TUTKITTAVA KIRJOITUS 36

Kanna mukana tarpeellinen ja heitä turha pois

Kanna mukana tarpeellinen ja heitä turha pois

”Meidänkin tulee heittää pois jokainen paino – – ja juosta kestävinä eteemme asetettu kilpajuoksu.” (HEPR. 12:1)

LAULU 38 Hän tekee sinut vahvaksi

ESITTELY a

1. Miten voimme päästä maaliin asti elämän juoksukilpailussa? (Heprealaisille 12:1.)

 JEHOVAN palvelijoiden elämää verrataan Raamatussa juoksukilpailuun. Ne jotka pääsevät maaliin asti, saavat palkinnoksi ikuisen elämän. (2. Tim. 4:7, 8.) Meidän täytyy jatkaa juoksemista päättäväisesti, koska maaliviiva on nyt lähempänä kuin milloinkaan. Paavali selviytyi tästä kilpailusta voittajana, ja hän kertoi, miten mekin voimme onnistua siinä. Hän sanoi, että meidän ”tulee heittää pois jokainen paino ja – – juosta kestävinä eteemme asetettu kilpajuoksu”. (Lue Heprealaiskirjeen 12:1.)

2. Mitä tarkoittaa se, että ”heittää pois jokaisen painon”?

2 Kun Paavali neuvoi heittämään ”pois jokaisen painon”, hän ei tarkoittanut, ettei Jehovan palvelijan tarvitsisi kantaa minkäänlaista kuormaa. Sen sijaan meidän täytyy hankkiutua eroon kaikista tarpeettomista painolasteista, koska ne voisivat haitata juoksuamme ja saada meidät väsymään. On tärkeää huomata ylimääräiset taakat ja heittää ne nopeasti pois. Jos kuitenkin luopuisimme jostain sellaisesta, mikä meidän kuuluu kantaa, emme saisi jatkaa juoksukilpailussa (2. Tim. 2:5). Mitä meidän siis täytyy kantaa mukanamme?

3. a) Mitä meidän täytyy Galatalaiskirjeen 6:5:n mukaan kantaa? b) Mitä tässä artikkelissa käsitellään ja miksi?

3 Lue Galatalaiskirjeen 6:5. Paavalin sanat osoittavat, että meidän jokaisen täytyy kantaa mukanamme jotain, nimittäin ”oma kuormamme”. Meillä Jehovan palvelijoilla on velvollisuuksia, joita kukaan ei voi hoitaa puolestamme. Tässä artikkelissa käsitellään, mitä niihin sisältyy ja miten voimme huolehtia niistä. Sitten mietitään, mitä ylimääräisiä painolasteja meillä saattaa olla ja miten niistä voi päästä eroon. Jos meillä on elämän juoksukilpailussa mukana vain tarpeellinen ja heitämme turhan pois, meillä on hyvät mahdollisuudet päästä maaliin asti.

MITÄ TÄYTYY KANTAA MUKANA?

”Oman kuormamme” kantamiseen kuuluu se, että pidämme vihkiytymislupauksemme, huolehdimme perhevelvollisuuksistamme ja otamme vastuun omista ratkaisuistamme. (Ks. kpl:t 4–9.)

4. Miksi vihkiytymislupaus ei ole taakka? (Ks. myös kuva.)

4 Vihkiytymislupaus. Vihkiytyessämme Jehovalle lupasimme, että palvelemme häntä ja elämme hänen tahtonsa mukaan. Meidän täytyy pitää tämä lupaus. Se on vakava vastuu, mutta ei missään tapauksessa taakka. Jehova on luonut meidät sitä varten, että teemme hänen tahtonsa (Ilm. 4:11). Meillä on hengellisiä tarpeita, joten haluamme luonnostaan päästä lähelle Jumalaa. Hän on tehnyt meidät kuvikseen, ja siksi saamme iloa siitä, että toimimme niin kuin hän haluaa (Ps. 40:8). Jehovan tahdon tekeminen ja Jeesuksen jäljitteleminen antavat meille ”uutta voimaa” (Matt. 11:28–30).

(Ks. kpl:t 4–5.)

