joka välittää sinusta? ja kirjaset Onko elämä luotu? ja Elämän alkuperä – viisi tärkeää kysymystä. Ne saivat epäilykseni hälvenemään. Kunpa olisin tehnyt sen aiemmin!”

10–11. Mikä auttaa taistelussa kiusauksia vastaan? (1. Tessalonikalaisille 4:3, 4.)

10 Torju kiusaukset toimia väärin. Nuorena seksuaaliset halut voimistuvat, ja voit tuntea painetta harrastaa seksiä ennen avioliittoa. Saatana haluaa, että antaisit periksi kiusauksille. Miten voit onnistua vastustamaan niitä? (Lue 1. Tessalonikalaiskirjeen 4:3, 4.) Puhu asiasta Jehovalle rukouksessa. Voit kertoa hänelle avoimesti, miltä sinusta tuntuu, ja pyytää häneltä voimaa. (Matt. 6:13.) Muista, että Jehova haluaa auttaa sinua, ei tuomita (Ps. 103:13, 14). Myös Raamatusta voi olla paljon apua. Aiemmin mainittu Melissa taisteli sopimattomia ajatuksia vastaan. Hän sanoo: ”Raamatun lukeminen päivittäin auttoi olemaan luovuttamatta. Se muistutti minua siitä, että kuulun Jehovalle ja haluan olla hänen ystävänsä.” (Ps. 119:9.)

11 Älä jää ongelmien kanssa yksin. Ei tietysti ole helppoa puhua näin henkilökohtaisista asioista vanhempien kanssa, mutta siitä voi olla paljon hyötyä. Melissa sanoo: ”Rukoilin rohkeutta ja avauduin sitten isälle ongelmastani. Jälkeenpäin olin tosi huojentunut. Tiesin, että Jehova oli minusta ylpeä.”

12. Miten voit tehdä hyviä ratkaisuja?

12 Opettele ymmärtämään Raamatun periaatteita. Vähitellen saat enemmän vapautta tehdä omia ratkaisuja, mutta elämänkokemuksesi on vielä rajallinen. Miten voisit välttää tekemästä mitään sellaista, mikä vahingoittaisi suhdettasi Jehovaan? (Sananl. 22:3.) Sisar nimeltä Carita kertoo, mikä on auttanut häntä tekemään hyviä ratkaisuja. Hän on huomannut, että kun kasvaa hengellisesti, ei tarvitse sääntöä joka tilanteeseen. Hän sanoo: ”Minun täytyi oppia ymmärtämään Raamatun periaatteita eikä vain noudattaa sääntöjä.” Kun luet Raamattua, kysy itseltäsi: Mitä tämä kohta opettaa minulle siitä, mitä Jehova ajattelee asioista? Onko siinä periaatteita, jotka soveltuvat minuun? Mitä hyötyä niiden noudattamisesta on minulle? (Ps. 19:7; Jes. 48:17, 18.) Kun luet Raamattua ja mietit sen periaatteita, kasvat hengellisesti. Opit ajattelemaan Jehovan tavalla, etkä tarvitse sääntöjä joka asiaan. Silloin on helpompi tehdä Jehovaa miellyttäviä ratkaisuja.

Millaisia ystäviä nuori sisar valitsi? (Ks. kpl 13.)

13. Millainen vaikutus hyvillä ystävillä voi olla? (Sananlaskut 13:20.)

13 Ystävysty niiden kanssa, jotka rakastavat Jehovaa. Kuten jo mainittiin, hengelliseen kasvuun vaikuttaa paljon se, keiden kanssa viettää aikaa. (Lue Sananlaskujen 13:20.) Sara-nimisestä sisaresta Jehovan palveleminen alkoi tuntua ilottomalta. Sitten tapahtui jotain, mistä oli hänelle apua. Hän kertoo: ”Hyviä ystäviä tuli elämääni juuri oikealla hetkellä. Eräs nuori sisar ja minä aloimme tutkia Vartiotornia yhdessä joka viikko. Toinenkin ystäväni auttoi minua niin että aloin vastata kokouksissa. Hyvien ystävien ansiosta aloin suhtautua vakavammin tutkimiseen ja rukoilemiseen. Jehovasta tuli minulle läheisempi, ja sain elämääni enemmän iloa.”

14. Miten Julien sai hyviä ystäviä?

14 Miten voisit saada ystäviä, joilla on sinuun hyvä vaikutus? Julien, joka on nykyään vanhin, kertoo: ”Nuorempana sain uusia ystäviä, kun menin toisten kanssa kentälle. Heidän intonsa oli tarttuvaa, ja tajusin, että kentällä voi olla kivaa. Niinpä otin tavoitteeksi kokoaikaisen palveluksen. Ymmärsin myös, että saisin paljon enemmän hyviä ja mielenkiintoisia ystäviä, jos etsisin heitä muidenkin kuin ikäisteni joukosta. Myöhemmin sain läheisiä ystäviä Betelissä. Heidän esimerkkinsä auttoi minua olemaan tarkempi viihteen valinnassa, ja sekin vahvisti suhdettani Jehovaan.”