5. Mikä auttaa pitämään vihkiytymislupauksen? (1. Johanneksen kirje 5:3.)

5 Miten voit kantaa vastuun? Ensinnäkin kasvata jatkuvasti rakkautta Jehovaan. Mieti, mitä kaikkea olet saanut häneltä ja miten paljon hyvää on vielä edessä. Kun rakkautesi Jehovaan syvenee, sinun on helpompi totella häntä. (Lue 1. Johanneksen kirjeen 5:3.) Toiseksi jäljittele Jeesusta. Hän onnistui toimimaan Jehovan tahdon mukaan, koska hän rukoili apua ja ajatteli tulevaa palkintoaan (Hepr. 5:7; 12:2). Meidänkin kannattaa rukoilla voimaa ja pitää mielessä Jehovan lupaama ikuinen elämä. Nämä kaksi asiaa auttavat meitä täyttämään lupauksen, jonka olemme antaneet hänelle.

6. Miksi perhevelvollisuuksista täytyy huolehtia? (Ks. myös kuva.)

6 Perhevelvollisuudet. Meidän täytyy rakastaa Jehovaa ja Jeesusta enemmän kuin sukulaisia ja perheenjäseniä (Matt. 10:37). Tämä ei kuitenkaan merkitse sitä, että voisimme laiminlyödä perhevastuita Jehovan palveluksen takia. Päinvastoin meidän pitää tehdä oma osamme perheessä, jotta Jehova ja Jeesus hyväksyisivät meidät. (1. Tim. 5:4, 8.) Silloin olemme myös onnellisempia. Jehova on suunnitellut perheet niin, että ne voivat hyvin, kun mies ja vaimo rakastavat ja kunnioittavat toisiaan, vanhemmat rakastavat ja opettavat lapsiaan ja lapset tottelevat vanhempiaan (Ef. 5:33; 6:1, 4).

(Ks. kpl:t 6–7.)

7. Miten voit tehdä oman osasi perheessä?

7 Miten voit kantaa vastuun? Kaikkien perheenjäsenten tulisi etsiä ohjeita Raamatusta eikä nojata liikaa omiin tunteisiin, kulttuuriin tai siihen, mitä tämän maailman asiantuntijat sanovat (Sananl. 24:3, 4). Julkaisuistamme on paljon hyötyä. Niissä on käytännön vinkkejä siitä, miten Raamatun periaatteita voi soveltaa omaan elämään. Voit löytää jw.org-sivustolta julkaisuja, joissa käsitellään sellaisia haasteita, joita pariskunnat, vanhemmat ja nuoret nykyään kohtaavat. b Yritä aina toimia Raamatun ohjeiden mukaan, vaikka perheenjäsenesi eivät tekisi niin. Siitä on hyötyä koko perheelle, eikä se jää Jehovalta huomaamatta. (1. Piet. 3:1, 2.)

8. Miten ratkaisumme vaikuttavat meihin?

8 Omien ratkaisujen seuraukset. Jehova on antanut meille vapaan tahdon, ja hän haluaa, että tekisimme hyviä ratkaisuja, joista on hyötyä itsellemme. Hän ei kuitenkaan suojele meitä huonojen ratkaisujen seurauksilta. (Gal. 6:7, 8.) Meidän täytyy ottaa vastuu epäviisaista valinnoista ja ajattelemattomista sanoista ja teoista. Meillä saattaa olla huono omatunto siitä, mitä olemme tehneet. Sen ymmärtämisestä, että olemme itse vastuussa ratkaisuistamme, on kuitenkin hyötyä. Se voi saada meidät tunnustamaan virheemme, korjaamaan sen ja varomaan, ettemme toista sitä. Silloin meidän on mahdollista jatkaa elämän juoksukilpailua.

(Ks. kpl:t 8–9.)

9. Mistä on apua, jos on tehnyt huonon ratkaisun? (Ks. myös kuva.)

9 Miten voit kantaa vastuun? Koska tehtyä ei useinkaan saa tekemättömäksi, tilanne täytyy hyväksyä sellaisena kuin se on. Jos on tehnyt huonon ratkaisun, ei kannata tuhlata henkisiä voimavaroja virheen puolustelemiseen eikä itsensä tai toisten syyttelemiseen. Myönnä virheesi ja tee parhaasi tämänhetkisissä olosuhteissa. Jos syyllisyydentunteet painavat sinua, rukoile nöyrästi Jehovaa, tunnusta, että olet toiminut väärin, ja pyydä häneltä anteeksi (Ps. 25:11; 51:3, 4). Pyydä anteeksi myös niiltä, jotka ovat kärsineet virheestäsi, ja puhu tarvittaessa asiasta vanhinten kanssa (Jaak. 5:14, 15). Ota virheestä opiksesi ja yritä olla toistamatta sitä. Silloin Jehova on sinua kohtaan armollinen ja tukee sinua jatkossakin (Ps. 103:8–13).