15. Mistä Paavali varoitti Timoteusta? (2. Timoteukselle 2:20–22.)

15 Entä jos huomaat, että joku seurakunnassa ei ole sinulle hyvää seuraa? Paavali varoitti Timoteusta sellaisista ensimmäisen vuosisadan kristityistä, joilla ei mennyt hyvin hengellisesti, ja neuvoi pysymään erossa heistä. (Lue 2. Timoteuksen kirjeen 2:20–22.) Ystävyytemme Jehovan kanssa on meille todella arvokas, ja olemme nähneet paljon vaivaa sen eteen. Emme halua antaa kenenkään tehdä siihen säröä (Ps. 26:4).

TAVOITTEET AUTTAVAT KASVAMAAN HENGELLISESTI

16. Millaisia tavoitteita voisit ottaa?

16 Aseta realistisia tavoitteita. Hyvät tavoitteet voivat auttaa sinua kehittymään Jehovan palvelijana (Ef. 3:16). Voisit ottaa tavoitteeksi esimerkiksi säännöllisen tutkimisen ja Raamatun lukemisen (Ps. 1:2, 3). Tai ehkä voisit yrittää puhua Jehovalle useammin ja tehdä rukouksista sisällökkäämpiä. Saatat myös huomata, että tarvitset enemmän itsekuria viihteen valinnassa tai ajankäytössä (Ef. 5:15, 16). Kun työskentelet tällaisten asioiden hyväksi, Jehova on varmasti tyytyväinen.

Minkä tavoitteen nuori sisar otti? (Ks. kpl 17.)

17. Mitä seuraa toisten auttamisesta?

17 Voit edistyä myös auttamalla toisia. Jeesus sanoi: ”Antaminen tekee onnellisemmaksi kuin saaminen.” (Apt. 20:35.) Saat paljon iloa, kun käytät aikaa ja energiaa toisten hyväksi. Voisit esimerkiksi ottaa tavoitteeksi auttaa iäkkäitä tai heikkokuntoisia ystäviä. Ehkä voit käydä asioilla heidän kanssaan tai heidän puolestaan tai neuvoa heitä elektronisten laitteiden käytössä. Jos olet veli, ota tavoitteeksi edistyä avustavaksi palvelijaksi, niin että pystyt olemaan enemmän avuksi seurakunnassa. (Fil. 2:4.) Osoita rakkautta kaikenlaisia ihmisiä kohtaan kertomalla heille valtakunnan hyvää uutista (Matt. 9:36, 37). Yritä järjestää asiat niin, että voisit kokeilla jotain kokoaikaisen palveluksen muotoa.

18. Miten kokoaikainen palvelus auttaa edistymään?

18 Kokoaikainen palvelus voi tarjota sinulle enemmän mahdollisuuksia edistyä hengellisesti. Tienraivaus voi avata oven Valtakunnan julistajien kouluun, Betel-palvelukseen tai järjestön rakennusprojekteille. Nuori tienraivaajasisar nimeltä Kaitlyn kertoo: ”Kasteen jälkeen kävin kentällä kokeneiden ystävien kanssa, ja sillä oli iso vaikutus hengelliseen kasvuuni. Heidän esimerkkinsä motivoi minua tutkimaan Raamattua syvällisemmin ja tulemaan paremmaksi opettajaksi.”

19. Mitä hyvää seuraa siitä, että yrität edistyä?

19 Siitä että yrität edistyä, seuraa paljon hyvää. Silloin et käytä nuoruuttasi asioihin, joilla ei ole todellista arvoa (1. Joh. 2:17). Sinun ei tarvitse kokea tuskaa, jota koituu huonoista ratkaisuista. Sen sijaan elämäsi voi olla merkityksellistä ja aidosti onnellista (Sananl. 16:3). Esimerkkisi kannustaa toisia, sekä nuoria että vanhoja (1. Tim. 4:12). Mikään ei tuo sinulle enemmän onnellisuutta kuin se, että sinulla on läheinen suhde Jehovaan ja teet hänen sydämensä iloiseksi (Sananl. 23:15, 16).

LAULU 3 Voimamme, toivomme, turvamme

a Kaikki seurakuntaan kuuluvat ovat iloisia, kun nuori käy kasteella. Hengellinen edistyminen ei kuitenkaan pääty kasteeseen. Tämä artikkeli auttaa ymmärtämään, miten nuoret voivat jatkaa edistymistä kasteen jälkeen ja miten kaikki seurakuntaan kuuluvat voivat tukea heitä.

b Jotkin nimet on muutettu.