MITÄ TÄYTYY HEITTÄÄ POIS?

10. Miksi epärealistiset odotukset ovat raskas taakka? (Galatalaisille 6:4.)

10 Epärealistiset odotukset. Itsensä vertaileminen toisiin voisi aiheuttaa epärealistisia odotuksia. (Lue Galatalaiskirjeen 6:4.) Se saattaisi myös tehdä meistä kateellisia ja kilpailuhenkisiä (Gal. 5:26). Jos yrittäisimme yltää samaan kuin jotkut muut, emme välttämättä ottaisi huomioon omia kykyjämme ja olosuhteitamme vaan alkaisimme vaatia itseltämme liikaa. ”Pitkittynyt odotus tekee sydämen sairaaksi”, ja vielä paljon lannistavampaa on tavoitella jotain sellaista, mitä ei pysty koskaan saavuttamaan (Sananl. 13:12). Se veisi meiltä voimia ja hidastaisi vauhtiamme elämän juoksukilpailussa (Sananl. 24:10).

11. Miten voi välttää epärealistisia odotuksia?

11 Miten päästä eroon taakasta? Koska Jehova ei odota sinulta enempää kuin mihin pystyt, älä itsekään odota (2. Kor. 8:12). Hän ei myöskään koskaan vertaa sinua toisiin (Matt. 25:20–23). Hän arvostaa sinun uskollisuuttasi, sinun kestävyyttäsi ja sitä, että sinä annat parhaasi hänen palveluksessaan. Vaatimaton ihminen tunnustaa, että ikä, terveys ja olosuhteet vaikuttavat siihen, miten paljon pystyy tekemään. Barsillai kieltäytyi nöyrästi tehtävästä, koska hän ymmärsi, että hänen voimansa eivät enää riittäneet siihen (2. Sam. 19:35, 36). Mooses otti vastaan apua ja delegoi vastuuta, kun siihen oli mahdollisuus (2. Moos. 18:21, 22). Jos meillä on samanlaista vaatimattomuutta, emme vaadi itseltämme liikaa emmekä pala niin helposti loppuun.

12. Olemmeko vastuussa toisten huonoista ratkaisuista? Selitä.

12 Vastuun ottaminen toisten huonoista ratkaisuista. Emme voi tehdä päätöksiä toisten puolesta, emmekä useinkaan pysty suojelemaan heitä heidän huonojen ratkaisujensa seurauksilta. Esimerkiksi vanhemmista tuntuu todella pahalta, jos heidän lapsensa päättää lopettaa Jehovan palvelemisen. Mutta jos he syyttäisivät itseään lapsen huonosta ratkaisusta, se olisi heille raskas taakka, jota Jehova ei odota heidän kantavan (Room. 14:12).

13. Mikä voi auttaa vanhempia, jos heidän lapsensa on tehnyt huonon ratkaisun?

13 Miten päästä eroon taakasta? Muista, että Jehova on antanut meille kaikille vapaan tahdon. Siksi meidän täytyy tehdä itse omat ratkaisumme – myös päättää, palvelemmeko häntä vai emme. Jehova ymmärtää, ettei kukaan isä tai äiti ole täydellinen. Hän toivoo vain, että vanhemmat tekevät parhaansa. Vastuu lapsesi ratkaisuista kuuluu hänelle itselleen, ei sinulle (Sananl. 20:11). Saatat silti murehtia virheitä, joita teit lastenkasvatuksessa. Kerro siinä tapauksessa Jehovalle tunteistasi ja pyydä häneltä anteeksi. Jehova tietää, että mennyttä aikaa ei voi elää uudestaan eikä tapahtunutta voi muuttaa. Hän ei myöskään odota, että suojelisit lastasi ikäviltä asioilta, jotka johtuvat hänen huonoista valinnoistaan. Voit olla varma, että jos lapsesi ottaa askeleita palatakseen Jehovan luo, hän saa lämpimän vastaanoton (Luuk. 15:18–20).

14. Miksi liiallinen syyllisyys on turhaa painolastia?

14 Liiallinen syyllisyys. Jos on tehnyt syntiä, on luonnollista tuntea syyllisyyttä. Liiallinen syyllisyys on kuitenkin ylimääräinen painolasti, jonka Jehova haluaa meidän heittävän pois. Mistä tietää, että syyllisyys on kohtuutonta? Kun olemme tunnustaneet syntimme ja katuneet sitä ja yritämme tosissamme olla toistamatta sitä, Jehova on varmasti antanut meille anteeksi (Apt. 3:19). Siinä vaiheessa hän ei halua, että meillä on huono omatunto. Hän tietää, miten raastavaa on tuntea syyllisyyttä pitkän aikaa (Ps. 31:10). Jos emme pääse yli virheestämme, olemme vaarassa väsyä ja jättää elämän juoksukilpailun kesken (2. Kor. 2:7).

Kun olet katunut aidosti, Jehova ei muistele virheitäsi eikä sinunkaan pitäisi. (Ks. kpl 15.)

15. Mikä voi auttaa pääsemään yli liiallisesta syyllisyydestä? (1. Johanneksen kirje 3:19, 20.) (Ks. myös kuva.)

15 Miten päästä eroon taakasta? Jos syyllisyys ei jätä sinua rauhaan, keskity siihen, että Jehova ”todella antaa anteeksi” (Ps. 130:4). Kun hän on antanut katuville väärintekijöille anteeksi, hän lupaa: ”En enää muista heidän syntiään.” (Jer. 31:34.) Jehova ei siis enää ajattele menneitä virheitäsi eikä käytä niitä sinua vastaan. Jos joudut kärsimään väärintekosi seurauksista, älä pidä sitä merkkinä siitä, että hän ei ole antanut sinulle anteeksi. Älä myöskään ruoski itseäsi, jos olet menettänyt tehtäviä etkä pysty nyt tekemään yhtä paljon kuin ennen. Jehova on unohtanut menneet virheesi, joten unohda sinäkin. (Lue 1. Johanneksen kirjeen 3:19, 20.)

JUOKSE MAALIIN ASTI

16. Mitä meidän täytyy ymmärtää, jotta menestyisimme elämän juoksukilpailussa?

16 Elämän juoksukilpailussa meidän täytyy juosta sillä tavalla, että voimme ”saada palkinnon” (1. Kor. 9:24). Siksi meidän on tärkeää ymmärtää, mitä asioita meidän täytyy kantaa mukana ja mitä heittää pois. Tässä artikkelissa on käsitelty näistä muutamia esimerkkejä, mutta niitä on vielä paljon lisää. Jeesus muun muassa varoitti, että voisimme ”rasittua liiallisesta syömisestä, kohtuuttomasta juomisesta ja elämän huolista” (Luuk. 21:34). Tällaisten raamatunkohtien avulla voimme huomata, mitä muutoksia meidän pitäisi tehdä.

17. Mikä takaa voiton elämän juoksukilpailussa?

17 Voitamme elämän juoksukilpailussa varmasti, koska Jehova antaa meille niin paljon voimaa kuin tarvitsemme (Jes. 40:29–31). Älä hidasta tahtia vaan jäljittele Paavalia, joka antoi kaikkensa saadakseen palkinnon (Fil. 3:13, 14). Kukaan ei voi juosta puolestasi, mutta Jehova on tukenasi. Hänen avullaan voit kantaa mukanasi tarpeellisen ja heittää turhan pois. (Ps. 68:19.) Jatka juoksua sinnikkäästi, niin voittosi on taattu!

LAULU 129 Voit kestää loppuun saakka

a Tämä artikkeli auttaa meitä jaksamaan elämän juoksukilpailussa. Kun juoksemme, meidän täytyy ikään kuin kantaa mukana joitain asioita. Pidämme vihkiytymislupauksen, huolehdimme perhevelvollisuuksista ja otamme vastuun omista ratkaisuistamme. Toisaalta meidän tulee heittää pois kaikki ylimääräinen painolasti, joka voisi hidastaa vauhtia. Mitä siihen kuuluu?

b Hyödyllistä aineistoa löytyy esimerkiksi kirjasista Onnellinen perhe – miten? ja Vastauksia 10 kysymykseen joita nuoret esittävät.